Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Afirmația Vioricăi Dăncilă că Angela Merkel vorbește doar în limba germană la întâlnirile cu șefii de stat sau de guverne este falsă

Angela Merkel - regina Elisabeta II a Marii Britanii

Foto Guliver/Getty Images 

Context

Viorica Dăncilă a refuzat să vorbească în engleză în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019, aducând ca argument următorul lucru:

„Angela Merkel, în toate deplasările și în toate întâlnirile pe care le are cu președinții sau șefii de guvern ai altor state, vorbește în limba germană.”

Ce verificăm?

Dacă Angela Merkel vorbește doar în limba germană la întâlnirile cu șefii de stat sau de guverne.

Verificare

În octombrie 2014, Angela Merkel a vorbit în limba engleză în fața parlamentul britanic cu ocazia unei vizite efectuate la Londra. La acea întâlnire a participat inclusiv David Cameron, premierul Marii Britanii de la acea vreme.

În cadrul unei conferințe de presă din august 2019 la care Angela Merkel a participat alături de Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, aceasta a reacționat la întrebarea unui jurnalist cu replica: „I am still here”.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Într-adevăr, de multe ori Angela Merkel folosește germana în întâlnirile cu șefii de stat și de guverne, dar este falsă afirmația că în toate întâlnirile folosește numai germană. Există cel puțin două exemple în care Merkel a vorbit în engleză la astfel de întruniri. 

Articol publicat pe site-ul Factual.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dacă n-ați știut, Frau Merkel vorbește si rusă!
  Veorico, mamă, vezi că în UE, după Brexit mai ales, limba cea mai bine reprezentată e germana! O vorbesc nemții, austriecii și alternativ cam toți olandezii. Ai îmbulinat-o.
  • Like 0
 • daca un jurnalist i/ar zice veoricai : you are stupid! ea i-ar raspunde, in engleza desigur, he he!
  • Like 1
 • Dan check icon
  Veorica, gafeaza asa cum respira, Gaseste rasp. care-i convine , si nu recunoaste ADEVARUL , ptr ca , MINCIUNA ,,este deviza psd-ului . L.Germana ,este totusi o limba vorbita mai mult decat L.Romana .Ori veorica se balbaie si in romana ,ce sa mai pretindem noi sa stie ,engleza ,germana etc,Majoritatea romanilor simpli lucratori in Germania stiu sa vorbeasca,caci altfel nu ar rezista acolo .Cunosc un caz concret ,un sofer de tir, angajat la o firma germana ,face curse in toata Europa . La fel ,a fost obligat sa cunoasca si Engleza ,cu care se escurca in alte tari . Deci ,concluzia ;;,un OM simplu cu pregtire medie , stie ,engleza-germana si sigur stie sa calculeze aria cercului !!!!!
  • Like 3
 • Dacă bine știu eu, conferința din 19 noiembrie 2019 s-a desfășurat la București, unde limba oficială este cea română. În opinia mea, Dăncilă trebuia verificată și dacă știe vietnameză, mandarină, hindusă etc. Mai trebuia verificată dacă știe cumva volumul trunchiului de con, al sferei. Poate că nu ar fi stricat să fie verificați și fizicienii dacă știu valoarea constantei lui Boltzmann.
  • Like 0
 • Sa fim seriosi....nu este o rusine sa vorbesti chiar in Parlamentul Britanic ca Angela Merkel care s-a adresat in limba germana( vezi pe You-Tube) Regret ca este atita ura impotriva Dnei.Viorica Vasilica Dancila si care a afirmat ca Iohannis a impartint pe romani in doua,dovada este ce scrieti despre ea.Inteleg Florin Negrutiu ca faci parte din tabara lui Iohannis...dar Ghinion peste 5 ani nu v-a mai fi presedinte,atunci din ce tabara vei face????( sau de rusine vei disparea) Daca sunteti onesti si cinstiti nu mai fiti partiali....si scrieti corect atit despre Dna V:V:Dancila cit si despre Dl.Iohannis
  • Like 0
 • Discutia privind gradele de competenta ale unei persoane are multe valente. Nu poti sa fii atoatestiutor, conteaza doar daca esti bine pregatit pe domeniul pe care activezi, nu este cazul persoanei despre care se face vorbire dar oricum avem tendinta de a judeca lucrurile mult prea superficial.
  Lucian Mandruta a avut o astfel de dezbatere din punctul meu de vedere tendentioasa in care cataloga batranii care nu stiu sa utilizeze minimal serviciile online ca fiind "tampiti".
  Opinia mea personala este ca un venerabil doctor, inginer, profesor sau ori ce alta profesie ar fi avut in trecut sa poata beneficia de dreptul de a-si trai linistit batranetea fara a trebui sa se mai abgradeze la tehnologie si la rigorile vietii moderne iar asta nu face sub nici o forma un "tampit" din el.
  Respectiva persoana poate a avut o vasta expertiza in domeniul in care a activat si este deplasat sa fie admonestat adhoc doar pentru ca nu corespunde unor actuale "pretentii sociale".
  Poate ar trebui sa avem mai mult discernamant cand aruncam cu vorbele !
  Daca ar trebui sa fiu acid, engleza vorbita de doamna Angela Merkel nu difera mult de englza vorbita de domnul Ion Iliescu, se diferentiaza doar prin accent, unul germanic si celalalt rusesc. Nici unul nici altul sa fim onesti nu au valente de poliglot !!!
  Ca o observatie personala: e regretabil ca Duminica trebuie sa alegem intre "tuse si junghi" stabiliti dumneavoastra care e unul si care e celalalt !
  O zi buna va doresc !
  • Like 0
 • Da ,toata lumea are dreptate cu privire la cunostintele limitate ale Vioricai. Dar cred ca se bate prea multa moneda pe acest subiect. Si sa nu uitam ca Iohanis e cel ce a confirmat-o in functia de premier , asa ca trebuie sa o lase mai moale si el , De ce nu a refuzat confirmarea , din motive de incompetenta ??
  • Like 0
 • check icon
  Băi, idioților, Merkel vorbește cel puțin două limbi de circulație intaționațională: engleza și germana
  A, că germana e limba ei maternă... păi ăsta e avatajul ”călărețului!
  Ia cugetați la asta: de ce tocmai aceste limbi (engleză, franceză și germană) sunt considerate limbi ”de circulație internațională”. Na, c-am zis o ”o ghici, ciupercă, ce-i?”.
  Și dacă vizitați Deutsches Museum, o să vedeți că nemți gîndeau chesti pe cînd Ștefan cel Mare se bătea cu turcii sautătarii...
  Unii zic că nemți și-au permis să dezvolte acele tehnologii tocmai pentru că a existat cineva care să le ”țină spatele”.Nu neg probabil așa au stat lucrurile, însă poltica...Nu ne băga nimeni în seamă!
  • Like 2
 • mike mike check icon
  Trump isi schimba sangele in functie de locatie si de partenerul de discutie...lol
  • Like 1
 • Florina check icon
  Doamna Angela Merkel doar citeste un discurs in limba engleza. Nu e deloc greu! Plus ca este o diferenta intre a citi si a comunica/ a se folosi de limba engleza la intalnirile cu sefii de stat/de guverne!
  • Like 1
  • @ Florina
   Ai dreptate Florina Angela Merkel citeste discursurile in limba engleza ,dar in cele mai multe cazuri se adreseaza in limba materna adica germana.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult