Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Actorul Marius Manole: „E primul an în viața mea când m-am gândit că aș putea să părăsesc România. Nu e un gând foarte puternic, doar a încolțit ispita”

Marius Manole - In fata ta

Actorul Marius Manole a admis că pentru prima dată anul acesta s-a gândit să plece din România, îngrijorat de puterea societății civile de a-și apăra drepturile, de a reacționa în fața unui eventual dușman.

„E primul an în viața mea când m-am gândit că aș putea să părăsesc România. Am 40 de ani, aș putea să o iau de la capăt. Mi-a trecut asta prin cap, nu e un gând foarte puternic, doar a încolțit ispita. Am trăit cu speranța în ultimii trei ani că lucrurile se vor schimba și că vom trăi liniștiți într-o democrație normală, cu conflicte mai mici sau mai mari, dar nu chiar așa”, a apus Marius Manole la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Pentru mulți dintre prietenii săi, ultimii doi ani au fost „foarte înfricoșători” și și-au pus cu toții problema să părăsească țara. „Încercăm să luptăm și să facem lucruri ca să întreținem focul ăsta viu, care trebuie să existe într-o țară, dar nu mai putem nici noi”, adaugă Marius Manole.

Este convins că orice om plecat din România vrea să revină. Dacă România se va schimba toți sunt dispuși să se întoarcă, crede el. 

Niciodată nu a fost mândru de clasa politică, acum însă nu clasa politică îl îngrijorează, ci puterea societății civile de a-și apăra drepturile, de a reacționa, de a se coaliza împotriva unui eventual dușman. 

„Nu vreau să trăisc într-o țară în care lumea construiește în ciudă. De ce trebuie să trăiesc într-o țară în care trebuie să existe #rezist? După 30 de ani în care au murit tineri la Revoluție eu trăiesc într-o tară în care construim în ciudă și ne mai și mândrim. În ciuda cui?”, mai spune actorul.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 13:30. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Îmi place că vorbește despre construirea „în ciudă”. A realizat și regretă sincer antagonizarea categoriilor sociale, a românilor între ei. Un om bun, Marius Manole.
    • Like 0
  • Toti actorii mentionati mai jos sunt mult mai buni decat 99% din actorii de la Hollywood dar accentul omoara actul artistic.
    • Like 0
  • Intotdeauna cand aud un actor spunand ca s-a gandit sa plece din tara ma amuz,nu rad.Ce-ar face ei dincolo?Occidentul are actorii lui si probabilitatea sa ajungi chelner,zugrav sau spalaror de vase este mult mai mare decat sa obtii un post la un teatru.Marcel Iures si Ion Caramitru obtin roluri in filme bine cotate,dar sunt agenti KGB sau strainul de serviciu,sunt roluri care cer un accent specific.Oana Pelea a vrut sa plece la randul ei dar s-ar fi descalificat ca profesionist daca o facea.Nici pe vremea lui Ceausescu actorii nu plecau din acelasi motiv:dincolo erau doar un alt refugiat,nimic mai mult.Dar partea amuzanta este faptul ca nu vor sa recunoasca asta si vorbesc despre plecare ca si orice alta categorie sociala uitand intentionat ca sunt speciali...pentru noi nu pentru altii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult