Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am fost studenta lui Alfred Bulai la SNSPA. Când a apărut articolul despre abuzurile sexuale pe care le făcea, primul sentiment a fost acela de ușurare. În sfârșit, au apărut studente care vorbesc despre asta public

Articol despre Alfred Bulai - Snoop.ro

photo icon Imagine preluată de pe Snoop.ro

Am fost studenta lui Alfred Bulai la SNSPA. Și în dimineața asta citesc acest articol cutremurător al colegilor de la Snoop în care mai mulți studenți vorbesc deschis despre abuzurile psihice și sexuale pe care acesta le făcea în timpul sesiunilor de practică universitară. Recunosc că primul sentiment a fost acela de ușurare. În sfârșit, au apărut studente care vorbesc despre asta public! Acum cinci sau șase ani, când am încercat eu să scriu ceva similar despre un coleg al lui Bulai de la aceeași catedră de sociologie a SNSPA, nimeni n-a vrut să vorbească. Nici fostele mele colege, nici studente din anii următori. Al doilea sentiment pe care l-am trăit citind articolul a fost revolta. Da! Revolta aia care te sufocă! De ce? Pentru că abuzurile astea se știu încă de pe vremea când eram eu studenta lor! Și asta se întâmpla acum mai bine de 17 ani!

Încerc să-mi pun ideile într-o ordine cu sens. Și cel mai bine e să încep de la început. Din primele zile în care am început să merg la cursuri. Evident, discutam cu colegi mai mari despre cum sunt profesorii, despre cât de exigenți sunt, despre cât de buni sunt, pentru că la SNSPA fiecare profesor era, de fapt, un personaj. Ungureanu era cel exigent și nonconformist, Miroiu era femeia cu autoritate, Țăranu era eruditul cu grai moldovenesc, la cursurile căruia stăteai cu răsuflarea tăiată, Pârvulescu era cel înțelegea cum funcționează lumea politică de la cap la coadă. Dar când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai și Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: “Aveți grijă cu ăștia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Și să aveți grijă cum vă îmbrăcați la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!”

Era un fel de fapt știut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garanțiile universitare: că dacă cumva le placi ăstora doi, e nasol de tine! Deci trebuia să ai grijă! În ce consta această autoprotecție, nu știu nici acum. Cert e că multe dintre noi, când aveau cursuri de sociologie, aveau grijă să nu se machieze și să nu se îmbrace în vreun fel care ar fi putut fi catalogat drept atrăgător. De-a lungul celor patru ani în care am urmat cursurile la SNSPA și în care am fost studenta celor doi, am auzit zeci de întâmplări. Majoritatea din practică. Se vorbea și despre violuri. Mereu întrebam de ce nu spune nimeni nimic. Motivele erau cam aceleași: nu e bine pentru imaginea unei tinere studente cu o carieră în față să se audă că a fost abuzată sexual, părinții ar fi fost dezamăgiți, mulți plăteau taxe ca să își țină copiii acolo și voiau ca banii lor să se concretizeze în diplome, nu în plângeri penale. Așa că fetele tăceau. 

Eu nu m-am specializat pe sociologie, așa că n-am fost în practică la sociologie decât o singură dată și am avut noroc să mă trimită undeva prin Giurgiu cu o colegă să facem niște chestionare în școli. N-am fost în gașca care pleca în Deltă sau la mare. Deci n-am stat cu profesorii în practica aia, ci doar cu colega mea. Dar și la întoarcere am aflat de la cei care au fost în deplasarea cu Bulai și Pieleanu că din nou s-a alunecat.

Acum vreo cinci ani am încercat să iau legătura cu fostele colege care îmi mărturisiseră atunci că au fost abuzate. Cele pe care le-am putut aborda au spus că nu vor să își amintească. Și că, până la urmă, nu va face nimeni nimic, pentru că despre ăștia doi știau toți. Toți știau! Băi, știau de vreo 20 de ani, cel puțin. Și nimeni n-a făcut nimic. Ba chiar îmi amintesc că mi s-a argumentat că Bulai se însurase cu o studentă de-a lui și avea porniri din astea dintotdeauna.

Sigur, dacă conducerea universității ar fi ascultat zecile, ba îndrăznesc să spun, sutele de mărturii despre comportamentul inadecvat al celor doi profesori, fetele acelea pe care azi le vedem în investigația Snoop n-ar fi fost obligate să trăiască cu traumele pe care le au.

Și îndrăznesc să spun că vina pentru traumele lor și ale altor zeci sau sute de studente nu e doar a acestor profesori cu instincte de prădători, care cred despre ei înșiși că sunt zei ai manipulării, ci a fiecărei persoane care a stat la conducerea SNSPA în ultimii 20 și ceva de ani. Fiecare dintre cei care au știut și n-au mișcat un deget. Fiecare poartă vina acestor traume. Pentru că și aici toți știau! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Nimeni nu a avut curaj sa spuna asta pana azi, nu e de mirare ca suntem un stat esuat.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Mhai Nai check icon
      1 . E o alegere: ce e mai important pentru mine? In cazul de fata primordiale au fost castigurile in fata principiilor.
      2. Asa-i romanul... Ceva de genul "Sa faca altii si sa beneficiem impreuna"
      • Like 0
  • E o chestiune de alegere. Când un profesor îți propune o treabă indecentă, funcționează liberul arbitru: fie ești de acord cu abuzul pentru beneficiile tale ulterioare (astfel, prin consimțământul propriu, comportamentul profesorului nici nu se mai poate încadra ca abuz), fie îl trimiți la plimbare pe nesimțit și te bazezi în continuare pe forțele proprii. Ar mai fi și a treia variantă: organizarea unui flagrant, pentru că fără probe, orice acțiune ulterioară are șanse minime de reușită.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      Eu nu cred că nu mai există o formă de culpă, juridic vorbind, doar pentru că victimele au consimțit. Se vorbește de hărțuire sexuală, de exemplu, profitând de poziția de profesor. O să vedem. Nu ar fi cerut pensionarea dacă nu s-ar aștepta și la probleme juridice.
      • Like 3
    • @ Corina
      O formă de culpă ar trebui să existe și în cazul consimțământului victimei. Probabil sunt incidente prevederile art. 299 din Codul Penal (folosirea funcției în scop sexual).
      • Like 0
  • Silver check icon
    Cam greu ați realizat că ăsta și cu Pieleanu sunt niște scursuri ale societății urcate pe piedestal de niște securiști .
    • Like 2
  • Tehnologia de hartiuire e veche si bine cunoscuta! Dar de cum sunt taxati pecuniar baietii - studentii nu scote nimeni nici o vorba! Lei sau Euro - bani sa fie! Fara scupule si discernamant sunt distruse destine care se vad obligate sa renunte la facultate pt ca nu nu pot satisface pretentiile tot mai mari ale snapanilor universitari!
    • Like 2
    • @ Mihail Plinga
      Corina check icon
      Încă o problemă gravă, de acord. Dar mai bine să se facă doar pe merit facultățile, indiferent câți bani ai, nu?
      • Like 1
    • @ Corina
      Tocmai despre asta e vorba! Aproape toti cei ce conduc acum R, la toate nivelurile, au diplome false, cumparate, in timp ce cei merituosi trebuie sa platesca ca sa ia un examen - fie el si cel de licenta sau master! Aici am ajuns! Morala: Ca sa obtii o diploma universitara cam toata lumea plateste, mai voalat sau cash! WOW!
      • Like 2
  • În sfârșit! Un obsedat sexual notoriu, cunoscut de mulți ani a fost demascat public!
    Eu nu arunc acuzații gratuite și nici nu o să o fac vreodată.
    Pe scurt: fiica mea a absolvit SNSPA ul în anul 2016 . La câțiva ani după absolvire a povestit soției mele despre abuzurile acestui animal cu chip de om - Bulai.
    Din fericire pentru el - pentru că l-aș fi pedepsit crunt- fiica mea nu a fost victima lui. Am preferat să uit și regret. Dacă eu și alții care au știut am fi luat atitudine poate că dementul ar fi fost pedepsit mai demult.
    Să mă ierte Dumnezeu! Pe el-niciodată!
    • Like 5
  • Subiectul e mult mai amplu si prevede nenumarate exemple in diverse situatii, implicand deopotriva femei, barbati, copii, batrani. Romania e praf si pulbere si la capitolele astea. Daca tot se deschide o cutie a Pandorei.

    Cred ca astfel de situatii au dus la extremitati. Ne intrebam de ce se radicalizeaza oamenii? Astfel de „intamplari” ii face sa plonjeze in atitudini radicale.
    Mintea fiecaruia e un univers intreg de trairi si emotii si sentimente si complexe si temeri si anxietati si judecati. Abordari diferite ale aceleasi probleme.

    Anii ultimi au dus la o rabufnire, societatea actuala a dus la posibilitatea de a spune, de a vorbi.

    Sunt oameni (barbati si femei) care au trait diverse traume, care au trecut prin diverse situatii, care au incercat sa iasa din ele fiecare prin modul sau de a fi si de a judeca o situatie. Fiecare cu gandul la viitor, la faptul ca situatia aia urata se va termina si vor scapa. Si aici nu e vorba doar despre sex. Sunt multe lucruri rele care se pot intampla in viata asta. E greu ca cei care au avut norocul sa nu experimenteze o situatie urata sa inteleaga. E simplu sa dai sfaturi si sa paruiesti victima.

    Multi dintre cei care detin puterea, indiferent despre ce putere este vorba, profita. Profesori, sefi, patroni, politicieni, politie, justitie. Sunt diverse forme de presiune, hartuire, persecutie aplicate atat femeilor cat si barbatilor, din varii motive, in diverse imprejurari de indivizi care stiu ca pot sa exercite puterea. Sunt atatea cazuri pe care politia nu le ia in seama, ignorarea lor e grava si de multe ori se sfarseste rau pentru victima. Minimalizarea, ducerea in derizoriu, legile foarte permisive cu agresorii fac ca plangerile sa nu mai fie depuse. Atitudinea politiei: „hai, lasati, mergeti acasa ca noi avem treaba” este lucrul cel mai periculos pentru ca totul incepe de la acea plangere depusa la politie. Daca politia ia in deradere, la misto o situatie grava si apoi o tragedeie se produce cine raspunde?
    Au fost persoane care au fost omorate de cel pe care voiau sa-l reclame, iar politia le-a timis acasa. A fost cineva tras la raspundere? Nu. Descurajarea victimelor e politica de stat in Romania.

    Femeile sunt mai des victime ale acestor situatii pentru ca sunt mai emotive, empatice, credule, naive, mai putin rezistente, mai usor de manipulat, mai impresionabile, mai usor de incantat cu marea dragoste.

    Societatile democratice actuale incearca sa aduca in prim-plan aceste fapte, incearca sa ridice un val, incearca sa puna reflectorul pe cei ce sunt pradatori, pe cei ce traumatizeaza, pe cei ce hartuiesc, pe cei ce profita de influenta lor, de puterea lor. De aceea au fost adoptate o serie de legi pentru a inlesni lungul drum de la declaratia la politie la o dreptate ce trebuie infaptuita.

    Imi pare rau pentru toate victimele exceselor, abuzurilor, pentru toti cei care au fost/sunt intr-o situatie delicata. Si intr-o dilema: sa spui sau sa taci. Sa te expui sau sa lasi totul in urma. Sa inchizi intr-un sertar al mintii totul sau sa povestesi, sa depui plangere, sa pui capat unei situatii cumplite pentru tine si pentru toti cei care vin dupa tine care vor avea de-a face cu acea persoana si multi vor cadea victime.

    „Ei, lasati ca si dvs. ati fost incantata de invitatia in camera” sau „ei, lasati ca si dvs. aveati fusta prea scurta” sunt doua atitudini care arata amortirea mintii in niste idei periculoase si daunatoare.

    Si mai e subiectul: copii. In Romania un numar foarte mare de copii este supus unei vieti de cosmar. Pe ei cine-i apara? Autoritatile statului, nu.

    Societatile democratice au inventat tot felul de parghii si posibilitati de a preintampina, de a ajuta. Exista acel telefon al copilului. Cand nimeni, niciun adult din preajma minorului nu intervine, nu e nimeni sa-l apere, sa poata singur sa se ajute. Sa dea acel telefon.

    Desigur, in buna traditie omeneasca (si copiii sunt tot oameni, nu?) au aparut excesele, minciunile, exagerarile, contestarile mincinoase. Aici doar autoritatile pot stabili ce, cat, cine detine adevarul. Totul e sa avem autoritati moderne, dedicate, implicate, cu stiinta de meserie. Si sa avem si legi.

    „Conform studiului Abuzul și neglijarea copiilor:

    38% dintre părinți recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie;

    63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă de către părinții lor;

    20% dintre părinți apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului;

    18% dintre copii afirmă că au fost bătuți acasă cu bățul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn;

    corecțiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinților, și într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic”. - https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/protectie-impotriva-violentei
    Sunt cifre care impresioneaza. In spatele lor e drama. Maine, acesti copii vor fi adulti.

    Cat despre azilele groazei, spre exemplu, tot o forma de violenta si abuz asupra oamenilor, de data aceasta a oamenilor in varsta, numai de bine.
    • Like 2
  • Astia doi, sunt niste exemplare , bune de puse la insectarul tranzitiei. Orice imbecil isi putea da seama ca sunt niste banditi din aparitiile TV. Dar le placeau si femeile ... Comic si grotesc in acelasi timp. Au ramas Realitatea , A3 si RTV fara analisti politici ...
    • Like 5
  • Aiurea!!!!! Daca nu vrei, nu te forteaza nimeni in facultate. Si eu am fost studenta, si m-au placut profesorii, si mi-au facut avansuri.....nu m-am lasat, am preferat sa iau nota mica, am picat si examen pt ca nu m-am dus la el,am luat examenul in re-uri in toamna cu 5, ,,,daca aveam ficat bun, luam 10 din vara....I-am spus si mamei, am avut un aliat redutabil in mama....Dar nici nu m-am ferit sa fiu frumoasa...si eram atunci si tanara si frumoasa ...Sa nu-mi spuna NIMENI ca nu poti spune NU la 20 de an, esti matur,, votezi......cand te cheama in camera lui, de ce crezi ca te cheama???? sa studiati materia???? .Nu toate sunt victime, unele s-au dus pt ca au vrut.....Toate, dar TOATE, puteau sa spuna nu.....de ce nu au spus????....eu stiu de ce, dar o sa spuneti ca invinuiesc victimele si atunci tac. Insa eu am putut sa spun NU!!!!
    • Like 4
    • @ Eliza Mioc
      Radsub Radsub check icon
      la stefan gheorghiu? si ce s-a intamplat m,ai departe cand v-a trimis facultatea la secretarul de partid :) Doamna....vb de snspa nu de o facultate. poate scriitoarea articolului era atat de urata incat nu s-a incadrat la doctorat. si nu a avut cui sa spuna nu. sau era caracterizata de piesa celor de la antract "esti frumoasa da esti proasta"
      Tanti carmen, 12 clase sunt obligatorii (din pacate). nu ne intereseaza ce ai facut ca sa ajungi sa platesti sa scrii pe republica.
      • Like 2
    • @ Eliza Mioc
      Tu esti tu si nu toti sunt ca tine! Daca mai esti si urata ....
      • Like 2
    • @ Radsub
      Mirea check icon
      Nenea, în ce carte de gramatică ați văzut scris cuvântul "mai" cu virgulă?
      *Mai departe se scrie fără cratimă, Gogu! Virgula se pune doar între cuvinte, niciodată între literele unui cuvânt!
      • Like 0
    • @ Radsub
      Mhai Nai check icon
      SNSPA nu a avut doar 2 studente ca sa fie caz 2-2. Daca romanii ar lupta pentru drepturile lor, nici aceste lucruri nu s-ar fi intamplat si nu s-ar intampla. Dar....nu sunt invatati sa faca asta si au o lene fara margini in a se implica ...
      • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    uffff!!!! vrem deschidere si ne ducem la snspa? trimisi de cine? de parintii care au terminat cand se chema stefan gheorghiu? sau din dorinta de a intra in marea familie a bugetarilor? ajungem sa ne dm cu parerea pe un site care a ajuns vai mama lui
    • Like 2
    • @ Radsub
      Dacă site-ul e vai mama lui de ce mai intri aici? Ești masochist?
      Și ce e rău să faci SNSPA? Adică e mai util să faci școala de covrigărie decât SNSPA? Pe urmă te miri în ce hal a ajuns țara asta.
      • Like 4
    • @ Andrei Tarlea
      Radsub Radsub check icon
      care e singura diferenta intre snspa si covrigarie? la covrigarie nu se dau doctorate
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      RazvanP check icon
      Care este utilitatea SNSPA, mai concret, pentru ce meserii pregătește studenții.
      Atenție, meserii CU VALOARE ADĂUGATĂ, nu viitori bugetari de lux, da?
      Cu ce beneficiază poporul plătitor de taxe de pe urma SNSPA-ului?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Pe pagina SNSPA (https://snspa.ro/snspa/despre-noi/) este detaliată misiunea lor. Care este eficiența studiilor și cercetărilor la SNSPA în materie de administrație, politici publice etc., e la fel de greu de determinat ca și la alte instituții, pentru că ar trebui determinat care este gradul de angajare a absolvenților exact în domeniul în care au fost pregătiți.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      RazvanP check icon
      Mulțumesc pentru link, nu mă mai delectasem de multă vreme cu "limba de lemn"! :D
      În traducere "școală de politruci și bugetari de lux", a.k.a. FIX CE ERA ȘI ÎNAINTE DE '89!
      • Like 1
  • Silver check icon
    Chiar nu ați realizat că libidinosul ăsta și cu celălalt Pieleanu se ocupă cu asta?
    Până la urmă cu ce se ocupă sociologii ăștia, că e plină țara de ei ,dar societatea tot la vale se duce..
    Și totuși nu a realizat nimeni că ăștia sunt niște securiști nenorociți?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult