Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Analiză Funky Citizens. Asaltul asupra justiției. Cele mai dăunătoare modificări ale Codurilor penale

Tudorel Toader - Florin Iordache (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

În analizele de mai jos veți găsi o scurtă trecere în revistă a unora dintre cele mai problematice modificări ale Codurilor penale. Proiectele, trecute rapid prin Parlament, se află în acest moment la stadiul controlului de constituționalitate. Schimbările aduse Codurilor penale pun probleme atât din perspectiva procedurii prin care a fost schimbată, pe repede înainte, politica penală a Statului român, cât și din perspectiva conținutului.

False pretexte: modificările au fost realizate sub pretextul transpunerii Directivelor Europene 343/2006 și 42/2014 și al alinierii cu deciziile Curții Constituționale, însă rezultatul excede sau chiar merge pe lângă aceste texte.

Graba strică treaba: ambele proiecte de lege au fost aprobate printr-o procedură de urgență fulger prin Parlamentul României, oferind extrem de puțin (spre deloc) timp pentru dezbatere publică. Ca exemplu, după ce Codul Penal a fost votat în Senat pe 3 iulie, deja pe 4 iulie trecuse deja și de Camera Deputaților. Cât despre CPP, după ce a fost votat în Senat pe 13 iunie, deja pe 18 iunie trecuse și de Camera Deputaților.

Materialul a fost realizat de Alis Socea, Elena Calistru și Cosmin Pojoranu, cu sprijinul unei comunități minunate de experți în domeniu, cărora le mulțumim pentru îndrumare și răbdare!

Mai jos puteți urmări tot traseul prin Parlament al Codurilor penale și al Legilor justiției:

CODUL PENAL

Puncte cheie – elemente nocive:

* Vor fi dezincriminate unele fapte care sunt, în prezent, sancționate de legea penală. Iar unele dintre ele vor fi mai greu de dovedit.

* Vor fi reduse limitele de pedeapsă pentru anumite infracțiuni, ducând la prescrierea unor fapte. De asemenea, se modifică în general termenele de prescripție, ceea ce vă lăsa mult mai puțin timp pentru constata, cerceta și judeca o infracțiune.

* Condițiile de eliberare condiționată sau circumstanțele atenuante vor face mai dificilă pedepsirea unor infracțiuni grave, elemente care nu mai sunt de natură a descuraja fapte de corupție sau fraudele.

* Vor fi impuse condiții suplimentare pentru realizarea confiscării extinse, determinând îngreunarea recuperării foloaselor obținute prin infracțiuni.

* Sunt redefinite elemente importante sau puse condiții suplimentare în ceea ce privește probele, membrii familiei, categoriile de funcționari ș.a.

Mai jos puteți urmări modificările dăunătoare aduse Codului Penal:

CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ

Puncte cheie – elemente nocive:

* Sunt îngreunate procedurile legate de obținerea sau utilizarea probelor în cercetarea infracțiunilor

* Timpul disponibil pentru cercetarea unei fapte penale se restrânge semnificativ pentru că procurorii mai au la dispoziție doar un an pentru a identifica făptașul sau doar 6 luni de la momentul în care identifică indicii noi pentru a redeschide eventual dosarul

* Modificările aduse pe partea de procedură riscă să afecteze inclusiv cooperarea internațională în materie judiciară

Mai jos sunt modificările dăunătoare aduse Codului de Procedură Penală:

Pentru o analiză pe conținutul legilor justiției, consultați materialul realizat de Funky Citizens în luna mai.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult