Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

”Am venit la vot pentru că nu mai puteam sta deoparte: bunicii mei s-au culcat români pe 28 iunie 1940 și a doua zi erau sub ocupație sovietică”

Drapel România 2025

Foto: Profimedia

M-am trezit azi cu un sentiment ciudat. Bine, e impropriu să spun că m-am trezit, de vreme ce, în realitate, n-am dormit deloc. O stare de entuziasm m-a bântuit toată noaptea și mi s-a format un sentiment nou, pe care chiar nu l-am mai trăit până acum. 

Probabil așa se simt soldații în noaptea de dinainte de a pleca la război: speriați, dar entuziasmați de ideea că au șansa de a lupta pentru țara lor. Ce e drept, nici n-am mai simțit atât de puternic pericolul până acum. Nici n-am mai experimentat situația asta stranie în care suntem astăzi, de a avea de ales între a ne continua drumul european sau de a ne întoarce cu decenii întregi în urmă.

De asta, după ce am pus ștampila pe buletinul de vot și am ieșit din secție, am avut brusc un sentiment de liniște. Ca pe acela pe care îl ai când îți îndeplinești o responsabilitate și știi că efortul tău face diferența. 

Am respirat, deci, liniștită. La scurt timp după momentul ăsta mi-a scris un prieten din Belgia. 

Pentru că azi, mergând la o secție de votare de acolo, a avut o discuție care l-a emoționat atât de tare, încât a vrut să mi-o spună și mie. Poate chiar sperând că povestea asta n-o să moară la el sau la mine, ci va ajunge în lume și va schimba unele percepții sau va trezi părți de conștiință adormite.

Așadar, prietenul ăsta al meu s-a întâlnit cu un bărbat în vârstă. Discuția s-a legat natural, căci curiozitatea și experiența se atrag adesea reciproc. Și i-a spus acest om prietenului meu:

Nu am votat în primul tur. Dar acum, am venit. Cu inima grea și ochii umezi. Am trei țări în suflet. Sunt român. M-am născut în Ucraina, în ținutul Herței. Acum sunt cetățean belgian. Sunt profesor de matematică și fizică. Sau, mai bine zis, am fost.

Am plecat din Ucraina când profesorii au început să fie plătiți cu cărămizi, pantofi sau sticle de vodcă. Acum sunt instalator. Muncesc cinstit. Nu mi-e rușine.

Am venit la vot pentru că nu mai pot sta deoparte. Bunicii mei s-au culcat români pe 28 iunie 1940 și s-au trezit a doua zi sub ocupație sovietică. Fără să fi greșit cu nimic. Fără să întrebe nimeni dacă vor sau nu.

Copile, îți spun cum îi spun și fiicei mele: voi nu știți ce înseamnă teroarea. Nu ați simțit foamea cum îți taie stomacul. Nu ați tremurat când cineva bătea la ușă noaptea. Nu ați pierdut oameni dragi în Siberia, fără mormânt, fără cruce, fără adio. Oasele bunicului meu sunt undeva la poalele Caucazului… dar nu vom ști niciodată exact unde.

Toată viața am trăit cu bagajele făcute. Cu frica în sân. Cu sentimentul că nu aparținem nicăieri: străini acasă și acasă printre străini.

Și azi, vă privesc – tineri, furioși, gata să aruncați totul în aer. Gata să „luați țara înapoi”, fără să știți ce înseamnă, de fapt, să o pierzi. Fără să înțelegeți ce înseamnă să o iei înapoi nu cu demnitate, ci cu 50 de ani în urmă.

Un vot nu e o armă. E un legământ.

Nu votați din ură. Votați cu gândul la ce poate fi. Nu ce-a fost. Nu ce-ați vrea să răzbunați.

Ochi pentru ochi... și lumea va deveni oarbă.

Dar poate, doar poate… dacă votăm cu inima limpede, va începe din nou să vadă.

Și vă las, la rândul meu, aceste cuvinte. Care dor și mângâie deopotrivă. Care mărturisesc și vindecă. Și care nu se vor a fi neapărat un sfat, ci o bucățică de luciditate într-o mare de propagandă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult