Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

30 ianuarie 2017 – Ziua când știrea TV live a aflat că e pe ducă. A venit Facebook live peste ea

Știrea TV a fost sufocată de ceva vreme. În somn, cu perna, de către talk-show-uri. Azi a venit rândul știrii TV live (transmisiunea în direct). De data aceasta, nu a fost vorba de un omor calificat, ci pur și simplu de impunerea unei noi tehnologii, Facebook live.

Am avut cazul cu dezbaterea publică a ordonanțelor-elefant de la Ministerul Justiției. Din ignoranță, dintr-o încremenire în vremuri apuse, organizatorii au interzis televiziunilor să transmită live dezbaterile. Rezultatul – imaginile s-au transmis live de pe telefoane și au avut un public mai mare decât televiziunile de știri: 589.831 de spectatori digitali (and still counting – că se uită lumea și la înregistrări). Spre comparație, să vedem ce public au avut televiziunile de știri, la nivel național, cu o seară înainte, pe timpul manifestațiilor împotriva ziselor ordonanțe. Avem ca sursă paginademedia.ro și nu vom da decât clasamentul televiziunilor de știri, nu contează numele lor:

Nr. 1 – 900.000 telespectatori

Nr. 2 – 551.000

Nr. 3 – 235.000

Nr. 4 – 153.000

Nr. 5 – 118.000

Și vine a doua zi dimineața. Facebook Live la dezbaterile publice de la Justiție. Nu în prime time, nu cu imagini mai spectaculoase decât la miting. 589.831 spectatori. Numărați bob cu bob, nu estimări rotunjite ca la TV-uri.

Vor fi mulți care mă vor contrazice că nu se compară nici la calitate, nici la putere de penetrare, nici la grafică, nici la contextualizare editorială. Vor clama că tehnologiile de sute de mii de euro ale televiziunilor nu pot capota în fața unui telefon de 200 de euro. Vor susține că televiziunile de știri nu sunt în competiție cu Facebook, n-au de ce să se teamă. Le răspund cu o poveste. A unei alte revoluții media trăită pe pielea mea.

Prin anii '94 – '96, nici nu știu exact, că n-am avut reflexe de cronicar al vremii, lucram la cel mai mare ziar al momentului, Adevărul. Îl tipăream în Casa Scânteii, ca în urmă cu 50 de ani. Tipografii – linotypișiti, zețari, paginatori în plumb, calandriști, prelucrători de zincuri (că nici nu mai știu nomenclatorul lor de meserii) erau stăpânii ziariștilor. Ziarul ieșea pentru că voiau ei și uneori cum voiau ei, că nu mai aveau chef să culeagă (ăsta era verbul) un titlu nou sau să schimbe o știre în derulare pentru că era deja trasă în plumb. Când le spuneai că o să le treacă vremea că s-a inventat paginatul pe calculator, râdeau. Toate măgăoaiele alea din tipografie, mașinile de linotyp cât o bibliotecă plină cu litere de plumb, băile cu acid de la zincografie, ludlow-ul (mașina de titluri ca un strung), toate astea nu aveau cum să dispară. Iar fără ei, nu se mișcă nimic. A venit ziua când secretarul nostru de redacție a intrat în tipografie cu o coală A3, scoasă la imprimantă. Era o pagină experimentală, gata paginată și care urma să fie tratată ca o poză mare, cât pagina de ziar și să apară astfel în ziarul tipărit. A defilat cu ea pe la ludlow, paginație, lynotip și abia atunci cel puțin 10 tipografi au înțeles că nu vor mai avea, în curând, serviciu. Așa a și fost, au picat ei, apoi alții după apariția tiparului digitalizat, iar toate fierătaniile au dispărut ca și când n-ar fi fost acolo niciodată.

Sunt acum în fața celei de-a doua revoluții și încerc să o înțeleg, să mă adaptez că la revoluții în general nu prea e clar dacă e mai bine înainte sau după. De aceea îndrăznesc să cred că după experimentul de astăzi știrea TV live a aflat că e pe ducă. Nu va mai rezista mult în fața transmisiilor live pe social media.

Și închei cu o glumă. Pe vremea când presa scrisă era vedetă, mai venea la evenimente câte un ziarist de la vreo publicație mai mică, iar granzii îl luau imediat în tărbacă. „Auzi, dar voi câți cititori aveți? Și cum îi cheamă?”. Dacă azi pui aceeași întrebare glumeață, s-ar putea să te trezești de la Facebook cu un excel cu numele tuturor care au văzut live-ul, dacă au câine sau pisică, unde locuiesc, ce adresă digitală au. Și asta schimbă total ideea de audiență. D-aia zic că e revoluție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Digititalizarea societății/vieții e din ce în ce mai pronunțată și mai omniprezentă în toate domeniile,indiferent dacă ne place sau nu.
    • Like 0
  • Monopolul naște monștri. Democratizarea mijloacelor media, a celor de producție, de procurare a energiei, șamd, va duce pe termen lung la progres. În primă fază poate părea că duce la haos. Ca să-l citez pe Florin Negruțiu, "interneul le-a deschis grota" unora, iar influența lor negativă se vede. Așa e, dar deschiderea grotei este primul pas spre educare și civilizare, la fel ca și coborârea din copac.

    Să nu ne amăgim însă, în acest caz democratizarea e doar parțială. Noul tătuc devine Facebook și nu e bine.

    În principiu există tehnologii care pot face democratizarea rețelelor sociale reală, dar nu există suficientă voință pentru a se merge în direcția asta. Așa cum foarte mulți au un router în casă, pot avea și un server, care să funcționeze ca un nod într-o rețea socială, asupra căruia să aibă întregul control. Este important să ai control asupra datelor și informațiilor personale și să poți alege tu la ce și cui îi dai acces.

    Sper să ajungem acolo.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      În primul rând sunt mai multe rețele așa zis de socializare în afară de mizeria de facebook,plus multe alte site-uri gen republica,din păcate idiotizarea care îi face pe oameni să fie ușor de manipulat îi face să nu folosească întreg potențialul internetului ci doar lucrurile banale la modă.
      • Like 0
    • @
      Sunt și alte rețele, nu zic, dar nu prea e niciuna care să presupună să-ți hostezi singur nodul. Diaspora încerca să fie așa ceva, dar a murit în fașă.

      Daca ești tech savy, poți face câte ceva, dar nu prea e nimic care să fie ușor de utilizat pentru cei cu mai puține înclinații tehnice.
      • Like 0
  • Foarte adevarat ! Si v-ati mira sa aflati ca foarte multi pensionari sau in prag de, oameni in jur de 60 de ani , folosesc computerul sau smartphone pentru a-si face informarea zilnica . Acum, eu nu vorbesc despre toti, dar, incluzandu-ma, stiu cel putin o multime in jurul meu, real sau virtual ! Si da, sunt deja 3-4 ani de cand am desfiintat televizorul din casa ! Cand s-a stricat, copiii m-au intrebat daca vreau televizor sau computer . Fara sa ma gandesc am ales computerul, si nu orice, ci unul "stil racheta" alcatuit de ei ! Si adaug si ca am invatat aproape singura sa lucrez pe el si abia apoi am facut niste cursuri ! Nu mai subestimati oamenii in varsta ca inca n-am murit !
    • Like 2
  • Televiziunea ramane principala sursa de informare pentru pensionari din multe motive: saracie, izolare, boala, singuratate. Manipularea este usor de realizat deoarece stiristii sunt cei care le dau sperante sau ii ingrozesc .
    Tinerii prefera stirile life, usor accesibile cu telefoanele mobile indiferent unde se gasesc.Tehnologia va castiga evident, facebookul iti permite sa evaluezi veridicitatea stirilor din mai multe surse, din discutii.
    • Like 0
  • Multumesc tuturor celor care s-au implicat in aratarea adevarului ce il voiau ascuns.Asa am vizionat si eu departe de tara, prostia intruchipata intr-un grup de indivizi ce se cred net superiori invitatilor, in grup restrins ce-i drept.Dar m-a deranjat faptul ca Iordache n-a dat niciun raspuns.A adunat niste notite pe care le-a dat auditoriu si probabil.la sf le-a pus la cos.Mi-e teama ca in noaptea asta v-a da drumu glontului de pe teava .Nu a lui Abraham...Noapte buna romani dragi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult