Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Actrița Medeea Marinescu a oprit pe stradă un cuplu de bătrâni pentru „o semnătură”. „Doamna a fugit spre stație, domnul s-a întors și mi-a zis: Mai vin și altele…”

Medeea Marinescu

Actrița Medeea Marinescu a fost una dintre cei care au strâns anul trecut semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”. A avut la început emoții. „Nu știam cum o să reacționeze lumea, dacă o să fiu înjurată, nu știam cum o să reacționez eu. Spre uimirea mea, cei care erau nepăsători erau cei foarte tineri”, a povestit actrița în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

La un moment dat, a întâlnit un cuplu de oameni în vârstă, care au întrebat-o ce este asta. Când le-a explicat, doamna a spus că vine autobuzul și a fugit spre stație. 

„Eu m-am întors și peste două minute bătrânul se întoarce și spune: Mai vin și altele. Domnișoară, eu vreau să înțeleg, am văzut ceva la tv și nu m-a convins. El înțelesese ceva greșit, că dacă se face această lege, „Fără penali în funcții publice”, penalii nu mai au voie să candideze în schimbul libertății lor. Ei rămân liberi, nu mai primesc pedepse cu închisoarea, dar nu mai au voie să candideze. Și am zis: Nu, profund greșit. Am încercat să explic și eu ce înseamnă acest proiect”, a spus Medeea Marinescu.

Printre actorii care au strâns semnături pentru Fără penali s-au numărat Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc și Florin Călinescu. „Și la noi, lucrurile sunt împărțite. Sunt colegi care cred cu totul altceva sau mai rămân colegii oportuniști. Dacă un coleg sau oricine crede sincer în ideea unei politici de stânga, nu am nicio problemă, am tot respectul, au acest drept. Am o problemă cu oportuniștii, cei care „pupă piața independenței” pentru că pot avea niște avantaje, pentru că pot prezenta niște spectacole festive, pentru că pot face niște contracte cu primăriile și mai pot prinde un rol pe undeva. Bănuiesc că nu ține de puterea politică de acum, oportuniști sunt tot timpul”, crede actrița. 

Emisiunea „În fața ta” este difuzată sâmbăta și duminica, de la 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tinerii ar trebui sa fie ceva mai interesati si ceva mai educati decat generatia care a trait si s-a format in comunism. Faptul ca nu le pasa e o nota extrem de proasta. Educatia primita e de vina - extrem de multi analfabeti, pe toate palierele de analfabetism posibil. Cu un sistem de invatamant ca acela de la noi, nu ma mira. Iar initiativa "Fara penali" nu se va putea materializa cu adevarat decat dupa alegeri, daca nu iese iar PSD-ul. Pai credeti ca Daddy va permite intrarea in procedura legislativa a unei astfel de "bombe cu ceas"? Trebuie ca sunteti naivi....
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Tinerii au scuze nu au trăit în comunism.Sper să nu ajungă să fie conduși de urmașii comuniștilor Daca vor un viitor trebuie sa se implice mult mai mult și asta cât mai repede.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Liviu check icon
   Mai degraba as spune ca tinerii nu sunt la fel de naivi ca cei mai in varsta.

   Dovada cea mai buna ca aceasta initiativa nu a fost altceva decat un exercitiu de imagine a unui partid , e ca a ramas fara o finalitate reala.
   Pana la un punct initiativa similara cu cea referitoare la familia traditionala.
   • Like 0
 • Cri check icon
  Din cate stiu eu, doar un judecator este abilitat sa decida daca un acuzat este ""penal"" si pe cale de consecintza, sa-i administreze o sanctziune.
  Din aceasta perspectiva, campania ""fara penali"" este naiva, e ca si cum ai spune ""campania pentru ca apa sa fie uda"". Este normal si natural ca nimeni nu vrea altfel.
  In tarile cu democratie consolidata, nici macar judecatorul nu stabileste vinovatzia, ci Curtea de juri, adica un complet de 12 cetateni onorabili alesi aleator din societate si pe care procurorul trebuie sa-i convinga de vinovatia acuzatului, iar avocatul trebuie sa-i convinga de nevinovatzia clientului pe care il reprezinta.
  In aceste tari, judecatorul conduce dezbaterile din sala de judecata si pronuntza o condamnare numai daca juratii decid ca acuzatul este vinovat.

  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult