Foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim
- Era mai interesting când stătea pe margine.
- N-are tupeu! N-are sânge-n ...! Dă-te-n ... nerdul naibii. Să sară odată!
Dialogul de mai sus este purtat de un grup de elevi de gimnaziu, ei se uită cum un om amenință că se aruncă de pe un bloc. Din păcate, dorința elevului a fost îndeplinită, aproape imediat după ce și-a manifestat-o, deși tinerii erau la o distanță de la care cel de pe bloc nu avea cum să îi audă. La vederea tragediei, același tânăr și-a îndemnat gașca să meargă peste drum, acolo unde a căzut, să vadă. O singură persoană, o fată, a fost reticentă, pentru că îi era frică, după cum a spus.
La fața locului se strânsese deja lume. O doamnă spunea că îl știe, doarme pe aici, pe bănci, îl vedea drogat. Alții spun că a făcut asta de la băutură, era alcoolic, că doar de-aia le-a cerut negociatorilor două beri. De lângă bloc urlă iubita decedatului. Cică din cauza ei s-a aruncat, spune gura lumii.
Revenind la grupul de tineri, am fost șocat să văd această atitudine. Pentru că nu am putut să găsesc vreo explicație, vreo justificare, am vorbit cu o cunoștință care este cadru didactic, în speranța ca mă poate lămuri de unde vine sadismul unor copii. M-a îndemnat să mă uit către părinți. Avea dreptate, cu puțin timp înainte să se producă tragedia, tatăl unei fete din gașcă a apărut pe acolo.
- Crezi că îi pasă cuiva? I-a spus propriei fiice.
Suntem o țară creștin-ortodoxă. În acest timp se desfășoară procesiunea dedicată Sfintei Parascheva. Oamenii merg acolo să se roage de sănătate, după cum declară mare parte, atât pentru ei, cât și pentru familie și cunoscuți. Foarte bine și foarte frumos, aștept să aplicăm aceste principii și după pelerinaj.
Aleg să nu povestesc tot ce am văzut la locul faptei, din respect pentru mama decedatului, care a ajuns la puțin timp după ce s-a întâmplat nenorocirea. Vreau doar să menționez modul în care s-a comportat un polițist mascat atunci când a văzut că oamenii filmau cum medicii făceau manevrele de resuscitare – au filmat și când au venit cei de la INML și au dezvelit decedatul, ca să fie treaba treabă – abordarea a funcționat, probabil și pentru că avea la gât o mitralieră. Pe un ton sever, acesta a spus:
„Vă bucurați de tragedia unei persoane?”
P.S. După ce a plecat, au reînceput să filmeze. Oare câți dintre aceștia au copii?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Imi place ca presa se uimeste acum de imaginile-zombi cu consumatorii de droguri. De unde? Dintr-o mahala uitata de lume, dintr-un ghetou imputit, dintr-un cartier rau famat? Nuuu! Chiar din centrul Bucurestiului. Locuiesc la doi pasi de Piata Unirii. O multime de apartamente sunt inchiriate sau chiar cumparate de lumea interlopa: traficanti, prostituate, interlopi cu totii isi gasesc adapost la vedere. Sigur, acum in marea actiune nationala de combatere a acestor flageluri au primit semnalul de sus sa stea un pic mai linistiti pana trece durerea de cap si pot sa-si reia activitatile nestingheriti.
Orice societate isi are mizeria sa, la noi procentul e din ce in ce mai mare de populatie atinsa de lumea promiscua interlopa. Procentul e atat de mare incat efectele sale se vor resimti multi, foarte multi ani de acum inainte, chiar daca de maine va fi „primavara” in Romania.
Stiu ce vorbesc, stiu asa de bine incat am dat declaratii in fata autoritatilor cu argumente si exemple, am semnat cele spuse, ne-am asumat. Ghici ghicitoarea mea? Pe cine a interesat? Pe nimeni.
Ba chiar autoritatile erau enervate de prezenta noastra, de declaratii, de dovezi si argumente. In final am declarat sub semnatura ca nu dorim sa se intreprinda nimic in sensul cercetarii celor relatate si doar ca am adus la cunostinta politiei, ca sa aiba, asa, habar de ce se intampla, vezi Doamne. In realitate am retras de teama. Ostilitatea si protectia erau evidente. Mentionez ca era prima oara cand faceam o reclamatie autoritatilor. Nu suntem nebuni, nu suntem reclamagii de profesie, dar cred ca e prima si ultima oara cand mai facem asa ceva in tarisoara.
Cand am semnat asta, autoritatile s-au mai destins si au rasuflat un pic mai linistit. Declaratia initiala facea referire in mod concret la cineva anume din politicul romanesc. E drept, asta era inainte de marea actiune de „lupta” impotriva retelelor. Ca daca mergeam acum probabil ca politia rupea gardurile... Aiurea!
Cand ii vad pe Predoiu, Gorghiu, Ciolacu si altii imi dau seama de dimensiunea prsostiei, imbecilitatii, coruptiei si prefacatoriei care zace in tara asta.
Candva, am citit un text pe care l-am tinut la indemana, ceva ce mi-a placut si care m-a impresionat, nu mai stiu unde l-am citit, cine l-a scris, dar are o profunzime si mult adevar:
„Trebuie sa pui la indoiala totul, inclusiv credintele tale dragi, idealurile tale, autoritatile tale. Scripturile tale, politicienii. Asta inseamna ca trebuie sa existe un anumit scepticism. Cand te intrebi, trebuie sa-ti pui o intrebare in legatura cu problema ta particulara, si nu o intrebare intamplatoare, superficiala, ca un divertisment; aceasta trebuie sa fie a ta, proprie. Daca este asa atunci iti vei pune intrebarea potrivita. Si daca aceasta intrebare este corecta, vei avea raspunsul corect, deoarece insusi actul de a pune aceasta intrebare, corecta, iti va arata raspunsul din ea insasi”.
Ma gandesc ca asta ar trebui sa faca societatea romaneasca: sa puna la indoiala, sa se intrebe in mod justificat si nu aiurea, despre lucrurile care ni se intampla si de ce ni se intampla. Raspunsul sincer, ne va ajuta sa ne revenim.
Nu cred ca se va intampla ceva in sensul asta.
Desigur, nu toți oamenii au ajuns să fie insensibili. Unii, prin firea lor sunt mai mult buni decât răi, mai mult empatici decât nepăsători, mai mult altruiști decât egoiști. Ideea e să ne dorim ca oamenii să fie în majoritate așa, fără doar a mima că sunt așa. Cum s-ar realiza asta? Mister, rămâne de văzut. Nicăieri în lumea modernă omul nu e nici mai bun nici mai rău. iar în vechime era de asemenea crud, chiar dacă mai puțin nepăsător. Să nu uităm că la o spânzurătoare sau o decapitare se aduna puhoi de curioși și de amatori de senzații tari. Și mai sunt și alte aspecte psihologice ale speței. De exemplu, marele scriitor Dostoievski, spunea undeva în romanul ”Crimă și pedeapsă” că în fața unei morți, a unei tragedii, omul, în adâncul sufletului său, simte și un fel de bucurie și ușurare. Iar explicația ar putea fi că din moment ce el însuși e viu și a scăpat sau n-a avut de-a face cu așa ceva, asta e o bucurie intimă. Egoistă, într-adevăr, dar reală. Încă o dată zic, sufletul uman, cu toate întortocherile lui demne de a fi studiate de către psihologie, e, în profunzimile sale, autentic și refuză să fie ”corect politic”.