Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Aerul s-a terminat pentru Călin. Tânărul pentru care oamenii au strâns 200.000 de euro pentru un transplant de plămâni în străinătate a murit

Călin Farcaș

(Sursa foto: digi24.ro)

Călin Farcaş, un tânăr care a așteptat doi ani un transplant pulmonar, a murit luni seara la 29 de ani. Reușise să strângă, printr-o mobilizare pe Facebook a oamenilor, suma de 200.000 euro pentru operația de transplant, după un protest organizat în fața Spitalului Județean Brașov. Acum o săptămână primise acceptul de transplant în India după o evaluare la Spitalul Clinic Sf. Maria din București, potrivit Digi24.

Din cauză că România nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite în altă țară din Uniunea Europeană.

Călin Farcaș a aflat că este bolnav în urmă cu trei ani. „Acum trei ani eram o persoană perfect normală, aveam un loc de muncă. Nu aveam nici cea mai mică idee că în doi ani voi fi pus pe butuci de această boală”, povestea tânărul la Digi24. El a explicat că protestul inițiat de el în fața spitalului din Brașov a fost un avertisment față de lipsa de acțiune a autorităților care poate pune în pericol pe cei care aflați în situații similare cu a lui.

„Nu mă simt prea bine și am tras de mine pentru a ajunge aici. Am făcut-o pentru că împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă față de starea sistemului nostru de sănătate, care mulți ani a fost căpușat și a ajuns în acest stadiu. Cerem două lucruri simple, garantate prin Constituția României: dreptul la viață și dreptul la sănătate. Acum, în această situație sunt eu. Mâine poate fi oricine în locul meu. Acesta este crudul adevăr, deși nu mi-aș dori ca cineva să treacă prin ce trec eu”, spunea Călin Farcaș.

După ce a reușit să adune suma necesară pentru operație, tânărul era plin de speranță că are o nouă şansă la viaţă. 

„După atâtea lucruri minunate - şi într-un timp atât de scurt - care mi s-au întâmplat, simt că nu mă mai poate împiedica nimic să îmi indeplinesc ţelul. Am simţit că trăim o minune. S-a întâmplat să trăim o minune împreună. (Te aşteptai să se adune banii aşa repede?) Sincer nu. Îi spuneam mamei mele, la început, când am văzut în conturi, 11 euro aveam, când am văzut că s-au strâns 11 euro, i-am spus mamei te rog, adună lucrurile că în cel mai scurt timp plecăm. Mă bucur din suflet că mi-au înţeles disperarea cu care am apelat la ei”, spunea Călin Farcaș la Digi24.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, la același post de televiziune, că din câte știe, Călin primise recent acceptul de a merge pentru a face transplant în străinătate, dar spune că nu are cunoștință că pacientul găsise o clinică în India și nici nu știe dacă aceasta ar fi fost soluția. „N-aș putea să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat. Sunt mâhnită. Din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a declarat ministrul, care a explicat că cea mai mare problemă a României - de unde derivă și problema cu protocolul Eurotransplant - este donarea de organe. 

Disputa pe marginea transplantului pulmonar în România

De-a lungul ultimilor ani au avut loc mai multe schimburi de declarații între primarul Gabriela Firea și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu pe marginea problemelor din sistemul de sănătate.

În noiembrie 2016 primarul general Gabriela Firea spunea că Spitalul Sf Maria „are toate acreditările necesare” pentru realizarea operațiilor de transplant pulmonar „de mâine dimineață” și îl acuza pe Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății la acea vreme, că blochează funcționarea secției de transplant. Gabriela Firea îi reproșa lui Vlad Voiculescu că „își face campanie electorală cu sănătatea românilor” și l-a amenințat că îl dă în judecată. 

În martie 2017 ministrul Sănătății Florin Bodog avea să admită că în România nu se poate face transplant pulmonar, confirmând astfel ce spunea în urmă cu câteva luni Vlad Voiculescu

În aprilie anul acesta fostul ministru al Sănătății a scris pe Facebook despre o fetiță bolnavă de fibroză chistică în vârstă de opt ani căreia clinica AKH din Viena i-a anulat transplatul care ar fi putut să o salveze. „De ce? Pentru că s-a născut și locuiește în locul greșit”, a scris Vlad Voiculescu. Acesta i-a acuzat pe Gabriela Firea și pe Narcis Copcă, directorul spitalului Sfânta Maria, pentru decizia AKH de a limita accesul pacienților români la transplant. „Peste 10 milioane de euro cheltuiţi fără nicio justificare reală. 1,5 ani fără niciun transplant de plămâni într-un centru acreditat despre care dânsa pretindea că poate face transplant „de mâine dimineaţă”. NICIUNUL! ZECI de familii nenorocite de nişte inconştienţi”, scria pe Facebook Vlad Voiculescu.

La Spitalul Sf Maria din Capitală a avut loc în aprilie anul acesta primul transplant de plămâni de când clinica a primit acreditarea, în urmă cu doi ani, pentru astfel de intervenții de la Agenţia Naţională de Transplant. În România, pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar sunt 36 de pacienţi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Încerc să analizez rațional situația. Am citit ce scrie aici, dar am citit ce scrie și în alte surse. Lucrurile sunt un pic mai complicate din câte văd eu. Deci, în acte, Spitalul Sf. Maria este acreditat, dar fostul ministru Florin Bodog admite că în spitalele din România nu se poate face transplant. Și, totuși, în aprilie acest an a s-a făcut un transplant. Aici este prima problemă.
  Se mai spune că Narcis Copcă ar fi rupt relațiile cu Spitalul AKH și că cel din urmă nu mai poate face transplanturi pentru pacienții români. http://www.ziare.com/stiri/crima/calin-farcas-a-murit-cu-banii-de-viata-in-mana-cine-sunt-complicii-care-au-tinut-usa-cat-crima-s-a-petrecut-1519945 Dar Narcis Copcă dă de înțeles că nici în străinătate lucrurile nu sunt chiar așa de în regulă. http://www.ziare.com/social/spital/scandalul-transplaturilor-managerul-spitalului-sf-maria-le-a-transmis-expertilor-straini-sa-nu-vina-in-control-nu-sunteti-bineveniti-1445365
  Acum înțeleg că era, totuși, un caz medical complicat și că era inoperabil nu doar la noi, dar și la alții: https://www.dcnews.ro/de-ce-a-murit-calin-farcas-mister-cu-draftul-luat-de-vlad-voiculescu-despre-care-nu-se-mai-tie-nimic_600162.html
  Una peste alta, a murit un om. Și că trebuie luate măsuri astfel încât aceste cazuri să fie pe viitor rarisime. Dar luarea măsurilor corespunzătoare presupune o analiză lucidă, indiferent că uneia sau alteia dintre părți nu-i convine ceva.
  • Like 0
 • In Romania esti bine daca nu ai nevoie de spitale, scoli, politie, salvare si pompieri :)))) lasand gluma ....
  • Like 0
 • Mai oameni buni ăștia ne omoară cu zile! Cat ii mai suportăm?! Ăștia merita împușcați ca Ceausescu! Nu se mai poate!!!
  • Like 0

Îți recomandăm

RoboHub

Unii dintre cursanții RoboHub provin din centre de plasament, alții din familii care locuiesc în locuințe improvizate, fără acces la utilități. „Nu vezi nicio diferență între copii, inclusiv copiii din plasament sunt fix precum cei care vin cu părinții”, spune Ana-Maria Stancu, președinte e-Civis.

Citește mai mult