Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acasă, la închisoare: am fost în mai multe penitenciare și am văzut că aglomerația nu e cea mai mare problemă

Deținuți

Foto: Cosmin Bumbuț/ Teleleu.eu

Pentru că problema aglomerării din penitenciare a devenit brusc o prioritate pentru România și pentru că în ultimii 3-4 ani am documentat mai multe materiale jurnalistice în penitenciarele românești, am câteva precizări:

- Pentru mulți dintre deținuți condițiile din penitenciare sunt mai bune decât cele pe care le aveau acasă: au toaletă în cameră, dușuri cu apă caldă și trei mese pe zi, care conțin obligatoriu carne.

- În continuare, penitenciarele din România sunt pline de cei mai săraci dintre români, de „grupurile vulnerabile" pe care le abstractizăm și care au suferit cel mai tare pentru că niște politicieni corupți le-au furat banii pentru educație și sănătate.

- Nu, penitenciarele nu sunt atât de aglomerate, deținuții nu dorm câte doi în pat, așa cum zice Mihai Gâdea. Condițiile sunt decente, chiar dacă există și camere cu câte opt-zece deținuți, ei au spațiu suficient să se miște și să respire. Și, cu siguranță, condițiile în care trăiesc deținuții sunt mai bune decât cele în care am trăit eu în căminele din Grozăvești când eram studentă.

- Când ajung în penitenciare, mulți dintre deținuți merg pentru prima oară în viața lor la doctor și-și rezolvă problemele de sănătate. Administrația de la Centrul De Reeducare Buziaș îi ducea pe tinerii închiși acolo la stomatolog în Timișoara - în libertate, probabil că tinerii n-ar fi mers în viața lor la stomatolog. Tot la Buziaș, cei de acolo au descoperit un băiat care nu vedea bine și care nu fusese niciodată la oftalmolog. L-au dus la doctor și i-au pus ochelari.

- Când intră în penitenciare, deținuții sunt alfabetizați, participă la tot felul de activități educative, teatru, muzică, învață diverse meșteșuguri, sunt ascultați și, pe cât posibil, educați. Am întâlnit în penitenciare oameni extraordinari și dedicați, care fac mai mult muncă de asistenți sociali decât de angajați ai ANP-ului. Lavinia Solotchi Cornoiu lucrează cu tinerii care sunt dependenți de droguri sau de jocuri de noroc, ține legătura cu ei după ce se eliberează, ba pe unii îi ajută și după aceea să-și caute locuri de muncă. Dan Buzărnescu a alfabetizat mai bine de 600 de „urși“, băieți care atunci când ajungeau la pușcărie nu știau nici să scrie, nici să citească, și a lucrat la cor cu sute, poate mii de deținuți. Învățătoarea Lenuța Stoia predă toleranța, bunul simț și alfabetul unor elevi de 18 ani care n-au cunoscut în viața lor decât lipsuri și abuzuri.

- În închisoare ajung oameni care n-au folosit niciodată o toaletă sau un duș și pe care gardienii îi învață cum să tragă apa sau să folosească șamponul.

- La Craiova, în penitenciarul pentru tineri, deținuții se rugau de cei de acolo să nu-i elibereze iarna, pentru că n-au unde să se ducă și o să înghețe sau o să moară de frig. Unul dintre elevii lui Dan Buzărnescu a spart un magazin din gară și i-a așteptat liniștit acolo pe polițiști să-l ridice și să-l ducă înapoi acasă, la pușcărie.

Nu, cea mai mare problemă nu e aglomerația din penitenciare.

Cea mai mare problemă în România este că nu avem programe post-detenție și că pușcăriile sunt pline de recidiviști pentru că oamenii aceștia săraci și needucați, adevăratele victime ale politicienilor corupți, nu au soluții după ce sunt eliberați. Lipsa programelor post-detenție este o chestiune despre care se discută de ani de zile în sistemul penitenciar și până acum nu s-au găsit nici fonduri, nici soluții legislative. „Ai deschis poarta și l-ai scos afară“, mi-a spus Lavinia Soloțchi, de la Centrul de Reeducare Buziaș. „Îl arunci înapoi în mediul care l-a adus aici fără să-i rezolvi problema.“ Las mai jos un link la o poveste pe care am documentat-o împreună cu Cosmin Bumbuț la Centrul de Reeducare Buziaș și unde e vorba despre celelalte probleme, ălea reale, din sistemul penitenciar românesc.

Alfabet pentru urși. O învățătoare predă toleranța, bunul simț și alfabetul unor elevi de 18 ani de la Centrul de Reeducare Buziaș

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate nu există nici un program care să ajute post detenție in Romania, ma număr printre proaspăt eliberații, și cu păreri de rău, pot spune că altă șansă de supraviețuire an afară de a comite ilegalități nu este.... Dacă găsesc de muncă, nu am un loc de trai permanent... Și nimeni nu ajută cu nimic, foarte trist.... Am scris și am fost în multe locuri, în speranța că pot găsi măcar un loc de muncă cu cazare, și e imposibil
    • Like 0
  • Ar fi interesant de văzut viata dusa de baroni in puscarie. Cei care sunt milionari si care au intrat cu tot cu vasalii lor la pirnaie. Interesant ar fi si un recensamint al puscariasilor, pe categorii sociale.
    • Like 2
  • Daniel I check icon
    Oameni buni, oamenii ăștia care ajung la închisoare ajung acolo din lipsa educației dinainte de închisoare, care e cauzată de sărăcie, care e cauzată de furt generalizat, care e cauzat de lăcomia funcționarului public și dorința de a grebla cât mai mult spre buzunarul propriu.
    Rolul educației e să transmită o atitudine morală, dincolo de cunoștințe ”plicticoase”. Alea se uită primele.
    Apoi, una e să ai milă de niște oameni care chiar au intrat la închisoare pe nedrept, alta e să vrei grațiere și amnistie pentru niște oameni care ÎNCĂ N-AU INTRAT, dacă bine ați citi(t) textul ordonanțelor.
    Cu siguranță mila nu este soluția pentru reintegrare și reabilitare, fiindcă ghiciți ce! Oamenii ăia, săracii, din închisoare, care stau pentru furtișaguri, când ies se întorc la ce cunosc! De ce? Am explicat mai sus. Sărăcie, indolență, lăcomie, și cercul se reia.
    Cât despre cei cu infracțiuni grave ca omorul din culpă, violul, pedofilia, dragii mei, mai aveți vreo speranță câtuși de mică în reabilitare? Cineva care a omorât un om din orice motiv, cineva care a violat o femeie (din orice motiv absurd), cineva care a abuzat sexual un copil (din niciun motiv posibil de imaginat omenește), voi chiar credeți că merită atâta clemență încât să fie grațiat și să se întoarcă (probabil) la ce făcea înainte?
    Pentru cei dintre noi care avem oameni dragi, mame, surori, iubite, logodnice, soții, copii, nepoți, v-ați asuma acest risc? Știu, nu ni se poate întâmpla nimănui până când se întâmplă. Și atunci? O, vai! De ce a lăsat Dumnezeu/Allah/Buda/soarta etc. să se întâmple asta?
    Văd că v-a lovit o bruscă iubire de oameni de vreo lună de zile! Hai să judecăm împreună: de Crăciunul trecut ați fost la vreun copil instituționalizat? La vreun tânăr din penitenciar care a furat și spart case/mașini de foame sau frig? Când ați fost ultima dată?
    E bine să ne pese, dar să ne pese de cine trebuie. De cei care poate ar avea/ar fi avut o altă șansă cu altă educație. Dar să-ți pese chiar de cei care prin furtul lor au favorizat lipsa educației, sărăcia generalizată și minciuna grosolană, asta e cu adevărat diabolic.

    Văd că vă întoarceți cu ură spre autoarea articolului. Vă spun că și eu am stat în Grozăvești și că există camere de 2 pe 3, unde încă mișună gândaci, iar studentul nu primește nici măcar O masă caldă pe zi, ce să mai vorbim de 3? Și cu carne.....
    Vă invit să mai luați contact cu realitatea din când în când.

    ”Săracul” domnu” Adamescu n-a murit în pușcărie azi dimineață. A murit într-o clinică privată, oricât era el de deținut și ”oropsit”. Chiar atât de proști suntem?
    Chiar atât de repede uităm?

    Întorcându-ne pe fond, haideți să privim din nou bugetul pe 2017. Că tot spuneam de Educație, prioritatea trâmbițată a tuturor din 1990 încoace. După ”valul de bine și bunăstare” promis în campanie, Educația primește iar-pentru a câta oară-mai puțini bani decât anul trecut.
    Cine spune că nu există dorința ca cetățeanul să fie din ce în ce mai slab intelectual, probabil că e și el la fel de slab intelectual.
    O mare parte dintre voi/noi am așteptat probabil niște măriri salariale. Ce să vezi? Aproape nu mai sunt bani, că e tehnocrații răi.
    Poate vor fi mai mulți bani când furăcioșii epidemici de la noi vor fi iertați de plata banilor furați de la stat. Adică de la noi, ăștia plini de milostivire tâmpă.
    De Crăciunul viitor, îmi doresc să știm măcar ce vrem și să avem ce ne-am ales. Păcat că unii aleg și pentru alții.
    • Like 2
  • ma ingrozeste aceasta situatie ,trebuiesc luate urgent masuri
    • Like 0
  • Raul check icon
    Articol in genul mizeriilor debitate de Badea si Gadea, doar ca in "sens" invers. Ce bine e, vezi Doamne, la puscarie, ca se alfabetizeaza baietii, merg la doctor, iar unul - minune! - si-a pus ochelari!
    • Like 3
  • check icon
    Articolul era cât p-aci să mă convingă să mă duc la puşcărie, atât de frumos este prezentată! În schimb, reportajul este cutremurător. Din păcate, asta este marea dramă: reintegrarea. Acum vreo patru-cinci ani vorbeam cu cineva de la Centrul Cultural din Aiud care participase la un fel de terapie prin artă (pictură în condiţii de recluziune) în penitenciarul de-acolo. Chiar dacă deţinuţii învaţă carte sau diferite meserii, când se eliberează au cele mai mari şanse să se reîntoarcă în puşcării fiindcă nu-şi găsesc locuri de muncă. Este destul de greu pentru cineva fără cazier să se angajeze, dar pentru cineva care a trecut prin puşcărie... este aproape imposibil.

    Am vorbit cu persoana respectivă despre programele post-detenţie şi, la fel, mi-a spus că sunt inexistente sau există doar pe hârtie. Din reportajul doamnei Satncu constat că lucrurile sunt neschimbate. Asta este România, ţara tuturor absurdităţilor: un condamnat penal "obişnuit" nu se poate angaja nicăieri, dar penalii cu "gulere albe" pot fi deputaţi, senatori, miniştri... Cine fură un ou intră la-nchisoare, cine fură un bou ajunge deputat!
    • Like 6
    • @
      Ei lasa ca nici pentru noi astia de afara nu e foarte roz. Statul roman isi bate joc de cetateni prin mai toate institutiile pe care le are. Statul roman format din romani!
      Dupa ce isi bat joc de tine, daca-i intrebi de ce, spun ca sunt de vina strainii.
      Stiti, la pucarie, i se mai zice si "facultate". Daca pe multi din puscariasii de acum, i-ai duce prin absurd in caminele studentesti de pe vremea impuscatului, s-ar lasa instant de facultate.
      E clar ca lumina zilei ce vrea Dragnea, iar acum noi stam si discutam intre noi ce-o fi bine, ce-o fi rau si cum s-ar rezolva problema detinutilor.
      Dragnea stia ca nu are voie sa fie prim ministru conform legii. Si degeaba, nu se lasa, sapa ca un bursuc tot felul de galerii ca sa ajunga la fructul "prim ministru", motivand ca el tine mortis sa puna in opera vointa poporului. Poate a popoului sau.
      • Like 1
    • @ Schwarze Katze
      check icon
      Probabil aţi citit textul în diagonală şi nu aţi remarcat că am scris şi despre dificultatea celor fără cazier de a se angaja. Iar în căminele studenţeşti era parfum! Întrebaţi pe cineva care a făcut armata pe vremea lui Ceaşcă cum este să doarmă o companie întreagă (50-100 de oameni) în acelaşi dormitor. În text adusesem în discuţie problema reintegrării în societate, nu condiţiile din penitenciare care, să fim serioşi, au devenit o prioritate imediat ce puşcăriile au început să ofere cazare pentru distinşii (distinşi pentru că-i distingem imediat după ceafă, după tupeu, după burtă, după maşină) noştri aleşi.
      • Like 0
  • DanM check icon
    Cred sincer ca in puscarie e mai rau decit se scrie in articol si nu ma refer la conditiile materiale de viata, nu ca acelea ar fi OK. Orice univers concentrationar lasa urme asupra psihicului uman, violenta, umilintele sunt la ordinea zilei/si a noptii. Pentru cei care traiesc marginal fara a avea o sansa in viata si o masa sigura - puscaria este o solutie de supravietuire. Pentru devalizatorii tzarii, cainati de A3 si RTV puscaria este o ispasire necesara. Am observat ca pentru toti cercetatii penal exista doua frici: detentia respectiv perspectiva ca fiii lor sa mearga la zuhaus. I-a inmuiat pina si pe Hrebe, SOV, Mircea Cosma si barbati ai natiunii care au lesinat la vederea usii arestului Politiei Capitalei. Puscaria frange destine, nu repara nimic; ce-mi foloseste mie ca Voiculescu sta pe banii nostri si nu se recupereaza prejudiciul? O Bratara electronica cu geo-fencing si o confiscare extinsa ar fi, poate, mai buna....
    • Like 1
    • @ DanM
      Da, confiscarea extinsa e cea mai buna pedeapsa
      Plus interdictia de a mai reprezenta public pe cineva, in aparatul de conducere sau ca detinator de mass-media
      • Like 3
  • check icon
    Să înțeleg, stimată autoare, că ați avut o vizită de lucru? Văd că v-ați luat și notițe. Am scris și eu o notă despre cei amărîți și condamnați fie pe nedrept, fie la ani prea mulți de pușcărie și textul mi-a fost cenzurat, iar un deștept s-a găsit să confunde cazul Țundrea cu cazul Puzdrea (ptiu, drace)...
    Poate faceți un sejur mai lung pe acolo, să ne descrieți mai în detaliu cum stau lucrurile, înțeleg că binișor spre bine.
    • Like 1
  • Am 56 ani lucrez din11 august 1982, an intreprinderea,constructoare de, nave:adica SNC,dupa atatii an,i am ajuns s-a numi ajunga, salariu de la o luna la alta, rusine acestui stat,la ora actuala ,venitul meu de luna de luna este de 1900:cum mai pot trai daca tara asta nu ma ajutacu niste legi ferme ,nu ne intreaba cum ne descurcam,( am viata),nimic :atunci acesti care sunt la putere, care au furat ,si au detoate, de ce le trebuie s-a ( LE FACA FAVORURII ) politic? rusine de acest stat numai de coruptii.Pt mine cum sunt un cetatean,drept asa trebuie si politicu s-a fie ca mine.
    • Like 3
  • andu check icon
    Azi este Mica Unire.exista undeva in article despre asta?
    • Like 0
    • @ andu
      Mica Unire a fost , acum avem Marea Dezbinare . Zic s-o tinem tot asa , pe loc , pe loc , si inainte nici deloc !
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult