Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Când în 1990 Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne, zicea, într-o spovedanie publică în fața instanței, „Am fost un dobitoc”, dorea prin aceasta să comunice țării că el doar a executat (ca prostul…) ordinele lui Ceaușescu. Vina sa ar fi fost prin urmare mai mică, având circumstanțele atenuante ale unui intelect redus.
Exact asta dorește azi președintele Klaus Iohannis să smulgă de la PSD-ul Vioricăi Dăncilă: mărturisirea că a fost „un dobitoc”, urmând orbește, fără să crâcnească, nebunia unui om care s-a visat un mic Ceaușescu.
Dacă se iscălește pe Acordul de la Cotroceni, toată șefimea PSD admite că ne-a furat ultimii doi ani și jumătate din viață. Recunoaște că a speriat poporul cu statul paralel, cu Bruxelles-ul, cu străinii, cu Soros. Asumă vinovăția de a fi gazat femei, bătrâni și copii în Piața Victoriei. Admite că a încercat să fure dreptul de vot pe 26 mai. Toate aceste acuzații publice se simt printre rânduri pe parcursul întregului Acord, care pentru PSD coincide de fapt cu un acord de recunoaștere a vinovăției, înaintat de procurori infractorilor.
Deja dl. Tăriceanu a anunțat că respinge categoric „capcana”. Din vârful celor 4 procente pe care le-a obținut pe 26 mai, liderul ALDE se simte dator să reprezinte drepturile tuturor celor care n-au votat la referendumul pentru Justiție. Lupta sa cu statul paralel continuă, mai ales că s-a făcut gol pe culoarul naționalismului scelerat. Calculul său e mai meschin decât își poate închipui până și Codrin Ștefănescu: ca să-și treacă partidul peste prag la parlamentarele de la anul, trebuie să fure 1-2 procente de la PSD, din falanga exaltată și mult lăudată de Sputnik a Partidului.
Pentru doamna Dăncilă, Acordul lui Klaus Iohannis e o lectură complicată. Ca să-l înțeleagă, va convoca un CEx, unde se vor citi în grup cele 3 pagini scrise la Cotroceni.
Cât îl privește pe Klaus Iohannis, oferta lui e clară și este legitimată de votul celor 6 milioane de oameni care au spus DA la referendum. Ea se traduce simplu: La loc comanda! Justiția și statul de drept să se întoarcă la starea din decembrie 2016, momentul în care a început Epoca Dragnea. Acordul cere ștergerea tuturor „reformelor” operate de Liviu Dragnea în justiție, cu ajutorul complicilor Florin Iordache, Tudorel Toader sau Valer Dorneanu. Cum se va face asta e greu de spus, mai ales că Acordul nu poate avea efecte juridice imediate, iar Parlamentul este al PSD-ALDE. Cum va elimina de pildă Acordul acesta SS-ul (Secția Specială) înființat de PSD ca să controleze Justiția e greu de anticipat.
Dacă se iscălește însă pe acest act, doamna Dăncilă semnează epitaful Epocii Dragnea și admite că totul a fost un atentat împotriva poporului român. Grea decizie, imposibilă alegere.
Klaus Iohannis știe asta. Mizează pe faptul că PSD și ALDE vor respinge, vor condamna, se vor opune, vor face garagață. Dorește să apară C.P. Tăriceanu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Lia Olguța Vasilescu și toată compania pentru a apăra moștenirea lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis știe că poporul se va culca pe o ureche dacă va crede că pericolul a trecut. Președintele a retezat capul balaurului pe 26, iar acum îl expune în piața publică, drept un memento că PSD se poate oricând regenera și că din capul lui Dragnea pot răsări alte trei capete.
Pe 26, poporul a ieșit la vot pentru Europa și pentru a-și prezerva modul său de viață. Pe 26, poporul a evitat pericolul scoaterii României din Europa și pericolul dictaturii personale a lui Liviu Dragnea. Votul din 26 înseamnă mult, dar nu e suficient. Comunismul nu poate fi învins în această țară definitiv decât prin vot masiv. Iar celor care au ieșit câștigători pe 26, realitatea celor 2 milioane de oameni care fie nu au votat, fie au votat împotrivă la referendum ar trebui să le arate direcția de acțiune. Dacă un sfert din populația care a votat a putut să pună ștampila pe oferta dementă de societate a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, asta ne arată că un singur lucru: comunismul totalitar nu va fi învins doar prin vot; e nevoie de un șantier mult mai amplu care să scoată țara asta din sărăcie, din beznă și din noroaie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„ VASALITÁTE s. f. 1. (În Evul Mediu, în Apusul Europei) Ansamblul raporturilor sociale stabilite între membrii clasei dominante, pe baza acordării de către seniori vasalilor a unor feude, din care decurgeau obligații reciproce; calitatea de vasal. 2. Situație de dependență politică a unei țări față de alta, cu păstrarea autonomiei. – Din fr. vassalité. ”
Documentul solicitat de președinte este un pakt de vasalitate.
Nostalgicii comunisti vor fi disparea biologic, problema e cu cei care cresc acum in ideea imbogatirii din bani publici prin sinecuri sau prin deturnari de fonduri publice...sau prin ambele metode.
Care e mult mai ancorat in realitate, avind in vedere pozitia lui la momentul actual, decit ea.
Poate ca sotzul e mai pragmatic.