Foto: Sub sloganul „Firea, fă ceva!” sute de bicicliști s-au înscris sâmbătă într-un marș de protest pentru sensibilizarea autorităților față de problema pistelor de biciclete lipsă (Inquam Photos/ Octav Ganea)
Bicicliștii spun: vom face marșuri până ne veți asculta. Sâmbătă ne-am adunat din nou.
Taximetriștii spun: bine că nu fac marș în zi lucrătoare – se bloca Bucureștiul.
Autoritățile spun: suntem deschiși la soluții.
Automobiliștii spun: Străzile sunt deja prea înguste – de unde să rupeți loc pentru benzi speciale?
Bicicliștii spun: Este o falsă problemă: dacă facem piste pentru bicicliști vom reduce numărul de mașini pe străzi.
Automobiliștii spun: E greșit – mașinile circulă mai repede și pot transporta mai mulți pasageri în unitatea de timp pe aceeași bandă.
Bicicliștii spun: viteza medie de circulație în București este de 20 km pe oră. La fel merg și bicicletele.
Automobiliștii spun: dacă sincronizați semafoarele se va putea circula de două ori mai repede. Sistemul funcționează în țările civilizate.
Turiștii spun: noi am văzut miile de biciclete în Amsterdam sau la Londra. Deci se poate.
Bicicliștii spun: exact asta vrem și noi.
Automobiliștii spun: Bucureștiul nu e Amsterdam. În București avem 3 luni pe an cu temperaturi negative și asfalt alunecos – în Amsterdam nu există nici măcar o lună pe an cu temperaturi negative.
Bicicliștii spun: este treaba noastră dacă ieșim să ne riscăm viața pe ploaie sau polei.
Automobiliștii spun: Dar străzile îngustate pentru voi rămân îngustate și când nu le folosiți.
Bicicliștii spun: voi ne obligați – șoferii sunt needucați și trebuie să punem obstacole fizice să separăm pistele pentru biciclete. Și sunt mulți nesimțiți care parchează pe pistele de biciclete.
Automobiliștii spun: ne luați străzile și acum vreți să ne luați și locurile de parcare? Abia ne înțelesesem cu autoritățile să lase banda întâi pentru parcare. Ca în multe orașe vestice. Voi sunteți cei ce provocați scandal.
Politicienii spun: hai să nu ne certăm. Suntem în an centenar – să găsim o cale să fim toți mai toleranți unii cu alții.
Comunitatea LGBT spune: ... și tocmai în an centenar faceți referendum împotriva noastră?! Asta e toleranța clamată de politicieni.
Primăria spune: nu noi am cerut referendumul. Noi încercăm să facem viața bucureștenilor mai bună. Circulația este o prioritate pentru noi.
Consultanții japonezi spun: de 15 ani am avertizat să vă preocupați de transportul în comun și nu de noi poduri și străzi. Nu ați făcut mai nimic.
Fostul primar spune: eu am făcut metroul ușor pe linia tramvaiului 41.
Bucureștenii spun: pe linia 41 nu circulă metrou ușor. Circulă tramvaie obișnuite. Metrou înseamnă vagoane mai mari și mai comode, viteză mai mare, semafoare ce dau prioritate metroului. Nimic dintre acestea nu se regăsesc pe linia 41. Linia 41 este un simplu tramvai cu gard.
Fostul primar spune: dar se circulă mai repede pe acolo.
Șoferii de ambulanță spun: să te ferească Dumnezeu să ai nevoie să treci cu ambulanța printre mașini pe acolo – din cauza gardului mașinile nu se pot da la o parte din fața ambulanței.
Bicicliștii spun: exact! Trebuie mai puține mașini în București.
Automobiliștii spun: eu nu vă interzic bicicletele – voi de ce vreți să interziceți mașinile?
Bicicliștii spun: automobilele poluează!
Automobiliștii spun: nu și automobilele electrice. Ajutați-ne să ne schimbăm mașinile cu unele electrice.
Primăria spune: am dat vouchere pentru mașini electrice.
Automobiliștii spun: exemplu clar de aruncat banii pentru teme electorale. Banii aceia puteau fi folosiți mai bine pentru stimularea deschiderii de noi stații electrice de încărcare.
Patronii de stații de încărcare spun: abia ne scoatem banii pentru salarii. Dacă primăria deschide propriile puncte de încărcare electrică vom ajunge la faliment.
Negativiștii spun: asta e România frate. Nimic nu se poate aici.
Clujenii spun: veniți la noi și vedeți că se poate.
Automobiliștii spun: se poate să avem mai mulți bicicliști pe străzi dar vom avea și mai mulți morți.
Olandezii spun: aici este o problemă. La noi, în 2017 am avut mai mulți morți în rândul bicicliștilor decât în rândul automobiliștilor.
Englezii spun: și la noi avem o problemă similară.
Bicicliștii spun: se minte cu nerușinare. In Olanda au murit în 2017 cam 200 de bicicliști. In România, tot în 2017 au murit cam de 10 ori mai mulți automobiliști. Dovadă că nu bicicleta ucide ci șoselele proaste.
Automobiliștii spun: nu bicicleta ucide. Ci biciclistul care circulă haotic cu bicicleta neechipată. Din doi bicicliști unul nu are luminile prevăzute de lege. Mie îmi ia carnetul dacă nu am ITP-ul în regulă dar bicicliștilor nu li se întâmplă nimic.
Poliția spune: cadrul legal nu ne ajută. De cele mai multe ori bicicliștii nu au documente de identitate asupra lor.
Primăria spune: bicicliștii trebuie să înțeleagă să fie responsabili. Noi ne străduim dar trebuie și un răspuns din partea dânșilor.
Automobiliștii spun: „Comportament responsabil?” – câți bicicliști nu am văzut noi trecând pe roșu sau pe trecerea de pietoni deși acest lucru e interzis...
Bicicliștii spun: orice pădure are uscăturile ei...
Politicienii spun: să nu ne înfierbântăm din nou. Suntem în an centenar.
Preoții spun: trebuie să avem mai multă înțelegere unii pentru ceilalți.
Bicicliștii si automobiliștii spun: tocmai voi, preoții vorbiți? De banii cadorisiți pentru Catedrală făceam sute de kilometri de piste pentru bicicliști...
Eu spun:...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca va preocupa ca "rumanii" folosesc masina indeosebi cu un singur pasager (soferul) atunci banuiesc ca sunteti la curent ca exact aceeasi problema o au toate tarile din lume. De exemplu, in SUA, una din benzile de pe autostrada este rezervata exclusiv masinilor in care, pe langa sofer, mai este un pasager. Nu vreau sa va dezamagesc dar in majoritatea timpului si aceasta banda este mai putin populata comparativ cu celalalte. Pentru ca si "americanii" obisnuiesc sa mearga mai degraba singuri in masina.Ca si romanii de altfel, Si ca multi altii...
excluderea lui din USR.
Problema e alta in Romania:
- lasa-ma sa te las
- lasa ca merge si asa
- in general, lasa si o sa facem.
La ceva trebuie sa ranuntam. Cum? Pai punand o ordine in prioritati. Si spunandu-i doamnei primar care sunt prioritatile. Ale mele...ale dumneavoastra...ale Bucurestenilor. Politicienii nu trebuie lasati sa inventeze prioritati pentru ca noi i-am ales (deci le-am dat un job!) ca sa aiba grija de prioritatile NOASTRE. Nu altele.