Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Alegeri în SUA. Statele-cheie care dau noul președinte american s-au restrâns la patru

Harta alegeri SUA

Centrele de votare se vor deschide pe 8 noiembrie între orele 6:00 și 7:00 și se vor închide între orele 19:00 și 20:00 (ora locală).

Trei alegeri importante vor avea loc în aceeași zi: alegerea celui de al 45-lea președinte și a vicepreședintelui său și alegerile pentru 34 de locuri vacante în Senat și pentru 435 de locuri în Camera reprezentanților din congresul federal.

În prezent, în cel de al 114-lea congres, republicanii controlează ambele camere, cu 54 de senatori și 234 de congresmeni.

Aproape întreaga atenție a lumii se concentrează asupra competiției prezidențiale, dar rezultatul întrecerii electorale pentru congres este la fel de important. Se speculează că în condițiile în care Hillary Clinton ar ieși învingătoare cu o diferență mare, de peste 10% față de concurentul ei, sunt șanse mari ca republicanii să piardă și congresul, odată cu președinția.

Ambii candidați prezidențiali și-au petrecut ziua de azi gonind între patru-cinci state pentru ultimele mitinguri electorale, cu speranța că vor stimula un număr cât mai mare din alegătorii încă nedeciși. Amândoi au făcut declarații foarte optimiste și și-au asigurat susținătorii de succes.

În media sondajelor naționale, după RealClearPolitics, în ultima zi conduce Hillary cu 2,9%. Sondajul de azi al lui FoxNews o dă câștigătoare tot pe Hillary Clinton, la o diferență mai mare, de 4%.

Statele cheie, care vor decide rezultatul final, s-au restrâns la patru: Ohio, Florida, Pennsylvania și Carolina de Nord. În trei din ele, conduce Trump (Florida 0,2-2,2%, Ohio 3,5% și Carolina de Nord 1%), în timp ce în Pennsylvania doamna Clinton are un avans de 1,9%.

S-au publicat astăzi două estimări ale distribuției electorilor între cei doi candidați. După FoxNews, avantajul este de partea doamnei Clinton, cu 274 de electori (Trump are 201 și 49 sunt indeciși), iar după RealClearPolitics de partea doamnei Clinton sunt 203 electori (Trump ar avea 164 și 171 de electori sunt încă nedeciși).

Cu vremea bună dintr-o toamnă neobișnuit de lungă și caldă, participarea la vot nu ar trebui să întâmpine nici o piedică din partea naturii, în toate statele americane. Pe lângă vreme, pentru o mobilizare cu numere ridicate contează interesul individual, convingerile politice, loialitatea față de candidatul preferat, încrederea că rezultatul dorit poate deveni real, dar și pesimismul electoral, descurajarea indusă de mersul campaniei și oboseala acumulată în multe luni de competiție intensă, prea rar cu stil și ținută demne de admirat.

In douăzeci și patru de ore vom afla rezultatele finale și totodată vom putea întrezări în ce direcție va merge țara, aflată azi la răscrucea dintre două drumuri foarte diferite, propuse de doi candidați cum nu se poate mai ne lafel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    In Carolina de Nord, la deschiderea urnelor la 6:30 dimineata, sunt deja cozi enorme. Se pare ca lumea a iesit in masa la vot. Vom vedea pentru cine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult