
(Foto: George Călin/Inquam Photos)
Investitorii americani se arată îngrijorați de recentele declarații privind industria pensiilor private din România.
Într-o scrisoare adresată premierului Mihai Tudose, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) își exprimă preocuparea de faptul că beneficiile acumulate în sistemul de pensii multipilon din România vor fi diminuate, ca o consecință a scăderii ratei de contribuție la fondurile aferente Pilonului II.
„În mod similar, propunerile de a permite participanților să opteze pentru Pilonul II ar submina ulterior diversitatea și stabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii bazat pe cei trei piloni. Credem că astfel de schimbări vor afecta perspectivele cetățenilor români, atât persoanele angrenate în procesul de economisire, cât și pensionarii”, se arată în scrisoare.
„În România, legea pentru Pilonul II a fost bine structurată, cu o creștere treptată a ratei de contribuție. Considerăm că majorarea contribuției la 6% este vitală pentru a asigura conformitatea cu Legea nr. 411/2004, având ca rezultat creșterea încrederii în Guvernul României, generând simultan beneficii sociale și economice semnificative”, adaugă AmCham.
AmCham România îndeamnă Guvernul să mențină stabilitatea și predictibilitatea, elemente esențiale în procesul decizional de investire, atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice și atrage atenția că inversarea reformei sistemului de pensii „ar deteriora perspectivele investițiilor în România”, deoarece administratorii fondurilor de pensii din cadrul Pilonului II s-au implicat înțelegând că mediul de reglementare nu s-ar schimba în mod negativ.
„Pentru investitori, atât locali, cât și străini, asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu o legislație previzibilă și transparentă, precum și respectarea statului de drept sunt condiții esențiale pentru luarea deciziei de investire și derularea în bune condiții a afacerilor. Investind mai mult de 93% din active pe plan intern, fondurile aferente Pilonului II de pensii reprezintă o sursă vitală de economii colectate alocate investițiilor productive pe termen lung și investițiilor în infrastructură - cruciale pentru consolidarea piețelor de capital și a economiei”, se arată în scrisoare.
„Stoparea reformei sistemului de pensii ar constitui un precedent periculos al intervenției Guvernului în sectorul privat, cu daune economice, financiare, de încredere și reputație pentru România, în special la nivelul pieței de capital, într-un moment foarte important al dezvoltării acesteia, când România aspiră la statutul de piață emergentă, statut care odată obținut va atrage investiții suplimentare în România”, subliniază AmCham.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.