Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ana Blandiana, despre Corneliu Coposu: „Avea o distanță aproape metafizică față de lumea politică”

Corneliu Coposu

Foto: Mary Evans/Allstar/Stewart Kenda / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Poeta Ana Blandiana a evocat în cadrul emisiunii „În fața ta" de la Digi24 personalitatea lui Corneliu Coposu care, conștient că nu mai are mult timp la dispoziție, marcat de experiența de deținut politic, nu avea iluzii despre clasa politică și astfel manifesta o detașare aproape metafizică față de intrigile politice.

„Știa că nu mai are mult timp, deci nu avea niciun fel de iluzii despre masa oamenilor politici sau a viitorilor oameni politici. Asta îl făcea să nu intervină cu adevărat, adică să simtă că nu mai are timp, că nu poate schimba ceva esențial. Noi cei de la Alianța Civică băteam țara, aveam peste tot filiale, unde veneau și cei din PNȚ și ni se spuneau tot felul de lucruri care nu erau în regulă, veneau tinerii în primul rând din partide ... Și la un moment dat ne-am hotărât să transmitem toate aceste semnale, deși nu era treaba noastră într-un fel. Și mi-am dat seama că i se păreau fleacuri. Avea o distanță aproape metafizică față de lumea politică”, a afirmat Ana Blandiana. Ea a mărturisit că l-a invidiat și l-a și admirat pe Corneliu Coposu pentru că, în calitate de scriitor, ea și-ar fi dorit să aibă aceeași detașare față de viața reală. 

Reflectând la declinul Partidului Național Țărănesc (PNȚ), care a avut un rol important în viața politică a anilor 90, Ana Blandiana a ajuns la concluzia că unul dintre factorii care au contribuit la dispariția lui a fost tocmai modul în care mulți dintre membrii săi, foști deținuți politici, percepeau jocurile politice.

„Dar de câte ori mă întreb - și asta chiar este o întrebare cum a fost posibil să dispară acest partid care a fost atât de important în istorie și cred că unul din motive a fost această.......Erau prea mulți foști deținuți politici care trăiseră o experiență existențială care făcea să vadă binele și răul în dimensiuni aproape metafizice, în timp ce toate fleacurile astea, intrigile politice, li se păreau ridicole. Lui (lui Corneliu Coposu – n.n.) cel puțin”, a spus Blandiana la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    La trecerea lui în neființă scriam aceste rime...

    RUGĂ…
    -la mormântul „seniorului”, acest Cristos al vremurilor noastre… -

    Ai preschimbat o viaţă pe-o idee
    Şi ţi-ai lăsat o viață-n puşcării
    Azi eşti pământ… Noi suntem (încă) vii
    Dar viaţa noastră fără tine ce e?

    Mai marii zilei ţi-au săpat mormântul,
    Bieţi politruci, prea jalnici farisei
    Ce-onoarea şi-au vândut-o pe doi lei
    Şi-au murdărit cu umbra lor pământul…

    Viaţa ta întreagă – doar prestanţă
    Şi bătrâneţe făr-de tinereţe…
    Eu, mai sărac cu încă o speranţă
    Şi mai bolnav cu încă o tristeţe

    Deşi tardiv, umil îţi cer iertare
    În numele acestui biet popor,
    În numele nădejdii-n viitor,
    În numele speranţei ce nu moare,
    În numele ideii de dreptate
    Şi adevăr, ce încă e pribeag,
    În numele martirilor ce zac
    Fără de cruci în locuri neumblate…

    Iartă-i Cornele!... Iartă-i pentru toate,
    Iartă-i, Cornele!... N-au ştiut ce fac…
    -1995-
    • Like 0
  • Întâmplarea a făcut să fiu în preajma lui Coposu. I s-a spus ca sunt mulți securiști infiltrați î PNȚ. Răspunsul a fost : știu dar e mai bine să-i avem sub control. . Rezultatul - dispariția PNȚ din politica românească. Vezi și cazul PNL. Aproape toți cu adevărat liberali au fost scoși din partid. Azi, pnl este condus de foștii pd-iști, care numai liberali în gândire nu sunt. Acesta este și motivul pentru care se simt atât de bine cu psd-iștii foțtii lor frați. Azi pnl se salvează sub cămașa unuia ca Ciolacu. D-na Blandiana a fost în potriva candidatului la președenție, Nicolae Manolescu, - o mare greșeală- și la susținut pe Emil Constantinescu, inclusiv PNȚ. Rezultatul îl cunoaștem.„Criptocomuniștii”cum în numea Coposu sunt ,azi, cei mai mare=i democrați care ne și dau lecții de democrație.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult