Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am urmărit expresia feței lui Teodosie când i s-a spus: „Diavole ce ești!” și am simțit că mă trec fiori

Teodosie - captură Digi24

Foto - captură Digi24

Am urmărit și eu, ca orice creștin interesat de felul în care se fac lucrurile în biserică, momentul tensionat din timpul slujbei care a avut loc la Catedrala Episcopală din Constanța. Și, privind cu atenție expresia de pe chipul arhiepiscopului Teodosie, îndeosebi în momentul în care a fost numit diavol de un participant la serviciul religios, am simțit că mă trec fiori... 

Pentru context, vă dau aici și povestea, care nu e deloc complicată. În timpul slujbei de la catedrală, un om aflat printre enoriași a început să strige în gura mare că își vrea banii înapoi de la arhiepiscop. Nu știm cu exactitate care e sursa datoriei pe care Teodosie o are la respectivul, însă deducem că ar fi vorba despre niște servicii prestate și neachitate. „Și te întreb! De ce nu mi-ai dat banii mei? Sunt nepotul preotului Stanei Dumitru. Nesimțitule, diavole ce ești! Să nu puneți mâna pe mine. Să-mi dai banii înapoi!” – se aud strigătele protagonistului poveștii pe una dintre filmările realizate în timpul slujbei. Ei bine, de aici devine povestea cu adevărat interesantă. Am privit, pe tot parcursul pleiadei de injurii adresate lui Teodosie, expresia de pe chipul acestuia. Cumva, atunci când era făcut nesimțit sau i se cereau banii înapoi, Teodosie se prefăcea că nu aude, încercând să facă abstracție de strigătele care îl vizau direct. Și avea privirea plecată în cărțile sfinte, pentru că, în mod aproape ironic, întregul moment tensionat s-a desfășurat în timp ce Teodosie citea rugăciuni de dezlegare. Ei bine, în momentul în care i s-a spus: “Diavole ce ești!”, Teodosie a ridicat privirea și a zâmbit într-un fel. Privindu-i și expresia, am simțit că mă trec fiori. A fost o fracțiune de secundă... Nu știu dacă au mai remarcat asta și alții, dar zâmbetul și privirea din momentul ăla îl făceau să arate ca și cum ar fi răspuns involuntar unei chemări…

Text publicat inițial pe pagina de Facebook a autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aiurea, de ce sa te treaca fiorii??? Teodosie a reactionat cu amuzament, avand in vedere ca citea rugaciuni de dezlegare....care se vede ca aveau efect si asupra unora din public, ca acel barbat....deoarece numai diavolul te poate impinge sa=i rostesti numele in biserica......mie imi place Teodosie, .....
    • Like 2
  • Rucs Rucs check icon
    Nu stiu de ce vine acest articol tocmai de la tine, care le vorbesti angajatilor in ultimul hal si ii platesti cu minimul pe economie, si ai o multime de datorii nereturnate.

    Iertati, nu va cunosc, iar comentariul meu de mai sus e o minciuna. Cum ar fi insa ca un jurnalist sa scrie un articol cu un titlu preluat din comentariul meu? Adica pe neverificate? Dvs ati verificat ce striga omul acela? Adica daca cineva striga dupa noi ceva sau ne calomniaza, poate deveni cap de afis in presa, fara verificare? Dvs ati vazut realmente înregistrarea? Auziti sunetele de groaza de pe fundal, femeia aceea saraca, ce striga, cu mințile pierdute? Parintele citea moliftele acolo. Si despre ce zambet de trecut fiorii vorbiti? M-am uitat si eu si nu m-a trecut niciun fior, altul decat sa aud doua persoane care par ca au mintile ratacite (femeia care urla precum un animal si barbatul turbulent) . Sunt zgomote de groaza, ca in filmele cu posedați. Vi se pare normal sa deranjezi o slujba, sa strigi cuvinte ca"nesimtitule"? E comportament decent si normal? Episcopul nu intervine, continua slujba, asa cum e firesc. Dar el nu se poate apara. Dar e o lectie clasica, desigur: calomniati, calomniati, tot va ramane ceva. Pacat, Carmen,sunteti un om frumos, si la chip si probabil si la suflet.
    • Like 2
    • @ Rucs
      Rucs Rucs check icon
      Comentariu dublat
      • Like 0
    • @ Rucs
      Vai săracul sfânt părinte…

      Este timpul să ne maturizăm și să nu ne mai milogim la escrocii ăștia în sutană.
      Poți crede în Dumnezeu și fără a renunța la demnitate când ești în fața acestor scârnăvii umane.
      • Like 0
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    :)) :)) Când e vorba de bani toți își arată adevarata față :)) :)) Dar voi mergeți în continuare și umpleți-le visteriile. Știți vorba aceea “nu e prost cine cere…”
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult