Ambasada Suediei la București a proiectat un clip omagial dedicat procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce i-a decernat titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru lupta împotriva corupției.
În clipul realizat de ambasada Suediei apar ambasadori, jurnaliști, artiști, antreprenori, dar și oameni obișnuiți care îi transmit mesaje de susținere șefei DNA.
Printre aceștia se află jurnalistul Moise Guran, dar și ambasadorul SUA, Hans Klemm.
„Numele meu este Moise Guran, am 42 de ani și începusem să cred că generația mea își va rata menirea de a schimba ceva în mod fundamental. Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Laura Codruța Kovesi, care face parte din această generație, că ne-a salvat reputația”, a spus jurnalistul.
El este urmat în clip de ambasadorul Hans Klemm. „În umă cu trei ani, SUA i-a acordat doamnei Laura Codruța Kovesi premiul Femei curajoase din România. De atunci, șefa DNA a obținut rezultate impresionante în a-i aduce în fața justiției pe cei bogați și influenți care au furat România și pe români. Astăzi, Suedia îi aduce un omagiu meritat dnei. Kovesi. O felicit pentru primirea titlului de Comandor al Ordinului Steaua Polară. Continuați munca dvs. grozavă și să știți aveți susținerea fermă a comunității internaționale”, a transmis Klemm.
Kovesi a mulţumit regelui Suediei şi ambasadorului acestei ţări la Bucureşti pentru decoraţie şi pentru sprijinul pe care Suedia îl acordă României în lupta anticorupţie. Ea a precizat că distincția reprezintă o recunoaștere a eforturilor DNA și a spus că nu va ceda la presiuni.
"Toate presiunile, toate încercările de intimidare, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvenţi şi hotărâţi. În momentele noastre de cumpănă suntem susţinuţi de oameni curajoşi şi cinstiţi care ne încurajează şi ne ajută să continuăm activitatea indiferent de provocări", a declarat Laura Kovesi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu ma mir de ditirambii si laudele strainilor la adresa d-nei Kovesi pentru ca este usor sa-i manipulezi pe cei care nu cunosc direct realitatile din Romania. Sa nu uitam ca in urma cu un an, si dl. Oprescu primea cea mai inalta distinctie a statului francez cu ditirambii si osanalele aferente, pentru ca ulterior lumea sa afle "distinsul" domn primar organiza furaciuni dupa furaciuni iar astazi este un client fidel al DNA.
Imi amintesc ca pe vremuri "Catavencu" avea o rubrica numita "Categoria: am fost un dobitoc". Probabil ca astazi unii i-ar inregimenta la aceasta categorie pe inaltii demnitari francezi care l-au decorat pe dl. Oprescu. De asemeni, avand eu o varsta, imi amintesc perfect ca Ceausescu luase cam toate decoratiile posibile, acordate de inaltii demnitari demnitarii vest-europeni si americani...
Mie mi se pare si ridicol si periculos ca politicienii, fie ei straini sau autohtoni, sa acorde decoratii unor sefi din aparatul represiv al Statului roman. ( precum d-na Kovesi in cazul de fatza ).
Decoratii sau elogii merita sa primeasca, daca merita intr-adevar, oamenii din societatea civila, personalitati ale artei, culturii sau stiintei sau indivizi care, fara a fi platiti special pentru a fi eroi, au adus servicii comunitatii ( de exemplu un om care, intr-o situatie limita, salveaza viata altui om ). Functionari publici, fie ei si de rang inalt, nu trebuie sa fie decorati si elogiati doar pentru ca si-au facut pur si simplu datoria; iar pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu, d-na Kovesi si ceilalti functionari ai institutiilor de forta ale Statului au salarii, pensii si privilegii de neimaginat pentru cetatenii obisnuiti; iar pentru cei care chiar se evidentiaza in activitatea din aceste institutii ( sefii, ca de obicei ), exista tot felul de recompense ( prime, inaintari in grade sau in ierarhie, etc).
Iata de ce mi se pare ridicola si insultatoare pentru cetateni premierea, decorarea si elogiile aduse unor functionari publici ( sau politicieni ) care isi fac datoria din fisa postului, adica isi servesc comunitatea ( avand ca recompensa beneficiile uriase de care am pomenit mai sus ).
Este evident ca ambasada Frantei ( in cazul Oprescu ) si ambasada SUA respectiv Regele Suediei ( in cazul Kovesi ) nu aveau de unde sa stie despre meritele exceptionale ale celor doi functionari publici decat ca urmare a lobby-ului facut de conducatorii statului roman.
Insa conducatorii Statului roman nu se inghesuie sa faca lobby in Suedia si pentru a se acorda premiul Nobel vreunui literat sau savant roman, desi poate ca avem si noi astfel de personalitati.
Tara noastra are destui profesionisti exceptionali in diverse domenii, nu doar primari sau procurori patrioti si competenti.
Liderii statului roman nu par sa fie interesati sa recomande spre omagiere strainatatii si pe vreun dascal care o fi pregatit cateva zeci de elevi medaliati cu aur pe la olimpiadele scolare internationale sau pe vreunul dintre medicii care au fost, de exemplu, pionierii transplantului cardiac sau de maduva osoasa in Romania.
Statul roman aloca bani multi, omagiaza si recomanda strainatatii doar pe eroii merituosi ai institutiilor de forta; pentru acelasi Stat roman, dascalii, medicii, oamenii de stiinta nu conteaza ; prin urmare acesti oameni nu au nevoie nici de salarii sau pensii bune, nici de alocari bugetare consistente ( pentru a nu dezechilibra bugetul ), nici nu au reprezentanti care sa merite a recomandati pentru fi premiati sau medaliati de ambasadele straine - asa cred liderii Statului roman. Prin urmare dascalilor, doctorilor, oamenilor de stiinta si cultura nu le ramane decat munca: pe bani putini, cu alocari bugetare minime, cu privilegii zero, iar la sfarsitul carierei ii asteapta pensii de mizerie.
E drept, ma ajuta si studiile( umaniste).
Nu-i rau!