Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Actrița Medeea Marinescu a oprit pe stradă un cuplu de bătrâni pentru „o semnătură”. „Doamna a fugit spre stație, domnul s-a întors și mi-a zis: Mai vin și altele…”

Medeea Marinescu

Actrița Medeea Marinescu a fost una dintre cei care au strâns anul trecut semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”. A avut la început emoții. „Nu știam cum o să reacționeze lumea, dacă o să fiu înjurată, nu știam cum o să reacționez eu. Spre uimirea mea, cei care erau nepăsători erau cei foarte tineri”, a povestit actrița în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

La un moment dat, a întâlnit un cuplu de oameni în vârstă, care au întrebat-o ce este asta. Când le-a explicat, doamna a spus că vine autobuzul și a fugit spre stație. 

„Eu m-am întors și peste două minute bătrânul se întoarce și spune: Mai vin și altele. Domnișoară, eu vreau să înțeleg, am văzut ceva la tv și nu m-a convins. El înțelesese ceva greșit, că dacă se face această lege, „Fără penali în funcții publice”, penalii nu mai au voie să candideze în schimbul libertății lor. Ei rămân liberi, nu mai primesc pedepse cu închisoarea, dar nu mai au voie să candideze. Și am zis: Nu, profund greșit. Am încercat să explic și eu ce înseamnă acest proiect”, a spus Medeea Marinescu.

Printre actorii care au strâns semnături pentru Fără penali s-au numărat Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc și Florin Călinescu. „Și la noi, lucrurile sunt împărțite. Sunt colegi care cred cu totul altceva sau mai rămân colegii oportuniști. Dacă un coleg sau oricine crede sincer în ideea unei politici de stânga, nu am nicio problemă, am tot respectul, au acest drept. Am o problemă cu oportuniștii, cei care „pupă piața independenței” pentru că pot avea niște avantaje, pentru că pot prezenta niște spectacole festive, pentru că pot face niște contracte cu primăriile și mai pot prinde un rol pe undeva. Bănuiesc că nu ține de puterea politică de acum, oportuniști sunt tot timpul”, crede actrița. 

Emisiunea „În fața ta” este difuzată sâmbăta și duminica, de la 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tinerii ar trebui sa fie ceva mai interesati si ceva mai educati decat generatia care a trait si s-a format in comunism. Faptul ca nu le pasa e o nota extrem de proasta. Educatia primita e de vina - extrem de multi analfabeti, pe toate palierele de analfabetism posibil. Cu un sistem de invatamant ca acela de la noi, nu ma mira. Iar initiativa "Fara penali" nu se va putea materializa cu adevarat decat dupa alegeri, daca nu iese iar PSD-ul. Pai credeti ca Daddy va permite intrarea in procedura legislativa a unei astfel de "bombe cu ceas"? Trebuie ca sunteti naivi....
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Tinerii au scuze nu au trăit în comunism.Sper să nu ajungă să fie conduși de urmașii comuniștilor Daca vor un viitor trebuie sa se implice mult mai mult și asta cât mai repede.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Liviu check icon
      Mai degraba as spune ca tinerii nu sunt la fel de naivi ca cei mai in varsta.

      Dovada cea mai buna ca aceasta initiativa nu a fost altceva decat un exercitiu de imagine a unui partid , e ca a ramas fara o finalitate reala.
      Pana la un punct initiativa similara cu cea referitoare la familia traditionala.
      • Like 0
  • Cri check icon
    Din cate stiu eu, doar un judecator este abilitat sa decida daca un acuzat este ""penal"" si pe cale de consecintza, sa-i administreze o sanctziune.
    Din aceasta perspectiva, campania ""fara penali"" este naiva, e ca si cum ai spune ""campania pentru ca apa sa fie uda"". Este normal si natural ca nimeni nu vrea altfel.
    In tarile cu democratie consolidata, nici macar judecatorul nu stabileste vinovatzia, ci Curtea de juri, adica un complet de 12 cetateni onorabili alesi aleator din societate si pe care procurorul trebuie sa-i convinga de vinovatia acuzatului, iar avocatul trebuie sa-i convinga de nevinovatzia clientului pe care il reprezinta.
    In aceste tari, judecatorul conduce dezbaterile din sala de judecata si pronuntza o condamnare numai daca juratii decid ca acuzatul este vinovat.

    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult