Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Actorul Marius Manole: „E primul an în viața mea când m-am gândit că aș putea să părăsesc România. Nu e un gând foarte puternic, doar a încolțit ispita”

Marius Manole - In fata ta

Actorul Marius Manole a admis că pentru prima dată anul acesta s-a gândit să plece din România, îngrijorat de puterea societății civile de a-și apăra drepturile, de a reacționa în fața unui eventual dușman.

„E primul an în viața mea când m-am gândit că aș putea să părăsesc România. Am 40 de ani, aș putea să o iau de la capăt. Mi-a trecut asta prin cap, nu e un gând foarte puternic, doar a încolțit ispita. Am trăit cu speranța în ultimii trei ani că lucrurile se vor schimba și că vom trăi liniștiți într-o democrație normală, cu conflicte mai mici sau mai mari, dar nu chiar așa”, a apus Marius Manole la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Pentru mulți dintre prietenii săi, ultimii doi ani au fost „foarte înfricoșători” și și-au pus cu toții problema să părăsească țara. „Încercăm să luptăm și să facem lucruri ca să întreținem focul ăsta viu, care trebuie să existe într-o țară, dar nu mai putem nici noi”, adaugă Marius Manole.

Este convins că orice om plecat din România vrea să revină. Dacă România se va schimba toți sunt dispuși să se întoarcă, crede el. 

Niciodată nu a fost mândru de clasa politică, acum însă nu clasa politică îl îngrijorează, ci puterea societății civile de a-și apăra drepturile, de a reacționa, de a se coaliza împotriva unui eventual dușman. 

„Nu vreau să trăisc într-o țară în care lumea construiește în ciudă. De ce trebuie să trăiesc într-o țară în care trebuie să existe #rezist? După 30 de ani în care au murit tineri la Revoluție eu trăiesc într-o tară în care construim în ciudă și ne mai și mândrim. În ciuda cui?”, mai spune actorul.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 13:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Îmi place că vorbește despre construirea „în ciudă”. A realizat și regretă sincer antagonizarea categoriilor sociale, a românilor între ei. Un om bun, Marius Manole.
    • Like 0
  • Toti actorii mentionati mai jos sunt mult mai buni decat 99% din actorii de la Hollywood dar accentul omoara actul artistic.
    • Like 0
  • Intotdeauna cand aud un actor spunand ca s-a gandit sa plece din tara ma amuz,nu rad.Ce-ar face ei dincolo?Occidentul are actorii lui si probabilitatea sa ajungi chelner,zugrav sau spalaror de vase este mult mai mare decat sa obtii un post la un teatru.Marcel Iures si Ion Caramitru obtin roluri in filme bine cotate,dar sunt agenti KGB sau strainul de serviciu,sunt roluri care cer un accent specific.Oana Pelea a vrut sa plece la randul ei dar s-ar fi descalificat ca profesionist daca o facea.Nici pe vremea lui Ceausescu actorii nu plecau din acelasi motiv:dincolo erau doar un alt refugiat,nimic mai mult.Dar partea amuzanta este faptul ca nu vor sa recunoasca asta si vorbesc despre plecare ca si orice alta categorie sociala uitand intentionat ca sunt speciali...pentru noi nu pentru altii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult