Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Adio, Dragnea! Ce am văzut la Congresul - terapie de la PSD

Viorica Dăncilă la Congres

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

  • La Congres au fost două linii de discurs, care pot fi definite astfel: „ciocu mic și joc de glezne, poate îi mai păcălim o dată” (varianta Viorica Dăncilă) și „Dragnea ne cere de după gratii să continuăm lupta cu statul paralel” (varianta Codrin Ștefănescu). Viorica Dăncilă a venit cu aceleași promisiuni gogonate cu care PSD a câștigat alegerile în 2016: a promis „o autostradă cap-coadă, de la buget”, spital regional la Constanța, investiții în aparatură medicală etc. A vărsat o găleată de promisiuni nesusținute de nimic; ar fi nevoie de 2 bugete ca să acopere tot ce a promis Dăncilă, plus noile pensii speciale ale primarilor introduse prin Codul administrativ. „Linia Dragnea” a atacat cu vechile obsesii legate de republica procurorilor, de abuzuri, de cătușe. La vot s-a văzut însă câtă aderență mai are dragnismul în PSD: Codrin Ștefănescu a ieșit al treilea la secretar general, Liviu Pleșoianu al doilea la președinte la distanță mare de Viorica Dăncilă. Prin votul Congresului, epoca Dragnea s-a încheiat oficial. Rămân încă activi acești „true believers”, dar fanatismul lor nu mai e contagios. Pesediștii vor altceva, chit că deocamdată nu știu ce.
  • Pesediștii au afișat un banner uriaș pe Sala Palatului: „Puternici împreună”. Viorica Dăncilă a intrat în sală pe melodia „Stand up for the champions” și s-a ales președintă pe melodia „We are the champions”. PSD este un partid de 23 la sută care încă are reflexele partidului-stat, ale partidului de milioane de votanți, ale partidului de mase. Niciunul dintre cei care s-au perindat pe scenă nu mi-a dat impresia că înțelege pe ce lume trăiește, la propriu. Partidul acesta, bolnav de gigantism, nu pricepe că societatea românească s-a schimbat dramatic în ultimii ani. Ecaterina Andronescu a vorbit de „căile necunoscute ale online-ului”. Felix Stroe a spus că „alegerile europarlamentare au fost deturnate de un imens zgomot de fond provocat de mercenari internauți”. PSD stă în fața tehnologiei ca vițelul la poarta nouă. La niciun Congres PSD n-a văzut atâtea fețe debusolate ca la acesta.
  • Marian Oprișan a fost huiduit și obligat să renunțe la cuvântare. „Du-te acasă, nesimțitule!” i-a strigat un delegat. A fost una dintre surprizele Congresului. „Primul dintre baroni” s-a înscris la cuvânt la final, să ia caimacul. De dimineață, se umflase dragnismul în el. Într-o scrisoare către pesediști, începuse să vorbească precum Dragnea: „nu vrem să fim lada de gunoi a Europei, cetățeni de mâna a doua…” știți litania. Oprișan s-a grăbit să-i ia lui Dragnea și partidul, și discursul. Reacția vehementă a sălii arată pe de-o parte că pesediștii s-au săturat să mai fie hingheriți de un jupân, iar pe de altă parte că lumea a sancționat lăcomia lui Oprișan, care s-a repezit primul la masă. Baronul de Vrancea a fost primul care s-a lepădat de Dragnea și care s-a grăbit să-i ia jucăriile, începând cu premierul Dăncilă. Oprișan a vrut să fie noul Dragnea și să aibă și el dăncila lui. A plecat din sală cu coada între picioare.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

  • Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să le fie o lecție pesediștilor despre cum se ajunge la 4 la sută. Mi-a atras atenția momentul în care, vorbind de „complexul de inferioritate față de cei mari” pe care l-ar avea românii, a făcut un comentariu despre meciul naționalei de tineret cu Germania. Tinerii jucători români „ar fi cedat psihologic” în fața germanilor, ceea ce ar argumenta teoria tăriceană că dezvoltăm complexe față de cei mari. Doar că dl. Tăriceanu probabil a văzut alt meci. Și cu siguranță că de la 4 la sută cât a luat la europarlamentare, dl. Tăriceanu este dovada vie că există români fără niciun fel de complexe. Poate de aceea, dl. Tăriceanu s-a sugerat din nou, în fața sălii, drept candidatul PSD-ALDE la președinție.
  • Pre-șe-din-ți-e, pre-șe-din-ți-e, Viorica Dăncilă! Nu i-a ieșit nici la Congres, nici după ce a fost aleasă președintă. Doamna Dăncilă o ține langa cu preșidenția. Deocamdată a PSD. Despre cea a României, este deocamdată rezervată. Întotdeauna președinții partidului au fost și candidați la Președinție. Doamna Dăncilă zice că dânsa nu se bagă. S-ar băga dl. Teodorovici, proaspăt ales președinte executiv. Vom avea o toamnă veselă. Discoteque!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astia sunt pa! Ii mai tin ailalti care striga ca prostii ca vor taia, ca nu sunt bani. Oamenii se tem si inca ii voteaza. Daca ailalti ar gandi ca totusi oamenii din tara asta au nevoie de solutii mai destepte decat foarfeca taierilor, astia ar fi gata! Dar ce sa te astepti de la ailalti, care au mai taiat acum 10 ani? Lumea nu uita! Ailalti sunt tinuti sus de discursul impotriva astora. Acum pica astia, maine pica si ailalti!
    Poate sa-i cheme oricum, sunt aceeasi!
    • Like 0
  • Pobabil ca, inconstient, tovarasa prima ministresa se gandeste la PREȘ-idenție! Ar trebui putin psihanalizată!
    • Like 0
  • George check icon
    Pesede, pedele si penele niste partide obosite care au tinut tara in loc.

    Nu au inteles in ce lume traim. Nu au avut viziune (nu au nici acum) tot ce au stiut a fost sa beneficieze de inteligenta si intertia in dezvoltare a cetatenilor ca sa distribuie anapoda sumele de bani incasate.

    Avem nevoie de oameni care inteleg politica internationala, care au cunostinte si studii (chiar) despre ce urmeaza in dezvoltarea contextului mondial. Acesti oameni (care pot fi si bine intentionati) nu au capacitatea de a intelege ce inseamna civilizatie, nu reusesc sa motiveze oamenii simpli sa faca bine si sa se inteleaga ca impreuna sa construiasca o civlizatie moderna. Iar noi stam si asteptam...
    • Like 1
  • Păcat că și-au ales conducători vopsiți în democrați, în formula asta s-ar putea să mai încropească vreo 15% la alegeri. Speram să își cocoațe în fruntea partidului pe fanaticii rămași fideli lui Dragnea - Pleșoianu, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu. Cu conducători de teapa lor, o luau pe urmele PNȚ-CD.
    • Like 1
  • ...asta cu "la vremuri noi tot noi" si congresele organizate cand la sefia guvernului este PSD-ista/ist, care santajeaza prin demisie si pierderea manutei la punga duc invariabil la acelasi rezultat: prim ministru - presedintele partidului. Sa nu uitam ca acesta vorica era doar un membru cu buletin de Bruxelles cand dragnea a asezat-o pe piedestal. Dintr-o data a devenit si cea mai desteapta...
    • Like 1
  • Eu nu prea cred in treaba cu "Adio, Dragnea!", Viorica si, as zice eu, chiar peste 90% din psd-isti sunt de teapa lui Dragnea: fara principii morale, fara viziune politica, far scrupule, fara un pic de bun simt la adresa cetatenilor acestei tari, in slujba carora se afla si de la care isi incaseaza lefurile (marite dupa bunul lor plac), etc. Viorica incearca acum sa schimbe un pic "parul lupului", dar naravurile raman aceleasi. Daca ea va conduce acest partid (nereformat si captiv trecutului socialisto-comunist) pana "mentorul" ei va iesi din puscarie, atunci cred ca o sa i-l predea cu "demnitate", asa cum numai ea stie sa faca :)). Mare branza, mare caracter,,,la acesti politicieni nostalgici dupa "marile vremuri"! Asadar, tot inainte tovarasi psd-isti si la mai mic...de 20% !
    • Like 2
  • Până când PSD-ul nu va ajunge la 2% în preferințele electoratului , Romania nu-și va găsi calea spre normalitate, fie și dacă nu vom apuca această stare de fapt.
    • Like 0
  • Sunt debusolati, dar periculosi. Inca...
    • Like 2
  • check icon
    Poporule, moțiunea de cenzură pe care opoziția a inițiat-o după alegerile din 26 mai n-a fost ”aiurea-n tramvai”! Scopul ei a fost acela de a-ți arăta CARE dintre trimișii tăi își regretă faptele (căci au fost destui care s-au declarat ”influențați” de L. Dragnea)! Ei bine, după cum s-a văzut după vot, NICIUNUL nu și-a regretat poziția. Prin urmare, măcar putem ști că nu există oameni bine intenționați printre parlamntarii PSD (e un cîștig și ăsta).
    Congresul PSD ne arată încă un pic mai mult:
    Cel mai educat (și titrat) candidat obține cel mai mic scor! Nu mi-e deloc simpatică dna Anronescu (părerea mea e că dînsa a distrus cel mai mult învățămîntul din Ro!), însă, dintre toți candidații, dnei s-ar fi cuvenit să aibă cele mai mari șanse.
    Ne mai arată că aproape toți cei 4000 de participanți la congres îi sunt încă fideli lui Dragnea și puțin le lipsește să-l numească pe acesta ”Căpitanul Nostru”!!
    Poporule, chiar îți mai pasă ce zice Dăncilă sau altă matracucă (femeie sau bărbat) din acest partid?
    Niu-mi pare rău, la cît suferim, măcar să ajungă și PSD în situația PNȚCD... Doar așa acești 4 ani n-ar fi cu totul irosiți.
    • Like 6
    • @
      Chiar ne mai putem pune intrebarea ,, care dintre psd-isti se leapada de crezul lor (era sa spun politic dar ati fi ras) , de dorinta lor viscerala de inavutire cu orice pret si prin orice mijloace ?" Cel mai bun exemplu este ponta : el nu s-a luptat cu psd-ul in esenta lui, cu ceea ce e gaunos si josnic in acest partid , el a avut o problema cu dragnea care i-a luat locul si din cauza caruia ajunsese un neica nimeni in psd . Cum a disparut ,, inamicul " , cum a dat-o la intors ! Pe ei nu ii intereseaza binele poporului , ei sunt interesati de ... multi mega imbogatirea lor , chiar daca unele frimituri le mai scapa printre degete si ajung la cei ce-i duc in spate , binele, averile si buzunarele lor sunt pe primul plan !
      • Like 4
    • @
      nicu check icon
      Corect
      • Like 0
  • Congresul asta arata ce adunatura de derbedei si imbecili este PSD. Aia putini, care mai sunt pe acolo, care mai stiu sa lege doua vorbe si au facut scoala cu adevarat cred ca ar trebui sa se care de acolo. Un exemplu viu este Ecaterina Andronescu care a reusit performanta sa iasa ultima cu 50 de voturi din 4000, in urma unor personalitati marcante : Dancila , Plesoianu , Serban Nicolae. Cred ca e mindra si optimista in viitorul partidului.

    PSD in loc sa ajunga la concluzia ca nu poti minti fara rusine la nesfirsit , au decis ca i-a invins conjuratia online. Deci hai sa vedem , cui ii mai putem sparge capul sau pe cine mai putem mitui ale Gidea , Buscu , Chireac si &, ca sa ne putem vedea de treaba asa cum stim noi mai bine.
    Cam asta a inteles PSD ...

    Daca PSD mai stringe 15 % la urmatoarele alegeri , mare minune.... ceea ce m-ar bucura nespus .
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult