Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ajuns la fundul sacului, Liviu Dragnea a pronunțat miercuri seara, în fața primarilor, cuvântul interzis până acum în guvernarea PSD

Gheorghe Falca - primari - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Guvernarea PSD ar vrea să facă disponibilizări în rândul bugetarilor cu mâna primarilor. Este ceea ce le-a transmis Liviu Dragnea, liderul coaliției de guvernare, aleșilor din teritoriu veniți miercuri seara la București ca să ceară banii luați de centru de la bugetele locale.

Primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a povestit că Liviu Dragnea i-a îndemnat pe primari să opereze reduceri de personal în rândul bugetarilor din primării și din instituțiile subordonate dacă nu se ajung cu banii: „Ne-a zis să dăm noi afară oameni, să modernizăm noi sistemul social”.

La rândul său, primarul din Ploiești, Adrian Dobre, spune că, în condițiile date, disponibilizările sunt soluția firească. La Ploiești, pe 31 ianuarie, consilierii PSD-ALDE au decis creșterea fondului de salarii cu 25 de milioane de lei pentru angajații primăriei și ai instituțiilor subordonate. Fondul de salarii a ajuns astfel la 40 la sută din bugetul Primăriei.

Măririle de salarii au fost lăsate de guvernarea PSD-ALDE la latitudinea administrației locale, care s-a grăbit să le pună în practică. Realitatea „de la firul ierbii” arată însă că, după ce au crescut salariile în administrație, primarii au așteptat „completări” de la centru, care nu au mai venit. Acum au ajuns în situația în care se văd nevoiți să dea afară o parte din oamenii cărora le-au crescut salariile.

PSD s-a ferit până acum să rostească public cuvinte precum „disponibilizări”, „concedieri”, „tăieri”, pentru că retorica politică a partidului de guvernământ s-a întemeiat pe comparația cu guvernarea Băsescu-Boc („ei au tăiat salarii, noi am dat”). Ajuns la fundul sacului după doi ani de guvernare, Liviu Dragnea i-a trimis pe primari „să ia măsurile care se impun”.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mi se pare foarte corect!!uitati ca fe se intimpla si laun concurs eurovision la arad toate inviyatiile s au dat pe sub mana numai celor din pnl...in plus la apa canal arad gospodaria comunala arad si cet arad stau membrii pnl cu salarii babane falca a ajuns mai rau ca un pesedist minte si fura ca un nelegiuit!!
  • Like 0
 • Poate ca legea naturala a taierilor locale va face primarii mai putin zelosi in a organiza alegerile si a-i convinge pe oameni sa voteze PSD...Cu structuri mai saracite, cu mai putini functionari supusi in a executa ordinele PSD, poate va scadea puterea in teritoriu a acestei caracatite, deci si-au facut-o singuri...
  • Like 0
 • Doar credulii care încă votează cu tembeliziunile de partid puteau crede că, punând la conducerea țării un infractor condamnat, toată lumea o va duce bine!
  Având în vedere titlul, nici nu cred că a fost vorba despre vreun sac, în mintea găștilor de partid, cred că era vorba doar despre fundul acestuia... pentru că, în fiecare zi, votacii, unii plătiți, au rămas dependenți de informațiile primite prin intermediul micului ecran. Am văzut foarte multe cocioabe amărâte care se ”rupeau” sub greutatea antenelor parabolice. Cum să dai tu, un om cu venituri minuscule, banii pe abonamente TV., în timp ce casa în care stai rămâne în picioare cu mari eforturi, combustibilul pentru încălzire vine din ”ocazionale” metode, iar mâncarea se reduce la fluide?! Peste toate, lipsa educației elementare, alături de manipularile constante furnizate ”pe sticlă”, au metamorfozat situația acestei țări într-un tablou comparabil cu orbii lui Breugel; doar că, ai noștrii nefiind orbi, doar conducătorii orbiți de bani și putere, rămâne speranța unei frici de necunoscut, care să-i sperie pe cei din frunte, și să-i trezească pe cei din (t) urmă. Doar dacă urmăriți câteva răspunsuri date de cetățenii intervievați în emisiunea lui Pătraru (din oricare sezon) veți constata că gașca roșie are suficientă rezervă de ”supuși orbi”. Părerea mea.
  • Like 2
  • @ Ion Popescu
   Ce propui, sa ne dam antenele jos, sa nu mai urmarim canalele care i-ti displac si sa ascultam filozofia ta impartiala care detine adevarul absolut?
   • Like 0
  • @ Ion Popescu
   Informatia azi este vitala mi se pare normal sa iti tragi de la gura ca sa fii informat!!asta cu televiziunile e placa pdl poti da latri cat vrei fiecare om daca e un pic istet vede adevarul indiferent cat latri tu ma pedelistule!!
   • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Nu se pune problema de a da sau a nu da. Doar Dragnea si gasca nu dau din banii lor. Asa ca pot promite la infinit. Dragnea & comp urmaresc sa creeze o criza in care haosul creat sa fie intr-atat de mare incat intrebarea cum s-a imbogatit x sau y prin furt sa devina minora.

  Creeaza o problema grava si pe urma vino si cu solutia. Problema o creaza Dragnea si aghiotantii insa dupa cum vedeti in constiinta colectiva se incearca aruncarea responsabilitatii asupra altora. Cand criza va conduce la o masura autoritara, PSD prin Dragnea isi va lua legimitatea de a-i elimina pe ceilalti. De a elimina cauza problemei. Statul de drept. Statul paralel.

  Draganea se indreapta spre dictatura si s-ar putea sa-i si reuseasca.
  Oamenii nu vad un pericol in ceea ce face PSD azi.
  • Like 2
 • Spre deosebire de oameni, matematica nu poate fi pacalita. Toti idiotii care cred (inca) ca se poate castiga un salariu dublu cu aceeasi munca (sau deloc) isi vor reveni din visare.
  • Like 8
  • @ Marian Androne
   Delia MC Delia MC check icon
   Oamenii au crezut că "sunt bani". La întrebarea "dar cum să crească atât de mult salariile ?" primeam invariabil acest răspuns, " sunt bani" care nu era însă de natură să mă liniștească. Altele erau măsurile de luat înainte de creșterea salariilor. Toți au vrut, ba au și cerut. Acum stau "pe burtă " așteptând ce? Probabil consideră cât merge, merge. Dar cât? Eu nu cred că sunt intr-atat de inconștienți. Munca la stat e neproductivă și încâlcită. Nu s-a dorit niciodată o simplificare. E un hățiș fiindcă așa a fost concepută. Plus supradimensionarea. Trezirea la realitate vă fi cruntă.
   Ce se umflă se și dezumflă.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   maripos check icon
   Bugetari sunt convinsi si acum ca sunt bani.
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Sa terminat mierea începe fierea.?
  • Like 4


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult