Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am ascultat 15 minute pe TikTok fete vorbind agramat despre „CG” ca viitor președinte. Despre România profundă uitată de noi toți

tiktok - Credit: Vlad Vulturar / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Vlad Vulturar / Alamy / Alamy / Profimedia

După 10 ani de „România educată”, două milioane de oameni au votat un discurs conspiraționist și cât se poate de extremist, practic varianta „homeopată” a politicii. Nu ne trebuie NATO, ne apără divinitatea, tovarăși!

Am ascultat 15 minute de discuție pe TikTok, unde erau mai multe fete care discutau despre CG și despre cum va fi un bun președinte pentru România. Erau foarte pornite pe ideea că este bine că se interzice avortul, pentru că așa pățesc femeile „dacă umblă cu c#r#l pe afară”. Limbaj agramat, naivitate politică și ignoranță crasă. Dar dincolo de aceste lucruri și de modul de gândire al persoanelor din acel live, am fost atentă și la sunetele de fundal, apă curgând, undeva un bebeluș pe fundal, cineva gătea, râcâia o oală… Oamenii ăștia își derulează activitățile de zi cu zi în live-uri pe TikTok, sunt ultradependenți de această aplicație și o foarte bună parte din socializarea lor are loc acolo. Trăiesc prin TikTok.

Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din primul tur este dovada că toate partidele – chiar și AUR, culmea – au eșuat în a-și extinde discursul dincolo de media clasică. Facebook este „mort”, X (fostul Twitter) practic nu există pentru noi, Instagram este pentru pisici și câțiva millennials mai tineri, iar Telegram încă nu este printre preferințe. A rămas TikTok, unde nu se duc nici politicienii, nici susținătorii sau simpatizanții politici, nici oamenii de rând. Și se pare că exact acolo erau cei două milioane de oameni pe care Iohannis i-a inclus în programul „România Educată”. Și nu i-a văzut nimeni. Absolut nimeni.

După rezultate, au început să apară și în feed-ul meu de Facebook, prin comentarii; i-am găsit și pe Instagram. Și mi-am dat seama cât de „snoabă” am devenit și eu în ultimii ani. Nu prea mă mai interesează de prea multă lume; vreau doar să-mi văd de ale mele și să fac ce am de făcut, fără să mă mai „amestec cu oricine”. Și nu spun asta neapărat pentru că îi privesc pe alții de sus sau mă cred mai bună. Nu, nu… Ce vreau să spun este că m-am izolat atât de mult, mi-am restrâns atât de tare cercul de prieteni și cunoștințe, încât am uitat complet de această Românie profundă, de la firul ierbii, lăsată în derivă totală în ultimii ani. Și iată, a apărut CG să-i „salveze”.

Și dacă eu am uitat, ce pretenții să mai am de la partide și politicieni. Nu știu cum au fost campaniile în teritoriu, dacă s-au mai făcut ca altă dată, când politicienii erau pe străzi, cu pliante în mână, disperați să vorbească cu oricine. Oraș sau sat, nu conta, cineva vorbea și cu Mărioara de la colț și cu nea Vasile care mai trece să ajute la spart lemne, dar și cu antreprenorul cu magazin universal de la colțul blocului. Anul ăsta pare că toți politicienii s-au bazat pe niște tipare de vot din ultimi 10-15 ani și au ratat complet niște etape foarte importante din ceea ce înseamnă campanie electorală. Iar de toată treaba asta a profitat CG, care a ajuns foarte rapid și la Mărioara, și la nea Vasile, și la antreprenorul de la colțul blocului, pentru că mare e grădina internetului și a TikTok-ului și e plină de votanți. Votanți pe care am face bine să-i tolerăm, cumva. Avem tendința să dăm unfriend, unfollow, să rupem relații. Suntem furioși și supărați, iar asta e o pantă foarte alunecoasă care ne poate duce direct către Rusia. Acei două milioane de votanți sunt tot ai noștri și trebuie să asimilăm foarte bine faptul că fix ignoranța și uitarea noastră i-au împins în brațele lui CG. Dacă vrem să-i scoatem de acolo, trebuie să lăsăm furia și supărarea deoparte și să găsim o cale de a-i împăca.

Acum, în al doisprezecelea ceas, nu cred că mai este vorba de vreo vină, cred că este vorba despre ignoranță, atât din partea politicienilor, cât și din partea societății civile, pentru că eșuăm și noi să-i tragem de urechi pe politicieni atunci când derapează grav. Pe 1 decembrie chiar trebuie să cântăm „Deșteaptă-te române”, nicicând nu au avut mai mult sens versurile astea. Iar pe 8 decembrie este Ziua Constituției, pe care am face bine să o învățăm pe de rost până atunci.

articol publicat anterior pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    trebuie reglate conturile cu analfabetii functionali. sa isi cunoasca locul
    • Like 2
  • mg check icon
    ..așa e, toate partidele, chiar și AUR, au eșuat mizând pe promovarea clasică la tv cu analiști și publicitate pe Meta(Facebook, Instagram,..etc), cheltuind din greu și oarecum în zadar..
    Sondaje peste sondaje, exit-poll.. Varză murată, uitată la soare..

    Nea George Călinescu(Sic !) ăsta, a beneficiat doar de promovare Tiktok.
    Ieftin, bun și degeaba, fiind plătită de alții..

    Asemănarea cu savuroasa comedie fanțuzească "Marele Blond cu un pantof roșu" nu e chiar întâmplătoare..
    Un anonim care se trezește peste noapte, erou principal într-o capcană pentru fraieri, întinsă de unii pentru alții, în lupta pentru supremația din spatele scenei..

    Știm cine e Marele Blond, dar cine sunt "bursucii".. ? Un lucru e din ce în ce mai evident. Nu vorbesc nici rusește, nici chinezește și nici nu trăiesc în pădure..
    SRI ne-a spus-o clar cu vreo 10 zile înainte de alegeri, când se vorbea de fermele alea de troli/boți. Stați liniștiți..

    Evident că Georgică Simion nu și-a făcut-o cu mâna lui..
    El a fost de fapt ținta. Au vrut unii să-i rupă din voturile suveraniste și au reușit (prea bine, din păcate pentru cam toată lumea..).
    Au greșit la calcule (prea mult..), cu manevra aia de pe Tiktok, ba au mai și tras pe lângă..

    Iar "Mărioara și nea Vasile", își văd de treburile lor, n-au timp de Tiktok. Trebuie pusă varza, cauciucurile de iarnă..

    Cei vreo 7 milioane și jumate de utilizatori activi lunar sunt din generația Z și Millennials, adică 18-34 de ani. Viitorul e al lor.
    Din păcate 20% dintre ei nici nu mai învață și nici job nu au. De-aici multe frustrări și mult timp care trebuie umplut cu ceva..

    Să rămânem însă optimiști. Vine 1 Decembrie. Pe lângă Marea Unire celebrată la Alba Iulia, se pare că vom mai asista la o unire.
    Vor da mână-cu-mână, uniți în cuget și simțiri cei din PSD-USR-PNL și UDMR..
    • Like 0
  • ceb check icon
    somnul natiunii naste monstri -se stia asta!
    tehnologia n-are nici o vina!
    "desteapta-te romane!" ca acum dormi si visezi urat.
    • Like 1
    • @ ceb
      Patauras check icon
      "somnul ratiunii naste monstri" e expresia cunoscuta dar inteleg ce ati vrut sa spuneti.Din pacate dupa atatia ani in care scoala, instruirea de baza a fost "sabotata" intentionat, fabricile de diplome numite universitati particulare au scos promotii intregi de "specialisti in nimic", care la randul lor, destui au ajuns cadre didactice, sau ocupa posturi de decizie, atunci ceea ce s-a intamplat acum nu e deloc de mirare. Iar ceea ce s-a "stricat" in atatia ani, nu cred ca poate fi "reparat" imediat.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult