Foto: Inquam Photos/ Cornel Alin Putan
Când ambasadorul României la Berlin Emil Hurezeanu are discuții cu investitorii germani, aceștia cer, iar și iar, același lucru: parteneri profesioniști și stabili de discuții în interiorul instituțiilor statului român. „Sunt întotdeauna câteva lucruri pe care le cer investitorii germani: o anumită predictibilitate, pe care în materie politică nu o poate controla nimeni, că sunt guverne care nu stau mult, se schimbă prin alegeri, prin remanieri. Ceea ce ar dori ei ar fi asigurarea unei continuități la nivelul al doilea, sub factorii politici. Dincolo de miniștri, trebuie să existe un nivel intermediar al șefilor de agenții, unde să fie un interlocutor permanent, credibil și responsabil, cu care investitorul să poată să vorbească și pe care să se poată baza, indiferent de schimbarea politică. Oamenii aceștia spun: Înțelegem că primul ministru se schimbă, că miniștrii și secretarii de stat se schimbă, dar trebuie să rămână cineva cu care să putem discuta”, explică Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Republica.ro
Acest lucru este valabil și atunci când vine vorba despre industrie, și când vine vorba despre cultură. Din momentul în care România a fost invitată la Târgul de Carte de la Leipzig, care va avea loc în primăvara anului viitor, ministrul Culturii s-a schimbat de trei ori. „De câte ori s-a schimbat ministrul, nici nivelele intermediare nu au mai răspuns. Și ne trezim că mai avem patru luni până la târg. Din fericire sunt editurile, sunt traducătorii, sunt oamenii care au pornit să facă lucrurile chiar în absența administrației care bate pasul pe loc”, spune ambasadorul.
O altă condiție esențială pentru a atrage investitorii străini ar fi existența forței de muncă calificate. „Ceea ce cer germanii și ar trebui să ne preocupe și pe noi, dincolo de interesul lor: cer școli profesionale, adică punerea în aplicare a ordonanței guvernului Cioloș din decembrie 2016, instrucțiuni de aplicare ale reglementării legale”, spune ambasadorul, atrăgând atenția că România trebuie să performeze și în alte sectoare decât cel IT.
„De forță de muncă avem și noi nevoie, nu doar la nivel de IT-iști. Deutsche Bank își face contabilitatea și serviciul IT la București. Daimler Benz își face un centru de engineering la Cugir, unde are și o investiție. Iar Porsche are un centru de IT la Cluj. Noi știm că suntem foarte buni la asta, dar când e vorba de dezvoltare pe teren lung, atunci trebuie investiții multe, mărunte în interiorul României și forță de muncă calificată, dincolo de IT-iși și de ingineri”, este de părere ambasadorul.
Acesta spune că între România și Germania există schimburi economice de 27 de miliarde de euro anual, iar investițiile germane în România au crescut cu 10% anual în ultimul deceniu, în ultimul an creșterea fiind chiar de 16%. Totodată, firmele germane au creat în România 250.000 de locuri de muncă.
„Mă întâlnesc cu investitorii, de exemplu, există acum un investitor de primă importanță, cu care am avut o discuție la începutul lui septembrie, și care ne spunea: Vrem în apropiere de autostradă, dar nu asta e cel mai important, ce ne interesează cel mai mult este acum forța de muncă. Nu vrem în vest, nu vrem mai aproape de Europa de Vest, nu vrem să facem concurență altora. Am merge și în Moldova, am merge și la Râmnicu Vâlcea, dar trebuie școli profesionale și forță de muncă. Dacă iese această discuție, ar fi foarte bine. Ar fi un mare concern german, unul din cele mai puternice și mai prestigioase din lume, care ar veni cu o investiție de sute de milioane de euro în România, în producție”, afirmă Emil Hurezeanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca intentioneaza o investitie pe termen lung, atunci sa investeasca si in educatie si createra valorii adaugate ...
Suntem mai mult decat simpla "forta" de munca
1) criticile la adresa Angelei Merkel sunt in buna masura justificate atunci cand "criticantii" se refera la sutele de mii de migranti pe care i-a adus in Europa prin mesajul politic si atitudinea ei iresponsabila la limita inconstientei. Iata acum ca urmare a politicii ei, intre alte consecinte grave, enumar rapid doar 2:
a) e obligata si Romania sa accepte cote de migranti si asta se va face din banul public adica din buzunarul tau si al meu;
b) a cauzat indirect cresterea ingrijoratoare a extremei drepte care iata a prins 13% devenind a 3-a forta din Bundestag.
2) daca eu simplu cetatean roman o critic pe madam Mekel nu inseamna ca critic Germania si nu inseamna ca nu sunt constient de cusururile mele ca roman sau de problemele grave sau carentele tarii mele. Sau de gunoaiele care ne conduc. Pur si simplu una nu exclude pe alta.
O zi buna.
Ei bine, nu e asa.
- Spuneti ca e posibil sa fi fost santajata de cutare sau cutare (fara a furniza dovezi) in a accepta migrantii. Cand esti cancelarul/prim ministrul celei mai puternice tari din Europa cine te poate santaja ? Si daca da, inseamna pana la urma ca nu meriti acea pozitie de cancelar. Nu te ridici la nivelul ei.
- Spuneti de brate de munca ieftine pentru joburile modeste. Pentru aia existau deja in Germania polonezii, romanii si alti est-europeni gata de asa ceva, mult mai pregatiti si mult mai compatibili cu cultura germana decat migrantii din Middle East. Aici, in Germania, este vorba de o anumita cultura a muncii, a relatiilor de munca in care migrantul din Middle East nu poate fi nici macar janitor, sa dea cu mop-ul pe jos la Porsche sau Mercedes pentru ca si pentru asa ceva trebuie o anumita cultura a muncii pe care migrantul nu o are.
- Spuneti de generozitate dar in calitate de prim ministru sau cancelar prima ta obligatie este fata de propriul popor nu fata de altii. Nu faci acte de binefacere afectand dramatic siguranta (vezi agresiunile sexuale de la Koln) si nivelul de trai al propriilor cetateni pentru simplul motiv ca obligatia (prevazuta dealtfel in Constitutie) este fata de proprii cetateni, nu fata de altii.
- Spuneti de generozitate dar culmea ca d-na Merkel paseaza responsabilitatea pe umerii altor tari: Polonia, Ungaria, Romania etc. Adica le spun eu la vreo 10 cersetori de pe strada "haideti la mine" dar apoi pe vreo 7 dintre ei ii trimit la dvs, acasa d-na Adriana Negruti, ba va mai si explic: "You have to take this people in!". Da, asta da generozitate din partea mea.
Ei acum chiar ca va spun "noapte buna" si sper ca dialogul nostru a fost constructiv.
Daca nu-i invita Merkel sirienii nu veneau ?
Decizia de a veni in Europa este luata de mult timp de migranti; a fost suficient ca Turcia sa-i lase nesupravegheati si au plecat. Nu cred ca "invitatia" lansata de Merkel a fost factorul declansator, mai degraba Erdogan care este deranjat de civilizatia europeana cladita pe valorile crestine si pe respectarea drepturilor omului( se teme de o posibila "contaminare" a electorilor turci cu valori europene ).
- consecintele grave pentru celelalte tari europene si anume faptul ca dupa invitatie, A. Merkel a impus cote de migranti celorlalte tari. Asta a fost grav si a creat si aceste tensiuni intre membrii UE (cazul Ungariei, Poloniei, Austriei etc.)
- consecintele grave pentru Germania insasi, prin faptul ca aceasta politica iresponsabila a lui Merkel a dus la ridicarea extremei drepte la cote neverosimile. A determinat proprii cetateni (in proportie de 13% si in crestere) sa voteze extreme.
Daca vreti un exemplu mic de "fuga de raspundere" este acela in care ati afirmat ca Merkel a fost santajata, citez: "spun unii". Chiar asa ? Si cine sunt acesti "unii" ? I-ati auzit pe la coafor, la salonul de manichiura ? la Antena 3 sau B1 ?
Cand v-am atras atentia discret intre paranteze ca nu ati furnizat nici o dovada in privinta santajarii lui Merkel, ati trecut peste. :)
Iar textul dvs initial nu a fost uitat, el este compus in linii mari din 2 idei: una, cum ca ce netrebnici sunt politicienii romani si doi, cum ca ce minunata e Merkel si cum nu iau ai nostri netrebnici exemplul lui Merkel.
Cu prima parte, vorba aia, suntem de acord ca suntem de acord, ce mai era de spus ? in privinta partii a II-a, am incercat sa va arat cu argumente ca Merkel nu e chiar asa minunat politician, dar in ciuda argumentelor mele, Merkel ramane in opinia dvs un politician minunat, doar ca are unele "imperfectiuni".
Aici suntem de acord ca nu suntem de acord.
Pot sa ma retrag acum fara "a fugi de raspundere" ?
Domnu' Dragnea...ştii ceva?