Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Am închis întreprinderile nerentabile și i-am dat afară pe mineri, dar i-am ținut la locul lor pe magistrați, pe milițieni și pe securiști

Ion Iliescu la parada

(Foto Alexandra Pandrea)

Din perspectivă politică, legea lustrației ar fi fost foarte utilă. După 1989 toți cei cu putere de decizie în mecanismul de represiune al regimului comunist ar fi trebuit îndepărtați din aparatul de stat. Toată securitatea politică. Toți procurorii implicați în anchetarea dizidenților. Toți judecătorii care au decis confiscarea proprietăților și condamnarea opozanților. Toți milițienii care i-au anchetat pe tinerii cu plete fiindcă aveau plete.

Era o vorbă - „Cine a stat cinci ani la ruși, nu poate gândi ca Bush". Cine a judecat după legi comuniste nu poate, peste noapte, să judece după legi liberale și democratice. Fiindcă oamenii nu-și pot schimba mentalitatea, așa cum își schimbă ciorapii sau cravata; simplul fapt că ai schimbat denumirea instituției și a confecționat o nouă ștampilă nu înseamnă că și gândești în spirit liberal. Tot cu duhul comunismului o să faci legi și o să iei decizii.

Cu chiu cu vai noi am făcut reformă economică, dar nu am făcut reformă politică. Am închis întreprinderile nerentabile și i-am dat afară pe mineri, dar i-am ținut la locul lor pe magistrați, pe milițieni și pe securiști. Noi nici măcar pe torționari nu i-am demascat, decât extrem de târziu.

***

Legea lustrației încalcă, desigur, drepturile omului. Dar la fel o face și impozitarea. Problema aici este pur politică, de interes colectiv. Lustrația ar fi fost un instrument politic prudențial pentru prevenirea acaparării puterii de către rezerva de cadre și reinstituirea rapidă a unui regim semi-feudal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Wall-T check icon
  Ok. Si?
  • Like 0
 • Dupa revolta de la Timisoara sa emis de revolutionari de atunci proclamatia de la Timisoara care avea un pct. 8 legat de cadrele pcr-ului , securisti si etc. care poate ar fi fost buna impreuna cu comisia pt studierea arhivei securitatii, dar nici un presedinte post-decembrist si nici un guvern nu au vrut sa auda de asta, nici chiar cdr-pnt-cd (care se dadeau mari democrati si anti-comunisti) care ziceau ca aduc schimbarea (care nu a mai venit niciodata, dar sa facut o altfel de schimbare ). Oare de ce ?
  • Like 0
 • Magneto check icon
  Sa intelegem ca este inuman ce s-a intamplat inainte de '89, dar si mai inumana ar fi fost legea lustratiei (care ar fi atenuat destul de mult din (d)efectele post-revolutionare). Eu as spune ca de dragul adevarului legea lustratiei ar fi buna si peste 30 de ani cand nu va mai fi ramas nimeni din cei vizati. Ca sa nu mai fie mizerie sub covor!
  • Like 0
 • Cu militienii si cu mici turnatori, asa e. Cu politicul e insa alta treaba care se poate vedea simplu, cu ochiul liber, acum ca suntem la ceva distanta de ea.
  Inainte de sfarsitul lui 89 in Romania era un singur partid. Acest partid era populat cu singurii asa-zisi politicieni care desfasurau un simulacru de activitate politica, bazat mai mult pe lins superiori si barfit rivali. Poate politica externa sa fi fost mai activa. Prin comparatie cu astia, in tara nu aveam pe nimeni cu experienta politica. Mi-aduc aminte ca ne era frica sa ne cerem drepturile si la alimentara, ca sa mai vorbim de vreo confruntare politica. Eram timorati de cei 35 de ani de trait cu capul in sac, cu bulanul de militian pe crestet.
  Ce sa fi facut ? Sa fi adus oameni de afara ? Ratiu a fost desfiintat imediat de electoratul pizmas, mai ales diun cauza ca a venit cu textul gata scris dintr-o democratie, neintelegand ca aici e o cu totul alta lume.
  Ce vreau sa spun e ca oricum ar fi fost, tot asa s-ar fi intamplat. A, mai tarziu, da. Ar fi trebuit ca aia prinsi cu minciuna sa fie taxati imediat. Dar cine sa-i taxeze ? Un popor care isi investea tot viitorul in Caritas ?
  • Like 2
 • Ionel check icon
  Sincer, aveam mai multe pretentii la dl Glavan, al carui blog il citeam constant. Daca la 30 de ani dupa schimbarea regimului venim cu iliescu si oamenii cu care el l-a schimbat pe ceausescu, inseamna ca ne meritam soarta ! Pai daca si acum avem un procuror comunist sef la parchetul general, revocat de fostul ministru al justitiei dar imposibil de schinmbat !!!, sustinut de actualul sef de stat si opozitie, iliescu este de vina !!?? Tot cei de acum 20-30 de ani sunt de vina ca va avea o pensie de 27 000 de lei !!!!
  • Like 0
  • @ Ionel
   Nu numai că ai făcut pe lângă oliță , dar ai și călcat în el.
   Problema ta este că un fost procuror comunist, fost și actual comunist, cel puțin ca mentalitate, care a tot dat cu târnăcopul în justiție și în statul de drept (s-ar părea că nu suficient, după părerea patronului său), nu a reușit (bucură-te, a reusit!) să scape de unul din putini foști procurori comuniști care și-a făcut datoria cu onoare?
   Hai, Sictir!
   • Like 1
  • @ Ionel
   Nu te dezminți. O ții lângă, cum îi șade bine unui profitor, unui umil credul al borfașilor.
   1. Știi tu, cu exactitate ce a făcut Lazăr, sau te iei după ce-ți toarnă dragnea, tariceanu, slugărel toader și falșii condamnați politic, etalați de haznalele tv pesediste? Eu cred ca habar nu ai și ei de bună îndobitocirea inoculată de slugoii hoților. Un magistrat și un avocat nu putea ignora indicațiile partidului și securității fără repercusiuni grave.
   2. Cu scroafa de norica nicolai te mândrești. Și aia este tot procuror comunist. Cu falsa somitate slugarel, rusinea magistratilor, ( una dntre multe altele) te mandresti?Toți magistrații și avocații școliți in vremurile,aparent, apuse, au avut acces la înscrierea pentru examenul de admitere la drept numai cu dosar și recomandare de la pcr. E valabil și pentru candidații la comerț exterior.
   3. Iliescu, p.roman și întreaga șleahtă pripășita cu forță in 1989 la conducere, după ce și-au făcut unelte de represiune și teroare, din "mult apreciata și cântata clasa muncitoare", după ce au compromis-o s-au debarasat de ea, au aruncat-o in mizerie și dependență față de interesele acestui abominabil partid - psd împreună cu toți complicii lui, de-a lungul timpului. Și s-au găsit o mulțime de lichele, cozi de topor infiltrate, pentru compromitere, în alte partide, care au și reușit.
   Cam așa stau lucrurile, în realitate. E drept, haznaua a3 și mizeria rtv nu spun asta. Așa ca răspunsul la întrebarea starostelui hoților dragnea :" ce am făcut noi?" este "nimic bun" pentru binele româniei. Au făcut, intradevar mult pentru țară, dar mult rău, trădarea si vinzarea ei.
   • Like 1
 • Excelent! Titlul spune tot!
  • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult