Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Agronomul e pe câmp...

Vasăzică: 

Selecționerul Cioloș îl alege ca ministru al Sănătății pe un anume Andrei Baciu. Subsemnatul, și sunt gazetar, n-am auzit de vreo performanță ca medic sau manager de spital a respectivului. Dar, îmi zic, o fi știind dl Cioloș de ce-l pune.

După care, același domn Cioloș îl dă afară pe Baciu pe motiv că nu i-a cunoscut CV-ul!... Și că acesta nu i-a mărturisit niște lucruri!...

Pe cale de consecință, rezultă că dl Cioloș a numit un om despre care habar n-avea cine e. 

Iar lucrurile nemărturisite erau niște poze făcute ca model, când fulgerătorul ministru al Sănătății era mai tinerel, nici măcar indecente. De ce ar fi trebuit Baciu să se confeseze în legătură cu așa ceva?

În același timp, dl Cioloș trăiește revelația că viitorul ministru e doar rezident în medicină, nu și-a terminat studiile, deci e incompatibil cu funcția.

Finalmente, ca sunetul de gong al frazei macbethiene „Life... is a tale. Told by an idiot...”, vine, pe facebookul vieții, cugetarea de miez de noapte a selecționerului Cioloș: „Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției, am hotărât s-o retrag pe dna Guseth...”.

În schimb, dna Cristina Guseth e găsită de dl Cioloș perfect compatibilă cu funcția de ministru al Justiției, fără ca distinsa oengistă să-și fi început vreodată studiile juridice. Fără să fi fost o zi judecător, procuror sau măcar avocat.

La audieri, numita dnă Guseth produce un număr de senzație în fața Comisiei parlamentare. Zice că funcția de ministru al Justiției e o „încununare” a muncii dânsei. Cunună se dă la premiu, dna Guseth vede funcția asta ca pe o decorație, un fel de Bene Merenti, pe care o ia și o pune pe perete fără a fi capabilă să răspundă la întrebările elementare privind sistemul de Justiție ce i-au fost adresate...

Iar întrebările sunt, pentru d-sa, „o umilință”, pe care o va îndura ca să „ducă mai departe România în structurile euroatlantice”. Mai departe unde, în Atlanticul de Sud, sau în Pacific, că în Atlanticul de Nord parcă suntem membri plini!? Și dna Guseth vrea justiție NATO? Atunci, de ce nu s-a cerut la dl Cioloș s-o pună la Apărare, că și acolo e la fel de bine pregătită și decorațiile sunt mai multe?

Finalmente, ca sunetul de gong al frazei macbethiene „Life... is a tale. Told by an idiot...”, vine, pe facebookul vieții, cugetarea de miez de noapte a selecționerului Cioloș: „Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției, am hotărât s-o retrag pe dna Guseth...”.

Oare câți dintre ceilalți miniștri, pe care nu-i cunoaștem, au fost aleși de premier în acest fel?

Căci nu pot să nu mă gândesc, domnule inginer Dacian Cioloș, după ce v-am creditat ca bun inginer agronom, că dacă așa semănați și cultivați trifoiul sau lucerna, înnebunesc vacile după ce le mănâncă!...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Personal cred ca performantele si notorietatea in spatiun carpato-danobiano-pontic sunt (in cea mai mare masuta) rezultatul fie unei ascensiuni pe scara politica dintr-un oarecare interes, fie unei vorbe bine puse de taticu, unchiul, varul, fie pe baza de donatii, cadouri, servicii etc ori unei morbide combinatii intre acestea. Am realizat ca sunt extrem de rare cazurile in care performanta si corectitudinea sa te poata propulsa intr-o astfel de pozitie publica fara ca sa fi fost "obligat" sa te manjesti si tu putin ca sa nu poti (printre altele) sa acuzi duhoarea din habitaclu. In acest sens vad lipsa de notorietate si anonimatul noilor guvernanti de bun augur. Acest fapt lasa cu siguranta larg deschisa si posibilitatea ca mediocritatea ori incompetenta sa fie atributele de baza ale dansilor insa acestea sunt mult mai lesne decantate si expuse decat opacitatea sistemului guvernamental si al elementelor ce-l compuneau pana nu de mult...Care pe langa faptul ca se laudau cu chiciuri si gablonturi sclipitoare si fara valoare ori continut ce reprezenta actuvitatea dansilor (tronsoane de autostrazi ce nici pe desen nu arata bine si care se inchid imediat dupa taierea panglicilor pentru lucrari de mentenanta,"imbunatatiri" in sistemul sanitar ce au dus la inchiderea atator unitati spitalicesti cu scopul de a dota cele ramase cu aparatura, personal si material salitar adecvat, insa in continuare majoritatea au atributene necesare cel mult unui spital de front ori de campanie etc), pe langa toate acestea sunt convins ca notorietatea distinsilor ce s-au perindat prin aparatul de stat, ascensiunea dansilor, pregatirea si ispravile profesionale sunt doar un nor de spori de mucegai ce se depune in straturi groase pe coli A4 cu titluri de Curriculu Vitae fara nici un temei real. Acestea fiind spuse ma bucur ca nu stim mai nimic de noii ministri pana si (trist, dar adevarat) daca ar fi doar incompetenti ar fi un pas inainte pentru casa politica autoctona.
  • Like 1
 • Era de asteptat ca propunerea unui guvern, in citeva zile, sa inregistreze si niste sincope. Desigur, pentru fiecare nume care a rezistat pe lista finala, a avut discutii cu personae de incredere, pe care domnia sa le credita cu competenta in domeniu.
  In privinta propunerii initiale pt ministerul sanatatii, este clar ca dl. Ciolos nu cunoaste lumea medicala si, cu atit mai putin, ierarhiile sale (desigur si cea de-a doua numire i-a fost servita de cineva - cu mai multa responsabilitate, ce-i drept).
  Prima propunere la ministerul justitiei, trebuie privita din alta perspectiva. Inteleg ca doamna Guseth este recunoscuta in domeniul respectiv, fiind activista intr-o organizatie nonguvernamentala care are drept tinta lupta impotriva coruptiei. Indiferent de pregatirea domniei sale de baza (inteleg ca o facultate politehnica), a avut niste rezultate notabile (macar si numai pentru ca a devenit cunoscuta!). Faptul ca i-a fost propus acest minister o demonstreaza. Monstruos este ca doamna in cauza n-a sesizat ca nu poate face fata unei asemenea pozitii. Nici macar dupa audieri n-a realizat. Din fericire, domnul Ciolos si-a retras propunerea si asta ne demonstreaza ca are simtul raspunderii.
  • Like 0
 • Nestor check icon
  Sper sa elimine rapid greselile
  • Like 0
 • check icon
  domnu CTP, ca tot suntetzi bine informat in domeniul asta al filmemlor si actiunilor xxx... cine credetzi ca ar conduce cel mai bine un bordel, curva cu vechimea cea mai mare si specialista in toate cele, sau un economist cu studii de marketing care sa stie cum sa puna in valoare potentialul uman ?:)) cam la fel si cu seful de minister...tre sa fie cu adevarat specialist in domeniu? sau sa fie onest si cu ceva spirit managerial?
  • Like 0
 • Dle CTP,
  In occident politica nu mai e de mult o afacere si de aceea este populata de tot felul de sfertodocti, viitori ministri, dar care sunt ignorati de specialistii din ministere, de exemplu, asa incat cei din esalonul trei si patru sunt conducatorii reali; acestia s-au format in multi ani de munca si sunt specializati pe profile f inguste si clare si nimeni nu indrazneste sai contrazica. Eu am fost printre ultimii din categoria profesionistilor din esalonul trei - patru de care nu a indraznit nici gasca lui Basescu sa se atinga; de 5 ani sunt pensionar, timp in care m-am ingozit privind la modul de licidare a specialistilor si inlocuirea lor cu lipitori de afise. Totul trebuie facut de la inceput cu reguli riguroase altfel Romania va disparea! Din cata istorie stiu,ma tem ca ne gasim intr-o ituatie similara cu cea din 38-44 cand, numai abilitatea acelei clase politice a reusit sa pastreze Romania macar in granitele de azi.
  • Like 0
 • Fara indoiala ca domnul Ciolos nu a cunoscut in detaliu CV-urile celor pe care i-a propus, insa in apararea dansului trebuie sa recunoastem ca a avut doar cateva zile la dispozitie, iar asteptarile erau imense. As indrazni sa spun ca per total nu arata chiar atat de rau noul Guvern daca il comparam cu alte guverne anterioare. Sa vedem rezultatele.
  • Like 0
  • @ Andrei Turcu
   Adevărata problemă este cine i-a propus, i-a susținut.... Ca și în jurnalism (știe el, CTP!...) surse credibile te înfundă, cu informații false, când și-e lumea mai măi dragă...
   Despre un episod numit „Fir-ai al naibii, Majestate!” cred că-și aduce aminte și el, și nefericitul semnatar.
   • Like 0
 • Pare un guvern facut pe un servetel la un restaurant dupa ce d-nul Ciolos a lua cina...depinde si cu cine a luat cina...oare asta a vrut strada?
  • Like 1
 • A doua zi trebuia sa primeasca avizul parlamentului si, probabil ca era necesar sa tina cont de anumite propuneri ca guvernul sa poata trece.
  • Like 1
 • Mi-e dor de un preot la agricultura! Mai ales cu secetele si inundatiile din ultimii ani...
  • Like 8
 • E greu si cu agronomia atata timp cat ''primarul''si ''secretartul '' iti spune de unde sa alegi samanta !
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult