Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Acordul „Am fost un dobitoc”

Dragnea și cu Dăncilă

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Când în 1990 Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne, zicea, într-o spovedanie publică în fața instanței, „Am fost un dobitoc”, dorea prin aceasta să comunice țării că el doar a executat (ca prostul…) ordinele lui Ceaușescu. Vina sa ar fi fost prin urmare mai mică, având circumstanțele atenuante ale unui intelect redus.

Exact asta dorește azi președintele Klaus Iohannis să smulgă de la PSD-ul Vioricăi Dăncilă: mărturisirea că a fost „un dobitoc”, urmând orbește, fără să crâcnească, nebunia unui om care s-a visat un mic Ceaușescu.

Dacă se iscălește pe Acordul de la Cotroceni, toată șefimea PSD admite că ne-a furat ultimii doi ani și jumătate din viață. Recunoaște că a speriat poporul cu statul paralel, cu Bruxelles-ul, cu străinii, cu Soros. Asumă vinovăția de a fi gazat femei, bătrâni și copii în Piața Victoriei. Admite că a încercat să fure dreptul de vot pe 26 mai. Toate aceste acuzații publice se simt printre rânduri pe parcursul întregului Acord, care pentru PSD coincide de fapt cu un acord de recunoaștere a vinovăției, înaintat de procurori infractorilor.

Deja dl. Tăriceanu a anunțat că respinge categoric „capcana”. Din vârful celor 4 procente pe care le-a obținut pe 26 mai, liderul ALDE se simte dator să reprezinte drepturile tuturor celor care n-au votat la referendumul pentru Justiție. Lupta sa cu statul paralel continuă, mai ales că s-a făcut gol pe culoarul naționalismului scelerat. Calculul său e mai meschin decât își poate închipui până și Codrin Ștefănescu: ca să-și treacă partidul peste prag la parlamentarele de la anul, trebuie să fure 1-2 procente de la PSD, din falanga exaltată și mult lăudată de Sputnik a Partidului.

Pentru doamna Dăncilă, Acordul lui Klaus Iohannis e o lectură complicată. Ca să-l înțeleagă, va convoca un CEx, unde se vor citi în grup cele 3 pagini scrise la Cotroceni.

Cât îl privește pe Klaus Iohannis, oferta lui e clară și este legitimată de votul celor 6 milioane de oameni care au spus DA la referendum. Ea se traduce simplu: La loc comanda! Justiția și statul de drept să se întoarcă la starea din decembrie 2016, momentul în care a început Epoca Dragnea. Acordul cere ștergerea tuturor „reformelor” operate de Liviu Dragnea în justiție, cu ajutorul complicilor Florin Iordache, Tudorel Toader sau Valer Dorneanu. Cum se va face asta e greu de spus, mai ales că Acordul nu poate avea efecte juridice imediate, iar Parlamentul este al PSD-ALDE. Cum va elimina de pildă Acordul acesta SS-ul (Secția Specială) înființat de PSD ca să controleze Justiția e greu de anticipat.

Dacă se iscălește însă pe acest act, doamna Dăncilă semnează epitaful Epocii Dragnea și admite că totul a fost un atentat împotriva poporului român. Grea decizie, imposibilă alegere.

Klaus Iohannis știe asta. Mizează pe faptul că PSD și ALDE vor respinge, vor condamna, se vor opune, vor face garagață. Dorește să apară C.P. Tăriceanu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Lia Olguța Vasilescu și toată compania pentru a apăra moștenirea lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis știe că poporul se va culca pe o ureche dacă va crede că pericolul a trecut. Președintele a retezat capul balaurului pe 26, iar acum îl expune în piața publică, drept un memento că PSD se poate oricând regenera și că din capul lui Dragnea pot răsări alte trei capete.

Pe 26, poporul a ieșit la vot pentru Europa și pentru a-și prezerva modul său de viață. Pe 26, poporul a evitat pericolul scoaterii României din Europa și pericolul dictaturii personale a lui Liviu Dragnea. Votul din 26 înseamnă mult, dar nu e suficient. Comunismul nu poate fi învins în această țară definitiv decât prin vot masiv. Iar celor care au ieșit câștigători pe 26, realitatea celor 2 milioane de oameni care fie nu au votat, fie au votat împotrivă la referendum ar trebui să le arate direcția de acțiune. Dacă un sfert din populația care a votat a putut să pună ștampila pe oferta dementă de societate a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, asta ne arată că un singur lucru: comunismul totalitar nu va fi învins doar prin vot; e nevoie de un șantier mult mai amplu care să scoată țara asta din sărăcie, din beznă și din noroaie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu care mai e dobitocul la ce se intampla... psdisti, iohanis, sau mai degraba poporul!!! Cat au dat in psdisti si iohanis si opozitia inainte de alegeri. Au facut un referendum despre nimic si au convins oamenii sa iasa la vot! Acum dupa alegeri, ne trezim cu usr care vrea sa ramana fata mare pana la urmatoarele alegeri sau delireaza cu niste alegeri anticipate care nu se pot organiza de fapt, cu pnl-ul care da cu bata in balta ba cu impozitarea itistilor, ba cu votul uninominal pt presedintii CJ, cu iohanis care mai vrea un referendum bineinteles tot in ziua altor alegeri si vrea sa mai faca si un pact cu aia pe care ii tot critica ce rau fac tarii....
    • Like 0
  • „ PACT, pacte, s. n. 1. Denumire dată unor tratate internaționale, bilaterale sau multilaterale, încheiate în special în scopul menținerii păcii sau al colaborării între semnatari. 2. Înțelegere (scrisă) între două părți; învoială, convenție. – Din fr. pacte, lat. pactum, germ. Pakt. ”
    „ VASALITÁTE s. f. 1. (În Evul Mediu, în Apusul Europei) Ansamblul raporturilor sociale stabilite între membrii clasei dominante, pe baza acordării de către seniori vasalilor a unor feude, din care decurgeau obligații reciproce; calitatea de vasal. 2. Situație de dependență politică a unei țări față de alta, cu păstrarea autonomiei. – Din fr. vassalité. ”
    Documentul solicitat de președinte este un pakt de vasalitate.
    • Like 0
  • Acordul "Muie Psd" ar fi fost un titlu mai clar
    • Like 1
  • mike mike check icon
    "e nevoie de un șantier mult mai amplu care să scoată țara asta din sărăcie, din beznă și din noroaie."---> Da, niste autostrazi cu 4 benzi pe sens care sa strabata tara de la nord la sud si de la est la vest. Astfel, vom avea si santiere, si vom evita si noroaiele. Mai lasati deoparte ideologiile si gandirea abstracta, pentru ca nu tin de foame.
    • Like 1
  • Pare logic.
    • Like 2
  • Filbert check icon
    Nu stiu de ce continuati sa tot trageti de comunism cind aici e vorba de nationalism-populism. In comunism numai unul (si familia lui) avea acces nelimitat la banii statului, restul 'alesilor' primeau firimituri iar alegatorii nu primeau nimic. Acum numarul celor care vor o felie babana de tort e mare asa ca e nevoie de firme private pentru sifonarea banului public.
    Nostalgicii comunisti vor fi disparea biologic, problema e cu cei care cresc acum in ideea imbogatirii din bani publici prin sinecuri sau prin deturnari de fonduri publice...sau prin ambele metode.
    • Like 3
    • @ Filbert
      Roxana B check icon
      Eu sint ferm convinsa ca Dancica e sfatuita din "off" de catre consort.
      Care e mult mai ancorat in realitate, avind in vedere pozitia lui la momentul actual, decit ea.
      Poate ca sotzul e mai pragmatic.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult