Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Abjecția și sublimul sub același tricolor

Dragnea Halep

Foto: Inquam Photos/ Guliver Getty Images

Printr-o nefericită alăturare, victoria Simonei Halep de la Roland Garros s-a suprapus cu începutul meciului lui Liviu Dragnea de la București. Ca să nu stârnească o revoltă, PSD le-a pus meciul Simonei pe ecrane celor câteva zeci de mii de oameni ale căror autocare ajunseseră mai repede în Capitală. Pe aceleași ecrane, câteva ore mai târziu, a jucat Liviu Dragnea. Și-a început schimbul de mingi cu „statul paralel” punându-i pe cei din Piață să strige „Si-mo-na, Si-mo-na!” ca, printr-un transfer de popularitate și simpatie, să strălucească și el în noapte, precum eroina de la Roland Garros. Doar că din gâtlejul lui Liviu Dragnea nu a izvorât decât un șuvoi de ură sulfuroasă, de la început, până la sfârșit. Rar mi-a fost dat să aud un discurs mai sinistru. Delir în metastază. Poate că bunicii noștri în anii '50, ai colectivizării forțate, să fi fost supuși la asemenea abuz împotriva rațiunii și bunului simț precum cel emanat de Liviu Dragnea. 

Este de înțeles interesul politicienilor pentru sportivi, actori, cântăreți, persoane publice cu milioane de admiratori. Să apari în poză cu Simona Halep este o bună ocazie să pari și tu mai bun, mai simpatic, mai popular. Să pari mai curat, căci apelul lui Liviu Dragnea la „curățenie” a venit obsesiv în discursul lui, după cum puteți vedea mai jos. Să strângi copii în brațe la manifestări publice, să-i bați bărbătește pe umeri pe băieței, să ciupești fetițele de obraz înseamnă o transfuzie de candoare și de puritate în venele înfundate de rele ale politicianului. Până la un punct, toți o fac. Însă alăturarea dintre meciul Simonei Halep și meciul lui Liviu Dragnea, provocată deliberat de cel din urmă, a fost vecinătatea sublimului cu abjecția. Probabil că mulți s-au scuturat de slin auzindu-l pe Liviu Dragnea trimițându-i bezele Simonei și punându-și abuzații să-i scandeze numele.

Așa cum n-a avut nevoie de România - succesul ei fiind exclusiv meritul ei și al familiei sale -, Simona Halep nu are nevoie nici de Partid. Or, dimpotrivă, tocmai asta le-a transmis Liviu Dragnea românilor la manifestația de sâmbătă noapte: că nu există viață în afara Partidului, că Partidul vă face mari, vă dă să mâncați, dar vă poate și distruge, că oricine i se va opune va fi spulberat, că dacă mai are cineva chef să protesteze împotriva regimului, el va scoate „un milion de oameni în stradă” și va merge „până la capăt”. A fost de fapt mitingul Puterii împotriva opoziției, câtă o mai fi rămas ea prin țară. A fost, cum bine spunea cineva, o operațiune în care cei 0,0000000001% cei mai bogați români îi aduc la protest pe cei mai săraci 10% din români pentru a-i sprijini pe bogați să nu-și piardă averea. A fost o declarație sinistră de război, presărată cu amenințări staliniste și securistice la adresa tuturor celor care se opun regimului Dragnea. A fost o confiscare a limbajului și resemantizarea lui în studiourile propagandei. A mers până acolo, încât i-a pus pe cei prezenți să strige „Justiție, nu corupție!” și să-și aprindă lanternele telefoanelor, ca la mitingurile #rezist. Considerându-și publicul redus mintal, Liviu Dragnea le-a arătat oamenilor o caricatură, un desen schematic în care apare un personaj cu pălărie, ochelari negri și fulgarin și i-a zis „statul paralel”: „Cu ăsta vă luptați voi!” Citit în oglindă, invers, tot ce a spus Liviu Dragnea are sens. Mistificarea este atât de grosolană, pentru că, sub spectrul pușcăriei, Liviu Dragnea nu mai are timp să lucreze cu griuri, nu mai are vreme de subtilități, el trebuie să pară alb, ăilalți negri.

„Am fost întrebat de ce am ales culoarea albă pentru ziua de astăzi, pentru mitingul nostru. Pentru că albul simbolizează curățenia, oameni buni! Și noi asta facem: curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”. Pasiunea regimurilor totalitare pentru exterminarea șobolanilor rămâne constantă. Dragnea exterminatorul dă impresia că vrea să-l continue pe Adolf Hitler, însă efectul este tragi-comic. Are Marin Preda un personaj, Vintilă de la Deratizare. Mi-l imaginez, prin urmare, pe Liviu Dragnea, cu cămașă albă și vermorelul în spate, pornit cu Gabriela Firea, Viorica Dăncilă și Codrin Ștefănescu la deratizare după șobolanii cei mari: Atenție, șefu, ăsta e periculos, sare la piept și la coaie!...

A câștigat Liviu Dragnea meciul? Doar o observație: pe măsură ce Liviu Dragnea se lupta de pe scenă cu „statul paralel”, înfigându-l în pâmânt până la glezne, până la genunchi, până la piept și la... Piața se golea. Albii abuzați ai lui Liviu Dragnea se grăbeau nu la deratizare, ci la autocare, pentru că așa cum au venit, așa trebuiau să și plece. Noaptea începea și în fața lor se așterneau sute de kilometri de drumuri desfundate peste care cel mai competent Guvern, invidiat la nivel mondial, nu a fost în stare să dea nici măcar o bidinea de var. Când ajunsese cu „statul paralel” la gât, în Piață mai rămăseseră Liviu Drgnea și rămășițele mitingului:


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deși abordarea pare bună, eu aș zice că titlul nu reflectă realitatea decât prin prisma faptului că tricolorul flutură (la propriu) deasupra capetelor noastre. În fond, „abjecția” strivește apăsat tricolorul sub talpa pantofului scump, în timp ce „sublimul” îl respectă și-l înalță.
  • Like 0
 • Cosmin check icon
  Sunt curios cat din propria istorie cunosc consilierii lui Dragnea. "Der Ewige Jude" e cel mai cunoscut film de propaganda nazista. Aici e fragmentul din care pare sa se fi inspirat Dragnea: https://www.youtube.com/watch?v=0Ho_ZFNY0I4&bpctr=1528805386
  • Like 0
 • Vad ca PSDragnea are atractie pentru cuvintele care incep cu litera P! Nu se satura cu apelativul de "Penal", vrea sa fie si Penibil, Praf si Pulbere, cu Propaganda asta de Prost gust impotriva statului Paralel (l-a denumit asa ca-i place litera P), dupa ce laudatul Program de crescut salarii din Pix s-a dovedit o mare Pacaleala...Doar Prostii se lasa Pacaliti...si "Pupinpuristii" :)).
  • Like 0
 • Euforie, alcol, realitate, dezamagire
  Sambata am avut o zi minunata. Am urmarit meciul Simonei Halep si am avut sentimente atat de intense si de diferite cum rar am avut intr-un interval atat de scurt de cand ma stiu. Am plans de bucurie si de emotie cand am vazut cum a stiut sa le multumeasca celor care i-au fost alaturi mereu.
  In aceasta stare de spirit, fiind si sambata dupa amiaza cand nu mai aveam mare lucru de facut, am sarbatorit victoria si cu vre-o doua pahare de vin rosu, vare mi-au accentuat si mai mult stara euforica.
  Am urmarit apoi mitingul PSD-ului si, pentru ca eram in starea descrisa mai devreme insa si datorita comentariilor analistilor politici, ale expertilor in comunicare ale formatorilor de opinie, etc., folosind in acelasi timp ce mai ramasese activ din totalitatea neuronilor mei, am constatat ca acest miting a fost un fiasco. Drept pentru care am adormit linstit si bine dispus ; Simona invinsese iar manifestatia PSD se compromisese.
  M-am trezit brusc peste noapte cu o intrebare foarte clara in minte : manifestarea PSD a fost un fiasco in raport cu ce ? N-am putut sa mai dorm si am inceput sa rememorez ce se intamplase in Piata Victoriei. Specialistii pe care-i ascultasem la televizor ziceau ca participantii la miting nu prea aveau idee despre motivul acestei manifestatii. A venit domnul Dragnea si ne-a informat ca mitingul este indreptat impotriva « statului paralel » . Acest concept de « stat paralel » a fost creat de domnul Tarceanu si adoptat imediat de domnul Dragnea pentru ca avea un potential imens.
  Fiind noapte si neputand sa dorm, am inceput sa ma documentez un pic sa vad despre ce vorbesc acesti domni. Initial am crezut, ca multi altii care inca mai cred, ca prin stat paralel, cei de la putere vor sa defineasca un fel de organizatie clandestina care actioneaza impotriva intereselor romanilor si a Romaniei in general. Atunci mi-am pus intrebarea de ce ar face « statul paralel » astfel de lucruri. Eu nu am gasit raspunsul dar, tot domnul Dragnea m-a luminat, spunand ca o face pentru a ne manipula. Nu m-a limpezit insa de ce vrea « statul paralel » sa ma manipuleze.
  Stiti cum este noaptea cand ai insomnie ? Toate gandurile sunt mai intense. Conceptul « stat paralel » nu-mi dadea pace. M-am uitat in dictionar ca sa fiu sigur ca nu incurc termenii. « STAT1, state, s. n. 1. (Jur.) Instituție suprastructurală, instrument principal de organizare politică și administrativă prin intermediul căruia se exercită funcționalitatea sistemului social și sunt reglementate relațiile dintre oameni; teritoriul și populația asupra cărora își exercită autoritatea această organizație; țară. » (sursa: DEX '09 (2009) adăugată de blaurb.).
  Asta insemna ca acesti oameni, care ne tot povestesc despre « statul paralel », nu se referau, asa cum credeam eu, la o organizatie criminala ascunsa si subversiva. Chiar din denumirea acestui concept aflam ca sunt cel puti doua state. Adica ce ? Adica STATE conform definitiei de mai sus. Pai, este posibil asa ceva in mod legal si constitutional in Romania ? Depinde de unde privesti. Datorita faptului ca, prin constitutie, suntem o tara cu un sistem semiprezidential si cu un parlament ales (este drept, pe liste si asta ii da mai putina legitimitate decat presedintelui care este ales prin vot direct), puterile in Romania erau (acum sunt din ce in ce mai putin) impartite : Parlamentul este Puterea Legislativa si ar trebui ca in conlucrare cu Presedintele sa numeasca Puterea Executiva adica Guvernul (Primul Ministru). Ce face Puterea asta Executiva ? Pune in aplicare legile facute de Legislativ. Ca sa guverneze bine, Puterea Executiva poate emite Ordonante de Urgenta cand sunt cazuri speciale care nu pot fi amanate sau poate propune legi sau modificari de legi ce vor fi dezbatute si aprobate (sau nu) in Parlament. La momentul actual, Parlamentul controleaza si subordoneaza Guvernul. Incercarile a doi Priemieri din aceasta legislatura de a se abate de la liniile trasate de partid au dus la scandaluri politice si revocarea acestora. In acelasi timp Presedintele aproba si valideaza legile facute de Parlament, numeste in colaborare cu Guvernul Procurorii Sefi si este seful Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si care ar trebui sa fie sprijit de Serviciile Speciale.
  Ce a facut Curtea Constitutional cu decizia la sesizarea domnului Tudorel Toader ? A eliminat colaborarea dintre Presedinte si Guvern pe tema numirii si revocarii Procurorilor Sefi si o transfera catre Ministrul Justitiei (care face prte din Executiv dar nu este Putere Executiva). Este sau nu corecta aceasta decizie din punct de vedere constitutional ? Eu nu sunt expert dar cred ca, daca acei judecatori au hotarat asa, inseamna ca se poate interpreta si asa Constitutia. Eu nu cred ca acei oameni pot face din alb negru daca nu cumva textul permite acest lucru. Tehnic vorbind, eu cred ca ei au decis fiindca se putea. Din punct de vedere moral este alta discutie. Greseala acelor judecatori a fost ca au dat si solutia de revocare, lucru care se pare ca depaseste atributiile acestui organism.
  Deci, dupa aceasta gandire nocturna, eu cred ca s-a intentinat, cu acest miting al PSD-ului, sa se dea anuntul clar si fara echivoc ca statul paralel din care face parte PSD-ul si ALDE (Parlmentul) a invins statul paralel din care face parte Presedintele (cu Procurori si Servicii Speciale). Personal, cred ca are dreptate. De sambata a inceput epoca noului stat totalitar Roman. Mesajul domnului Dragnea nu a fost pentru cei din Piata Victoriei (din care multi nu stiau ca PSD-ul guverneaza sau erau prea obositi ca sa mai urnareasca spusele Presedintelui PSD). Mesajul a fost pentru :
  - Presedintle Romaniei in sensul ca acesta ar trebui sa-si recunoasca infrangerea si sa devina marioneta lor – poate ca celor de la putere le este inca un pic teama de ce ar putea face Presedintele utilizand CSAT-ul al carui sef este inca (intrebarea este daca chiar ar putea face ceva pe linia asta?) Erdogan a facut si a fost sanctionat international dar nu prea tare.
  - Pentru judecatori si Procurori care vor trebui sa se alinieze dispozitiilor venite de la unicul stat ramas in Romania prin subordonarea fara comentarii fata de politic.
  - Pentru Uniunea Europeana si NATO care trebuie sa inteleaga ca de acum incolo vor trebui sa discute doar cu singurul stat Roman care a mai ramas – Presedintele ar trebui marginalizat si din acest punct de vedere si domnul Dragnea a spus la televizor ca atat UE cat si NATO au ajutat fostul stat paralel. Daca UE si NATO vor mai dori sa aiba interse in Romania vor trebui sa trateze cu actuala putere. Cred ca si aici are dreptate fiindca eu cred ca interesul pentru Romania a scazut extrem de mult. Altfel domnul Coldea ar mai fi fost in functie iar domnul Dragnea nu ar fi transmis atat de transat mesajul sau catre Europa si NATO.
  - Pentru presa de opozitie mentionand ca nu prea mai au pentru cine lupta. Si eu cred ca aceasta presa ar trebui sa se reformuleze fiindca acum nu prea mai este adaptata conditiilor (nu Radio Europa Libera sau BBC-ul au schibat regimul comunist din Romania ci serviciile secrete care l-au tradat pe Ceausescu).
  - Pentru restul populatiei, care sa priceapa ca nu mai are cale de intoarecere pe termen cel putin mediu (si daca vor pierde alegerile viitoare cu un scor foarte mare, ceea ce este foarte putin probabil, noua putere se va bucura sa gaseasca un sistem de care sa profite si nu-l va schimba).
  Dupa ce am ajuns la aceste concluzii am fost cuprins de o dezamagire fara margini. In fapt mitingul si-a atins toate scopurile :
  - A demonstrat cine are puterea si a fost foarte important ca numarul protestatarilor de sambata sa fie mai mare decat al celor de la #rezist pentru a arata ca aia faceau parte din « statul paralel » dar populatia, in sensul definitiei statului este cu actuala putere (oamenii au fost adusi ca sa fie numarati si nu ca sa-si spuna parerea, chit ca nu avea nici una)
  - A lamurit de aceasta data foarte clar care este « statul paralel » si impotriva cui trebuie sa se duca lupta – pana acum fusese doar un concept sugerat.
  - A avertizat pe toti cei care sunt in dezacord cu domnul Dragnea ca vor avea de pierdut (oricum cei veniti la miting aveau relativ putin de pierdut – spun relativ fiindca pentru unii care si-ar pierde locul de munca, dupa ce o viata intreaga au lucrat numai la stat, ar fi dramatic).
  Presedintele nu poate decat sa dea o lovitura de stat (paralel sau nu) lucru care ar fi ingrozitor pentru o tara din UE sau sa demisioneze inainte de a fi suspendat cu motivarea argumentata a acestei decizii pe care s-o faca in special pentru UE si NATO. Astfel, ar trebui sa stim daca ne pastram parcursul actual sau viram catre alte state (cum ar fi Israel).
  • Like 1
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Presa internationala a punctat foarte clar: "PSD, un partid urmarit penal pentru acte de corupttie, a realizat la comanda un
  miting Anti-Justitie, ca o ultima incercare de a scapa de Puscarie". Restul e can-can.
  • Like 0
 • Alăturarea celor două poze este o idee neinspirată. La fel, folosirea excesivă în text a numelui Simonei. După cum bine spuneţi: "...alăturarea dintre meciul Simonei Halep și meciul lui Liviu Dragnea, provocată deliberat de cel din urmă, a fost vecinătatea sublimului cu abjecția."

  Fără să vă daţi seama, produceţi o nefericită persistenţă temporală pentru un eveniment (mitingul PSD) care ar fi fost repede uitat. De ce ar fi trebuit, peste ani, admirând pozele Simonei alături de superba cupă Suzanne Lenglen, să văd umbra lui Dragnea?

  • Like 0
 • Statu' ăsta paralel e oblic şi pe alocuri, perpendicular. Iar un borfaş de talia lui dracnea n-o să câştige nicicând lupta cu el
  • Like 0
 • Iulian check icon
  Simona merita respect, nu și cei ce au fost aseară în piață... Ei nu știu ca respectul prin munca se câștigă...
  Au uitat tovarășii psd-isti ca 99% din piata adică pensionari, bugetari și asistați sociali aduși cu forța sunt plătiți de taxele și impozitele celor din România reala educata și cinstita. Cum ar suna sa ne oprim o luna din munca toți sa vad dacă amărâții aia ar mai avea după ce bea apa că aseară și pe asta o vindeau între ei :)
  Dobitocii di PSD aseară tot puneau placa cu telefoane ascultate... Sa le spună cineva ca cei prezenți aseară in piata sunt împărțiți în 2 categorii: cei cei au celulare dar nu știu sa umble pe ele (vezi cazul Veoricăi) și restul care nu au deloc... De aia s-au comandat și lanterne... Îmi închipui asistați sau pensionari care fac plăti direct cu telefonul :)
  Doamne ajuta! Noul slogan a lui dragnea... Știe ca pana la cel sfânt îl mănâncă sfinții... Știți ce va face dragnea marele conducător când va fi condamnat definitiv? Costa Rica, Brazilia, Serbia, Madagascar.... Eu sper la Jilava.. Doamne ajuta!!!

  • Like 2

 • Oamenii pe care i-am vazut cu toti, ieri la acest miting exista.Da da toti stim asta. E apropae imposibil sa nu-i fi observat in mai toate colturile tari:la sate in special, chiar si prin micile orasele ramase in negura timpului .
  Atata timp cat ii vom ignora nu putem rezolva nimic.De ce ?...fiindca ei exista.
  De acea draga omule care ti-ai pierdut timpul sa inveti cate ceva si ai terminat o scoala si etc...te crezi superior lor,pe buna dreptate,ai grije cand vine timpul, SA MERGI LA VOT SA PUI ȘTAMPILA.fiindca doar asa o sa ai o tara in care JUSTITIA sa functioneze normal.
  Ei au votat pe un kg de ulei ,zahar,faina sau nu mai stiu ce...dar tu nu, ca nu ai avut timp,sau iti este prea scarba de clasa politica,poate ai plecat la gratar cu prietenii sau in concediu.Daaaaa...ce ai facut este foarte bine si ai dreptul DAR, daca inainte, mergeai la VOT acum nu-ti mai decideau infractorii viitorul.
  Mizeria ramasa in urma lor reflecta cel mai bine viitorul nostru...

  • Like 4
 • Așa cum am mai spus,este succesul ei într-o lume care te vinde chiar dacă nu ești marfă.Este munca ei,fără dubiu,și nu trebuie să-și facă alții un titlu de glorie din astaEste un demn reprezentant al voinței UMANE,nu neapărat românești,patrioților care vă simțiți.În fapt,Simona este un om ca și voi.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult