Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

A învins în instanță Guvernul, Televiziunea și Electrica. Proiect de lege: sunteți de acord cu eliminarea taxei radio-tv?

14 deputați și senatori au depus o propunere legislativă pentru eliminarea obligației de a plăti taxa radio-tv. 

O măsură, spun ei, așteptată „cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie". 

În expunerea de motive se arată că „propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie".

De-a lungul timpului, taxa radio-tv a stârnit numeroase controverse. Sunt obligați să o plătească oameni care au renunțat la televizor de ani de zile. Români care nu au mai avut un radio în casă din copilărie. Ba chiar și nevăzători, după cum a aflat un antreprenor care, în urmă cu câțiva ani a început cu statul român o luptă al cărui scop era unul singur. Acela ca firma sa să nu mai plătească taxa radio-tv. La capătul a patru ani de procese, Cătălin Popa (în fotografie, bărbatul din mijloc), un întreprinzător din Oradea, a învins Guvernul, Televiziunea Română și Electrica.

„M-a intrigat în momentul în care am văzut că inclusiv asociaţii de nevăzători, întreprinderi în care lucrau nevăzători, erau obligate să plătească această taxă absurdă, o taxă TV, pe urmă firmele, printre care şi a noastră, deoarece noi nu venim la serviciu pentru a urmări ştirile TV. Suntem singura firmă din România care a reuşit în instanţă şi obligarea Electricii şi a TVR-ului de-a nu ne mai emite alte facturi şi de-a ne storna toate facturile şi sumele care erau percepute până la un moment dat”, a spus acesta.

Dacă va trece, propunerea legislativă ar putea face ca această raritate, acest fapt excepțional devenit știre de presă să devină o normă, iar românii să nu mai fie obligați să plătească amintita taxă.

Sunteți pro sau contra taxei radio-tv?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur ca sunt de acord.Mi se pare un abuz.Radio nu mai am de zeci de ani iar pentru Tv.am contract cu tv prin cablu.De ce ar trebui sa platesc de 2 ori ? Din moment ce platesc odata abonamentul prin cablu de ce sa mai platesc si pe factura de curent electric?
  • Like 0
 • Tatal meu e decedat din 2005 , iar in apartamentul in care a locuit pana-n anul mortii , nu locuieste nimeni , insa si in momentul de fata , ne luptam , eu si sora mea , sa trimitem tot felul de acte pentru a nu mai primi facturi si ,mai nou ,de vreo 4 luni tot trebuie sa dam declaratii ca nu exista radio sau tv in acel apartament. SUNT CONTRA A PLATI NISTE SERVICII DE CARE NU SE FOLOSESTE NIMENI......AAA....SAU POATE VINE TATAL MEU ( da o fuga din groapa )SI URMARESTE TV-UL SAU ASCULTA LA RADIO......MAI STII ?!......
  • Like 1
 • Normal ca sunt CONTRA ! Eu personal n-am mai ascultat un post de radio in casa de foarte multi ani....ascult ocazional in mijloacele de transport in comun ( autobuz, maxi-taxi ) Cine mai asculta astazi la radio ?!....Chiar asi fi curioasa daca mai exista adevarati melomani de radio...dar ma indoiesc pt ca sigur se asculta doar la serviciu si pe transportul in comun...
  • Like 0
 • mario check icon
  trebuia eliminata de mult timp taxa tv
  • Like 0
 • Aceasta initiativa a celor 14 parlamentari intra in extrem de rarele momente de legiferare in folosul cetatenilor(dar tot ramine indoiala ca au ceva interese proprii).Sunt de acord cu eliminarea taxei stabilita total arbitrar fara nici un temei legal,financiar,moral ca majoritatea taxelor in Romania.
  • Like 1
 • De acord cu eliminarea taxei !!!
  • Like 2
 • Asa ca eu nu mai vreau sa platesc : asigurari de sanatate , taxa de drum , impozitul pe cladiri ,terenuri si masini , etc . Mergind exact pe acelasi rationament : ce mie nu-mi foloseste nu trebuie sa platesc ca eu traiesc in padure nu in societate si nu ma interseaza binele societatii . Asta da logica sunteti destepti la maxim . Gindind asa ne vom intoarce inainte de epoca de piatra . Nu ar fi frumos cind ajungi in urgenta la spital sa te controleze intii de bani... ca eu nu beneficiez de medicamente compensate , nu ma duc la doctori cu deceniul samd . si nu vreau sa platesc sistemul public de sanatate ca sa beneficieze altii . Si pentru ce trebuie ca statul sa-mi impoziteze munca mea ? Unde se duc banii mei din impozite ? A tin cumva in spate nemurile si cumetriile din politic si din admin . locale . Gata ia de miine sa nu mai platim nimic sa vedem unde ajungem ca societate !!!
  • Like 0
 • Vio Grz Vio Grz check icon
  De acord cu eliminarea taxei!
  • Like 0
 • Fara taxa radio!!! Nu-i vad sensul! Nu mai folosesc TV-ul sau radio-ul de f multi ani asa ca NU VREAU sa platesc o asemenea taxa!
  • Like 0
  • @ Popa Amalia
   alocine check icon
   dacă aveți automobil sigur porniți radioul .........
   • Like 0
 • Ar fi de dorit ca această ințiativă să fie susținută până la capăt și să nu mai fim obligați să plătim un serviciu care nu ne mai folosește multora dintre noi, de foarte multă vreme, doar de dragul de a avea un loc de muncă toți copiii și nepoții celor de acolo. Oricum plătim și alte servicii care sunt la pachet cu televiziunea la alți operatori agreați. De ce suntem taxați de două ori?. Demult trebuia reglementată aceasta anomalie, dar e bine și acum, decât niciodată. Ar mai fi o întrebare: banii dați de pomană pe aceste abonamente obligatorii incluse în factura de la Electrica, se vor restitui?, așa ar fi corect față de noi toți.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult