Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Agronomul e pe câmp...

Vasăzică: 

Selecționerul Cioloș îl alege ca ministru al Sănătății pe un anume Andrei Baciu. Subsemnatul, și sunt gazetar, n-am auzit de vreo performanță ca medic sau manager de spital a respectivului. Dar, îmi zic, o fi știind dl Cioloș de ce-l pune.

După care, același domn Cioloș îl dă afară pe Baciu pe motiv că nu i-a cunoscut CV-ul!... Și că acesta nu i-a mărturisit niște lucruri!...

Pe cale de consecință, rezultă că dl Cioloș a numit un om despre care habar n-avea cine e. 

Iar lucrurile nemărturisite erau niște poze făcute ca model, când fulgerătorul ministru al Sănătății era mai tinerel, nici măcar indecente. De ce ar fi trebuit Baciu să se confeseze în legătură cu așa ceva?

În același timp, dl Cioloș trăiește revelația că viitorul ministru e doar rezident în medicină, nu și-a terminat studiile, deci e incompatibil cu funcția.

Finalmente, ca sunetul de gong al frazei macbethiene „Life... is a tale. Told by an idiot...”, vine, pe facebookul vieții, cugetarea de miez de noapte a selecționerului Cioloș: „Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției, am hotărât s-o retrag pe dna Guseth...”.

În schimb, dna Cristina Guseth e găsită de dl Cioloș perfect compatibilă cu funcția de ministru al Justiției, fără ca distinsa oengistă să-și fi început vreodată studiile juridice. Fără să fi fost o zi judecător, procuror sau măcar avocat.

La audieri, numita dnă Guseth produce un număr de senzație în fața Comisiei parlamentare. Zice că funcția de ministru al Justiției e o „încununare” a muncii dânsei. Cunună se dă la premiu, dna Guseth vede funcția asta ca pe o decorație, un fel de Bene Merenti, pe care o ia și o pune pe perete fără a fi capabilă să răspundă la întrebările elementare privind sistemul de Justiție ce i-au fost adresate...

Iar întrebările sunt, pentru d-sa, „o umilință”, pe care o va îndura ca să „ducă mai departe România în structurile euroatlantice”. Mai departe unde, în Atlanticul de Sud, sau în Pacific, că în Atlanticul de Nord parcă suntem membri plini!? Și dna Guseth vrea justiție NATO? Atunci, de ce nu s-a cerut la dl Cioloș s-o pună la Apărare, că și acolo e la fel de bine pregătită și decorațiile sunt mai multe?

Finalmente, ca sunetul de gong al frazei macbethiene „Life... is a tale. Told by an idiot...”, vine, pe facebookul vieții, cugetarea de miez de noapte a selecționerului Cioloș: „Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției, am hotărât s-o retrag pe dna Guseth...”.

Oare câți dintre ceilalți miniștri, pe care nu-i cunoaștem, au fost aleși de premier în acest fel?

Căci nu pot să nu mă gândesc, domnule inginer Dacian Cioloș, după ce v-am creditat ca bun inginer agronom, că dacă așa semănați și cultivați trifoiul sau lucerna, înnebunesc vacile după ce le mănâncă!...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult