Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am cunoscut și români fericiți: cum „au prins”, în 5 minute, zeci de mii de oameni bani pentru panouri fotovoltaice. Pentru ei, aventura de prosumatori de abia începe

Casa Verde Fotovoltaice

Foto: Profimedia Images

În 5 minute s-a dat tot…

În regiunea de Nord-Est, tot bugetul alocat de Administrația Fondului pentru Mediu programului Casa Verde Fotovoltaice s-a epuizat în 5 minute. De la ora 10, la ora 10 și 5 minute, 13.974 de cetățeni din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au fost pe fază au reușit să depună dosarele online. E doar o etapă regională dintr-un program național care își propune să atingă o țintă ambițioasă: 100.000 de prosumatori în 2023.

Este probabil cel mai „vânat” program derulat de statul român în domeniul energiei regenerabile: cererea enormă din partea cetățenilor pentru subvenția de 20.000 RON necesară instalării panourilor fotovoltaice arată succesul pe care îl are ideea de energie verde printre români, care caută în primul rând o modalitate de reducere a costurilor într-o perioadă în care prețurile cresc (iar dacă asta îi face și prietenoși cu mediul, atunci cu atât mai bine). Accesul la finanțare este primul pas în drumul spre statutul de prosumator (care le oferă oamenilor mult visata independență energetică). Urmează ca panourile să fie achiziționate, instalate și „puse la lucru”. Acest articol este despre provocările fazei următoare, cea de implementare. Pe parcursul documentării, fac referire la date furnizate de E.ON, care susține în Republica.ro o campanie de conștientizare a soluțiilor de eficiență energetică. 

Cum s-a pregătit Aura pentru cursa de 5 minute cu obstacole

Printre cei 13.974 de fericiți din Moldova se găsesc și părinții Aurei Stan. Aura mi-a povestit cum s-a pregătit, cum a depus dosarul pentru ai ei și ce strategie a folosit ca să se încadreze în cele 5 minute.

Antrenamentul Aurei pentru calificările în programul Casa Verde Fotovoltaice a început imediat după ce văzuse ce record stabiliseră ardelenii cu cinci zile înainte (programul se derulează în zile diferite, pe regiuni diferite, astfel încât sistemul electronic, asaltat de cereri, să nu se sufoce). În regiunea Centru, bugetul se terminase în 3 minute și 56 de secunde. 12.253 de oameni din județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu reușiseră să-și depună dosarele pentru a primi finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Părinții Aurei locuiesc într-un sat din Suceava. În urmă cu doi ani, niște consăteni mai bine informați reușiseră să-și pună panouri pe case, cu sprijin de la stat și de atunci tot satul așteaptă să vină noua „ofertă”.

„Mai mulți proprietari de case din Bazinul Dornelor au reușit atunci să beneficieze de o formă de energie sustenabilă. Au împărtășit cu ceilalți dorneni avantajele acestui program. S-a creat mai mult o formă de comunitate decât una concurențială, ceea ce m-a impresionat”, spune Aura. „Așa că părinții mei au adunat actele de la Primărie, ANAF etc. din timp și îmi povesteau că au fost timp mari de așteptare, că oamenii au făcut eforturi reale pentru a reuși să-și elibereze documentele pentru acest program”.

Mama Aurei spune că „n-avea nicio așteptare”. Totuși, a trimis toate actele pe WhatsApp fiicei sale, la București. „Părinții mei nu au depus absolut nicio presiune pe mine, au zis să încerc, deși nu sunt șanse, dar că am regreta dacă nu vom încerca. Mama este racordată la tehnologie, îmi spunea că poate depune și singură de pe telefon, dar poate că sunt eu mai rapidă”, povestește Aura.

Aura a primit actele, le-a descărcat pe un laptop, le-a pus în ordine, apoi a comprimat dimensiunea fiecărui fișier pentru a se încărca mai ușor; știa că platforma e intuitivă, dar a urmărit un tutorial care spune că a ajutat-o mult. Apoi a intrat pe grupuri care reunesc sute de mii de oameni care-și dau sfaturi despre procesul de aplicație, se încurajează. Spune că a revoltat-o mult „o serie de fake news” la care oamenii simpli reacționează și a vrut să le arate alor ei că nu e așa: că unii au recurs contracost la consultanți, parte care până în acest punct e adevărată, dar că platforma s-ar deschide mai întâi pentru aceștia, apoi pentru restul oamenilor. „Ceea ce știam că nu are cum să fie adevărat. De asemenea, am vrut să mă asigur că reușesc și am recurs la ajutorul prietenilor. Am două prietene foarte bune cărora le-am povestit că nu mai am răbdare și că, efectiv, vreau să treacă ziua respectivă. Și m-au ajutat în mod real, ca o soluție de rezervă. Practic, le-am dat documentele în format digital, am creat alte două conturi cu același nume și am încercat toate trei simultan. Și toate am reușit! Un CNP care corespunde unui aplicant poate figura o singură dată în platformă și nu se poate dubla, în ideea că un participant primește o notificare că a fost încărcat un dosar cu numele respectiv. Eu am fost mai rapidă și m-am încadrat într-un minut, teoretic a fost suficient timp, cinci minute. Ele doar au primit notificarea că există un dosar deja încărcat, dar s-au încadrat și ele în timp, fondurile nu erau încă epuizate. Oricum, am avut o convenție de la început: prima care reușește să le anunțe pe celelalte pentru a nu risca descalificarea”, îmi dezvăluie Aura.

Paradox românesc: Actele pentru dosarul online se obțin după ce stai la coadă la ghișeul de la primărie

„Deocamdată este prematur să ne bucurăm, urmează etapa de validare a dosarelor. Dacă vom trece și de această selecție, urmează partea de implementare. Oferta este una variată, dar vom merge pe recomandări. Sunt destui cunoscuți care au avut o colaborare excelentă cu anumiți furnizori, instalatori de fotovoltaice și vom apela la specialiști care au dat dovadă de profesionalism în colaborarea cu ceilalți. Sper ca totul să fie bine până la final, personal aș ajuta benevol și alte persoane să aplice la acest program. Povesteam cu mama despre cum aștepta după acte la cozi și cum printre cei care își așteptau rândul la ghișeu erau persoane foarte, foarte în vârstă. Și se întreba retoric mama: „Și pe ele cine le ajută?” conchide Aura.

La ce trebuie să fie atenți cei care caută o firmă de instalatori de fotovoltaice

Pentru câștigători, urmează etapa de validare a dosarelor și de implementare propriu-zisă.

Stelian Muscalu este consultant în domeniul energiei regenerabile și omul la care apelez când am întrebări specifice. El mi-a spus la ce trebuie să fie atenți cei care intră în faza de montare a panourilor:

„Programul Casa Verde este unul lăudabil, chiar dacă este total dezechilibrat în raport cu cererea. Cei norocoși, care au prins totuși finanțare prin acest program trebuie să țină cont că, pe lângă bani, acest program are un scop precis, și anume să preia din presiunea pusă de consumatori pe Sistemul Energetic Național prin producerea curentului la locul de consum. Pentru o eficiență maximă și o investiție sustenabilă în timp, clienții programului Casa Verde trebuie să țină cont de mai multe lucruri:

1. Vechimea firmei care va face lucrarea (este scrisă pe site-ul AFM, o firmă cu vechime este o firmă cu experiență);

2. Mare atenție la panourile care sunt montate. Recomandabil este ca acestea să fie panouri top 10 Tier1 (Tier1 este un sistem de clasificare a producătorilor de panouri solare fotovoltaice al Bloomberg New Energy Finance Corporation);

3. Mare atenție trebuie acordată invertoarelor folosite. Cererea fiind foarte mare, piața a fost inundată cu tot felul de produse cu calități/randamente diferite. Și aici este necesară o minimă documentare pentru eficientizarea sistemului fotovoltaic;

4. Garanția. Ca în orice lucrare făcută să funcționeze pe termen lung, garanția este un punct cheie. Căutați o garanție cât mai extinsă: minim 10 ani pe sistem, 20 de ani pe funcționalitate/ eficiență;

5. Atenție la elementele care compun sistemul:

- Cablul solar să nu fie sub 4 mm. Din dorința maximizării profitului, multe echipe de montaj folosesc cabluri mai subțiri, ceea ce duce inclusiv la un potențial risc de incendiu;

- Sistemul de prindere trebuie să fie din aluminiu și șuruburile de inox, nu acceptați alte materiale;

6. În final, tabloul complet trebuie echipat cu protecție pe AC și pe DC.

Acestea sunt în linii mari punctele pe care trebuie să le urmărească toți cei care au avut norocul să prindă finanțare prin Casa Verde”.

Stelian mi-a spus că instalațiile fotovoltaice montate pe case trebuie curățate periodic, de cel puțin 2 ori pe an, iar în timpul iernii trebuie deszăpezite, în caz contrar ele vor avea producție zero. 

O soluție integrată: documentație de prosumator, instalare și mentenanță

Cum cererea este foarte mare, deja s-a format o piață a instalatorilor de panouri fotovoltaice, iar business-ul în domeniu se profesionalizează din mers. Cei care își montează panouri pot deveni prosumatori, adică pot da mai departe în sistemul energetic național surplusul - numărul prosumatorilor din România a trecut de 40.000, iar ANRE estimează că numărul va trece de 100.000 în acest an (sursa aici).

Sunt companii mari care oferă soluții integrate și te scapă de bătaia de cap a documentației și a mentenanței sistemului. De pildă, aruncați un ochi pe oferta E.ON Solar Casa Verde, o soluție la cheie furnizată de E.ON Energie România, care include, dincolo de panourile propriu-zise, vizita expertului în locul de amplasare şi evaluarea condiţiilor de implementare, instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic ales, depunerea documentelor necesare pentru întocmirea dosarului de prosumator, inclusiv asigurarea mentenanţei. Pentru o soluție de 6 kW producția de energie medie anuală este de 6300 kWh, traducându-se într-o economie anuală de 8.500 lei.

Foto: Profimedia Images

Q/A by E.ON Solar Home:

  • Cât durează procesul până la instalarea panourilor?

Durata procesului depinde de obținerea tuturor avizelor și acordurilor necesare de la diferite instituții. Întregul proces, de la vizita de evaluare până la punerea în funcțiune poate dura între 2 și 3 luni. Dacă este necesară și modificarea instalației electrice de racordare/ modificare de branșament, durata se extinde.

  • Unde pot fi amplasate panourile fotovoltaice?

Panourile pot fi amplasate pe orice tip de acoperiș, dar pentru un randament maxim este ideal ca unghiul de înclinare să fie de 30 grade, cu orientare spre sud și să nu fie umbrite de copaci sau alte clădiri înalte. Randament apropiat pot avea și pe acoperișuri orientate către est sau vest.

  • Există costuri suplimentare?

La vizita de evaluare, expertul tehnic te va anunța dacă este necesară modificarea instalației de racordare (modificare de branșament). În acest caz, vei achita suplimentar costul de execuție, direct la distribuitorul de energie electrică.

  • Cât produce un sistem de 3 kW?

Un sistem fotovoltaic de 3 kW produce, în medie, 3.500 kWh/an. Această valoare depinde de anotimp (vara panourile produc de 3 ori mai mult decât iarna), de radiația solară, de amplasarea acoperișului și de unghiul de înclinație la care sunt montate panourile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    Bună ziua,am văzut de curând acest articol ,îl înțeleg ca pe o ironie /atenționare la adresa lansatorilor de programe ,cu beneficii de la stat,didicat practic specialiștilor HT-un sport extrem..Vă felicit domnule Negruțiu,prima imagine- 'Păcală' cu panoul în spate- este relevantă, pentru cine are ochi să vadă.Mulțumesc.
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    La o lună după ce a apărut, acest articol are doar un singur comenterariu. L-am citit și l-am răscitit. Nu sunt suficient de competent pentru a comenta pe acest subiect. Și totuși, de câte ori deschid Republica și citesc un nou articol, îmi apare Negruțiu cu "Am cunoscut și români fericiți..." OK, i-a cunoscut, ne-a povestit despre ei, a trecut o lună, l-am citit de 30 de ori, nu credeți că e suficient? Ne mai aduce ceva nou?
    • Like 1
    • @ Ovidiu
      Posibil sa fie fericiti doar in aceasta faza, pentru ca dupa montaj :
      1-constati ca aceasta poveste cu zine nu va fi chiar asa frumoasa mai ales in faza de prosumator- eu am consumat un an si jumatate pina cind s-a concretizat, cu nervi si costuri mari.
      2-iarna nu e sezon (ca vara vorba unui domn-presh) , vara nu e sezon ca e prea cald, daca produci furnizorul ori iti energia in bataie de joc la preturi derizorii, ori iti da banii in 2025 (vezi caz Enel) (eu as plati facturile pe energia furnizata la fel tot dupa 3 ani) dar mai avem si ANRE care OCROTESTE furnizorul si obliga consumatorul sa stea cuminte cind este furat...
      3-dupa 3 ani si jumatate de uz instalatie fotovoltaica 10kW trifazic instalat; calculele statistice spun ca am o rata de amortizare de peste 25 de ani....super!
      • Like 0
  • Partea buna este ca romanii se orienteaza spre solutii la indemana si ce depind doar de ei.
    Partea proasta e ca inca totul easteptat de la stat - pe unde comunismul nu a murit.

    In alte tari subventiile pt panourile fotovoltaice s-au scos, au mai ramas pt baterii. Dar s-a bagat obligativitate ca orice casa noua si orice cladire de firma sa instaleze....
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult