Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Este unu și jumătate noaptea. Încă sunt la Chișinău. În câteva ore pornesc spre România. Și vreau să scriu asta, cât e caldă: Nouă, în România, ni s-a urât cu binele!

Imagine din Chișinău

Foto: Profimedia Images

Este unu și jumătate noaptea. Încă sunt la Chișinău. În câteva ore pornesc spre România. Și vreau să scriu asta, cât e caldă: Nouă, în România, ni s-a urât cu binele!

În seara asta, am stat de vorbă cu un cuplu din Republica Moldova, într-un restaurant. Ea, născută în Moldova, dar cu rădăcini în Rusia — bunicii, nu ea. Are 25 de ani. El, moldovean, 27 de ani. Amândoi vorbesc și română, dar și rusă. Ea mai are uneori nevoie de ajutor cu anumite cuvinte. El are pașaport românesc. Ea nu — încă. Speră ca Moldova să intre în UE sau, de ce nu, să se unească cu România.

Lucrează amândoi în Chișinău. Sunt muncitori, educați, dornici să construiască o viață în libertate. Luptă cu corupția, vor democrație și cred în Europa. Am vorbit mult — despre România, despre Moldova, despre alegeri. La un moment dat, m-au întrebat:

„Cum e posibil ca în România să prindă un curent pro-rus? Rușii nu trebuie crezuți. Niciodată.”

Și susțineau sincer ideea Unirii. Mi-au spus, în timp ce ardeam țigări, că tot ce-și doresc e ca România să fie cu adevărat lângă ei. Să nu îi lase singuri.

La aceeași masă, ceva mai târziu, un alt cuplu — români din țară, 40 și ceva de ani, antreprenori, educați, o duc bine. Și-au turnat peste mine tot setul de conspirații: fani CG, votanți... înțelegeți de-ai cui. Le spun că ceea ce susțin e fals. El, mare fan ChatGPT, începe să verifice. Mă validează. După care zice că tot internetul e manipulat. Că adevărul nu mai e adevăr.

Am rămas fără energie. Când orice dovadă e falsă, orice document e falsificat, orice realitate e răsturnată, ce mai rămâne?

Nu, nu sunt fără educație. Nu sunt naivi. Sunt captivi într-o realitate paralelă, fabricată cu migală de propagandă.

Nu poți să-i scoți de acolo. Nu vor.

Am plecat spre hotel gândindu-mă la nedreptatea asta profundă:

Cei care înțeleg libertatea o așteaptă.

Cei care o au deja o calcă în picioare.

Cuplul din Moldova îmi spunea că speră la Unire.

Cuplul din România îmi spunea că „ar trebui să lăsăm Moldova în plata Domnului”.

Putin a reușit. La noi. Să construiască o lume falsă pentru o parte din poporul român.

Câți sunt? Vom afla în câteva ore.

Dar nu doar Putin e vinovat. Suntem și noi.

Noi, cei care am minimalizat pericolul, care am râs în loc să reacționăm, care am zis „lasă, că nu prinde”.

Dar… mai interesează pe cineva adevărul?

Vom vedea în câteva ore. Când se închid urnele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o mare dilemă cum a reușit, cine a reușit? să distorsioneze atât de cumplit realitatea, adevărul încât, indiferent de pregătire?!, atâta omenire să se îndrepte "liber și democratic" către dezastru. Și nu mă refer doar la biata Românie.
    • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Ion check icon
      România nu este "biata Românie", chiar suntem bine și ni s-a urât cu binele!
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult