Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Camera de Comerț Americană: Stoparea reformei sistemului de pensii ar constitui un precedent periculos al intervenției Guvernului în sectorul privat

Mihai Tudose, prim ministru

(Foto: George Călin/Inquam Photos)

Investitorii americani se arată îngrijorați de recentele declarații privind industria pensiilor private din România. 

Într-o scrisoare adresată premierului Mihai Tudose, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) își exprimă preocuparea de faptul că beneficiile acumulate în sistemul de pensii multipilon din România vor fi diminuate, ca o consecință a scăderii ratei de contribuție la fondurile aferente Pilonului II. 

„În mod similar, propunerile de a permite participanților să opteze pentru Pilonul II ar submina ulterior diversitatea și stabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii bazat pe cei trei piloni. Credem că astfel de schimbări vor afecta perspectivele cetățenilor români, atât persoanele angrenate în procesul de economisire, cât și pensionarii”, se arată în scrisoare. 

„În România, legea pentru Pilonul II a fost bine structurată, cu o creștere treptată a ratei de contribuție. Considerăm că majorarea contribuției la 6% este vitală pentru a asigura conformitatea cu Legea nr. 411/2004, având ca rezultat creșterea încrederii în Guvernul României, generând simultan beneficii sociale și economice semnificative”, adaugă AmCham. 

AmCham România îndeamnă Guvernul să mențină stabilitatea și predictibilitatea, elemente esențiale în procesul decizional de investire, atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice și atrage atenția că inversarea reformei sistemului de pensii „ar deteriora perspectivele investițiilor în România”, deoarece administratorii fondurilor de pensii din cadrul Pilonului II s-au implicat înțelegând că mediul de reglementare nu s-ar schimba în mod negativ. 

„Pentru investitori, atât locali, cât și străini, asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu o legislație previzibilă și transparentă, precum și respectarea statului de drept sunt condiții esențiale pentru luarea deciziei de investire și derularea în bune condiții a afacerilor. Investind mai mult de 93% din active pe plan intern, fondurile aferente Pilonului II de pensii reprezintă o sursă vitală de economii colectate alocate investițiilor productive pe termen lung și investițiilor în infrastructură - cruciale pentru consolidarea piețelor de capital și a economiei”, se arată în scrisoare.

„Stoparea reformei sistemului de pensii ar constitui un precedent periculos al intervenției Guvernului în sectorul privat, cu daune economice, financiare, de încredere și reputație pentru România, în special la nivelul pieței de capital, într-un moment foarte important al dezvoltării acesteia, când România aspiră la statutul de piață emergentă, statut care odată obținut va atrage investiții suplimentare în România”, subliniază AmCham.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult