Referendumul lui Iohannis are nevoie de 2 milioane de voturi care au lipsit la parlamentare
Anunțul referendumului președintelui Iohannis a adus o oarecare liniștire a românilor care protestează împotriva înfăptuirii justiției prin ordonanțe de către guvernul PSD-ALDE. Poate chiar o speranță că situația va fi definitiv rezolvată prin votul popular. La nivel declarativ, așa este. Dar, dacă ne uităm puțin pe cifre, victoria referendumului e cu mult mai puțin probabilă, iar Iohannis a dat semne că știe asta. Avem așa (lucrăm cu cifre rotunjite):
Număr necesar de votanți pentru validarea referendumului (30% din total alegători înscriși în liste, conform legii referendumului): 5,7 milioane
Număr necesar de votanți pentru validarea rezultatului (25% din total alegători înscriși în liste): 4,8 milioane
Validarea referendumului este prima discuție. Avem 5,7 milioane de români dispuși să iasă la vot? La parlamentarele din 2016 au fost prezenți la urne cam 7 milioane, deci n-ar fi o problemă. Dar, dacă PSD-ALDE boicotează prin neprezentare? Ar rămâne să vină doar votanții non-PSD, adică 3,4 milioane. Deci, pentru validarea referendumului, ar trebui aduși de „acasă” încă 2,3 milioane de români. E o cifră care trece mult de numărul persoanelor active pe rețele sociale și din stradă care se manifestă anti-PSD. Avem încă 2,3 milioane de români tăcuți, dar supărați și dornici să vină la referendum? Greu de crezut.
Să spunem, totuși, că emoția populară va aduce la vot suficienți români pentru validarea referendumului. Să vedem ce șanse sunt pentru validarea rezultatului scontat de Iohannis. E nevoie de 4,8 milioane de susținători. Non-PSD/ALDE la parlamentare au fost doar 3,4 milioane. Deci, lipsesc 1,4 milioane de votanți care să fie de acord cu obiectul referendumului. Din nou mă întreb: există 1,4 milioane de români, care nu au fost la parlamentarele de acum o lună și jumătate și care ar avea acum spirit civic de a participa la o consultare populară și care să fie neapărat „pentru” ce vrea Iohannis? Din nou, nu cred.
Ar exista o abordare mai optimistă, dacă facem referire la „bazinul” de votanți ai lui Iohannis din 2014. Președintele a avut atunci 6,3 milioane de votanți. Dacă aceștia ar reveni cu toții la referendum (că la parlamentare au fost jumătate), ar mătura cu Dragnea&comp. pe jos. Dar, să fim realiști. Iohannis nu mai are nici pe departe susținerea din 2014 și e greu de previzionat câți mai poate readuce în tabăra sa într-o lună-două.
Cum-necum, concluzia este aceeași: pentru a avea șanse de reușită, referendumul lui Iohannis trebuie să adune cel puțin 2 milioane de adepți care au fost absenți la ultimele alegeri, care ulterior nu s-au manifestat nici pe stradă, nici în agora digitală.
Celor dezinteresați de politică, celor absenți din viața civică și neinteresați de vot trebuie să le spunem un lucru foarte important. Spre deosebire de alegeri, acum, la referendum, ei sunt deja participanți. Prin legea de organizare a referendumului, validarea consultării și a rezultatului se raportează la numărul total de alegători din România. Cine are peste 18 ani, este deja numărat la referendum și influențează implicit rezultatul. A nu se deplasa și la urne, pentru a indica și o opțiune, este un act de mare iresponsabilitate și de dispreț față de cel de lângă tine care merge la vot. La alegeri te mai poți da după cireș, la referendum nu mai ai cum.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu, nu am sa-mi consum energia si resursele pentru interesele altora. Imi e rusine ca sunt roman.
Nu lasam acești hoți bandiți, corupții și penali sa ne fure și ceea ce a mai rămas din tara asta. La pușcărie cu toți nelegiuiți, sa putrezească în pușcărie toți ceea ce merita - corupția ucide