Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Matematica fotbalului – povestea unei campanii care a făcut înconjurul lumii în jumătate de zi

Să pui „matematică” și „fotbal” în aceeași propoziție este o aroganță, dar să dezvolți și o campanie socială plecând de aici pare deja o fantasmagorie. Și totuși, dacă ai câteva cifre percutante, o poveste și câțiva oameni creativi și vizionari poți ajunge acolo unde vrei: în mințile copiilor și ale părinților.

În preziua meciului de fotbal România – Spania de la Cluj, tricolorii au ieșit la antrenamentul deschis presei în tricouri cu formule matematice în loc de numere de joc. Vreo 2-3 jurnaliști s-au uitat ei mai lung, dar au abandonat rapid dilema în favoarea descifrării schemelor tactice ale lui Nea Puiu.

A doua zi, într-o conferință de presă, s-a devoalat misterul: este o campanie a Federației Române de Fotbal pentru combaterea abandonului școlar. Iar la meciul cu Spania, jucătorii României au ieșit pe teren cu tricouri de încălzire „matematizate”. Acesta e storyboard-ul. Filozofia „Matematicii fotbalului” e un pic mai complexă.

Mai întâi, dai peste niște cifre: practicanți de fotbal în România – 0,5%; media UE este pe la 2,5%, cu vârf în Danemarca de 12%. Eurostat-ul are și alte statistici. De exemplu, rata abandonului școlar. România – 18% (în creștere), media UE sub 15%, cu lider Croația – 2,7%. Sigur, cifrele nu prind viață singure. Dacă vrei să îți asumi însă că fotbalul este fenomen social în România, așa cum se tot zice, trebuie să-l și faci să fie așa. De aici a plecat FRF cu proiectul. Ar vrea mai mulți practicanți de fotbal la nivel juvenil, să mărească baza de selecție a marii performanțe. Și nu, nu este cum se crede: copiii nu abandonează școala ca să joace fotbal, se duc direct în stradă. Îi selecționezi la fotbal din școli, nu de pe stradă.

Acum, că ai niște premise pentru o campanie, îți trebuie și o poveste. Și aceasta se cheamă Claudiu Keșeru, jucător de valoare al echipei naționale a României. Nu este un mit, chiar a fost olimpic la matematică în gimnaziu. Și povestea lui e de poveste: a ajuns olimpic pentru că îi plăcea fotbalul la nebunie, iar mama sa nu-l lăsa la antrenament dacă lua vreo notă mai mică de 9. Și a trebuit să învețe de 10 ca să facă fotbal! Poți crea ușor modele în fotbal, poți pune reflectoare pe idoli, depinde ce vrei să obții tu ca mass media, ca formator de opinii. Cu Claudiu, FRF vrea sa treacă dincolo de... „come si dice?”... zona mondenă.

În fine, dacă ai toate ingredientele, îți trebuie oamenii. Creativii, vizionarii, investitorii. Aici s-au întâlnit oameni din FRF, agenția Geometry Global Bucharest și Editura Niculescu. Intuitiv s-a depistat matematica drept „resortul” principal al abandonului școlar și s-a conturat un manual alternativ mai atractiv, ce conține probleme și exerciții inspirate din lumea fotbalului. Editura Niculescu l-a adoptat și l-a integrat în linia sa de cărți școlare ce vor fi pe băncile elevilor din toamna aceasta. Enunțurile problemelor nu vor mai fi abstracte, ci vor avea viață, cu nume de fotbaliști din Națională, număr de goluri, clasamente. Deocamdată sunt manuale de clasa a IV-a, cu șanse de declinare în gimnaziu în caz de reușită.

Dacă va fi o campanie reușită, timpul ne-o va spune. Dar că a captat atenția media, asta am văzut deja. În mai puțin de 12 ore, „Matematica fotbalului” a dat titluri în SUA (Washington Post, ESPN), UK (Daily Mirror, Daily Mail, BBC, The Guardian), Franța (Le Parisien, Le Figaro), a ajuns în Australia și Japonia și a poposit și la Huffingtonpost. Este o performanță de palmares, dar adevărata satisfacție ar fi ca măcar 1% dintre copii să nu mai părăsească școala pentru că se împrietenesc cu manualele unde își găsesc idolii de la televizor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o idee foarte buna, chiar ma bucur !!!
    • Like 0
  • :-))
    • Like 0
  • Excelenta ideea !
    • Like 0
  • Sa lutară ideea. Felicitări și succes!
    • Like 2
  • bravo Razvane, excelenta idee, excelent concept creativ si excelenta executie! cum ai zis si tu, acum astetpam REZULTATE EXCELENTE privind diminuarea abandonului scolar :-)
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult