Foto Guliver/Getty Images
Context
Viorica Dăncilă a refuzat să vorbească în engleză în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019, aducând ca argument următorul lucru:
„Angela Merkel, în toate deplasările și în toate întâlnirile pe care le are cu președinții sau șefii de guvern ai altor state, vorbește în limba germană.”
Ce verificăm?
Dacă Angela Merkel vorbește doar în limba germană la întâlnirile cu șefii de stat sau de guverne.
Verificare
În octombrie 2014, Angela Merkel a vorbit în limba engleză în fața parlamentul britanic cu ocazia unei vizite efectuate la Londra. La acea întâlnire a participat inclusiv David Cameron, premierul Marii Britanii de la acea vreme.
În cadrul unei conferințe de presă din august 2019 la care Angela Merkel a participat alături de Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, aceasta a reacționat la întrebarea unui jurnalist cu replica: „I am still here”.
Concluzie
Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Într-adevăr, de multe ori Angela Merkel folosește germana în întâlnirile cu șefii de stat și de guverne, dar este falsă afirmația că în toate întâlnirile folosește numai germană. Există cel puțin două exemple în care Merkel a vorbit în engleză la astfel de întruniri.
Articol publicat pe site-ul Factual.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Veorico, mamă, vezi că în UE, după Brexit mai ales, limba cea mai bine reprezentată e germana! O vorbesc nemții, austriecii și alternativ cam toți olandezii. Ai îmbulinat-o.
Lucian Mandruta a avut o astfel de dezbatere din punctul meu de vedere tendentioasa in care cataloga batranii care nu stiu sa utilizeze minimal serviciile online ca fiind "tampiti".
Opinia mea personala este ca un venerabil doctor, inginer, profesor sau ori ce alta profesie ar fi avut in trecut sa poata beneficia de dreptul de a-si trai linistit batranetea fara a trebui sa se mai abgradeze la tehnologie si la rigorile vietii moderne iar asta nu face sub nici o forma un "tampit" din el.
Respectiva persoana poate a avut o vasta expertiza in domeniul in care a activat si este deplasat sa fie admonestat adhoc doar pentru ca nu corespunde unor actuale "pretentii sociale".
Poate ar trebui sa avem mai mult discernamant cand aruncam cu vorbele !
Daca ar trebui sa fiu acid, engleza vorbita de doamna Angela Merkel nu difera mult de englza vorbita de domnul Ion Iliescu, se diferentiaza doar prin accent, unul germanic si celalalt rusesc. Nici unul nici altul sa fim onesti nu au valente de poliglot !!!
Ca o observatie personala: e regretabil ca Duminica trebuie sa alegem intre "tuse si junghi" stabiliti dumneavoastra care e unul si care e celalalt !
O zi buna va doresc !
A, că germana e limba ei maternă... păi ăsta e avatajul ”călărețului!
Ia cugetați la asta: de ce tocmai aceste limbi (engleză, franceză și germană) sunt considerate limbi ”de circulație internațională”. Na, c-am zis o ”o ghici, ciupercă, ce-i?”.
Și dacă vizitați Deutsches Museum, o să vedeți că nemți gîndeau chesti pe cînd Ștefan cel Mare se bătea cu turcii sautătarii...
Unii zic că nemți și-au permis să dezvolte acele tehnologii tocmai pentru că a existat cineva care să le ”țină spatele”.Nu neg probabil așa au stat lucrurile, însă poltica...Nu ne băga nimeni în seamă!