Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ai făcut un copil fericit

Ilie Balaci

Foto: captură Digi24

Îți mulțumesc!

Pentru spiritul de frondă. Când fotbalul nostru era împărțit între Steaua și Dinamo, erați voi, cei de la Universitatea Craiova și de la Sportul Studențesc, mai altfel și parcă mai liberi în joc. Puteați să ne bateți și cu arbitri ostili. Deși dinamovist, îmi plăcea Craiova. Mi se părea mai mult o stare de spirit decât o echipă.

Pentru că datorită ție am scris cu carioca 8 pe maieul de sport. Căci toți copiii de pe vremea lui Ceaușescu, chiar și cei netalentați la fotbal, aveau maieu de sport.

Pentru că am visat să execut lovituri libere ca tine, sub bară, zero șanse pentru portar. Am tras la bătătorul de covoare din spatele blocului până când am dezumflat mingea „de 35”. N-am reușit, dar am rămas cu visul.

Pentru că am plecat la 8 dimineața la școală cu cravata la gât și n-am mai ajuns. Pe drum am văzut o grămadă de lume venită din țară la meci. Așa am ajuns să mă strecor dis de dimineață pe sub gardul vechiului „23” să te văd în România - Italia. Am stat pitit pe stadion până s-au deschis porțile, meciul a început pe la 8 seara. Stadionul era arhiplin, stăteau suporterii corchine și pe stâlpii de nocturnă. Așa ceva nu mai văzusem în viața mea. Din meciul ăla mai rețin atât: Balaci lovitură liberă scurt în stânga, Boloni vine din spate, șut și 1-0! Minutul 24. La sfârșitul meciului, toți oamenii au aprins ziarul Sportul. O frumusețe! Atunci am văzut prima dată cum arată 80.000 de torțe pe stadion. Deși am bătut, când am ajuns târziu acasă, maică-mea nu a gustat victoria. Am plecat la culcare cu obrajii arzând, dar fericit…

Pentru că ai iubit necondiționat România și n-ai rămas pe nicăieri, deși puteai juca în orice campionat, la orice echipă din lume. Te-ai întors mereu la noi, copiii tăi săraci, care, de pe maidanul țării, te iubeau din tot sufletul. Dar știu că, pe unde ai fost, te-ai prezentat mereu „român, de la Craiova”.

Pentru că i-ai respectat întotdeauna pe suporteri. Și când nu-ți ieșea jocul, nu ai păcălit niciodată fotbalul. N-am avut niciodată senzația că joci „la mișto”, „de dorul lelii”. Pentru tine, m-am apucat mai târziu de fotbal „la profesioniști”.

Pentru toate astea, eu, un simplu suporter, îți mulțumesc! Drum bun!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cosmin check icon
    Din ziua meciului cu Italia îmi aduc aminte că am stat vreo două ore la coadă la pâine înainte de meci, făcând calcule de cum poate fi bătută campioana mondială. La acea lovitură liberă, mingea a sărit cu schepsis, chiar in fața marelui Dino Zoff. Echipa Craiovei mi-a urmărit o parte din copilărie.La 3-o pentru Kaiserslautern eram în lacrimi. Stiu și acum pe de rost formația standard:Lung, Negrilă, Ștefănescu,Tilihoi, Ungureanu,Ticleanu,Beldeanu,Donose,Crisan, Geolgău,Balaci si Cămătaru( Boldici rezervă de portar).
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult