Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A murit un torționar

Ioan Ficior

A murit Ioan Ficior. El a fost un criminal sadic, lipsit de scrupule, autorul a zeci de asasinate premeditate, comise prin fapte reci și calculate. De la tineri la bătrâni, inclusiv făuritori ai Unirii de la 1918, torționarul nu a ocolit pe nimeni în câțiva ani, cât a domnit peste zecile de mii de deținuți politic închiși în lagăr. El a fost un produs tipic al poliției politice comuniste, fiind recrutat de tânăr, devenit un agent al statului comunist, învestit apoi, la doar 30 de ani, cu puterea de a construi un regim de exterminare într-un lagăr izolat. O lipsă totală de milă față de victimele sale a fost evidentă, victime care au trăit o suferință prelungită, deținuți scheletici sau bătrâni lipsiți de apărare, care nu reprezentau nici un pericol pentru paza lagărului.

Cazul Ficior, care a dus în final la condamnarea și arestarea sa, s-a făcut după o investigație laboriasă a IICCMER, care a debutat oficial în 2013, în care zeci de supraviețuitori ai lagărului Periprava au relatat despre torturile la care au fost supuși de tânărul Ioan Ficior, de o cruzime de neegalat, după un diabolic program de exterminare prin muncă istovitoare, foame și chinuri fizice. Condamnarea sa, alături de Vișinescu, cu care s-a cunoscut încă din tinerețe și cu care a împărțit același penitenciar până la moarte, a fost dovada că încrengătura sistemului bolnav postcomunist, de protejare a foștilor torționari comuniști, a putut fi, în sfârșit, învinsă, iar condamnarea sa în 2016 a arătat cetățenilor români o altă față atât a trecutului, cât și a prezentului românesc.

Fie ca amintirea victimelor sale inocente să rămână veșnic în amintirea noastră!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua, nu vad in acest articol nimic interesant. Noi trebuie sa nu-i uitam pe cei care au luptat impotriva comunismului nu pe cei care au executat orbeste indicatiile venite de sus.
    • Like 0
  • E de mirare că presa aservită puterii nu începe să dea în cap justiţiei pentru imensa nedreptate de a trimite la puşcărie un adevărat erou al naţiei.
    • Like 0
  • A murit un fost comandant de pușcărie, care nu s-a purtat corect cu deținuții...Dar marea întrebare pentru mine e alta, pînă să ajungă niște oameni la pușcăria pe care o conducea Ficior, alte persoane îi anchetaseră și condamnaseră pe cei ce urmau să ajungă deținuți, despre ei nimic?
    • Like 1
  • Dumnezeu se pare ca l-a iertat deja, L-a lasat sa se bucure de viata pana la varsta asta, pe cand pe altii neprihaniti i-a luat repede la El. Eu il condamn la uitare, cancel mizeria asta umana. Nu trebuie sa aiba nici cruce , nici mormant. Lasat cadavrul in sant, ca un caine lovit de masina.
    • Like 0
  • Filbert check icon
    A cerut deja varantena 3 comisie parlamentara de anchetare a mortii in penitenciar a 'patriotului'?
    • Like 4
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    De Iliescu ce mai stiti ? Beau o bere cand se intalneste cu Ficior !
    • Like 4
  • Alien check icon
    In cativa ani probabil o sa aiba flori la mormant, cum are si ceausescu.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult