Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Albania, o țară mică, dar cu ambiții mari în ceea ce privește turismul. Ce poți face aici în vacanță

Ksamil, Albania

Ksamil, Albania. Foto - Profimedia

Albania un star în devenire? Adică o stea printre destinațiile de vacanțe litorale? Vom vedea. Are mari șanse.

Ce are Albania de arătat

Dacă ne uităm pe hartă, Albania parcă e făcută pentru turism. Relieful se ridică de la cota zero, pe malul mărilor Adriatică și Ionică, până la 2764 de metri, în vârful Muntelui Korab. Practic munții înconjoară țara, cu excepția coastei de vest. În nord sunt Alpii Albanezi, la est Munții Korab, in sud-est Munții Pindului, Munții Skanderbeg și în sud-vest Munții Ceraunieni.

Albania împarte cu Muntenegru cel mai mare lac din sudul Europei, Lacul Schodër și are ieșire unul dintre cele mai vechi din lume, Lacul Ohrid. De asemenea, în această mică țară sunt 15 Parcuri Naționale, 4 arii de conservare a zonelor umede, o rezervație a biosferei și aproape 800 de alte zone de protejare și conservare.

Clima în Albania este mediteraneeană pe coasta de vest și continentală, cu 4 anotimpuri, în partea centrală și de est, în zona muntoasă.

Nu în ultimul rând, Albania este un fel de ultim bastion al lumii bizantine din Balcani, cu tradiții și preparate pe care, în trecut, le duseseră în tot spațiul balcanic.

Albania, atmosfera balcanica

Dar asul din mâneca Albaniei este zona litorală. Albania are 446 de kilometri de țărm la Marea Adriatică și Marea Ionică.

De la plaja Velipoja, din nord și până la Colonialit, aproape de granița cu Grecia, Albania are o salbă de plaje și stațiuni litorale, mai mari sau mai mici sau, unele, chiar în devenire.

Anul trecut, spun autoritățile albaneze, țara a fost vizitată e peste 7,5 milioane de turiști străini. O cifra absolut impresionantă pentru o țară cu nici trei milioane de locuitori.

Numărul turiștilor români care aleg Albania pentru a petrece vacanța este în creștere. Albanezii speră ca țara lor să urce pe podiumul destinațiilor de vacanțe de vară pentru români. Să vedem dacă va fi așa. Din discuțiile purtate cu turiști români care au fost în vacanță în Albania anul acesta, iar unii și în trecut, reiese că Albania este o destinație în creștere, cu plusuri și minusuri. Până la urmă subiectivismul primează și statisticile se pot face strict pe cifre concrete. Este greu e stabilit dacă este cea mai frumoasă, cea mai primitoare, etc. Doar că a fost preferată de X turiști.

Anul acesta, cele mai multe nemulțumiri au fost la adresa calității serviciilor, pe fondul lipsei de personal. Oricum, mult mai puține aspecte negative decât cele semnalate pe litoralul nostru. Alte nemulțumiri sunt cauzate de imposibilitatea efectuării plăților cu cardul, de tarifele mari pentru roaming la telefonia mobilă (lucru la care și operatorii români au o mare contribuție).

În rest, ape limpezi, peisaje amuțitoare, atmosferă de vacanță și oferte pentru toate gusturile.

Pentru a câștiga turiștii români, lupta o dă cu Grecia, Bulgaria, Turcia și Litoralul Nostru. Momentan, segmentul disputat este cel al turiștilor ce preferă călătoria cu autoturismul propriu sau cu autocarul.

Articol publicat pe blogul autorului, maestruldecalatorii.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult