Orice problemă ascunde și o oportunitate, iar una dintre problemele principale ale României este cea a pieței forței de muncă. Polarizată în centrele urbane mari și insuficientă în multe domenii, forța de muncă prezintă o dinamică aparte, deseori diferită de cea demografică.
Pentru o companie care caută să recruteze angajați, nu este doar dificil, ci și o provocare să cartografieze nevoile celor care își depun CV-ul și ce îi face să rămână în companie.
Să mai adăugăm câteva realități? Iată: 70% dintre emigranții români provin din rândul populației active. De asemenea, rata scăzută de angajare în rândul tinerilor absolvenți este o problemă urgentă.
Așadar, într-un tablou cu multe nuanțe cenușii, cum găsești oportunitatea? În primul rând, înțelegând problema, analizând-o și alegând cele mai bune strategii de rezolvare.
Săptămâna trecută am participat la lansarea unui studiu care, din punctul meu de vedere, poate ajuta enorm orice angajator care dorește să își construiască o strategie precum cea descrisă mai sus. Studiul "WORKWISE | Piața muncii. Tendințe și scenarii posibile pentru 2030" este realizat de Pluxee (noul brand al companiei cunoscute sub numele de Sodexo) și FutureStation, analizat de Ipsos România.
Nu este doar o cercetare socială, ci și un exercițiu de imaginație bazat pe cifre. Realizat cu o metodologie complexă, care combină analiza de scenarii cu cercetări cantitative, studiul identifică principalele tendințe care ar putea determina modul în care vom lucra până în 2030, în viziunea angajaților români, dar și a specialiștilor.
Și da, dacă citiți aceste rânduri și nu sunteți antreprenor sau responsabil de HR, ci angajat, să știți că studiul despre care scriu este la fel de valoros și pentru voi. Îl puteți parcurge aici, suprapunând sau comparând credințele voastre cu răspunsurile altor angajați, dar și pentru a vă face niște calcule de carieră plecând de la cum ar putea evolua piața forței de muncă.
Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee România și Bulgaria, spune că: "Datele studiului confirmă că ne îndepărtăm tot mai mult de modelul tradițional al relației angajat-companie. Angajatul trebuie privit prin prisma tuturor rolurilor și responsabilităților pe care le are de îndeplinit și în viața personală. Companiile care vor adopta un sistem de beneficii care să susțină angajatul în mod complet vor câștiga competiția pentru talente în era digitală. Angajamentul nostru este de a ajuta aceste organizații cu resursele necesare pentru a naviga cu succes transformările din viitor."
Și, iată un exemplu concret de transformare, unul care pe mine m-a uimit: 1 din 2 angajați români crede că un program de lucru flexibil, ”la cerere”, va predomina în România până în 2030.
Tranziția nu va fi simplă, dar orice companie ar trebui să se pregătească deja pentru acest viitor probabil.
Apoi, iată o altă tendință: 1 din 3 angajați români consideră că tehnologia va provoca schimbări profunde în modul de lucru până în
2030. În același timp, 43% dintre specialiștii în resurse umane identifică augmentarea performanței umane prin tehnologie ca fiind una dintre cele mai probabile tendințe pentru 2030.
Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea au schimbat deja radical modul de lucru în multe industrii, mai ales în cele care folosesc muncă manuală, iar angajatul lucrează practic alături de un co-pilot tehnologic. Se va opri? Nicidecum, introducerea AI-ului în cât mai multe industrii este o certitudine. Așa că, dragi cititori, angajați, angajatori, vă fac un îndemn cald să începeți să folosiți astfel de instrumente ca să fiți pregătiți, chiar și în joacă, dar nu blocați doar pentru că teama de necunoscut vă face să stați departe.
Diana Stafie, Foresight Strategist & Founder FutureStation, spune că ”acest studiu poate reprezenta o busolă pentru companii și pentru experții în strategii de resurse umane, interesați de provocările pe care viitorul nu foarte îndepărtat le poate genera. Am explorat, alături de Pluxee România și de Ipsos, impactul profund pe care munca flexibilă, rolul companiilor în societate sau în viața angajaților, cât și tehnologia le vor avea asupra modului în care vom munci și am identificat 4 scenarii posibile care pot transforma mediul de lucru până în 2030. În unele scenarii, structurile tradiționale de angajare predomină, balanța puterii înclinând spre angajatori. În altele, analizăm impactul creșterii muncii la cerere, remote, cu mai mulți contractanți și o forță de muncă fragmentată și chiar oportunistă. De exemplu, ne-am imaginat cum ar fi dacă am vedea în următorii ani un efort comun între sectorul privat, decidenții politici și sistemul educațional? Un efort care conduce la mai multe talente în piața locală, plus joburi și salarii la nivelul educației lor. Dar dacă sistemul educațional nu reușește să se adapteze la nevoile pieței din următorii ani? Și atunci am analizat cum ar fi dacă angajatorul devine și educator, și formator. Iar oferta de educație e la fel de importantă ca plata salariului. Vizualizând multiple scenarii de viitor ne ajută să ne facem “amintiri despre viitor”, așa cum avem și despre trecut. Și ne ajută să luăm decizii mai bune în prezent, decizii care să ne țină cât mai departe de viitorul nedorit și să ne aducă cât mai aproape de cel preferat”.
Iar Alina Stepan, Country Manager Ipsos South-East Europe, completează: „Tendințele pe care ni le imaginăm sunt cu atât mai valoroase cu cât le cercetăm impactul potențial în rândul angajaților și specialiștilor în resurse umane. Reușim astfel să surprindem temeri, angoase, întrebări, bucurie sau nerăbdare într-un mod în care să putem apoi, ca angajatori, să fasonăm viitorul nu doar în funcție de ce este probabil și posibil să se întâmple, ci și în funcție de relația pe termen lung pe care ne propunem să o construim împreună cu și pentru angajații noștri.”
În studiul "WORKWISE | Piața muncii. Tendințe și scenarii posibile pentru 2030" sunt identificate cinci tendințe, vă las să reflectați atent asupra lor:
Flexibilitate în relația viață-muncă
Generațiile mai tinere, Millennials și Gen Z, vor prefera simbioza viață-muncă. Ei își vor dori să decidă când, de unde și pentru cât timp lucrează, fiind principalii promotori ai ceea ce se numește "economie la cerere". Vor dori să aibă un cuvânt de spus în relația cu angajatorul și așteaptă beneficii extrasalariale ultra-personalizate care să se adapteze concret nevoilor și stilului lor de viață. Unul din doi angajați români crede că aceasta este una dintre tendințele cu o probabilitate mare de a schimba piața muncii până în 2030, iar jumătate dintre angajați și specialiștii în resurse umane din România consideră că acesta este unul dintre cele mai motivante trenduri.
Competențe pentru viață
Tehnologia transformă toate industriile din mediul de business și implicit forța de muncă. Pentru a gestiona schimbările permanente și presiunea responsabilităților, angajații vor căuta în companii nu doar un simplu loc de muncă, ci aliați care să îi ajute să navigheze prin complexitățile vieții de adult de zi cu zi. Treizeci și cinci la sută dintre angajații români cred că această tendință va deveni realitate până în 2030. Doi din cinci români consideră că o companie care îi va susține în acest fel este un angajator pentru care sunt motivați să lucreze. În schimb, în contextul impactului acestei tendințe asupra satisfacției la muncă, experții în resurse umane sunt mai optimiști decât angajații, aproape jumătate (46%) dintre aceștia plasând acest trend printre cele mai motivante tendințe care vor schimba piața muncii până în 2030, comparativ cu doar 40% dintre angajați.
Impactul în societate
Odată cu accentuarea preocupării pentru schimbările climatice și impactul companiilor în viața comunității, angajații pot deveni și mai selectivi în alegerea companiilor pentru care vor dori să lucreze. Astfel, organizațiile sunt atente la efectul pe care îl au acțiunile lor asupra societății și fac eforturi pentru a avea un impact pozitiv. Treizeci și șapte la sută dintre angajații români cred că alegerea unui loc de muncă în funcție de preocuparea companiilor pentru impactul în societate se va transforma în realitate până în 2030. Doi din cinci specialiști în resurse umane cred că aceasta este una dintre tendințele ce vor schimba piața muncii până în 2030.
Era Datelor
În avansul tehnologic al ultimilor ani, tot mai multe companii devin „data-driven” și caută personal specializat în analiza, interpretarea și utilizarea datelor. Unul din trei angajați români plasează această tendință în lista celor care vor schimba modul în care muncim până în 2030. Pe de altă parte, 43% dintre specialiștii în resurse umane consideră că aceasta este una dintre tendințele cele mai probabile de a se întâmpla și care vor redefini munca până în 2030.
Augmentarea performanței umane prin tehnologie
Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea au schimbat radical modul de lucru în multe industrii, mai ales în cele care folosesc muncă manuală, iar angajatul lucrează practic alături de un co-pilot tehnologic. Unul din trei angajați români consideră că tehnologia va provoca schimbări profunde în felul în care muncim în 2030. În același timp, 43% dintre specialiștii în resurse umane identifică augmentarea performanței umane prin tehnologie ca fiind una dintre tendințele cele mai probabile pentru 2030.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.