Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am comandat botoși de protecție pentru medici și până la emiterea facturii distribuitorul a dublat prețul. Specula, flagelul care iese astăzi la suprafață

Ajutoare Dăruiește Aripi

(Foto: Ajutoare distribuite de Asociația Dăruiește Aripi)

Ne-am obișnuit cu toții să înțelegem și să acceptăm așa zisele reguli ale economiei de piață. În ultimii 30 de ani, le-am urmat orbește, timp în care democrațiile adevărate au migrat către un hibrid social care seamănă mai mult a socialism, nefiind totuși nici una, nici alta. România s-a împărțit de fapt în două: cei care au început să trăiască o viață socială în care fiecare face cât mai mult pentru cei din jur și ceilalți, ancorați în capitalismul sălbatic, care, ridică din umeri atunci când cererea depășește oferta, indiferent de nevoile disperate ale societății – inclusiv nevoile lor.

Cu Asociația Dăruiește Aripi ne-am implicat la Constanța în lupta împotriva epidemiei de Coronavirus, achiziționând pentru spitalele din zonă echipamente medicale și de protecție, material sanitare și consumabile necesare. Am căutat ca disperații, dând mii de telefoane și vorbind prin toate aplicațiile posibile, câte 14-16 ore/zi, acele lucruri indispensabile care ne-ar proteja pe toți în lupta cu virusul. 

Banii pe care îi folosim provin din donații, iar cei care vor să ne sprijine pot trimite un sms cu textul AJUT la 8824

Am întâlnit multă speculă, am demontat cât am putut, am rugat și am implorat, au cedat și nu au cedat.

Iar ultima încercare a umplut paharul de frustrări și scriu despre asta.

Înainte de emiterea facturii pentru echipamente de protecție pentru medici pe care le-am comandat, un distribuitor ne-a anunțat că prețul s-a dublat. În 5 minute. Nu-i nicio problemă – ne-a zis. Luați de câți bani aveți, că banii trebuie să circule! Redau în continuare mesajul pe care i l-am trimis.

„Stimată doamnă Ionescu, am citit mesajul de mai jos aseară și am așteptat până acum, dimineață, să vă răspund.

În fiecare zi suntem martorii calvarului pe care copiii și adulții îl îndură în spitalele publice din România pentru că sediul nostru este în cadrul secției de oncologie pediatrică de la Constanța, secție pe care am construit-o în 2014 din donații. Suntem de atunci martorii încercării medicilor de a scoate din ghearele morții pacienții, cu minimul de resurse de care dispun. Gândiți-vă ce se întâmplă acum, în timpul crizei, cu și mai puține resurse. Este foarte greu câteodată și descurajator de cele mai multe ori. De trei săptămâni am ales să ne implicăm în lupta împotriva epidemiei de coronavirus și să achiziționam pentru spitale ceea ce medicii ne-au rugat. Am dat zeci de mii de telefoane și mesaje, am reușit să mișcăm comunitatea noastră de la malul mării să doneze pentru spitale. Avem donații și de 1 leu. Suntem mulți care ajutăm acolo, suntem front comun în acesta luptă din care ne dorim să salvăm cât mai multe vieți. Ale pacienților și ale medicilor.  

Ieri m-am bucurat foarte mult când am găsit la dvs 10.000 de botoși de protecție cu un preț acceptabil pentru situația de față, care completează costumele de protecție pe care le-am donat ieri. Aseară când am primit mail-ul de mai jos, cu prețurile alea, m-am oprit în loc. M-am oprit și am vrut să spun stop la tot! Am vrut să renunț. M-am gândit să îmi aduc copilul cel mic, de 5 ani, acasă, acum fiind izolat la mama mea la 300 km distanță, eu stând acasă cu ceilalți doi mai mari. Se descurcă spitalele și fără mine. Trecem peste asta și fără să mă agit eu.

M-am gândit că aș putea de mâine să îmi fac timp doar pentru ei, să fim împreună toată ziua. Să facem ceea ce ar trebui acum să facem cu toții. Dacă aș știi că vreodată vreunul din ei ar cîți acest text, le-aș spune că regret că nu am putut să stăm nici măcar acum împreună”.

Am așteptat răspunsul. Nu venea. Treceam de la o stare la alta foarte repede. Am sunat tot eu că n-am mai rezistat. I am povestit doamnei Ionescu că nu pot da sumă aceea din donațiile oamenilor, dar totodată mintea mea îmi amintea nevoia și rugămințile medicilor. Era aproape să cedez când doamna Ionescu îmi spune că se mai gândește și revine pe mail.

Așteptările răspunsului mi-au dat multă putere și m-au ancorat din nou în barca mea, am repornit motoarele.

Și a venit răspunsul doamnei.

“Buna ziua, din păcate nu vă putem da un preț mic. Va rog să-mi transmiteți dacă rămâne comandă. Nu ținem marfă rezervată”

Medicii au nevoie de aceste echipamente ca de aer, dar noi, știind prețul oferit înainte de a ne fi emis factura, nu ne puteam asuma această cheltuiala fără alte încercări.

I-am sunat pe Mihai și Andreea, o familie din Constanța care ajută din anonimat mereu, știam că și acum se implică să cumpere cele necesare pentru spitale. Au plătit ei factura de 35.000 lei iar a doua zi aveam aceste echipamente la Constanța, deja în spitale.

La sfârșitul acestei povești rămâne gustul amar al frustrărilor ce se adună și se adună, tot mai multe.

Revenind la filosofia de la început: să numim acest comportament capitalism sau speculă? Să îl numim egoism sau nepăsare? Sunt acești oameni membrii societății pe care vrem să o construim împreună? Veți spune: ce mare lucru? Trebuie să fim toleranți, așa suntem cu toții. Permiteți-mi să contrazic această paradigmă: oamenii nu sunt așa. Aici vorbim despre lipsă de educație. Despre ceea ce îi face pe oameni să fie răi și să pretindă că sunt buni. Atitudinea noastră față de genul acesta de speculă pe timp de criză este determinantă. Toleranța pe care o clamăm seamănă a lipsă de acțiune. Să nu lucrăm cu oamenii de teapa asta. Să îi izolăm și poate că se vor trezi. Până una alta, medicii mor în spitale și datorită lipsei reacției sociale. Ne uităm la știri și ne mirăm. Oare nu am putea să facem și noi ceva că să ameliorăm efectele crizei?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dumneavoastră colectați donații pe care le transformați în expresii materiale de utilitate. Dublarea prețului vă mâhnește dar nu vă bagă mâna în buzunar. Botoșii ăia erau import China sau Turcia, iar cei care reușesc în aceste zile relațiile cu furnizorii acestor materiale specifice au de uns multe angrenaje ale corupției și ale oportunității lipsite de morală. Dar v-ați pus problema ce ar fi fost prin spitale dacă statul Român ar fi avut la "rezerva de stat" nu doar stocuri de asemena materiale, ci si capacitati de producție pentru asemenea bunuri? Cum ați numi un asemenea stat, comunist, socialist, capitalist sau doar "stat competent și util"?
  • Like 0
 • Publicați NUMELE firmei! Este foarte important ca după criză, această firmă să fie boicotată! Și chiar și acum! Merită FALIMENTUL! Escrocii pământului!
  • Like 0
 • Pe vremuri de urgie: situații de urgență, război în mod normal, intr-o țară guvernată de autorități ce caută să facă bine specula, căci aici, în relatare, este vorba de speculă ordinară, lașitatea combatanților, fără a se tine seama de motivație, este pedepsită cu moartea. O pedeapsă bine meritate pentru lași, trădători și profitori. Sunt total dezamăgit de acest guvern ce vrea să pară că face ce trebuie cu jumătăți de măsură. Dă ordonanțe militare după ordonanțe dar lasă niște specimene declasate să-și bată joc de autorități în loc să-i culce la pământ și să le pună cătușele, la cea dintâi crâcnire. Dă amenzi, teoretic, dar oare câți le vor plăti și mai ales cine? Infractorii trebuie înlănțuiți și puși la cele mai grele munci. Lingușesc personalul medical dintre care doar o mică parte merită mulțumiri. Restul se comportă cum am văzut și vedem, fără pic de umanitate.. Au devenit niste automate care tratează pacienții ca pe niste obiecte depreciate. Au tipat că nu le ajung banii. De aia medicii traiesc, majoritatea în case de invidiat, au averi, fac concedii de lux. Personalul auxiliar iese zilnic pe porție spitalelor cu sacose care le rup mâinile, pline cu mâncarea și medicamentele celor internați pe care le vând prin diverși interpuși. Asta e realitatea pe care nimeni nu o spune și în care se complace majoritatea românilor. Așa au trăit așa trăiesc, indiferent de forma de guvernământ. Fără bici, acest amestec de populații nu va respecta nimic.
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   1 Like . Cu referire la amenzile & condamnarile post pandemie : dau in scris , ca onor guvernul ( din pacate autodeclarat liberal ) , va da o larga AMNISTIE , fiscala si penala , cand de fapt ar trebui sa taie in carne vie ? Asa este romanashu , mai impaciuitorist si iertator ...
   • Like 1
 • rp check icon
  si de ce nu puneti aici numele firmei, codul fiscal si numele persoanei care a facut treaba asta?
  • Like 0
 • Felicitari Mihai si Andreea !
  • Like 0
 • Acest comportament se numeste savoir faire romanesc pe romaneste, cacanarii iar surpriza dumneavoastra arata ca ati cam pierdut contactul cu realitatea din societatea romaneasca, la fel ca prea multi dintre noi. Din orice situatie de criza din orice rau o prea mare parte a populatiei incearca sa traga foloase.
  • Like 0
 • Alina, imi pare rau ca trebuie sa treci si prin astfel de experiente neplacute! Totusi, stiu ca satisfactia pe care o ai atunci cand reusesti sa ajuti (copii, medici, institutii etc.) este mult mai mare decat dezamagirea produsa de diversi indivizi (din sistem sau nu), astfel ca reusesti sa-ti continui aceasta activitate cu totul speciala, pe care putini oameni o pot face la fel de bine ca tine.
  Spor in tot ce-ti propui!
  • Like 1
 • Nume check icon
  Din pacate aceste lucruri nu pot fi evitate si nu cred ca se pot evita vreodata, mai ales intr-o economie libera unde exista cerere si oferta. Intr-o economie controlata, centralizata exista si acolo, dar acest lucru insemna un comert la negru pentru persoane fizice (pe care il aveam din belsug pe vremea lui Ceausescu).
  Ce se mai intampla acum este ca in marea majoritate a cazurilor aceste produse trec prin mana a 2-3 intermediari in prin urmare adaosuri in plus, iar in unele situatii diferiti furnizori vand de fapt aceeasi marfa si aici intervine "licitatia".
  In alta ordine de idei din cauza faptului ca importam foarte multe materii prime si ambalaje din vestul Europei (Italia este un furnizor important mai ales pe ambalaje) pe langa faptul ca nu mai exista o ritmicitate a livrarilor mai sunt si scumpiri de pret de la sursa, coroborat cu dublari ale tarifelor de transport ajungem si in situatii unde nu este neaparat specula, dar acestea sunt noile preturi.
  Mai exista o posibilitate ca firmele sa isi reduca marja de profit, dar in special in cele pe actiuni este putin probabil, mai ales daca exista cerere, pentru ca sunt prea multi sa se puna de acord.
  Sa zicem sa statul se implica, dar cum? Industriile au rate de profit brut diferite. De la 3-5% in comert la 15%-20% in productie. Cu cat sa scadem? Nu putem sa ii tratam pe toti la fel pentru ca structura de costuri este diferinta. Este dificil...
  Vrem preturi maximale? Poate, dar si aceasta trebuie bine gandita pentru ca daca instituim un pret maximal, numai un exemplu, de 3 lei la masti si la acest pret acoperim numai o parte intern si restul trebuie importat la un pret minim de 4 lei, ce facem in acest caz? In plus, pentru anumite produse presiunea va merge inapoi pe lant si va ajunge la un producator care s-ar putea sa nu isi permita. Si el va zice pas sau va vinde la negru. Cum decidem in cazul importurilor, mai ales ca nu avem un import centralizat pe ministere cum era pe vremea lui Ceausescu si puteai controla tot ce intra in tara?
  Sper sa existe o solutie pana la urma. Cu siguranta anumite persoane nu vor fi fericite, dar daca este un pas inainte pentru binele tuturor, sa zicem ca este intr-un scop nobil.
  Este greu si va fi din ce in ce mai greu...
  • Like 2
 • Leo check icon
  „democrațiile adevărate au migrat către un hibrid social care seamănă mai mult a socialism”
  Probabil că nivelul dv. de cunoaștere a economiilor se apropie de zero; democrațiile puternice nu au sisteme socialiste de piață.
  • Like 1
 • Până astăzi nu ați trăit în România?! Aici, în fiecare zi, marea majoritate a indivizilor sunt complicii celor care fură, înșeală, ignoră legea, bunul-simț și aproapele. Personal, am constatat că cel care nu vrea să fure, să fie complice sau să dea șpagă (inclusiv medicilor) este cel vinovat, cel care se opune ”binelui” celorlalți. Cu cine să luptăm altfel, când majoritate a cetățenilor considerau condamnații drept cârmuitori profetici?! De la cine să avem așteptări, când toate instituțiile sunt construite pe sisteme alunecoase de interese, cumetrii, dependențe politice sau de rudenie?! Chiar și în aceste zile, când sunt mediatizate ororile din țările europene cuprinse de pandemie, habarniștii, șmecherii și limitații cred că pot înșela și de această dată. Pe de altă parte, ”sanepidul” - în esență niște femei cu tupeu, care umblau prin magazine pentru a-și încasa foarte desele peșcheșuri, uitând de obligația legală pentru care primeau salariile și, cu mici excepții, medicii care au tratat pacienții (și) pe bază de plic sau alte șpăgi, ar trebui să ne arate demnitate și solidaritate?!
  Ca să fiu înțeles corect, având în vedere faptul că unii medici dau bir cu fugiții, pentru că eram în armată în decembrie 1989 și am fost școși în stradă doar protejați de o cască, și pentru că depusesem un jurământ față de țară, nimeni nu s-a gândit să dezerteze... Totodată, cei care ne-au furat, învrăjbit și manipulat în ultimii 30 de ani, sunt cei responsabili și de lipsa unui sistem medical care să susțină sănătatea tuturor cetățenilor.
  Am constatat, ca și în alte domenii, că tot medic este și cel care a obținut peste 900 de puncte la examenul final, dar și cel care plutea pe cele 500 de puncte. Așadar, pe lângă pregătirea profesională, chiar dacă toți vor să fie apelați cu ”doctor”, oamenii sunt la fel de insensibili și duplicitari, indiferent că sunt medici sau oameni obișnuiți. La final, cunoscând câțiva medici care fac parte din partide politice, astfel obținând funcții în sistemul medical, consider că politizarea este cea mai mare lovitură pe care statul corupt a dat-o cetățenilor săi. Ori, statul nu este nimic fără cetățenii pregătiți, profesional și apărați medical. În concluzie, trebuie să luptăm pentru scoaterea politrucilor din conducerile instituțiilor publice. Personal, consider că membrii de partid nu ar trebui să poată lucra în instituțiile de stat. Această subordonare, alături de șantajarea cu pierderea locului de muncă a putut consolida mafia politică.
  În legătură cu creșterea substanțială a prețurilor, economia de piață funcționează așa, iar statul corupt nu s-a grăbit să plafoneze prețurile materialelor necesare luptei cu pandemia; și pentru că printre beneficiari sunt cățelușii de partid, inclusiv cei cu funcții mari, chiar decidenți, locali sau naționali...
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult