Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Act ratat cu Carmen Dan

Carmen Dan la Ministerul de Interne

Foto: Inquam Photos

În psihanaliză, un act ratat reprezintă o eroare de vorbire ori de acțiune atribuite interferenței cu un gând sau o dorință inconștientă, reprimată. „Legea NU se aplică în mod egal (pauză) ... se aplică în mod egal jandarmilor, persoanelor violente şi celor care au instigat la astfel de acţiuni”, a spus duminică ministrul de Interne, Carmen Dan atunci când a prezentat versiunea autorităților asupra mitingului de pe 10 august. Mica greșeală de exprimare constând într-un cuvânt scurt, „NU”, intercalat într-un enunț despre egalitatea în fața legii lasă să transpară, de fapt, felul în care autoritățile române percep relația cu cetățenii.

Într-o declarație de presă la finalul căreia a plecat în grabă, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor, Carmen Dan  și-a cerut scuze „tuturor acelora care au avut de suferit în urma violențelor fie civili sau jandarmi” și a prezentat fragmente dintr-un raport de 90 de pagini, pe care l-a clasificat drept „secret de serviciu”. Potrivit acestuia, în timpul mitingului diasporei, sute de manifestanți, poate chiar o mie, au comis violențe. Însă de partea jandarmilor, până acum, în cadrul verificărilor interne, care presupun vizionarea a 2 TB de imagini filmate, s-au constatat doar „cinci situaţii susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane nevinovate”. 

„Pentru ce s-a întâmplat în acea seară, au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, două sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi. Poliţia şi Jandarmeria au lucrat în toate aceste zile petnru găsirea persoanelor violente. De mâine vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii, date obţinute în aceste zile. Este un proces dificil să vizualizezi atâtea imagini, 2 TB de filmări în care au fost surprinse persoane violente", a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai susținut că oamenii pașnici au îngreunat misiunea jandarmilor, întrucât nu s-au disociat de elementele agresive prezente la miting. „La ora 21:30 se conturează un grup de persoane cunoscut ca făcând parte din galeriile de fotbal, s-a dispus constituirea unui dispozitiv pentru izolarea grupului însă din cauza celor care nu s-au delimitat acţiunea nu a reuşit. Manifestanţii paşnici au fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive. Nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească pietre, bări (sic!) metalice sau obiecte contondente în timpul unui protest.”

Carmen Dan a acuzat faptul că ministerul de Interne s-a confruntat cu „falsuri minciuni, are au circulat în mediul online și în media”. Însă a trecut cu vederea informațiile contradictorii sau chiar false transmise pe cale oficială, precum referiririle la posibilitatea ca jandarmerița lovită să rămână paralizată sau la misterioasa mașină cu cocktailuri Molotov din care s-ar fi alimentat protestatarii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ii mai spune si Freudian Slip :)
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Dc si-a plantat Dragnea, slugile personale in posturi de conducere din guvern si administratie ?! Uite...fix pentru asta ! Sa semneze, sa dispuna si sa minta fara nerusinare in interesul personal al lui Dragnea. Dc, vreodata cineva pune intrebari incomode sau solicita tragerea raspunderii penala pentru ce s-a intamplat in aceasta guvernare, Dragnea personal nu a semnata ceva, nu a dispus nimik, deci nu va putea raspunde in vreun fel. La fel a procedat si Vantu la FNI : el a ramas cu banii si Vlas ...cu anii !
  • Like 0
 • A mai existat un act ratat: a doua dimineața după violențe, purtătorul de cuvânt al jandarmeriei declara că " până la urmă au trebuit să interviim în forța, ceea ce ne doream și noi....... ceea ce NU ne doream ".
  • Like 0
 • Ea doar a citit ce i s-a plasat să...citească. Nu s-a încurcat probabil pentru că a făcut exerciții în fața oglinzii. La un moment dat a dat mai multe exemple de știri false din care doar una am recunoscut-o pentru că inițial am plasato și eu după care mi-am cerut scuze și am recunoscut că este o fotografie cu un polițist american care aplică o lovitură de picior unei femei și am eliminat această fotografie din toate convorbirile mele. Restul nu am auzit și nu am întâlnit nici una din celelalte așa zise știri false deși sunt unul care hălăduiește peste tot, pe NET și pe FB. Oricum la cât mint ei și la tratamentul la care ne supun, nimic nu-i de prisos pentru a scăpa de ei. Johannis este marea lor piedică și trag pe el să-l desființeze neștiind că dacă se ating de el, atunci va începe o adevărată revoluție. Și TOTUL doar pentru Dragnea pentru al scăpa de închisoare. Pe lângă el ar scăpa și alții dar acei alții ar fi beneficiari colaterali pentru că pe Dragnea îl interesează doar persoana sa. Nu se poate aștepta până la următoarele alegeri, încă 1 1/2 ani. Și trebuie să-i facem pe ei să nu mai reziste atât de mult timp nu noi să așteptăm. IMPORTANT este să nu admitem NICIODATĂ că există dacă vor încerca să ne bage pe gât pișediști deștepți, pișediști altfel decât cei ce ne asupresc acum. NU EXISTĂ NICĂIERI, NU-I AU, NU POT SĂ-I INVENTEZE. PSD-ul a fost, este și rămâne PCR-ul de altă dată doar cu altă siglă.
  • Like 3
 • Carmen Dan — încă o mincinoasă din gașca lui Dragnea, care vrea să pară de treabă.
  Niciun jandarm cercetat, niciun jandarm penalizat, nicio părere de rău reală din partea sinistrei de interne... Ce mai, protestatarii ăștia violenți s-au lovit singuri de bastoane, și au tras pe nas cu nesaț din gazele jandarmilor — fir-ar mama lor a dracu', ar trebui amendați pentru asta...
  Carmen Dan, atunci când vei ajunge și tu alături de Daddy, la lada de gunoi a istoriei, vei avea puterea să-ți recunoșți nimicnicia, sau vei pleca tot așa, fără să răspunzi la întrebări?
  • Like 4
  • @ Tom Dick N'Harry
   Magneto check icon
   Mda, pana una alta democratia noastra de carton rosu si mucegait propulseaza la varf oameni care niciodata nu-si pun problema....maine pot fi eu cel din strada. Burghezia comunista e extrem de perfida ca si toate institutiile pe care a reusit sa le creeze sau sa le contamineze. Democratie mai inseamna printre altele "fa ce vrei, dar nu in detrimentul celorlalti". Brucane ai fost un pitic !
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult