Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Albania: Ghidul perfect de vacanță

Plajă din Albania

Chiar dacă a fost o țară izolată de restul Europei timp de aproximativ 50 de ani, Albania este acum una dintre destinațiile în curs de afirmare din Balcani. Nu doar prețurile atractive fac din Albania o destinație populară de vacanță, ci și frumusețea sa naturală, promovată cu mult entuziasm. Albania a devenit rapid o bijuterie turistică în Balcani, atrăgând atenția turiștilor din întreaga lume.

Potrivit statisticilor Băncii Centrale a Albaniei, veniturile din turism au ajuns în 2023 la 1,84 miliarde de euro, în creștere cu 72% față de 2022. Rador anunță că aproximativ 10,2 milioane de cetățeni străini au vizitat țara, ceea ce reprezintă o creștere de 35%. În plus, turiștii străini au cheltuit în total aproximativ 4,2 miliarde de euro în cursul anului 2023, cu 47% mai mult decât în 2022. Primele cifre pentru 2024 arată că această creștere continuă, indicând o perioadă de dezvoltare semnificativă pentru turismul albanez.

Investițiile masive în infrastructură și industria ospitalității au contribuit semnificativ la creșterea turismului. Albania a atras importante mărci internaționale din industria ospitalității, care dezvoltă proiecte de lux pe Riviera albaneză. Modernizarea infrastructurii publice, precum aeroportul Vlorë și tunelul Llogara, vor îmbunătăți accesul în sudul Albaniei.

Aventură și cultură în Albania

Albania oferă o varietate de atracții pentru turiști, de la plaje minunate și castele istorice până la munți impresionanți și lacuri pitorești. Capitala Tirana este cunoscută pentru viața de noapte vibrantă, iar țara găzduiește mai multe situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, cum ar fi orașul istoric Butrint.

Plajele și coasta albaneză

Cu aproximativ 300 de mile de țărm, Albania oferă unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Riviera albaneză este un adevărat paradis pentru iubitorii de soare și mare, cu ape cristaline și peisaje spectaculoase. Plajele din Dhërmi, Himara și Ksamil sunt doar câteva dintre cele mai populare destinații pentru cei care doresc să se relaxeze și să se bucure de soare.


Fosta mea colegă, Mădălina Feraru a povestit pe larg aventurile ei în Albania, țară în care, potrivit spuselor ei, ar fi trebuit să ajungă în deceniul trecut.

Aventura în Albania

În Albania trebuia să ajungem în deceniul trecut, când tot planificam o strașnică tură cu motorul prin Balcani. N-a fost să fie. După mai multe încercări nereușite, abia în 2021 am reușit să ajungem. Am pornit la drum seara, pe la 21.00, ruta: Bulgaria – Grecia – Albania. Zece ore mai târziu ajungeam la Kakavia, pe tărâmul vulturilor. Munții fioroși și goi ne-au întâmpinat imediat ce am trecut frontiera.

Drumul spre Himara

Drumul drept s-a terminat abrupt într-o șosea șerpuită, îngustă, care urca hotărât și fără milă pentru noi, drumeții osteniți. După ce am parcurs acest traseu preț de 30 de kilometri, am ajuns la podiș și apoi la mare. De acolo a fost un vis, din toate unghiurile. Am ținut-o așa vreo 60 de kilometri, până am ajuns la Himara, baza noastră pentru explorare.

Himara seamănă la intrare cu un sat grecesc. Plajă în stânga, în dreapta un deal plin de case de piatră cu alei abrupte. După 24 de ore de nesomn, am dormit lemn vreo 3 ore. La trezire, am pornit spre orașul vechi, cocoțat pe un alt deal. Sus, orășelul, fostă cetate, e mititel și splendid la apus, când soarele îl aurește.


Vânătoarea de plaje

A doua zi, am început vânătoarea de plaje. Prima pe listă a fost Gjipe, la coada unui canion înalt. Drumul către ea trece printr-o potecă bolovănoasă de doi kilometri, dar răsplata e pe măsură. Plaja e destul de mare, oarecum amenajată, cu terase mici și posibilități de închiriere caiace.

Filikurit, mai greu accesibilă, necesită coborârea unui perete de stâncă cu ajutorul unei frânghii. Livadhi, mult mai lată, străjuită de stânci, e considerată a avea cea mai curată apă.

Explorarea munților

Albania e locul ideal pentru exploratori. O potecă de coastă unește plajele pe zeci de kilometri. Eu și Liviu am mers de la Himara la Livadhi, strașnic! Am luat la pas și orășelele din jur, fiecare cu case de piatră, parcă atârnate pe coline sau stânci. Gjirokaster, un sit UNESCO, e printre cele mai bine păstrate orașe medievale, cu străduțe pline de localuri și magazine tradiționale.

Albania este o destinație de vacanță în plină dezvoltare, oferind atât frumuseți naturale uimitoare cât și experiențe culturale bogate. Cu investiții semnificative în infrastructură și ospitalitate, precum și o creștere impresionantă a numărului de turiști, Albania se pregătește să devină una dintre cele mai căutate destinații turistice din Europa. Așadar, dacă plănuiești o vacanță aventuroasă și informativă, Albania ar trebui să fie pe lista ta de priorități.

Articol publicat inițial pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A platit cineva reclama asta ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult