Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce a explodat mămăliga de abia acum. Ciobanul Ghiță, smartphone-ul și Parlamentul

Cioban vorbind la telefonul mobil, marți, la protestul din fața Palatului Parlamentului

photo icon Cioban vorbind la telefonul mobil, marți, la protestul din fața Palatului Parlamentului Sursa: Foto Alexandra Pandrea

Să vezi 5000 de oieri atacând Parlamentul este o imagine spectaculoasă, să recunoaştem. Este poate cea mai frustă ilustrare a termenilor de demos (popor) şi kratos (putere) care au dat conceptul de democraţie în antichitate. Cum ar veni, puterea este la popor şi deciziile greşite sunt corectate de acelaşi popor. Cred în supărarea oierilor şi în problemele ce i-au adus în starea de furie. Dar nu cred că astfel ar trebui să se caute soluţiile într-o democraţie a epocii moderne. Şi cred că este o problemă a sistemului politic format nesănătos la noi în ultimii 25 de ani.

Să vedem câteva lucruri dincolo de emoţia momentului. În primul rând, legea incriminată este în vigoare din 2006, cu prevederea cu câinii ciobăneşti cu tot. Modificările legii sunt şi ele în vigoare de 6 luni. Deci, de 9 ani legea nu s-a aplicat, pentru că altfel nu apăreau abia acum tensiunile.

Asta pare a fi o problemă grea: bune-rele, legile - foarte multe, că am văzut şi în cazul ISU – nu se aplică. Instituţiile statului sunt slabe, dezarticulate, lipsite de voinţă, poate de instrumente şi sigur de responsabilitate.

O a doua abordare ar fi cea a lipsei de educaţie civică, de interes în participarea la procesul legislativ. O fi Parlamentul cu bube în cap, cu pensii nesimţite şi vacanţe lungi, dar nu este chiar de capul lui. În cazul în speţă, al oierilor, existau nenumărate modalităţi absolut paşnice să intervină în timp util pentru amendarea legii. Începând de la nivelul de jos, foarte uşor accesibil, al asociaţiilor profesionale (de crescători de animale), al Camerelor agricole, DSV, primării, Consilii judeţene, în toate aceste locuri se puteau provoca amendamente, discuţii, petiţii. Desigur, cei afectaţi trebuiau să ştie că vor fi afectaţi. Dar, şi aici sunt soluţii. Mai ales la nivel de asociaţii este absolut necesar să existe informări permanente despre ce apare nou nu doar în materie de taxe sau de subvenţii. Nu-mi spuneţi că oierii sunt cu oile la munte şi sunt rupţi de lume. Nu mai suntem în secolul XIX. Acum oierul are firmă sau PFA, ştampilă, cont în bancă, vorbeşte la mobil. E fermier, antreprenor în limbaj economic.

Din păcate, românul, oier sau nu, are încă mentalitatea supusului din comunism („Ăia de la Putere fac ce vor!”) şi a prins din modelul democraţiei occidentale doar spiritul contestatar. Iscusinţa este să lucrezi cu Puterea, nu să aştepţi să explodeze mămăliga.

Şi dacă nu reuşeşte să intervină la nivelul de bază, poate merge chiar la nivelul dezbaterii centrale. Doar modificările la lege au stat doi ani în Parlament, s-au plimbat la patru comisii, au fost de trei ori în plenul Camerei şi o dată la Senat. Fiecare astfel de moment a fost marcat de o perioadă de dezbatere publică obligatorie prin procedurile de transparenţă legislativă. Dacă nici aici nu ajungeau să vadă şi să acţioneze, mai exista iniţiativa civică, Avocatul Poporului şi chiar Curtea Constituţională. Deci, ocazii de amendare au fost suficiente. Din păcate, românul, oier sau nu, are încă mentalitatea supusului din comunism („Ăia de la Putere fac ce vor!”) şi a prins din modelul democraţiei occidentale doar spiritul contestatar. Iscusinţa este să lucrezi cu Puterea, nu să aştepţi să explodeze mămăliga.

În fine, o ultimă abordare, şi care ar trebui să fie esenţa procesului democratic, dar lipseşte structural, este legătura dintre cetăţean şi ales, adică cel căruia i s-a delegat puterea. Nu spun că parlamentarii din zonele tradiţionale de oierit ar fi trebuit să ştie de sensibilităţile şi problemele alegătorilor lor, ar fi deja prea frumos. Sau, şi mai interesant ar fi fost ca aleşii, aflând despre ce se pregăteşte, să meargă ei să-i anunţe pe oieri şi să creeze o presiune civică timpurie, controlată. Parlamentarii nu aveau decât de câştigat politic. Nu s-a întâmplat aşa, dar, dacă oierii se duceau mai întâi cu supărare şi „împingeau” puţin uşile birourilor parlamentare din teritoriu, poate altfel veneau aleşii în plenul de la Bucureşti. Mai informaţi, cu siguranţă, dar şi mai speriaţi să voteze aşa cum le-au propus cei 10 iniţiatori, cu toţii arondaţi în zona de interes a vânătorilor.

Ghiţă ciobanul – şi aici spun, de fapt, generic românul – ar trebui să folosească şi altfel smartphone-ul decât în reclame. Trăieşte într-o epocă informaţională şi are suficiente instrumente să controleze Puterea sau măcar s-o ţină sub presiune astfel încât să nu mai lase o mână oameni să facă legea în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://www.facebook.com/clarice.dinu/videos/10206321239403910/
    • Like 0
  • nu va suparati: dumneavoastra in ce tara traiti?! ... aaa! cred ca in alta dimensiune ...
    • Like 1
  • I se mai pare cuiva ca parlamentul mu ar fi chiar de capul lui? Mie nu. Doar DNA il mai deranjeaza citeodata si asta doar pina la nivel de arest preventiv. Iar cu aceasta lege chiar s-a sarit calul, cum sa omori Miorita pe plaiul mioritic? Curat murdar.
    • Like 0
  • Ai dreptate. E ca-n banc. S-a umplut de asociaţii profesionale (de crescători de animale), Camere agricole, DSV, primării, Consilii judeţene, Parlament care s-au luat cu treaba şi au uitat că ele există pentru oier şi nu invers.
    • Like 0
  • Prea multe circumstante atenuante, şi nu zic ca ai fi afiliat vreunui partid sau ca n-ai avut intentiile cele mai bune, dar nu! Nu asa merge treaba! Chiar deloc!
    • Like 1
  • Impingi degeaba usile parlamentarilor tai din teritoriu. Vezi Complexul Energetic Hunedoara, ii doare fix undeva de oameni!!!! bine au facut ciobanii!!
    • Like 3
  • Taranul roman, talpa tarii inca din inceputuri, caci sa nu uitam ca de pe vremea dacilor locuitorii acestor meleaguri s.au indeletnicit cu cresterea animalelor, cultivarea pamantului si cresterea albinelor. In ultimii 25 de ani acest taran a fost constrans sa renunte la petecul de pamant neavand cu ce.l lucra, cei cu mintea mai luminata s.au constituit in asociatii insa cei reticenti au lasat sa cresca ciulinii si balariile acolo unde ar fi putut obtine recolte indestulatoare.
    Crescatorii de vite la randul lor au fost ingraditi de legi, acel islaz satesc a disparut, apoi laptele nu le.a mai fost luat de procesatori incat acesta a ajuns hrana porcilor din ograda..
    Numarul de capete in gospodariile taranilor a scazut simtitor.
    Si ciobanii au avut de suferit insa pe multi i.a mai salvat exportul o perioada insa si acesta a scazut. Acum cu legea aceasta practic ii face sa renunte caci nu pot exista fara pasunat si caini de paza..
    Ce se doreste oare? Din postura de producator sa devenim doar consumator, doar o piata de desfacere pentru produsele de import?
    Da, ciobanul are smartfone, dar cati au si cati stiu sa il foloseasca?
    Sa nu uitam ca sant sate in care nu este telefonie sau internet si mai rau...nu este curent electric.
    Santem tara membra UE cu nivel de trai scazut chiar sub pragul saraciei in anumite zone, cu salarii de nivel lumea a treia...dar vor ca preturile utilitatilor sa fie de nivel UE, cum se poate asa ceva?
    Un singur lucru bun facut de un guvern din ultimii 25 de ani.....ceva construit pentru societate....
    S.au distrus fabrici care au produs, s.au inchis spitale, ....s.a distrus economia si implicit stabilitatea financiara a tarii...
    De ce sa fim doar o piata de desfacere? De ce sa dam altora ceea ce ne apartine de drept, vindem pamant arabil strainilor, resurse haturale concesionate...de ce?
    Oare nu santem in stare sa ne gospodarim singuri?
    Nu, cu asa clasa politica nici piatra nu va mai ramane in tarisoara asta!
    Migrarea fortei de munca...alta durere in inima poporilui asta destul de greu incercatL
    ?
    • Like 4
  • PaulC check icon
    Ce s-a intamplat cu aceasta lege este un caz incredibil de manipulare si arata ce guvern de plastelina avem. Legea era foarte buna si foarte logica, oricine implicat in agricultura va poate confirma asta. Viziunea idilica a ciobanului roman, mioritica, cu caini ciobanesti, stand in toiag pe nu stiu ce campie alpina este complet falsa. Ciobanul autohton reprezinta chintesenta grobianismului care il are ca mandru reprezentant pe Gigi Becali ( singura diferenta a celorlalti este ca nu au atatia bani ). Prin ce se manifesta abuzurile ciobanilor ? Pasunatul excesiv, inexistenta unor corelatii intre nr. de animale si suprafetele de pasunat, distrugerea culturilor agricultorilor si distrugerea vanatului. Ce inseamna pasunat abuziv ? In orice tara normala se stie ca un ha de pasune poate sustine un nr. de x animale. In Romania nu exista nicio corelatie intre nr. de animale de pe raza unei primarii si suprafetele de pasunat. Unde vor merge oile dupa epuizarea pasunii ? Corect. Pe terenurile agricole. An de an in experienta personala am avut terenuri de grau si rapita distruse de ciobani. Pe langa distrugerea culturilor, taseaza solul. Aratul solului pe care au trecut oile implica costuri suplimentare. In orice sat din tara asta se poate verifica foarte usor acest aspect. Daca comentezi esti amenintat cu bataia si ti se distrug mai multe parcele. Plangerile la politie nu functioneaza. Politistii si primarii primesc miei si branza regulat de la ciobani , un fel de taxa de protectie. Ciobanii nu platesc taxe de pasune si unde platesc sunt modice, fiind adevarate retele mafiote construite la nivelul administratiilor locale / composesoratelor. Se mentioneaza ciobanul antreprenor; trebuie sa fie gluma secolului. Singurul motiv pentru care au cont il reprezinta primerea subventiilor. 90% din ciobanii romani lucreaza integral la negru fara niciun fel de act. Ciobani cu turme de mii si zeci de mii de oi nu se regasesc in contributii fiscale. Teoretic trebuie sa depuna declaratia 221 privind veniturile agricole; in realitate nimeni nu verifica acest lucru si nici plata subventiilor nu este conditionata de depunerea acestei declaratii. Cresterea oilor in Romania mai are un efect negativ - distrugerea padurilor. Va veti intreba cum adica ? Simplu. Din lipsa de pasuni, pe langa terenurile agricole oile sunt regulat duse prin paduri si poienisuri unde mananca toti lastarii. Chiar si un teren defrisat complet se reface in 1-2 ani umplandu-se de puiet. Ciobanii distrug toti lastarii trimitand oile in zona. Padurile la campie sunt mai curate ca orasele noastre de vegetatie si lastaris. Au grija oile de asta. Si sa nu uitam cainii. Ciobanii si turmele distrug vanatul mai abitir decat vanatorii. Cum ? Cu un numar incredibil de caini. 4-5 caini ciobanesti la o turma mananca 7-10kg de hrana pe zi. De unde vine hrana asta ? Oricine a vazut vreodata ciobanii stie ca nu cara hrana pentru caini cu ei. Li se da lapte ( putin, doar nu o sa fie risipit pe caini ) si starvurile oilor moarte din varii motive ( boli , accidente ). Si restul de hrana ? Iepuri, fazani si caprioare. Cainele de turma trebuie sa aiba obligatoriu jujeu ( un lant cu un lemn atarnat la gat, in functie de dimensiunea cainelui, incat sa-l impiedice sa fuga, lovindu-l peste picioarele din fata ). Majoritatea cainilor vanatoresti nu au. Mergeti oricand pe teren si verificati. Vanatul este distrus in mod brutal, ceea ce a dus si la articolele absolut necesare din lege. Cum politia nu facea nimic la sesizarile vanatorilor, acestia prin lobby au luat problema in propriile maini : impuscarea cainilor ciobanilor. Exceptand cateva zone in Romania unde sunt ursi, oile nu au dusmani naturali, lupii fiind aproape disparuti. Atunci de ce au nevoie de atatia caini ? Pasunatul intre decembrie si aprilie a fost interzis dintr-un motiv foarte simplu - sa fie scosi cainii de pe terenurile agricole pentru a permite animalelor salbatice sa fete in februarie-martie si puilor sa supravietuiasca. Indirect beneficiaza si agricultorii scotand oile de pe terenurile cu culturi de toamna si cele cu resturi de porumb nearate. Din pacate lipsa de organizare a agricultorilor in a contracara acest flagel a dus la inactivitate in aceste zile critice. Vanatorii sunt blamati din oficiu de o buna parte din populatie, deci fara sansa de a crea un contra-curent.
    • Like 10
    • @ PaulC
      Daca s-ar prezenta explicatii clare - precum cele din comentariul de mai sus - care sa justifice propunerea de noi legi in parlament (atat cauze cat si rezultate asteptate), probabil ca nu ar mai fi atat de multa agitatie inutila.
      • Like 4
    • @ Marian Luncasu
      Eu nu condamn guvernul, România pleacă de la zero, si sunt multe de facut. Nu ințeleg însă, de ce au fost prioritate legea fumatului si cu oile.
      • Like 0
    • @ PaulC
      1.Care sunt cele „cateva” zone cu ursi din Romania, ca ursi sunt in TOATE zonele montane?
      2. Nu considerati ca aceste prevederi legislative reprezinta o incalcare grava a dreptului la afaceri si la libera initiativa?
      3. Legea le interzice ciobanilor sa duca oile chiar pe terenurile aflate in proprietatea lor. Veti spune ca statul are drept de reglementare si in acest caz, dar eu va spun ca adevarata intentie este crearea unei adevarate industrii a vanatorii din care baronii locali si strainii pasionati de asa ceva sa aiba numai de castigat. Practic, vanatoare la discretie.
      4. Spuneti ca un teren defrisat se reface cu puiet in 2 ani, dar nu luati in considerare ca defrisarile ilegale au un ritm mult mai alert decat asa-zisele pagube provocate de turmele de oi. Cei care taie ilegal padurile produc, intr-o saptamana, prejudicii mai mari decat o intreaga turma de oi intr-un an de zile!
      5. Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea mea. Iar libertatile si mai ales ABUZURILE vanatorilor sunt mult mai mari decat cele ale crescatorilor de oi. NU DIN CAUZA TURMELOR DE OI SAU DIN CAUZA CAINILOR AU DISPARUT LUPII DIN PADURILE ROMANIEI, CI DIN CAUZA BRACONIERILOR! Legea interzice pasunatul in perioada decembrie- aprilie, tocmai pentru ca vanatorii sa zburde in voie prin paduri, sa isi faca de cap si sa impuste cate animale vor, chiar daca este perioada de prohibitie.
      Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca agricultorii probabil ar fi actionat din timp pentru a modifica legea in cauza, daca si-ar fi cunoscut drepturile si ar fi stiut ce inseamna implicare civica. Dar nu ei sunt vinovati ca nu stiu aceste lucruri.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult