Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Alianța USR PLUS propune președintelui Iohannis și partidelor de opoziție un pact pentru declanșarea alegerilor anticipate odată cu alegerile locale

Cioloș și Barna

Foto: Inquam Photos

Alianța USR PLUS a propus, luni seara, un acord politic pentru declanșarea alegerilor anticipate, care să fie semnat de președintele Iohannis și de toate partidele non-PSD. Alegerile anticipate ar urma să fie declanșate astfel odată cu alegerile locale de anul viitor.

„Noi, Președintele României, PNL, Alianța USR PLUS, ALDE, UDMR, Grupul minorităților naționale și Pro România ne angajăm, prin semnarea acestui Acord, să declanșăm alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, odată cu alegerile locale.

Cei 261 de senatori și deputați ai partidelor noastre, care reprezintă majoritatea în Parlament, se obligă să urmeze toți pașii prevăzuți în acest acord, în termenele constituționale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate odată cu alegerile locale, în virtutea responsabilității față de România și a reprezentării intereselor cetățenilor care în 26 mai și-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernământ.

Organizarea alegerilor anticipate este astăzi imperativă pentru a scoate România din criza politică și morală și constatând următoarele: Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament și refuză să demisioneze.

Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat 3 crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniștri și înlocuirea a 80 de miniștri, ceea ce a condus la o instabilitate fără precedent a administrației centrale.

România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, în situația unei crize economice.

Guvernul Dăncilă și PSD continuă încercările de subordonare a Justiției și refuză să abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranța și viața cetățenilor României.

Noi, semnatarii acestui acord ne angajăm să: Semnăm și votăm moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern și demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constituția României: (1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Potrivit articolului 110 alineat (4): Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condițiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituția României care prevede: (1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.

Viitorul președinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate odată cu alegerile locale din 6 iunie, în temeiul articolului 63 alineat (2): (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Conștienți de răspunderea cu care am fost învestiți de cetățeni, noi semnatarii acestui Acord considerăm că această criză politică, guvernamentală, morală și economică generată de partidul de guvernământ nu mai poate continua fără să pună în pericol interesele românilor. Anexăm prezentului Acord semnăturile celor 261 de parlamentari care reprezintă majoritatea în Parlamentului României”, se arată în propunerea de acord.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Total de acord! Sustin initiativa. Dar unde s-o fi pierdut PMP-ul?
    • Like 0
  • Sunt de acord ca organziarea cat mai rapida de alegeri anticipate este cea mai buna solutie si tehnic nu se prea poate sa se intample mai devreme decat data localelor, asa ca propunere are sens.
    Dupa cum e de asteptat si ca presedintele Iohannis sa o ignore, din motive politice, sa nu vrea sa intareasca imaginea principalului sau adversar (la alegerile astea USR/Barna sunt principalul adversar al lui Iohannis).
    Asa ca la final, dupa miscarea asta USR va avea doua atuuri de imagine: va fi consemnat ca a facut propunerea potrivita la momentul potrivit si va putea arata cu degetul la PNL/Iohannis care nu au sustinut-o.
    • Like 1
  • PSD-ul merge în Parlament cu noul guvern, dați-l jos! Pentru ce alegeri anticipate în mai? PSD-ul este istorie! Asumați-vă conducerea! Nu prea aveți curaj.....
    • Like 0
  • Măi usereplusiștor, veniți și voi cu niște șmecherii mai deștepte dacă vreți să adunați voturi pentru Barna, nu cu astfel de povești de adormit copiii. Dacă ați fi crezut că găselnița asta ieftină are o șansă cât de mică să se materializeze ați fi negociat-o cu celelalte partide, nu ieșeați cu ea să vadă boborul ce viteji sunteți. Auzi la ei prosteală, invită parlamentarii ALDE, care știu bine că e ultimul lor mandat, să semneze că vor alegeri anticipate. Iar Pro România o să semneze fără vreo pretenție să facă parte din viitorul guvern, nu-i așa? Că doar nu vreți să guvernați împreună cu mini PSD-ul încropit de Ponta din foști pesediști căzuți în dizgrația lui Dragnea. Iar liberalii nu cumva sunt cei despre care postacii voștri au inundat paginile de Facebook cu lozinci gen PNL și PSD aceeași mizerie? Cum vreți să vă aliați la guvernare cu niște mizerii? Abia așteptați ca efectul demersului vostru de doi bani să fie cel scontat, adică zero, ca să puteți să vă bateți cu pumnii în piept că sunteți singurii care vreți să salvați țărișoara, nu-i așa? Vai de aerul proaspăt pe care vă lăudați că îl aduceți în politică, miroase a flatulențe pesediste.
    • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      N-ai cum să ai pretenții de a face parte din viitorul Guvern când "semnezi pentru anticipate", că nu știi cum va arăta Parlamentul - căz doar de-aia faci alegeri... :)
      • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      Sigur că nu știi cum va arăta noul parlament, dar îți faci niște calcule. Dacă știi că nu mai ai șanse să atingi pragul, cum e cazul ALDE, sau dacă nu ești sigur, ca PMP, nu îți semnezi singur condamnarea la moarte politică prematură acceptând soluția anticipatelor. Dacă ai certitudinea că vei întra în parlament, nu ești atât de naiv încât să te raliezi inițiativei USR-PLUS fără să pui condiții. Oricum nu e vorba de o inițiativă serioasă ci de o fumigenă electorală.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Anticipatele sunt o soluție atunci când ai o problemă. Propunerea USR-PLUS e să genereze problema pentru a putea aplica soluția - adică o demagogie. Încă una dintre cele cu care probabil că își vor fraieri alegătorii.
      • Like 1
    • @ Florian Nicolaescu
      Deci votezi cu PNL, să înțeleg. Adică fostul USL.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      La motivele cu care mi-am argumentat ideea că inițiativa USR-PLUS este o fumigenă electorală, îmi răspunzi cu laitmotivul cretinoid al fostei USL. Toți cei care ați umplut netul cu imbecilități despre USL, PNL și PSD aceeași mizerie, PNL ciuma portocalie și alte asemenea lozinci idioate vă faceți că uitați că Ludovic Orban, actualul președinte al PNL, a votat impotriva alianței USL. Da, votez cu PNL, nu fac parte din șleahta de useriști care răspund criticilor cu "ba pe-a mă-tii". Între voi și postacii pesediști nu e nicio diferență, aceeași încrâncenare, aceeași respingere a adevărului, aceleași manifestări de superioritate bazate pe un vid ideologic substituit cu lozinca lipsită de substanță a omului nou, preluată din arsenalul ceaușist. Mai pe scurt, parafrazându-vă, USR și PSD aceeași mizerie.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Parerist check icon
      Mie imi place ideea de vid ideologic :D
      M-am saturat de ideologiile alea care nu fac decat sa repete niste marote de acum 200 ani fara sa tina cont de context. Nu mai vreau ideologii, vreau pragmatism.
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Parerist check icon
      Stai putin, acum avem un guvern minoritar si care in plus e si foarte nepopular. Cum definesti tu "problema" pentru care ar fi nevoie de anticipate?
      • Like 1
    • @ Parerist
      N-o definesc eu, ci Constituția: incapacitatea Parlamentului de a furniza Guvern. Dl Barna vrea o majoritate care să-și propună această incapacitate. E foarte tare, ce să zic...
      • Like 0
  • Eu nu înțeleg: dacă situația e atât de gravă, de ce nu facem anticipatele în martie, sau chiar în februarie? De ce să așteptăm până în iunie?
    • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Costă o gălăgie de bani, de aia.
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Pe bune?... Deci mai bine să-i fure pesedeii&comuniștii&dăncilii decât să-i dăm pe alegeri cinstite și drepte?... Ce usereală mai e și asta pe capul tău, măi nene?...

      Ține minte: fără soție ajungem pe Marte!

      Suie USR!
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Din motive de procedura: alegerile prezidentiale sunt in noiembrie, investirea noului presedinte are loc in decembrie.
      Apoi parlamentul este in vacanta pana la inceputul lui februarie, deci abia in februarie se poate face motiunea de cenzura care sa pice guvernul.
      Dupa asta Constitutia prevede tot felul de proceduri pana la declansarea alegerilor anticipate (propunerea a doua guverne care sa fie votate si respinse in parlament), daca dureaza si astea vreo luna, s-a ajuns undeva pa la jumatatea lui martie.
      Urmeaza o campanie electorala, conform legii, de 30 de zile, asa mai devreme de mijlocul lui aprile e procedural imposibil sa fie organizate alegerile.
      De la jumatatea lui aprilie si pana la inceputul lui iunie nu mai e asa mare distanta incat sa merite alegeri separate.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Am înțeles... E o idee, dar eu mă gândeam că, dacă o majoritate își trece moțiunea acuma și apoi îi pune în practică dlui Barna ideea sa de geniu (aceea a unei majorități care se constituie în scopul de a "nu" guverna - mi se pare inteligența ultimă, nicidecum că ar contraveni scopurilor pentru care oamenii normali fac politică, și cu atât mai puțin că ar putea ridica chestiunea desființării partidului care are așa o idee tâmpită), noul Președinte (care poate să fie chiar vechiul) va putea să-i dizolve pe parlamenți înainte de Anul Nou.

      Astfel că în februarie putem scăpa țara de hoți... :D
      • Like 0
  • Este cel puțin lamentabilă inițiativa USR+. În 2011 dl. Boc a încercat un lucru asemănător, asumându-ți răspunderea în parlament pentru o lege care să comaseze alegerile locale cu alegerile legislative anticipate. Sesizată asupra constituționalității acelei legi, în 2012 CCR a considerat o astfel de lege anticonstituțională ( cum era și normal de altfel ). Ce și cum vrea USR+ acum ?!?
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Ai găsit aliat în CCR cel roșu ca tine? Felicitări, trolează la altă masă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult