Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deținuții lui au murit de foame. Colonelul Ficior, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, merge la pușcăria unde se servesc trei mese pe zi și meniu special de sărbători

Curtea Supremă de Justiție a respins astăzi apelul colonelului în rezervă Ioan Ficior (89 de ani) și a decis să mențină condamnarea pronunțată pe fond de Curtea de Apel București, la 20 de ani de închisoare. Odată cu emiterea mandatului de arestare, polițiștii vor merge la apartamentul lui Ficior de patru camere din București pentru a-l ridica și a-l duce la Penitenciarul Rahova.

După Alexandru Vișinescu, Ficior este al doilea fost șef de închisoare din Gulagul comunist pe care Justiția îl condamnă pentru tatamente inumane (crime împotriva umanității). Condamnările sunt rezultatul direct al campaniei ”Dosarul torționarilor”, demarată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) începând cu vara anului 2013, atât de demonizată de unii ”părerologi” în ale comunismului. 

Ele dovedesc în definitiv justețea demersului, autenticitatea probelor și veridicitatea faptelor cu care Institutul a sesizat Parchetul. Fără efortul unor oameni dedicați cu care am lucrat la IICCMER, a unor jurnaliști care ne-au sprijinit și a unor procurori destoinici, nu s-ar fi ajuns aici, sentința recentă fiind un motiv în plus să le mulțumesc încă odată tuturor. De astăzi, istoria are încă un vinovat dovedit de Justiție și trecut în lista responsabililor de crime și teroare în masă practicate în această țară acum 50 de ani.

Atrocitățile lui Ficior comise în fruntea lagărului de muncă de la Periprava din Delta Dunării sunt astăzi bine cunoscute. Peste 100 de deținuți politici au murit aici între 1958 și 1963, când el s-a aflat în fruntea lagărului. 1 din 5 decedați avea sub 30 de ani.

Foamea a fost principala cauză a deceselor de la Periprava. Regimul de exterminare instaurat de Ficior, devenit la 30 de ani numărul doi în conducerea lagărului și ajuns repede un zbir de o ferocitate care i-a îngrozit pe supraviețuitori, nu le-a acordat prea multe șanse celor închiși. Fostul electrician, școlit la confrainformații militare, a transformat lagărul într-un iad. Cu puțin timp înainte ca el să devină comandant, în toamna lui 1960, aici ajung mii de deținuți din alte lagăre și închisori politice. Un mic oraș în care ”micul dictator” Ficior îl imită pe ”marele dictator” Gheorghiu-Dej.

La Periprava se murea pe capete în suferințe greu de descris din cauza mizeriei, a condițiilor climatice vitrege, a bătăilor, a muncii istovitoare și a torturii psihice. Ficior le spunea deținuților că nu au venit în lagăr pentru a trăi, ci pentru a muri. Pe lângă teroarea de fi închiși la marginea lumii, în care nu exista decât regula că orice zi care trece este o victorie a vieții împotriva morții, deținuții au avut de înfruntat Marea Foame. Decesele zilnice îl făceau pe fostul comandant să afirme sentențios că astfel ”patria avea o bucată de pâine în plus”. 

Așa cum își amintea actorul Mitică Popescu, unul dintre supraviețuitorii lagărului lui Ficior, la Periprava ”foamea era îngrozitoare. Ne dădea o zeamă de arpacaș și un colț de pâine. Mâncai cel mai bine când visai”. Alți supraviețuitori își aminteau la rândul lor: ”De foame se auzeau deținuții mestecând, noaptea, în somn”. Șeful asociației foștilor deținuți politici, Octav Bjoza, închis și el la Periprava pe vremea lui Ficior, rememora foamea cumplită din lagăr: ”au fost perioade când am mâncat 24 de deținuți dintr-o pâine de 2 Kg”. Și patria, vorba lui Ficior, avea astfel o bucată de pâine în plus.

Vlăguiți de foame, de bolile generate de apa băută direct din Dunăre, istoviți de munca chinuitoare, torpiți de căldurile năucitoare vara și sfârșiți de crivățul iernii, epuizați psihic din cauza terorii dezlănțuite, deținuții politici au murit cu zecile. Sute de muribunzi au supraviețuit ca prin miracol. Există deținuți care au trecut pe la Periprva și care nu au gustat niciodată cât au fost închiși carne, brânză, lapte sau unt. În schimb, s-au hrănit cu șerpi, arici, broaște, rădăcini, ierburi, arpagic, porumb crud, găsite pe câmp și înfulecate pe nerăsuflate de frica bătăilor.

Odată cu condamnarea de astăzi, fostul colonel a pierdut totdată pensia de peste o mie de euro și a fost degradat la rangul de soldat. I s-au interzis drepturile civile pentru șapte ani și este obligat să plătească despăgubiri (în solidar cu statul român și cu instituțiile care au girat crimele pentru care a fost condamnat) de peste 300.000 euro victimelor, ca și cheltuielile de judecată.

Chiar dacă nu va mai avea pensie, viața în penitenciar nu va fi chiar un calvar pentru Ficior. În închisoarea unde va ajunge, va fi tratat omenește. Va avea trei mese pe zi, mai rar însă fructe și legume, dar un meniu îndestulător. Cel mai probabil, colegii bucătari îi vor pregăti seara un pachet pentru a doua zi cu cereale, lapte, un pliculeț de ceai sau cafea, zahăr, pâine albă sau neagră, gem, margarină și unt. Oricum, săptămânal va primi o rezervă de cafea sau ceai pentru a se servi oricând dorește. De Paști și Crăciun, va avea parte de preparatele tradiționale.

Cât a fost șef de lagăr, Ficior nu a simțit nici pe departe ce gust avea Marea Foame de la Periprava. Dar poate că a adulmecat mirosul morții din baraca unde erau stivuiți deținuții scheletici secerați de inaniție și adunați cu roaba din lanurile de stuf. Oricum ar fi fost, regimul de detenție din România lui 2017 îi va oferi ocazia să facă o comparație temeinică.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

[Sursa mărturiilor și informațiilor: Hotărârea penală nr. 58/2016 pronunțată la 30.03.2016 de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală]

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Despre cei care decimau detinutii "politici" din inchisori, se cunoaste, inca, prea putin... si in curand vor fi uitate si astea putine cate se cunosc... Frica pe care a instalat-o regimul comunist, sprijinit de Stalin, a rasturnat sistemul de valori al natiunii romane si ne-a distrus generatii intregi...
    • Like 0
  • Ca 'ficioru' mai face inchisoare sau nu,nu mai conteaza. Sper doar ca restul zilelor pe care le mai are de trait sa fie bantuit zi si noapte de amintirea fiecarui om care a suferit din cauza lui.Blestemat sa fie de toti cei care au visat ca mananca,sa mestece mereu si sa nu se sature niciodata!
    • Like 0
  • Nu de poate s-ă aibe 3 mese pe zi ceea iel este vip sa moara de foame și sal tortureze deținuți
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    300.000 mii euro in solidar cu statul roman...
    Adică bani de la buget?
    Și din bugetul urmașilor...
    E bine. Asta e justiția. Sa mărim un pic impozitele, ca sa putem plăti mai mult.
    S-a făcut dreptate cei vinovați plătesc: de la buget. Ca așa e corect, cei născuți după 89 sa plătească toate crimele comunismului, numai așa vor învața, si crimele comunismului nu se vor repeta.
    • Like 1
  • In primul rand sunt detinuti politic, nu politici. Si toate regimurile au avut de astia de la Vlad Tepes la legionari si comunisti. Cine stie peste zeci de ani cand or sa ajunga gerontofilii la putere or sa ii condamne pe cei care l-au inchis pe Ficior. Sa condamni un nenorocit de 90 de ani la 20 de ani de puscarie e gretos de ridicol. Dar poate calmeaza pe aia cu zambet tamp ce cauta sa isi justifice existenta ca aparatori ai umanitatii. Sa poata sa guste si ei linistiti carne, branza, lapte sau unt (nici o zi din cele sapte fara branza, unt si lapte) in timp ce manca hulpav doar…
    • Like 0
    • @ Vlad Andrei
      "Sa condamni un nenorocit de 90 de ani la 20 de ani de puscarie e gretos de ridicol"
      Si ce-ar fi trebuit sa facem cu el in opinia dumitale ca sa nu fim "gretos de ridicoli" ?
      • Like 2
    • @ Vlad Andrei
      Am numai 26 de ani si am trait printre oameni rai,scarbosi cum nu va puteti imagina. Oameni care bateau vagabonti pe strada pentru singurul motiv ca puteau si le placea. Un astfel de om, nu dau nume, a ajuns destul de sus in varful piramidei.
      Ca si om normal, eu, nu ma vad pe mine in stare sa chinuiesc in asemenea hal oamenii cum a chinuit Ficior.
      Daca d-voastra considerati ca faptele lui sunt normale si nu trebuiesc pedepsite inseamna ca e o problema cu d-voastra, deoarece eu vreau sa ma consider un om normal cat de cat si daca stau sa cantaresc balanta dintre bine si rau, in opinia mea ceea ce a facut Ficior sunt crime !
      Ficior a fost spalat de propaganda comunista, s-a bucurat de pozitia in care se afla, si sunt sigur ca intr-un fel ia facut placere vazand atata cruzime in jurul lui.
      • Like 2
    • @ Vlad Andrei
      Așadar pentru dv. nu trebuie pedepsiți criminalii dacă au reușit să trăiască până la bătrânețe liniștiți, grație unui sistem strâmb!
      Iar „apărătorii umanității” sunt niște tâmpiți!
      Cu asemenea principii, nu e de mirare că ajungeți pe arătură în opiniile pe care le prezentați: „grețos de ridicol”, „gerontofili la putere” etc....
      • Like 1
    • @ Vlad Andrei
      @ Vlad Andrei
      Sunt curios dacă ați fi avut aceeași poziție și în cazul în care tatăl dvs. ar fi fost ”în grija” lui Ficior.
      Vorbim așa ca să ne aflăm în treabă. Din cauza asta neamul ăsta al nostru nu evoluează, pentru că nu înțelegem că fiecare acțiune a noastră are niște urmări pe care trebuie să ni le asumăm. Nu-i mai poate lua nimeni lui Ficior toți anii în care, la adăpostul comunismului, s-a bucurat de o viață îndestulată și de o pensie obraznică (apropo, părinții mei au fiecare câte 46 de ani de muncă și pensiile lor însumate sunt de 560 EUR, și cazul lor e unul fericit), dar asta nu înseamnă că nu vine și vreamea plății la un moment dat. Și asta e necesar să se petreacă tocmai pentru a le arăta altora ca el ce poți să pățești în astfel de cazuri.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Exista pe vremuri meseria de calau si cea de tortionar. Sisteme strambe scapau de cei nedoriti cu ajutorul lor. Si-a facut treaba de calau tovarasul Ficior. Puteau sa il condamne la moarte prin puscarie direct... si inventau o noua metoda de ucis. Cand raspunzi cu absurd si ridicol la absurd si ridicol nu ai realizat nimic. Este posibil totusi sa fie prea putin 20 de ani. Sper sa faca recurs procurorii sa ceara mai mult.. 24 de ani poate? Sau 37?
      • Like 0
    • @ Darius A. Vesa
      Nu am spus ca sunt fapte normale. Nu prea ai inteles ce sustin eu aici. Oamenii normali cat de cat nu cantaresc balanta dintre bine si rau, e treaba legii si legea se schimba. Probabil ca Ficior are si numeroase medalii date pentru lucrul bine facut in exterminarea dusmanilor poporului. Serviciu credincios patriei se poate schimba in timp in crime impotriva umanitatii si viceversa.
      • Like 0
    • @ Vlad Andrei
      Pai daca tot a trait pana la 89 de ani, cu pensie de 4500 de lei, sa il lasam in pace nu?
      Si nici pe Iliescu sa nu il condamne pentru crimele lui?
      O mentalitate demna de un roman get beget stimabile...
      Israelienii inca vaneaza criminali de razboi la atatia ani dupa savarsirea crimelor.
      Probabil ca esti unul dintre sustinatorii PSD si al amnistierii, dezincriminarii abuzului in serviciu si asa mai departe.
      • Like 0
  • check icon
    Mult prea tårziu! Va crãpa în1-2ani,TOT cu burdihanul plin. Astept,cu mult drag,o veste asemãnãtoare despre Iliescu. Asta ar fi,ìntradevãr,o mare victorie a justitiei!
    • Like 2
  • check icon
    „Odată cu condamnarea de astăzi, fostul colonel a pierdut totodată pensia de peste o mie de euro și a fost degradat la rangul de soldat.”

    Un bravo în plus justiției pentru această penalizare!
    • Like 2
  • Acest text este excepțional și merită toată aprecierea românilor de pretutindeni care cred că asemenea crime trebuie pedepsite și aduse la cunoștința publicului larg.
    Felicitări platformei „Republica” pentru publicarea articolului!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult