Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am strâns semnături pentru USR și am văzut cum românii se transformă din telespectatori în cetățeni

”Să nu aud de politică! Toți sunt la fel. Numai puși pe furat. E suficient să deschizi televizorul și vezi. Țara asta nu mai are nici o șansă.”

Taximetristul meu conduce și vorbește aproape mecanic cu privirea goală îndreptată înainte. Deja pentru mine nu mai conta să câștig dezbaterea, ci să-i dau omului un pic de optimism. Să îi mai ridic moralul înainte să mi-l tuflească el de tot pe al meu.

”Suntem cu toții niște ... Cum am ajuns în halul ăsta după 25 de ani?” Și era om de treaba. Singurul care a acceptat să mă ia murat de ploaia rece cu care a început toamna asta și să mă ducă în cartierul meu total neinteresant pentru alți 10 taximetriști dinaintea lui. 

Dar câți dintre noi nu am vorbit sau gândit ca el?

”Câte semnături au strâns ”aștia noi” de la USR? 30 de mii. Și cât timp mai au? Nici o șansă să ajungă la 200 de mii!

Și peste o săptămână auzeai: ”65 de mii? Nici nu există. PSD au 40% în sondaje. Cu ALDE fac majoritate. Ăștia suntem. Si se pare că ne place.”

Și într-o zi, S. mi-a pus o listă USR sub nas. Strângea semnături pe cont propriu. De obicei conversam cu pasiune despre fotbal sau viniluri și pentru mine era ceva nou să schimbe placa: ”Păi ăștia vechi ne-au tras-o 25 de ani din toate părțile și combinațiile eșicherului politic. Cât de masochiști să fim să nu le dăm o șansă ăstora noi?”

Și atunci am zis - am de ales: ori intru în corul plângerii, ori fac și eu ce pot. Și ce puteam în momentul ăla era să dau o mână de ajutor la strâns semnături pentru ”aștia noi”.

Acum ce să zic, și pe mine mă enervează că ți-ai găsit de lucru tocmai la Londra și împreună cu tine încă vreo 3 milioane de români care lucrează afară, produc valoare ieftin, pe care ai lor din țară o cumpără scump din import cu banii trimiși din diaspora. Probabil că dacă ne interesa mai mult politica, acum munceai în țară, ne vedeam mai des, ne enervam mai rar

Doar că atunci când m-am apucat de strâns semnaturi, nu știam că o să fac și un studiu antropologic în care o să mă întâlnesc în diferite forme cu taximetristul meu cumsedace și trist.

O amică ce muncește în Londra m-a cenzurat din scurt: ”nu mă interesează politica. Mă enervează.” Acum, ce să zic, și pe mine mă enervează că ți-ai găsit de lucru tocmai la Londra și împreună cu tine încă vreo 3 milioane de români care lucrează afară, produc valoare ieftin, pe care ai lor din țară o cumpără scump din import cu banii trimiși din diaspora. Probabil că dacă ne interesa mai mult politica, acum munceai în țară, ne vedeam mai des, ne enervam mai rar.

Alții m-au intrebat ”dar ce câștigi tu la afacerea asta și de la cine? Că politica la noi e lucrurul ăla din care câștigi de la alții. Nu muncești pentru alții.” Nu câștig nimic am zis. Dar nu mai vreau să pierd ca-n ăștia 25 de ani: timp, bani cheltuiți aiurea, autostrăzi, doctori plecați sau 3 milione de români buni de muncă, dar afară.

Și toamna și studiul meu mergeau mai departe, doar că - vorba cercetătorilor britanici, din care probabil jumate or fi români la muncă în diaspora - am început să mă întâlnesc cu altă tendință. Oamenii nu semnau pentru simplul motiv că semnaseră deja. Fiecare cu motivele lui.

I. nu numai că semnase, dar strângea deja semnături pe stradă în weekend. Că la corporație politica e strictă în timpul programului de birou – care durează până seara târziu că e perioada aglomerată. ”Mai ții minte ce făceam înainte de BREXIT? Protest împotriva dezincriminării abuzului în Parlament și că i-au scăpat bazma curată pe cei care au sabotat alegerile prezidențiale în Diaspora. Și după aia a venit Brexitul, lovitura din Turcia, Rio și ne-am trasformat cu toții din cetățeni în telespectatori. Și ne uităm cu gura căscată cum au dat pensionarii din UK cu Brexitul in UE, dar uităm că noi pățim asta o data la patru ani.”

F. strângea deja semnaturi într-o mare firmă de IT. La C. s-au apucat inginerește din primele zile – aveau peste suta de semnături. ”Nu știu de ce ne tot plângem atâta. Sondajele noastre s-au mai dat o dată peste cap cu peste 10 la sută la ultimele alegeri prezidențiale.”

O întreb și pe M. dacă a semnat. M. strânge demult semnături. Lucrează în ONG și o enervează la culme ”campania pe care o fac ”ăștia vechi” cu ONG-urile trădătoare plătite de Soros. Habar nu au ce înseamnă să muncești în ONG și chiar ne jignesc inteligența. Au exact aceleași minciuni obosite ca în anii '90.”

Vineri 20 octombrie cei de la USR s-au dus cu mult peste 350.000 de semnături la Biroul Electoral Central. Cred că ne-am întrebat cu toții de unde și mai ales cum de aproape au dublat pragul de 200 de mii cu o săptămână înainte de termenul final. Răspunsul lor a fost simplu. Atât de simplu că îl știam deja: ”...mai multe mii de cetățeni au contribuit strângând pe cont propriu între 10 și 100 de semnături.”

Probabil a fost cea mai mare mișcare de voluntariat civic - politic din Romania ultimilor ani. Probabil și pentru că mulți români s-au săturat să piardă. Dar uite că nu și-au pierdut și speranța. Probabil pentru că ne judecăm mai puțin și sigur pentru că ne gândim mai mult ca în anii '90. Și nu numai că ne gândim – istoria a consemnat: și facem. Și dacă facem, asta înseamnă că mai avem o șansă, domnule, taximetrist cumsecade: Românii se transformă din telespectatori în cetățeni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca plecam de la conceptia ca USR nu va face minuni, atunci sa votam aceeasi dinozauri de 27 de ani....sa nu ne mai plingem...."minunile" trebuie facute de noi prin modificarea mentalitatii, prin trecerea in sfarsit la munca, seriozitate....bla bla, stiu
  • Like 0
 • Cum a zis si Trump la afro americani - ce avem de pierdut dacă votam cu USR ? ( Trump se referea la el nu la USR )
  • Like 0
 • check icon
  Mulți își fac iluzii că USB > USR ~ N.D. vor face minuni. Fraților, vă faceți iluzii, credeți-mă. Uite, salvați linkul la acest text și la comentarii și haideți să-l recitim anul viitor pe vremea asta, de acord? Eu pun la bătaie una sută lei că veți fi dezamăgiți, dv. cîte una sută lei fiecare care vă entuziasmați. Batem palma? Cine taie? Moderatorul?
  • Like 0
  • @
   Mai bine pierd 100 pe USR, decat 1.000.000 pe penalii ăi bătrâni...
   • Like 0
 • Raul check icon
  Nicusor Dan are acum sacose de la Kaufland... daca prinde un loc in parlament o sa-l vedem cu Vuitton. :D
  • Like 0
  • @ Raul
   Nu sefule, io vreau sa o vad pe Daciana ca trece de la posete Vuitton la sacose Kaufland...
   • Like 1
 • Votand, cei mai multi, usr, nu avem ce pierde. Poate vom castiga. Nu avem garantii in ceea ce-i priveste. Dar avem certitudini,formate pe propia piele, ca lasand hienele de la psd, alde si care,mama lor or mai fi,vom mai pierde inca 4 ani. Se vor face 30 de ani pierduti. Psd, alde, chiar si pnl trebuie scosi din joc. Nu se va putea in totalitate,dar hai sa-i plasam intr-o pozitie nesemnificativa,chiar si daca vor face o uniune. Sa le dam o "palma" sa o simta si sa nu-sui mai revina. Locul lor este la munca,infolosul comunitatii. Sa li se confiste toata averea, inafara de ce se poate justifica prin salariile,si asa exagerat de mari pe tru prestatia lor, jalnica. Poate,poate asa vom reusi sa ne miscam putin, sa nu mai fim rasul,codasii si slugile pomanagii ai europe.i
  • Like 2
 • check icon
  :) Un mesaj de susținere de la Bill Morneau, pentru Dan, Clotilde, Dacian (sunteți gata ?) :

  „Opposition MPs, along with youth and labour advocates, are hitting back at federal Finance Minister Bill Morneau [,] for suggesting millennials should get used to working precarious jobs. [...] "How do we train and retrain people[,] as they move from job to job to job [sic!] ? Because it's going to happen. We have to accept that", Morneau said during a question-and-answer session.”


  Norocul vostru că românii nu vă iau la întrebări - nu-s chiar atât de francofoni pe cât se laudă!

  Like-uri și prietenie.

  P.S.


  Și asta fără să mai spun că nimeni nu pare să vă întrebe ... dacă n-ar trebui să vă amânați planurile salvatoare până după ww3, ca să nu cheltuiți banii de pomană ...
  • Like 0
 • @ Cristian: de ce sunteți atât de sigur ca ați făcut ”mai mult voluntariat ca toți cititorii Republica la un loc”?
  @Ionel: problema nu este că nu avem / aveți bani să cumpărăm / cumpărați din import. Problema este ca cei peste 3 milioane de români produc valoare în străinătate și nu acasă. Zeci de mii de copii sunt separați de părinții lor. Vreți să știți mai mut despre drama celor plecați? vă rog: https://republica.ro/zana-tu-esti-sclava-noastra-dintre-sutele-de-femei-care-au-plecat-din-schela-cladovei-sa-ingrijeasca-batrani
  Și să nu-mi ziceți că sistemul politic care a condus țara vreme de 25 de ani nu are nici o responsabilitate - că nu știu cine mai crede.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  CITAT: Mă enervează.” Acum, ce să zic, și pe mine mă enervează că ți-ai găsit de lucru tocmai la Londra și împreună cu tine încă vreo 3 milioane de români care lucrează afară, produc valoare ieftin, pe care ai lor din țară o cumpără scump din import cu banii trimiși din diaspora. Probabil că dacă ne interesa mai mult politica, acum munceai în țară, ne vedeam mai des, ne enervam mai rar. INCHEIAT CITATUL.....Vorba lui CTP, "zii sa m........tu ca noi nu avem bani sa cumparam din import daca nu ne trimit cei din afara !!! ". Ne luati de fraieri !!??? gata, taximetristii se transforma din telespectatori in cetateni !!!!
  • Like 0
 • "Avem o alegere între o teleormanizare a României și o Românie modernă, europeană. Avem alegerea între sărăcie și un drum către prosperitate și normalitate în România"
  Iata discursul lui Nicusor. Foarte "altfel" dpdv politic, nu-i asa? Aceleasi referiri de defăimătoare la anumite zone geografice, minorități, categorii sociale pe care le intalnesti la oamenii "destepti".
  Cu alte cuvinte, Romania e asa din vina "prostilor" si nu din cauza impotentei "desteptilor", care mai apoi gasesc o scuza pentru propria neputinta in "prostia" altora.
  Pentru genula asta de gandire si de discurs, Nicusor merita un NU!
  • Like 0
 • A devenit traditie ca lucrurile bune sa se perverteasca si in final sa se strice. Toate initiativele, realizarile si inovatiile romanesti care incep promitator, patesc ceva pe parcurs, nu stiu ce - alta formula, alt management, alte ingrediente si devin jalnice si dezamagitoare, dar pe de alta parte, parca asteptai sa se intimple asta, asa ca dezamagirea nu e crincena... Doar e Romania, nu? Si cind ceva merge bine ai mereu un gust amar, asteptind acel moment apoteotic, revelatia ca totul e de fapt subred, murdar, corupt, prevazind motivul prabusirii... Poate ca asa am fost modelati sa gindim, poate e parte din ADNul nostru, dar curios, avem dreptate de fiecare data. Acum nu stiu ce va face USR... E format din oameni, iar oamenii nu-s infailibili. E format din oameni tineri, neexperimentati, care intra cu naivitate intr-un joc unde altii se simt de 27 de ani acasa, grosolan, brutal, abuziv, cu un tupeu care te lasa perplex si castrat de orice reactie... In jocul asta platesti cu aceeasi moneda. Dar vor fi USRistii capabili de asta, si daca vor fi, nu ne vom scirbi si mai tare? Pt ca vrem altceva, altfel, mai nu stim cum, pt ca chiar nu stim ce si totul e fragil, putred si dificil. Cam asta e starea de vot...
  • Like 5


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult