Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Alegeri în SUA. Statele-cheie care dau noul președinte american s-au restrâns la patru

Harta alegeri SUA

Centrele de votare se vor deschide pe 8 noiembrie între orele 6:00 și 7:00 și se vor închide între orele 19:00 și 20:00 (ora locală).

Trei alegeri importante vor avea loc în aceeași zi: alegerea celui de al 45-lea președinte și a vicepreședintelui său și alegerile pentru 34 de locuri vacante în Senat și pentru 435 de locuri în Camera reprezentanților din congresul federal.

În prezent, în cel de al 114-lea congres, republicanii controlează ambele camere, cu 54 de senatori și 234 de congresmeni.

Aproape întreaga atenție a lumii se concentrează asupra competiției prezidențiale, dar rezultatul întrecerii electorale pentru congres este la fel de important. Se speculează că în condițiile în care Hillary Clinton ar ieși învingătoare cu o diferență mare, de peste 10% față de concurentul ei, sunt șanse mari ca republicanii să piardă și congresul, odată cu președinția.

Ambii candidați prezidențiali și-au petrecut ziua de azi gonind între patru-cinci state pentru ultimele mitinguri electorale, cu speranța că vor stimula un număr cât mai mare din alegătorii încă nedeciși. Amândoi au făcut declarații foarte optimiste și și-au asigurat susținătorii de succes.

În media sondajelor naționale, după RealClearPolitics, în ultima zi conduce Hillary cu 2,9%. Sondajul de azi al lui FoxNews o dă câștigătoare tot pe Hillary Clinton, la o diferență mai mare, de 4%.

Statele cheie, care vor decide rezultatul final, s-au restrâns la patru: Ohio, Florida, Pennsylvania și Carolina de Nord. În trei din ele, conduce Trump (Florida 0,2-2,2%, Ohio 3,5% și Carolina de Nord 1%), în timp ce în Pennsylvania doamna Clinton are un avans de 1,9%.

S-au publicat astăzi două estimări ale distribuției electorilor între cei doi candidați. După FoxNews, avantajul este de partea doamnei Clinton, cu 274 de electori (Trump are 201 și 49 sunt indeciși), iar după RealClearPolitics de partea doamnei Clinton sunt 203 electori (Trump ar avea 164 și 171 de electori sunt încă nedeciși).

Cu vremea bună dintr-o toamnă neobișnuit de lungă și caldă, participarea la vot nu ar trebui să întâmpine nici o piedică din partea naturii, în toate statele americane. Pe lângă vreme, pentru o mobilizare cu numere ridicate contează interesul individual, convingerile politice, loialitatea față de candidatul preferat, încrederea că rezultatul dorit poate deveni real, dar și pesimismul electoral, descurajarea indusă de mersul campaniei și oboseala acumulată în multe luni de competiție intensă, prea rar cu stil și ținută demne de admirat.

In douăzeci și patru de ore vom afla rezultatele finale și totodată vom putea întrezări în ce direcție va merge țara, aflată azi la răscrucea dintre două drumuri foarte diferite, propuse de doi candidați cum nu se poate mai ne lafel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Carolina de Nord, la deschiderea urnelor la 6:30 dimineata, sunt deja cozi enorme. Se pare ca lumea a iesit in masa la vot. Vom vedea pentru cine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult