14 deputați și senatori au depus o propunere legislativă pentru eliminarea obligației de a plăti taxa radio-tv.
O măsură, spun ei, așteptată „cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".
În expunerea de motive se arată că „propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie".
De-a lungul timpului, taxa radio-tv a stârnit numeroase controverse. Sunt obligați să o plătească oameni care au renunțat la televizor de ani de zile. Români care nu au mai avut un radio în casă din copilărie. Ba chiar și nevăzători, după cum a aflat un antreprenor care, în urmă cu câțiva ani a început cu statul român o luptă al cărui scop era unul singur. Acela ca firma sa să nu mai plătească taxa radio-tv. La capătul a patru ani de procese, Cătălin Popa (în fotografie, bărbatul din mijloc), un întreprinzător din Oradea, a învins Guvernul, Televiziunea Română și Electrica.
„M-a intrigat în momentul în care am văzut că inclusiv asociaţii de nevăzători, întreprinderi în care lucrau nevăzători, erau obligate să plătească această taxă absurdă, o taxă TV, pe urmă firmele, printre care şi a noastră, deoarece noi nu venim la serviciu pentru a urmări ştirile TV. Suntem singura firmă din România care a reuşit în instanţă şi obligarea Electricii şi a TVR-ului de-a nu ne mai emite alte facturi şi de-a ne storna toate facturile şi sumele care erau percepute până la un moment dat”, a spus acesta.
Dacă va trece, propunerea legislativă ar putea face ca această raritate, acest fapt excepțional devenit știre de presă să devină o normă, iar românii să nu mai fie obligați să plătească amintita taxă.
Sunteți pro sau contra taxei radio-tv?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.