Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ambasadori, jurnaliști și oameni obișnuiți apar într-un clip de susținere făcut de Ambasada Suediei pentru Laura Codruța Kovesi, distinsă cu Ordinul Steaua Polară

Ambasada Suediei la București a proiectat un clip omagial dedicat procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce i-a decernat titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru lupta împotriva corupției.

În clipul realizat de ambasada Suediei apar ambasadori, jurnaliști, artiști, antreprenori, dar și oameni obișnuiți care îi transmit mesaje de susținere șefei DNA. 

Printre aceștia se află jurnalistul Moise Guran, dar și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

„Numele meu este Moise Guran, am 42 de ani și începusem să cred că generația mea își va rata menirea de a schimba ceva în mod fundamental. Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Laura Codruța Kovesi, care face parte din această generație, că ne-a salvat reputația”, a spus jurnalistul. 

El este urmat în clip de ambasadorul Hans Klemm. „În umă cu trei ani, SUA i-a acordat doamnei Laura Codruța Kovesi premiul Femei curajoase din România. De atunci, șefa DNA a obținut rezultate impresionante în a-i aduce în fața justiției pe cei bogați și influenți care au furat România și pe români. Astăzi, Suedia îi aduce un omagiu meritat dnei. Kovesi. O felicit pentru primirea titlului de Comandor al Ordinului Steaua Polară. Continuați munca dvs. grozavă și să știți aveți susținerea fermă a comunității internaționale”, a transmis Klemm. 

Kovesi a mulţumit regelui Suediei şi ambasadorului acestei ţări la Bucureşti pentru decoraţie şi pentru sprijinul pe care Suedia îl acordă României în lupta anticorupţie. Ea a precizat că distincția reprezintă o recunoaștere a eforturilor DNA și a spus că nu va ceda la presiuni.

"Toate presiunile, toate încercările de intimidare, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvenţi şi hotărâţi. În momentele noastre de cumpănă suntem susţinuţi de oameni curajoşi şi cinstiţi care ne încurajează şi ne ajută să continuăm activitatea indiferent de provocări", a declarat Laura Kovesi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Excepţional de eficient clipul ; deşi revoltător şi dezgustător prin grobianismul său coreean este bine primit pentru că : 1.generaţia tânără e surprinsă de noul fel cool de a te raporta la o vedetă .2. Generaţia vârstnikăkrede ( ka şi mine ) că a întinerit ci 27 de ani şi 10 zile .Bravo !
  • Like 1
 • Laura check icon
  Stimata Doamna Laura Codruta Kovesi, va respect mult si va acord felicitari pentru activitatea depusa pana acum la DNA. Doresc sa va spun ca munca dumneavoastra reprezinta o inpiratie pentru mine, si as fi vrut sa pot alege o cariera ca procuror anti-coruptie. Sper ca multi tineri din Romania sa va urmeze exemplul si va rog sa le acordati sprijin si mentoring daca este posibil pe viitor cand veti avea mai mult timp si Romania va fi mai putin corupta.
  • Like 0
 • Cri check icon
  Daca lucrurile s-au petrecut precum le descrie in articol d-na Raluca Ion, atunci, in opinia mea, este de rau. Dupa atatea osanale si ditirambi slugarnici, eu cred ca d-na Kovesi risca sa se strice la cap, pentru ca un asemenea aflux de linguseli si osanale penibile pot sa deterioreze gandirea si caracterul oricui, oricat de educat si de echilibrat ar fi omul respectiv.
  Nu ma mir de ditirambii si laudele strainilor la adresa d-nei Kovesi pentru ca este usor sa-i manipulezi pe cei care nu cunosc direct realitatile din Romania. Sa nu uitam ca in urma cu un an, si dl. Oprescu primea cea mai inalta distinctie a statului francez cu ditirambii si osanalele aferente, pentru ca ulterior lumea sa afle "distinsul" domn primar organiza furaciuni dupa furaciuni iar astazi este un client fidel al DNA.
  Imi amintesc ca pe vremuri "Catavencu" avea o rubrica numita "Categoria: am fost un dobitoc". Probabil ca astazi unii i-ar inregimenta la aceasta categorie pe inaltii demnitari francezi care l-au decorat pe dl. Oprescu. De asemeni, avand eu o varsta, imi amintesc perfect ca Ceausescu luase cam toate decoratiile posibile, acordate de inaltii demnitari demnitarii vest-europeni si americani...
  Mie mi se pare si ridicol si periculos ca politicienii, fie ei straini sau autohtoni, sa acorde decoratii unor sefi din aparatul represiv al Statului roman. ( precum d-na Kovesi in cazul de fatza ).
  Decoratii sau elogii merita sa primeasca, daca merita intr-adevar, oamenii din societatea civila, personalitati ale artei, culturii sau stiintei sau indivizi care, fara a fi platiti special pentru a fi eroi, au adus servicii comunitatii ( de exemplu un om care, intr-o situatie limita, salveaza viata altui om ). Functionari publici, fie ei si de rang inalt, nu trebuie sa fie decorati si elogiati doar pentru ca si-au facut pur si simplu datoria; iar pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu, d-na Kovesi si ceilalti functionari ai institutiilor de forta ale Statului au salarii, pensii si privilegii de neimaginat pentru cetatenii obisnuiti; iar pentru cei care chiar se evidentiaza in activitatea din aceste institutii ( sefii, ca de obicei ), exista tot felul de recompense ( prime, inaintari in grade sau in ierarhie, etc).
  Iata de ce mi se pare ridicola si insultatoare pentru cetateni premierea, decorarea si elogiile aduse unor functionari publici ( sau politicieni ) care isi fac datoria din fisa postului, adica isi servesc comunitatea ( avand ca recompensa beneficiile uriase de care am pomenit mai sus ).
  Este evident ca ambasada Frantei ( in cazul Oprescu ) si ambasada SUA respectiv Regele Suediei ( in cazul Kovesi ) nu aveau de unde sa stie despre meritele exceptionale ale celor doi functionari publici decat ca urmare a lobby-ului facut de conducatorii statului roman.
  Insa conducatorii Statului roman nu se inghesuie sa faca lobby in Suedia si pentru a se acorda premiul Nobel vreunui literat sau savant roman, desi poate ca avem si noi astfel de personalitati.
  Tara noastra are destui profesionisti exceptionali in diverse domenii, nu doar primari sau procurori patrioti si competenti.
  Liderii statului roman nu par sa fie interesati sa recomande spre omagiere strainatatii si pe vreun dascal care o fi pregatit cateva zeci de elevi medaliati cu aur pe la olimpiadele scolare internationale sau pe vreunul dintre medicii care au fost, de exemplu, pionierii transplantului cardiac sau de maduva osoasa in Romania.
  Statul roman aloca bani multi, omagiaza si recomanda strainatatii doar pe eroii merituosi ai institutiilor de forta; pentru acelasi Stat roman, dascalii, medicii, oamenii de stiinta nu conteaza ; prin urmare acesti oameni nu au nevoie nici de salarii sau pensii bune, nici de alocari bugetare consistente ( pentru a nu dezechilibra bugetul ), nici nu au reprezentanti care sa merite a recomandati pentru fi premiati sau medaliati de ambasadele straine - asa cred liderii Statului roman. Prin urmare dascalilor, doctorilor, oamenilor de stiinta si cultura nu le ramane decat munca: pe bani putini, cu alocari bugetare minime, cu privilegii zero, iar la sfarsitul carierei ii asteapta pensii de mizerie.
  • Like 5
 • Sigur ca vreau si apreciez lupta ANTICORUPTIE,dar hai sa lasam oamenii sa-si vada de treaba si sa nu le atribuim superlative si osanale ca lui Ceausescu ! O fi buna,dar nu trebuie sa mai facem inca un Ceausescu

  • Like 2
 • Oribil!Parca am fi in timpul lui Ceausescu cand se faceau ode Elenei Ceausescu.
  • Like 2
  • @ Mona Drasinover-Micu
   Aparent, problema dvs. e ca multi din cei ce vor vota pe 11 Dec nu au apucat colajele cu Elena Ceau. Ce v-a mai sfatuit la instructaj? Cand o bagati pe aia cu Soros?
   • Like 2
  • @ Mona Drasinover-Micu
   Este o comparatie de-a dreptul stupida!
   • Like 0
  • @ N Cojocaru
   Sunt prea in varsta pentru a-mi face cineva instructaje.Nu am fost membra PCR si nici acum nu sunt.Pot gandi si cu creierul meu propriu.
   • Like 0
 • Păi, ce să mai zicem față de asemenea omagii instantaneu televizate ?! Eu cred că or fi sincere și neinteresate - tot ce e posibil - dar par altceva. Cel puțin pentru unul ca mine.
  • Like 2
  • @ Marian Raduinea
   Nu e vorba despre OMAGII(va citez!)..., asadar problema credibilitatii este la dv.
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   E drept că e problema mea că n-aș prea vedea pentru ce curaj a tot fost felicitată și decorată recent doamna Koveși (spusesem că a fost omagiată, adică i-au fost aduse elogii, în semn de recunoaștere a unor merite excepționale; există și un salut destul de folosit: omagiile mele, desigur, voit exagerat), considerând că fără rezultate pe toate fronturile de combatere a corupției - lăsată destulă vreme să prolifereze - fără recuperarea prejudiciilor, fraudelor răsunătoare din România, eforturile doamnei nu mă conving. Și nu sunt singurul.

   • Like 2
  • @ Marian Raduinea
   Macar UTC-ista tot asti fost! Coerect?
   • Like 0
 • Păi, ce să mai zicem față de asemenea omagii instantaneu televizate ?! Eu cred că or fi sincere și neinteresate - tot ce e posibil - dar par altceva. Cel puțin pentru unul ca mine.
  • Like 2
 • Frumos si bine meritat acest material care o onoreaza pe dna Kovesi!
  • Like 2
  • @ aurora oncescu
   Cati ani aveti?
   • Like 1
  • @ aurora oncescu
   Coruptia e prima problema in tara asta,daca reusim sa o diminuam simplificam mult ecuatia!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   E dreptul dvs să vă alăturați cortegiului lăudătorilor. Eu mai aștept.
   • Like 1
  • @ Mona Drasinover-Micu
   Suficienti ca sa stiu ce si cum sa spun.
   E drept, ma ajuta si studiile( umaniste).
   • Like 0
  • @ Marian Raduinea
   Chiar asa? S-a format deja un cortegiu?
   Nu-i rau!
   • Like 1
  • @ aurora oncescu
   Păi, cu contribuția dvs, era de așteptat. Adică aci, pe pagină, evident. Unde aveți ceva prestații.
   • Like 0
 • Ruşinos. Să te laude Moise Guran şi cu Hans Klemm e jignitor. Vai de tine, Codruţa, că rău ai mai ajuns...
  • Like 3
 • Stefania check icon
  Are tot respectul meu aceasta femeie! Sa fii trecuta prin toate morcilele posibile si sa ramai in picioare (sa nu uitam ca este un simplu om), nu poate fi decat de admirat.Ii datoram mult acestei Doamne, lucru pentru care ii multumim!
  • Like 2
  • @ Stefania
   La care femeie va referiti? Multi "aliniati" invoca aici diverse personalitati (ori quasi-personalitati, ma rog...).
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult