Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ai făcut un copil fericit

Ilie Balaci

Foto: captură Digi24

Îți mulțumesc!

Pentru spiritul de frondă. Când fotbalul nostru era împărțit între Steaua și Dinamo, erați voi, cei de la Universitatea Craiova și de la Sportul Studențesc, mai altfel și parcă mai liberi în joc. Puteați să ne bateți și cu arbitri ostili. Deși dinamovist, îmi plăcea Craiova. Mi se părea mai mult o stare de spirit decât o echipă.

Pentru că datorită ție am scris cu carioca 8 pe maieul de sport. Căci toți copiii de pe vremea lui Ceaușescu, chiar și cei netalentați la fotbal, aveau maieu de sport.

Pentru că am visat să execut lovituri libere ca tine, sub bară, zero șanse pentru portar. Am tras la bătătorul de covoare din spatele blocului până când am dezumflat mingea „de 35”. N-am reușit, dar am rămas cu visul.

Pentru că am plecat la 8 dimineața la școală cu cravata la gât și n-am mai ajuns. Pe drum am văzut o grămadă de lume venită din țară la meci. Așa am ajuns să mă strecor dis de dimineață pe sub gardul vechiului „23” să te văd în România - Italia. Am stat pitit pe stadion până s-au deschis porțile, meciul a început pe la 8 seara. Stadionul era arhiplin, stăteau suporterii corchine și pe stâlpii de nocturnă. Așa ceva nu mai văzusem în viața mea. Din meciul ăla mai rețin atât: Balaci lovitură liberă scurt în stânga, Boloni vine din spate, șut și 1-0! Minutul 24. La sfârșitul meciului, toți oamenii au aprins ziarul Sportul. O frumusețe! Atunci am văzut prima dată cum arată 80.000 de torțe pe stadion. Deși am bătut, când am ajuns târziu acasă, maică-mea nu a gustat victoria. Am plecat la culcare cu obrajii arzând, dar fericit…

Pentru că ai iubit necondiționat România și n-ai rămas pe nicăieri, deși puteai juca în orice campionat, la orice echipă din lume. Te-ai întors mereu la noi, copiii tăi săraci, care, de pe maidanul țării, te iubeau din tot sufletul. Dar știu că, pe unde ai fost, te-ai prezentat mereu „român, de la Craiova”.

Pentru că i-ai respectat întotdeauna pe suporteri. Și când nu-ți ieșea jocul, nu ai păcălit niciodată fotbalul. N-am avut niciodată senzația că joci „la mișto”, „de dorul lelii”. Pentru tine, m-am apucat mai târziu de fotbal „la profesioniști”.

Pentru toate astea, eu, un simplu suporter, îți mulțumesc! Drum bun!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cosmin check icon
    Din ziua meciului cu Italia îmi aduc aminte că am stat vreo două ore la coadă la pâine înainte de meci, făcând calcule de cum poate fi bătută campioana mondială. La acea lovitură liberă, mingea a sărit cu schepsis, chiar in fața marelui Dino Zoff. Echipa Craiovei mi-a urmărit o parte din copilărie.La 3-o pentru Kaiserslautern eram în lacrimi. Stiu și acum pe de rost formația standard:Lung, Negrilă, Ștefănescu,Tilihoi, Ungureanu,Ticleanu,Beldeanu,Donose,Crisan, Geolgău,Balaci si Cămătaru( Boldici rezervă de portar).
    • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult