Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Adevăratele stenograme din „noaptea ca hoții”

31 ianuarie 2017, ora 20

Dragnea îl sună pe Iordache la Guvern:

- Ce faceți, mă? Ați pregătit alea?

- ...Ăăă, da, așteptăm să ne dea Neamțu’ avizul și trecem bugetul imediat, nu-s probleme.

- Da, mă, că pe mine bugetul mă doare! Te-ai tâmpit? Zi de ordonanțe!

- Păi, cum am zis, le băgăm săptămâna viitoare. E cum trebuie, stai liniștit. Azi după amiază am trimis și pentru avizul ăla la CSM, consultările le-am făcut... Apropo, am niște chestii interesante de la Becali. Zice bine nebunu’ la chestia aia...

- Bă, Iordache! Ce faceți, bă, acolo? Că vin peste voi și chiar că o să vedeți elefanți! Am zis să le dați drumul, dați-le drumul! Mâine dimineață să fie publicate, nu mai stăm nici o săptămână! Tu mă iei cu Becali...

- Mă, Liviule, stai mă, că n-am vorbit nimic pentru astă seară. Nici Grindeanu nu știe, cum să băgăm acum ordonanțele?

- Lasă că-l sun eu!

Dragnea îl sună pe Grindeanu:

- Ce faci, boierule? Ești bine?

- ... Mda, ok. Intrăm în ședință imediat, că avem avizul pe buget.

- Da, bravo, că și știi ce e în bugetul ăla... Ți l-am dat pe tavă, te-am adus de la mama vântului să te fac premier la București și tu ce-mi faci?

...

- Am zis să băgăm o dată ordonanțele cu abuzul și grațierea și voi ce faceți?

- Domnul Dragnea...

- Niciun domn! Să le treceți astă seară prin ședință că vă ia mama dracu’!

- Dar nu sunt pe ordinea de zi! N-am zis, atunci când a venit Iohannis, că nu le mai punem pe ordine suplimentară? Am zis public, n-am cum...

- Băi, Grindene, dacă nu te aduceam aici, erai acum șeful la deszăpezire pe drumurile tale județene. Acolo, da, puteai să comanzi la drumarii tăi, aici ai venit să execuți ce vorbim la partid, nu ești de capul tău! Credeam că ai înțeles. Ordonanțele alea trebuie să treacă! Mă doare pe mine la bască ce te-a prostit Neamțu’ să zici tu public! Asumă-ți, că d-aia ești premier. Te-am adus să te fac om, că nu auzise decât maică-ta de tine la Timișoara.

- Domnul Dragnea, vă rog frumos! Eu nu...

- Tu nu, ce? Hai, ia-l pe Iordache și vorbiți cum o potriviți.

Grindeanu îl sună pe Dragnea:

- Domnul Dragnea, am găsit o soluție de compromis.

- Mă, terminați! Ce compromis?

- Păi nu putem chiar așa, deodată, că ne sare lumea în cap...

- Lumea, pe dracu... Hai, zi odată.

- În primul rând, am făcut o strategie procedurală.

- Grindene!!

- Pe lângă buget, mai facem o ordine suplimentară cu mai multe chestii, să pară elaborată mai de mult. Punem abuzul în serviciu, grațierea și a mai găsit Iordache la Justiție un proiect de lege rămas de la Cioloș. Aa, și mai punem și HG-ul cu gratuitatea pe CFR pentru studenți. Dă bine și așa le mai înmuiem.

- Doamne, ce de treabă aveți! Lasă-mă, mă, cu prostiile, zi cu Ordonanțele.

- ... Păi ordonanțele e numai una...

- Cee?

- Da, o lăsăm pe aia cu abuzul și pe aia cu grațierea o transformăm în proiect de lege și îl trimitem în procedură de urgență la Parlament, ușor modificat.

- Băă, unde v-ați găsit mă, unul mai deștept ca altul! Ăla-i din Caracal, dar la tine aveam pretenții. Ce-i prostia asta cu grațierea în Parlament? Și ce modificări?

- Domnule președinte, sunt toți cu ochii pe noi...

- Ai o obsesie, Grindene!

- ... și încercăm să le facem mai digerabile. Am scos câteva chestii de la grațiere – pedofilii, corupții, cei peste 60 de ani. Sunt chestii cu care am fost atacați zilele astea, arătăm că am ascultat și dăm satisfacție.

- Stai așa: nu-i mai grațiem la jumate pe ăia peste 60 de ani? Bă, și ce-i spunem lui Voiculescu? Ne omoară după aia la Antene!

- Era prea grea aia cu Voiculescu, nu scăpam de scandal. Lăsați că trec ceilalți mai neobservați așa. Și, stați liniștit, grațierea pedepselor sub 5 ani rămâne, dacă mă înțelegeți...

- Păi atât vă trebuia, s-o scoateți și pe asta! Hai, s-o văd măcar pe aia cu abuzul în Monitor! (închide și pentru sine: Mă termină ăștia, ce-i spun io acum lui Voiculescu? Numai tâmpiți am pus la Guvern...)

31 ianuarie 2017, ora 23

Grindeanu îl sună pe Dragnea:

- Domnule președinte, se adună lumea în fața Guvernului...

- Știu, mă, că am și eu televizor. Păi dacă l-ai lăsat pe Caracal ăla să zică de 50 de ori „Altă întrebare!”, normal că s-a enervat lumea. M-a enervat pe mine, d-apoi pe alții.

- Și, ce facem acum?

- Bă, ești premier, ce mă întrebi pe mine? Credeai că aici e ca la tine, la Timișoara, să stai tolănit la birou la județeană și să te uiți la bărcuțe pe Bega? Bă, băiete, asta e politică. Trebuie să ai stomac, nu începi să te smiorcăi. Ascunde-l pe Iordache vreo săptămână, să-l uite lumea, și stai liniștit, că mâine ai piața liberă. Ați trimis Ordonanța la Monitor?

- Da, da, iese într-o oră, două. Dar, ce zic eu mâine?

- Păi n-ai punctajul de data trecută? Avem în spate 3 milioane de voturi, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, Soros, d-astea. Ia și citește punctajul!

Codrin Ștefănescu îl sună pe Dragnea:

- Șefu’, ce facem cu nemernicii ăia din piață? Io vorbesc cu băieții să ieșim și noi, că îmi pleznește capu’ de nervi!

- Stai, mă, că se varsă imediat ăștia. Lasă-i să urle un pic, și ne vedem de treabă.

- Nu-i chiar așa, că mă sună ai noștri, că vin toți neterminații și se pișe pe voturile noastre! Ce-ar vrea acum, să guvernăm cu ideile peneleului sau ce? Dacă le dau drumul la ai noștri, ies un milion în stradă!

- Pe dracu’! Habar n-ai ce înseamnă să scoți un milion din case. Vorbești ca la televizor!

- Șefu’, ne organizăm, am băieți pe transport, îi aducem de peste tot, îi rupem în Piața Victoriei!

- Bă, pe mine m-au priponit o dată cu asta, nu-mi mai trebuie! Dacă ești băiat deștept, lucrează cu mașini mici particulare, cu firme d-ale noastre din mai multe județe, să nu aud de autocare! ...dracului, că mă iau iară ăștia pe înregistrări. Hai pa, nu m-ai sunat.

Sebastian Ghiță îl sună pe Dragnea:

- Salut, Liviule! Ce se întâmplă?

- Da’ ce treabă ai tu? Te plictisești?

- Nu, mă, dar mai aveam alea 14 casete de dat și mi-ați luat audiența. Sunt toți acum pe ordonanțele voastre!

- Lasă, mă, că poate o să-ți prindă bine și ție. Nu se știe niciodată.

- Da, bine că ești tu glumeț. Pe bune acum, ce fac cu casetele?

- Lasă-le un pic acum să trecem d-astea.

- Păi mai aveam cu cucuveaua gros de tot!

- O să-i vină vremea, stai liniștit. Ce, nu ți-e bine acolo? E prea cald? Stai la piscină. Ce aș face și io o Brazilie acum...


Aceste stenograme sunt fictive. Asta în caz că nu le revendică cineva.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • HMG check icon
    Genial! Sunt convins ca sunt foarte aproape de realitate...
    • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult