Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Accelerarea campaniei de vaccinare e vitală. Pandemia, între optimism și realism

vaccinare - Bucuresti

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

În evaluarea riscurilor pentru UE și Spațiul Economic European, publicată în 10 iulie 2021, Centrul European Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a notat o îmbunătățire a situației generale comparativ cu evaluarea precedentă din luna februarie 2021, dar atrage atenția că reuniunile de masă pot genera transmisie locală și pan-europeană, dacă nu sunt respectate măsurile de stopare a răspândirii virusului sau dacă restricțiile sunt ridicate prematur. De asemenea, evaluarea atrage atenția asupra răspândirii noii variante Delta B.1.617.2 (indiană), mai contagioasă decât cele precedente și care este asociată cu o reducere ușoară a eficienței vaccinului după prima doză.

Între timp, numărul de cazuri active a creascut la nivel mondial în majoritatea regiunilor și țărilor și a depășit 200 de milioane de cazuri, deși a existat scădere accentuată în aprilie-iunie 2021 (WHO, 2021). Pe măsură ce virusul se răspândește, pe fondul vaccinării reduse la nivel global și a nerespectării măsurilor de protecție, apar variante mai contagioase decât cele precedente. Varianta care stârnește îngrijorare în momentul de față este Delta B.1.617.2 (indiană), care se preconizează că va deveni dominantă în următoarele luni la nivel mondial. În România numărul de cazuri de infectare cu această variantă crește alarmant, deși în cifre absolute numărul este încă mic. Este de așteptat ca ea să devină dominantă în viitorul foarte apropiat. Unii epidemiologi susțin că deja suntem în acest punct, desi nu există încă o comunicare oficială.

Deși a existat o perioadă marcată de optimism, în fapt persistă o serie de incertitudini care indică necesitatea ca evoluția pandemiei pe plan mondial să fie privită cu mai mult realism.

Astfel, studiile care să ateste durata imunității pentru cei vaccinați sunt încă în derulare, iar companiile producătoare de vaccinuri cercetează în continuare cu privire la necesitatea administrării unei doze suplimentare. Se derulează teste și pentru coborârea vârstei de vaccinare, în prezent fiind autorizată utilizarea pentru copii mai mari de 12 ani. În paralel industria farmaceutică încearcă găsirea unor tratamente pentru boala cauzată de virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, Centers for Disease Control and Prevention (CDC, 2021) arată că există posibilitatea ca o persoană vaccinată să se infecteze și să transmită virusul. Chiar dacă acest risc este redus, CDC și-a reconsiderat ghidurile anterioare și a emis în 28 iulie 2021 recomandarea ca persoanele complet vaccinate să poarte mască în anumite circumstanțe și în zone cu transmitere ridicată. Tot ca măsuri de precauție și stopare a răspândirii virusului, multe state, printre care și România, consideră vaccinarea personalului medical sau testarea periodică, precum și o serie de restricții pentru persoanele nevaccinate.

Însă ipoteza care ar putea aduce din nou lumea la linia de start in lupta cu pandemia este dezvoltarea de către virus a noi variante, rezistente la vaccinurile actuale. Nicio țară nu poate să câștige acest război singură și dacă nu îl câștigă toate. Lipsa accesului la vaccinare pentru țările sărace precum și un ritm lent de vaccinare cresc șansele apariției de noi variante ale virusului, care ar putea duce la o cerere sporită de vaccinuri la nivel mondial, pentru rapeluri suplimentare. Cel mai rău scenariu este acela al apariției de variante care nu sunt acoperite de vaccinurile actuale și care ar muta omenirea înapoi la punctul de debut al pandemiei. 

În acest sens, PE a adoptat în 10 iunie o rezoluție pentru ridicarea temporară a protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19, pentru a extinde și a accelera producția mondială de vaccinuri. Decizia privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală poate fi luată de Consiliul TRIPs al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). În susținerea rezoluției se arată că, pentru a se putea vaccina 70 la sută din populația globului sunt necesare 11 miliarde de doze de vaccin, iar la momentul de față au fost produse doar o fracțiune din necesar. Până în iunie 2021 au fost administrate 1.6 miliarde de doze de vaccin, din care doar 0.3 la sută au fost repartizate celor mai sărace 29 de țări, care au 9 la sută din populația globului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această rezoluție și ce impact va avea. Această temă a fost și va mai fi pe agenda de discuție a liderilor lumii, în formatul reuniunilor G7 și G20. La reuniunea G7 din Cornwall (11-13 iunie 2021) liderii participanți nu au luat o decizie referitoare la ridicarea patentelor, dar au anunțat că vor dona 1 miliard de vaccinuri pentru țările sărace.

La nivel mondial, până în 27 iulie, 27.6 la sută din populație a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid-19. În România campania de vaccinare a încetinit puternic, deși oricine se poate vaccina fără restricții și în ciuda eforturilor autorităților de a organiza maratoane de vaccinare, vaccinări în locuri inedite și centre drive-through. În prezent (29 iulie) numărul de noi doze de vaccin administrate este mult mai mic decât cel al dozelor de rapel. În total în România a fost vaccinată 25 la sută din populație, față de 58 la sută în UE. România este pe penultimul loc la acest capitol în UE, înaintea Bulgariei.

Autoritățile române au redus programul sau au sistat activitatea unor centre de vaccinare, ca urmare a interesului scăzut pentru vaccinare. De asemenea, România a cerut diminuarea tranșei de vaccinuri aferente lunii iunie și a donat din stocul existent altor țări. Strategia pentru perioada următoare se va axa pe imunizarea doritorilor din mediul rural. Astfel, echipe de vaccinare vor fi prezente în cele 2.862 de comune până la finalul lunii iulie, potrivit coordonatorului campaniei. Este de menționat faptul că autoritățile au relaxat nivelul restricțiilor pentru toate persoanele, nu doar pentru cei vaccinați, astfel că vaccinarea este dorită doar de ce cei care urmăresc conștient un beneficiu de sănătate. Ținta propusă a fost de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, țintă ce a fost atinsă cu două luni întârziere.

Cu toate acestea, numărul de noi cazuri zilnice a înregistrat o scădere accelerată pentru o lungă perioadă de timp. Deși în prezent există o tendință incipientă de creștere, în cifre absolute numărul este încă mic. Media pentru ultimele 10 zile este de 209 cazuri (27 iulie-05 august) de 3 ori mai mare față de cele 10 zile anterioare. Numărul scăzut de cazuri poate fi explicat de rezultatele unui studiu recent al unei companii private din domeniul serviciilor de sănătate (Medlife, 2021), care arată că nivelul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60 la sută. Este evidențiată o evoluție majoră a ratei de imunizare comparativ cu luna mai 2020 când un alt studiu al aceleiași companii arăta un grad de imunizare sub 2 la sută. Aceste date arată că de fapt au fost infectate de trei ori mai multe persoane în mediul urban decât indică cifrele oficiale, care măsoară numărul de persoane care au beneficiat de teste PCR pentru confirmarea diagnosticului. Persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare nu au făcut aceste teste PCR și s-au tratat acasă dacă a fost cazul, nefiind înregistrate ca infectate. Iar în mediul urban mic, numărul de persoane infectate în realitate este de nouă ori mai mare ca în raportările oficiale. În ciuda ratei mai ridicate a imunității colective, persoanele imunizate prin contact cu virusul și nevaccinate ulterior, au șanse mari de reinfectare. Autorii studiului subliniază importanța vaccinării în contextul răspândirii tulpinii Delta B.1.617.2 (indiană), chiar și pentru persoanele care au avut boala, întrucât anticorpii celor care au trecut prin boală nu oferă protecție împotriva infectării cu varianta Delta.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a avertizat asupra faptului că varianta Delta are toate caracteristicile să provoace un val 4 în perioada următoare și a subliniat importanța vaccinării. De altfel, numărul de noi cazuri zilnice este în creștere și se așteaptă o explozie a acestora o dată cu venirea toamnei, a redeschiderii școlilor și a mutării activităților în spații închise.

În ceea ce privește nivelul restricțiilor, în unele state europene, guvernele au început să crească nivelul restricțiilor, după o perioadă de relaxare. Astfel, 8 state europene au introdus în ultima perioadă noi restricții, în pregătirea gestionării valului 4. ECDC a raportat încă din 15 iulie o creștere cu 64.3 la sută a numărului de cazuri comparativ cu săptămâna precedentă, trend observat în 20 de țări UE/EEA.

O țară cu o rată de vaccinare ridicată este Marea Britanie, care vaccinase, până la 26 iulie, 69 la sută din populație, din care 55 la sută vaccinați complet. Pe aceste fundamente, Guvernul britanic a ridicat majoritatea restricțiilor începând cu 19 iulie 2021, deși numărul de cazuri de infectări cu noua tulpină Delta era în continuă creștere, de la 1500 pe zi la mijlocul lui mai, la un vârf peste 48 de mii în 21 iulie. Decizia de ridicare a restricțiilor a fost puternic criticată de experți internaționali în sănătate publică. Cu toate acestea, la 27 iulie numărul de noi infectări este în scădere, ajungând la 33 de mii. Și numărul de decese este mult redus față de valurile precedente, sub 0.2 la sută comparativ cu 3 la sută în februarie 2021.

Potrivit unui studiu din 20 mai al Public Health England (PHE, 2021) vaccinurile sunt eficiente împotriva noii variante, deși eficiența lor este ușor redusă comparativ cu variantele anterioare. Astfel, vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi eficient 88 la sută împotriva bolii simptomatice cu noua tulpină Delta, la două săptămâni de la doza a doua, comparat cu 93 la sută eficiență împotriva tulpinii B.1.1.7 (britanică). O eficiență ușor redusă a fost găsită și în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, 60 la sută eficiență împotriva noii tulpini Delta, la două săptămâni de la doza a doua, comparat cu 66 la sută eficiență împotriva tulpinii B.1.1.7 (britanică). Pentru a accelera completarea schemei de vaccinare, Marea Britanie a redus intervalul dintre a prima și a doua doză, de la 12 săptămâni la 8 săptămâni.

În România, nivelul restricțiilor a fost coborât din nou la 1 august, iar acest lucru se vede și în evoluția mobilității. În domenii precum Băcănii și Farmacii mobilitatea a depășit chiar valorile înregistrate înaintea pandemiei. Un alt domeniu cu valori care le-a depășit pe cele de dinainte de pandemie este cel Rezidențial, ceea ce indică faptul că oamenii ies, nu mai stau în case, astfel că mobilitatea în acest sector a scăzut. De asemenea, datele arată că angajații încep să se reîntoarcă fizic la locurile de muncă, această tendință manifestându-se aproape de nivelul pre-pandemie. Deși sectorul Parcuri înregistrează valori mai ridicate de mobilitate în mod tradițional vara, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, valorile sunt mult mai ridicate.

Deși cele mai multe state au inițiat în perioada aprilie-iunie 2021 ridicări parțiale ale intervențiilor non-farmaceutice, acum guvernele se pregătesc pentru gestionarea unui nou val de infecții. Pe fondul unei vaccinări insuficiente, este nevoie de restricții, pentru a limita numărul de decese și, a nu supraîncărca sistemul sanitar. De asemenea, este vitală accelerarea campaniei de vaccinare.  

Acest articol a fost publicat pentru prima data ca parte din Raportul – Zona Euro Monitor Nr. 7 /2021, pp 33-36

Bibliografie

Centers for Disease Control and Prevention, 2021 Recomandări pentru persoanele vaccinate complet, consultat la 29 iulie 2021, disponibil la: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated-guidance.html

European Centre for Disease Prevention and Control ”COVID-19 Vaccine Tracker” 2021 consultat la data de 29 iulie 2021 disponibil la: https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/  

Evoluția mobilității În Romania, consultat la 29 iulie 2021 disponibil la:  https://ourworldindata.org/covid-mobility-trends

Gheorghita V, 2021, Varianta indiană a Covid-19 poate să devina dominant, declarații preluate de Europa FM https://www.europafm.ro/valeriu-gheorghita-varianta-indiana-a-covid-poate-sa-devina-dominanta-valul-al-4-lea-este-iminent-audio/

Graphs.ro evoluția vaccinării, consultat la 29 iulie 2021, disponibil la https://www.graphs.ro/vaccinare.php

Medlife, 2021, ,,Studiu privind gradul de imunizare al populației’’, comunicat disponibil la: https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/studiu-medlife-jumatate-din-populatia-mediului-urban-mic-si-o-treime-din

Parlamentul European, 2021, Rezoluție pentru pentru ridicarea temporară a protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19, consultat online la 10.06.2021, disponibil la: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2021-0306_EN.html

Public Health England, 2021, Comunicat de presă – Vaccinurile au o eficiență ridicată împotriva tulpinii Delta după două doze administrate, consultat la 15.06.2021, disponibil la:  https://www.gov.uk/government/news/vaccines-highly-effective-against-b-1-617-2-variant-after-2-doses

Oxford COVID-19 Government Response Tracker, 2021, Evoluția restricțiilor guvernamentale, consultat la 29 iulie, disponibil la: https://www.bsg.ox.ac.uk/research/research-projects/covid-19-government-response-tracker

Oxford Martin School, 2021, Evoluția vaccinării, consultat la 29 iulie 2021, disponibil la: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=People+vaccinated&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=USA~GBR~CAN~DEU~ITA~IND

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Selectia naturala favorizeaza indivizii puternici si rezistenti.
  Omul, prin progresele facute in stiinta si medicina, a reusit sa modifice modul in care functioneaza selectia naturala si au supravietuit si cei mai putin puternici si rezistenti.

  Dar selectia naturala se intoarce si mai adauga un criteriu: sa te vaccinezi.
  Cei care nu se vaccineaza au mai putine sanse de supravietuire.
  Sa intelegi cum functioneaza un vaccin te face mai puternic si iti cresc sansele.
  Sa iti fie frica de vaccin, desi ai mai facut vaccinuri in copilarie, te face mai slab si iti scad sansele.

  Oare virusul se vaccineaza impotriva oamenilor?
  Sigur ca da. Asa a aparut varianta Delta.

  Vaccineaza-te si tu !
  Fii puternic si rezistent !
  • Like 0
 • O fi nevoie de vaccinare ( sau asa credem noi), dar ce te faci cu cei care nu vor sa se vaccineze, intr-o societate in care sa fim sinceri, prostii sunt majoritari.
  Legile trebuie puse in aplicare si societatea trebuie sa mearga inainte cu riscul de a pierde tot felul de imbecili pe drum.
  Un lucru simplu care poate fi facut , te imbolnavesti de COVID si nu esti vaccinat , plateste matale tratamentul si spitalizarea sau stai acasa si te tratezi cum ti-a zis Sosoaca . Dupa aia sa mai vedem cine isi permite sa stea nevaccinat sau sa nu poarte masca. Dar chestia asta trebuie sa vina de la executiv si ce te faci cu premierul Wow care este in campanie electorala. Il tot aud ca vaccinarea este optionala si economia trebuie sa mearga inainte. Extraordinar , poate ne explica si cum.
  Nimeni nu opreste o institutie sau firma sa ceara vaccinare obligatorie pentru angajati. Nu este o problema de libertate ci o problema de securitate a afacerii si institutiei. La noi la firma cei care vin la servici trebuie sa se vaccineze sau sa-si caute de lucru in alta parte. Oricum se va ajunge la asta , dar o sa ne mai dam cu capul de pereti 6-9 luni din cauza slabiciunii legiutorilor de peste tot . Romania nu este un caz special.
  • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Treaba e într-un impas serios. Dar aș vrea să-mi dați și niște precedente: înafară de USA pentru salariații guvernamentali ori Franța pentru personalul medical, care țară are curajul să implementeze vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale?
   Și mai ales unde anume nevaccinații care s-au îmbolnăvit își plătesc tratamentul ori stau acasă? Asta după ce și-au plătit asigurarea de sănătate. Nu zic, ceva ar trebui făcut însă nu vi se pare că ce ziceți dvs e ca în vremurile demult apuse și care sper sa nu se mai întoarcă niciodată? Ori ne întoarcem încet încet de unde am plecat?
   De ce un patron de firmă ar impune angajaților să se vaccineze dacă ăia care au vrut sunt deja și n-au contact cu populația vulnerabilă? Cei care au, în regulă. Pe angajat îl doare undeva de securitatea afacerii atâta timp cât e plătit cum e plătit. Pe fiecare îl doare doar de sine, asta e axioma pe care unii ori n-o văd ori nu vor să. Mă tem că la mijloc e necunoașterea naturii umane. Nimeni nu se sacrifică pentru alții.
   Chestia asta nu va veni de la un premier liberal care evident că nu-i cel mai bun. Are însă dezavantajul imens de a guverna o masă de conspiraționiști, antivacciniști, un popor needucat pe care în UE doar Bulgaria îl întrece. Poate ar veni de la un premier USR. Dar atunci m-aș întreba cât ar rezista.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Gecaba Gecaba check icon
   Eu nu cred ca suntem o tara de prosti,ba dimpotriva,de oameni isteti dar foarte indisciplinati, condusi de incompetenti care sunt convinsi de contrariu. Caracteristic acestei tari este prostia si nesimtirea politicienilor. . Gargara politica nu tine loc de campanie de vaccinare si de aceea eu as fi facut o campanie de vaccinare cu motto-ul: " in Romania te vaccinezi, caci nici dracu nu te scapa aici. Poate doar in alta tara". Respondabilitea este a conducatorului,nu a celui condus, a edicatorului, nu a celui needucat.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Foarte multe intrebari , sa incerc sa dau cateva raspunsuri.
   a) Guvernul asta va sfarsi mult mai rau daca va lasa lucrurile sa evolueze liber decat daca-i va obliga sau cointeresa pe anumiti oameni sa se vaccineze.
   b) Sunt tari unde asigurarea de sanatate va creste pentru persoanele nevaccinate. Este un model indirect de implementare a ceea ce am mentionat pentru ca atunci contributia nevaccinatilor la asigurarile de sanatate vor permite aceasta optiune , sa ne tot imbolnavim.
   c) Nu am tendinte totalitare , dar de ce as plati eu ca si contribuabil miliarde si miliarde in fiecare an pentru ca Nea Caisa nu are chef sa se vaccineze. Ii respect optiunea , dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu pentru optiunea lui. Democratia inseamna a oferi fiecarui om o optiune ,dar si responsabilitatea venita din optiune. Mai ales ca nu stiu cum se face dar marea masa a celor care nu se vaccineaza nu contribuie mare lucru la buget , fie ca sunt tineri ,fie ca sunt oameni cu posibilitati materiale reduse din cauza lipsei de educatie sau harnicie.
   d) Un patron de firma poate face ce vrea , dar mi se pare normal ca daca exista un focar de COVID la firma respectiva , firma sa fie inchisa pe o perioada de carantina ( cel putin accesul la facilitati ) si sa nu i se mai plateasca tot felul de stipendii pentru statul acasa.

   Reguli de genul asta o sa ajute , dar in loc sa fie conceputa o strategie , lucrurile sunt lasate sa evolueze de la sine pentru ca nimeni nu-si asuma responsabilitatea.
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Gecaba Gecaba check icon
   A spune ca poporul este prost este ca si cum ai afirma ca esecul copilului se datoreaza prostiei acestuia si nu educatorului si lipsei educatiei.
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Ce spuneți dvs s-ar putea dacă vaccinații ar fi în majoritate, cum sunt sigură că e în țările alea unde se preconizează măsurile pe care le-ați menționat. În România aceste măsuri ar avea sprijinul a 26% din populație, deci cam 31% scăzând pe cei sub 18 ani. Tinerii sub 18 ani contează epidemiologic însă legal (cu drept de vot deci care teoretic și practic susțin ori nu măsurile guvernului ) nu. Unde s-a vaccinat peste 50% ( e un prag psihologic important) deci din populația matură peste 60%, vaccinații pot începe să mârâie la ceilalți aflați acum în minoritate.
   Și-ar asuma responsabilitatea. Cu ce sprijin? Șoșoacă & Co nu dorm ci adulmecă în aer doar doar o mirosi a revoltă și scandal cu scopul pe care îl știm bine și cu psd ca aliat gata de acțiune. Vara e pe sfârșite, cei care s-au vaccinat pentru concediu au făcut-o. Câți nehotărîți credeți că mai sunt? De conspiraționiști și cei cărora le dă cu virgulă puteți să uitați.
   Deci presupunem că guvernul ia totuși astfel de măsuri cu sprijinul a 31% din populația matură. Vă provoc la un exercițiu de imaginație, ce s-ar întâmpla. Manifestații contra au loc peste tot dar se știe că n-au șanse fiind in minoritate. În România e invers. Ca și guvernant trebuie să-i reprezinți pe toți, proști, deștepți, educați ori nu, în timp ce te străduiești să mai convingi pe niște.
   Diferența e că dvs porniți de la cum ar trebui să fie iar guvernul de la cum este. Iar realitatea e că n-ai cu cine.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Accelerarea campaniei de vaccinare, o glumă bună. E în decelerare spre stop. Lumea nu vrea și n-ai cum să-i mai convingi. S-a ajuns la limită: diferența dintre complet vaccinați și cu o doză e sub 1 procent, 25,6 complet vaccinați și 26,3 cu cu cel puțin o doză. Curând cifrele vor coincide.
  Se va mai vaccina câte unul dar peste 30% nu văd șanse. Fiecare pe barba lui.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Bun si? Batalia cu vaccinarea s-a pierdut. O sa ajungem la 1.000 de cazuri in maxim o luna. "Strategie" de vaccinare in mediul rural? Marea majoritatea a cazurilor cred ca tot din mediul urban sunt. Este un haos generalizat din care nu stim cum o sa iesim. Sper ca vaccinurile sa aiba cat de cat efect macar in privinta mortalitatii. Cu D-zeu inainte
  • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult