Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tratamentul lui Marius Manole contra fricii care „paralizează tot”: Privim mioritic în zare și spunem „nu o să meargă până acolo”. Și te trezești că e „până acolo”

Marius Manole

(Foto Facebook/Marius Manole)

„Mi-aș dori să fim cu toții mai conștienți că suntem cetățenii acestei țări, avem drepturi, dreptul să luptăm, să avem opinii și îmi doresc foarte tare să nu ne mai fie frică. Frica paralizează tot”, a spus actorul Marius Manole la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„Nu avem de ce să ne fie frică, suntem în România, în țara noastră, politicienii sunt ai noștri, sunt puși de noi, iar noi putem oricând, fie că i-am ales, fie că nu, să îi sancționăm de câte ori credem că e necesar”, vede actorul.

Marius Manole spune că, după ce sutele de mii de oameni au protestat în stradă împotriva celebrei ordonanțe 13, nu s-a schimbat aproape nimic, deși „credeam că o să fie o demisie, că o să cadă un guvern”.

„Cred că ne-am maturizat foarte tare în ultimul an. Anul acesta a fost foarte greu pentru toată România. Am învățat lucuri pe care nu le știam, am început să ne preocupăm de lucruri de care nu ne preocupam, pentru că nu era treaba mea cumva. Treaba mea e să fiu la teatru. Dar când a devenit periculos ce se întâmplă în țară, am fost nevoiți să începem să învățăm lucruri despre politică, despre cum funcționează alianțele, ce însemnă OUG, cum se aplică”, descrie Marius Manole preocupările sale. 

Întrebat ce crede că se va întâmpla dacă în aceste zile va fi dată ordonanța pentru amnistie și grațiere, actorul spune că speră că oamenii vor ieși din nou în stradă.

„Sper și cred ca vom fi cu toții din nou în stradă și că nu vom mai lăsa ca acest guvern să mai pună piciorul sau să continue să ne guverneze. Avem o mare putere de a îndura și o chestie mioritică și stăm și privim în zare și spunem nu o să meargă până acolo. Și te trezești că e până acolo. De fiecare dată când ne prinde iarna nepregătiți, cam așa ne prind lucrurile astea pe noi. Până ne repliem trece trenul”, spune Manole.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 13.30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dvs. aveti un nume, un status, o identitate bine stabilita si din fericire un cuvant de spus ca formator de opinie.. Daca insa eu,as dori sa fac ceva "contra"( cu exceptia emigrarii)- tinand cont ca intru in contact cu 100-200 oameni pe zi, ar fi extrem de pagubitor pentru mine si pentru familia mea..Frica exista si va exista atat timp cat institutiile statului sunt folosite ca arma pentru descurajarea celor care au ceva de spus... si asta nu e ceva nou. Inainte, iti era frica de Securitate. Acum iti este frica de ANAF, ITM, etc...institutii care pot termina aventura ta pe plaiurile mioritice repejor-repejor...Asta cand nu esti ca majoritatea locuitorilor acestei tari,..bugetar...Cifrele privind numarul de emigranti sunt ireale (atat timp cat Dir. Statistica nu mai are voie sa dea publicitatii nimic fara acordul cancelariei domnesti)...mica economie a firmelor de familie e pe trei sferturi distrusa... asa incat nu poti face nimic decat sa te angajezi la "STAT" - daca ai ceva pile sau cotizezi la partid, sau sa pleci din tara...Trista realitate.
  Si ce nu inteleg majoritatea romanilor este ca nu trebuie sa cada in plasa politicienilor care doresc "schimbarea guvernului"- caci in secunda nr.2 va aparea un nou guvern alcatuit din "slugile si marionetele" partidului de guvernare, ci eliminarea totala a ciumei existente actualmente in conducerea politica a Romaniei....Iar solutia ar fi poate eliminarea politicului din toate activitatile executive si pastrarea acestor asa zise "partide" - pentru ca e greu sa mai faci diferenta intre un partid de dreapta si unul de stanga ca doctrina si program de guvernare (atata timp cat PNL se asociaza la guvernare cu PSD)-in stadiul de organizatii cu atributii consultative.. iar politica sa se faca PRO BONO- daca ii va mai durea undeva in acel stadiu pe politicieni de soarta acestei tari-...Inedit, nu ? Si perfect realizabil... Aceasta este, repet , opinia mea, bazata pe realitatile politice ale acestor vremuri. Din pacate sunt sigur ca fara aceata miscare, nu se va schimba nimic in Romania si ca tot ce facem sau vorbim, nu este decat pierdere de vreme... Nu o sa gasiti in Romania politicieni cinstiti (probabil ca nici in alte parti ale globuli) insa mi se pare aberant sa nu vezi solutia normala si matematica de rezolvare a majoritatii problemelor sociale si economice propusa mai sus, in loc sa-ti bati gura degeaba criticand actuala clasa politica (indiferent de spectrul politic) caci oricum ar fi nu te baga nimeni in seama. Nimeni insemnand cei care pot schimba ceva... Pot sa se adune 5 milioane de oameni in nu stiu ce Piata din Bucuresti, caci nu se va schimba nimic...Asa incat inchei definitiv , nedorind sa fac apologia vreunei forme de violenta, reamintindu-va ca pierdeti timpul pretios deja pentru Romania- degeaba.
  • Like 0
 • "Anul acesta a fost foarte greu pentru toată România" ?
  Sunteti atat de EPIC.
  Romania este o tara grea de cand s-a infaptuit :). Ne place in aceasta stare, domnule actor.
  Cred ca sunteti prea nostalgic.
  Poate ar trebui sa stati de vorba cu dl CTP. Si pe dansul l-au cuprins nostalgiile.
  • Like 0
 • Da, Marius Manole are dreptate intr-o anume privinta. Cu fiecare nebunie si marsavie pe care-au facut-o cei de la putere, romanul a avut de invatat ceva, ceea ce arata in fapt precaritatea sistemului de invatamant, si cat de nepregatit este romanul in tot ceea ce i se intampla, si-acest lucru are in vedere si pe cei care sunt deja oameni cu scoala, si nu putina. Nu suntem pregatiti cum sa ne aparam de recrudescenta celor care-au avut planul facut deja in '89 cum sa se prezerve, si sa nu dispara dupa disparitia lui ceausescu. Odata cu atacul disperat impotriva justitiei, oamenii au inceput sa se informeze in aceasta directie. Atrag atentia ca materia "Educatie Juridica" nu se face in scoala. Abia in septembrie 2018 doua scoli din Romania au inceput un optional numit "Educatie Juridica", iar manualul a fost facut de judecatorul Cristi Danilet. De ce abia in anul scolar 2018-2019, si de ce doar optional si nu materie obligatorie? Intrebati la ministerul educatiei, recte abramburica. Dar ce sa vezi, doamna in cauza este interesata de 1000 de gradinite cu profil sportiv, proiect cu dedicatiei pentru tiriac, care-a devenit consilier de taina al cuplului cretinoid valcov-teodorovici. Acuma, ultima oug propusa de cei 2 ticalosi, asta va face romanul sa se apuce sa invete si "'Educatie antreprenoriala'', e materie obligatorie la scoala, dar elevii nu se dau in branci, ca e cu matematica, si-asta-i grea.
  Despre teama, mie nu mi-e teama sa-mi fac bine meseria, sunt profesor de romana, insa meseria mea nu baga propriu-zis infractorii in puscarie. Imi incurajez elevii sa urmeze profesia juridica, meserie pentru care exista o adevarata atractie in momentul de fata, pentru ca noua, romanilor ca neam, am remarcat ca ne plac mereu cauzele asa-zis pierdute, poate suntem romantici, si credem cu adevarat ca binele invinge, nici nu mai stiu.
  • Like 1
 • Intrebarea celor care realizeaza interviul este interogatoare fata de iei insinsi...De ce nu parasesc tara!?Fiindca accentul i-ar coplesi oriunde.Nu stiu sa faca altceva.Nu dai pasarea din mana pe cioara de pe gard...dar nimic din toate astea.Cel mai frumos raspuns este(Mai cred in Romania)bravo,un raspuns corect.Desteaptate romane,din somnul cel de moarte...
  • Like 0
 • Nu frica este problema oamenilor din România ci blazarea, oboseala, plus lipsa de cultură politică (și nu doar), balcanismul și naționalismul obtuz.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult