Actrița Medeea Marinescu a fost una dintre cei care au strâns anul trecut semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”. A avut la început emoții. „Nu știam cum o să reacționeze lumea, dacă o să fiu înjurată, nu știam cum o să reacționez eu. Spre uimirea mea, cei care erau nepăsători erau cei foarte tineri”, a povestit actrița în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
La un moment dat, a întâlnit un cuplu de oameni în vârstă, care au întrebat-o ce este asta. Când le-a explicat, doamna a spus că vine autobuzul și a fugit spre stație.
„Eu m-am întors și peste două minute bătrânul se întoarce și spune: Mai vin și altele. Domnișoară, eu vreau să înțeleg, am văzut ceva la tv și nu m-a convins. El înțelesese ceva greșit, că dacă se face această lege, „Fără penali în funcții publice”, penalii nu mai au voie să candideze în schimbul libertății lor. Ei rămân liberi, nu mai primesc pedepse cu închisoarea, dar nu mai au voie să candideze. Și am zis: Nu, profund greșit. Am încercat să explic și eu ce înseamnă acest proiect”, a spus Medeea Marinescu.
Printre actorii care au strâns semnături pentru Fără penali s-au numărat Oana Pellea, Marius Manole, Victor Rebengiuc și Florin Călinescu. „Și la noi, lucrurile sunt împărțite. Sunt colegi care cred cu totul altceva sau mai rămân colegii oportuniști. Dacă un coleg sau oricine crede sincer în ideea unei politici de stânga, nu am nicio problemă, am tot respectul, au acest drept. Am o problemă cu oportuniștii, cei care „pupă piața independenței” pentru că pot avea niște avantaje, pentru că pot prezenta niște spectacole festive, pentru că pot face niște contracte cu primăriile și mai pot prinde un rol pe undeva. Bănuiesc că nu ține de puterea politică de acum, oportuniști sunt tot timpul”, crede actrița.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată sâmbăta și duminica, de la 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dovada cea mai buna ca aceasta initiativa nu a fost altceva decat un exercitiu de imagine a unui partid , e ca a ramas fara o finalitate reala.
Pana la un punct initiativa similara cu cea referitoare la familia traditionala.
Din aceasta perspectiva, campania ""fara penali"" este naiva, e ca si cum ai spune ""campania pentru ca apa sa fie uda"". Este normal si natural ca nimeni nu vrea altfel.
In tarile cu democratie consolidata, nici macar judecatorul nu stabileste vinovatzia, ci Curtea de juri, adica un complet de 12 cetateni onorabili alesi aleator din societate si pe care procurorul trebuie sa-i convinga de vinovatia acuzatului, iar avocatul trebuie sa-i convinga de nevinovatzia clientului pe care il reprezinta.
In aceste tari, judecatorul conduce dezbaterile din sala de judecata si pronuntza o condamnare numai daca juratii decid ca acuzatul este vinovat.