Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alianța Vestului, constituită de primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, își propune să obțină fonduri de la UE pentru construirea de autostrăzi

autostrada - Inquam

(Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu)

Primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca au înființat o alianță care își propune printre altele să obțină fonduri europene pentru proiecte de auostrăzi și linii ferate de mare viteză.

„Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, am decis înființarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză și în plan cultural.

Ne propunem ca această structură să fie cadru pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de inițiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate. Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte.

Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se știe că Uniunea Europeană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a spus Nicolae Robu, potrivit Gazeta de Cluj.

Primarii vor să atragă în parteneriat și alți edili.

„Cele patru orașe au semnat un document de lucru. Apoi vrem să semnăm cu alți primari. Sunt patru mari teme, una este Capitală Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraș Severin, de potențialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamnă vinurile din Arad, de apele termale din Oradea, de potențialul turistic al Clujului”, a afirmat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e un proverb modificat (moded cum se zice acum) : "nici vecinul sa nu aibe capra",
  mi-e teama ca asa se va intampla
  • Like 0
 • Este un inceput. Bucurestiul ignora trebuintele vestului, centrului. Se cere autonomie economica.
  • Like 0
 • un inceput promitator. poate o da al de sus de ajunje Ardealu' independent!
  • Like 2
  • @ Todor Dan
   Johnny check icon
   doamne ajută.. de ce să plece România din UE? Mai bine să plece Teleormanul din România, îl dăm bulgarilor gratuit, ba mai și plătim
   • Like 0
 • check icon
  Bravo lor!
  Eu doar sper să nu pățească precum sătenii ăia care, sătui să aștepte primăria să le repare un pod, l-au refăcut prin forțele lor. Iar după ce au terminat, primăria i-a amendat.
  • Like 1

Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult