Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

A murit un torționar

Ioan Ficior

A murit Ioan Ficior. El a fost un criminal sadic, lipsit de scrupule, autorul a zeci de asasinate premeditate, comise prin fapte reci și calculate. De la tineri la bătrâni, inclusiv făuritori ai Unirii de la 1918, torționarul nu a ocolit pe nimeni în câțiva ani, cât a domnit peste zecile de mii de deținuți politic închiși în lagăr. El a fost un produs tipic al poliției politice comuniste, fiind recrutat de tânăr, devenit un agent al statului comunist, învestit apoi, la doar 30 de ani, cu puterea de a construi un regim de exterminare într-un lagăr izolat. O lipsă totală de milă față de victimele sale a fost evidentă, victime care au trăit o suferință prelungită, deținuți scheletici sau bătrâni lipsiți de apărare, care nu reprezentau nici un pericol pentru paza lagărului.

Cazul Ficior, care a dus în final la condamnarea și arestarea sa, s-a făcut după o investigație laboriasă a IICCMER, care a debutat oficial în 2013, în care zeci de supraviețuitori ai lagărului Periprava au relatat despre torturile la care au fost supuși de tânărul Ioan Ficior, de o cruzime de neegalat, după un diabolic program de exterminare prin muncă istovitoare, foame și chinuri fizice. Condamnarea sa, alături de Vișinescu, cu care s-a cunoscut încă din tinerețe și cu care a împărțit același penitenciar până la moarte, a fost dovada că încrengătura sistemului bolnav postcomunist, de protejare a foștilor torționari comuniști, a putut fi, în sfârșit, învinsă, iar condamnarea sa în 2016 a arătat cetățenilor români o altă față atât a trecutului, cât și a prezentului românesc.

Fie ca amintirea victimelor sale inocente să rămână veșnic în amintirea noastră!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua, nu vad in acest articol nimic interesant. Noi trebuie sa nu-i uitam pe cei care au luptat impotriva comunismului nu pe cei care au executat orbeste indicatiile venite de sus.
    • Like 0
  • E de mirare că presa aservită puterii nu începe să dea în cap justiţiei pentru imensa nedreptate de a trimite la puşcărie un adevărat erou al naţiei.
    • Like 0
  • A murit un fost comandant de pușcărie, care nu s-a purtat corect cu deținuții...Dar marea întrebare pentru mine e alta, pînă să ajungă niște oameni la pușcăria pe care o conducea Ficior, alte persoane îi anchetaseră și condamnaseră pe cei ce urmau să ajungă deținuți, despre ei nimic?
    • Like 1
  • Dumnezeu se pare ca l-a iertat deja, L-a lasat sa se bucure de viata pana la varsta asta, pe cand pe altii neprihaniti i-a luat repede la El. Eu il condamn la uitare, cancel mizeria asta umana. Nu trebuie sa aiba nici cruce , nici mormant. Lasat cadavrul in sant, ca un caine lovit de masina.
    • Like 0
  • Filbert check icon
    A cerut deja varantena 3 comisie parlamentara de anchetare a mortii in penitenciar a 'patriotului'?
    • Like 4
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    De Iliescu ce mai stiti ? Beau o bere cand se intalneste cu Ficior !
    • Like 4
  • Alien check icon
    In cativa ani probabil o sa aiba flori la mormant, cum are si ceausescu.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult