Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Anatomia fricii. În apărarea vecinilor fără suflet ai asistentei din Galați

Mihaela Moga Pal, asistentă Galați

Foto: Mihaela Moga Pal Facebook

O asistentă din Galați care lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase a intrat în conflict cu vecinii ei. Aceștia au chemat Poliția, au aruncat clor pe ușa ei și au dat-o afară din micul magazin de la parterul blocului.

Ce mai știm?

Asistenta decisese să plece de lângă familia ei pentru a nu o infecta cu noul coronavirus. S-a mutat într-un apartament în care nu mai locuia de trei ani. Merge la serviciu și la magazin ca de obicei.

Având în vedere că doamna asistentă a presupus că este expusă din cauza mediului de lucru, s-a hotărât să plece de acasă și să se mute singură într-un alt apartament.

Vecinii (am văzut chiar și o familie de bătrâni) s-au panicat și în prima fază au chemat poliția. Au constatat că Poliția nu a făcut nimic. Asistenta a continuat să meargă la serviciu și la magazin. Vecinii s-au speriat.

Au auzit că, în lumina noilor reglementări, orice persoană care intră în contact cu bolnavi de coronavirus se consideră contact. Au considerat-o pe doamna asistentă contact. Și apoi doamna asistentă lucrează la „Infecțioase”, cuvânt care trebuie să fi amplificat spaima vecinilor din categoria „între 11 și 13”.

Cadrele medicale din spitalele de boli infecțioase sunt extrem de expuse infectării. Nimeni nu le face teste. Ele vin și pleacă prin oraș. S-au promis teste „în masă”, dar până acum nici măcar cadrele medicale implicate în prima linie nu sunt testate automat.

Toată lumea condamnă comportamentul reprobabil al vecinilor și al patronului de la micul magazin de bloc. Nimeni nu a încercat să se pună în papucii acelor oameni. Analiștii de la televizor vorbesc despre discriminare, despre educație, despre SIDA și coronavirus. Sună penibil. Aici nu e vorba de discriminare, oamenii au făcut ceea ce li se spune și li se cere pe o mie de voci: distanțare socială, măsuri de protecție, sesizarea autorităților. Ei poate că n-au văzut-o pe doamna asistentă ca pe „un erou” - așa cum li se spune la televizor cadrelor medicale -, ci mai degrabă ca pe o potențială sursă de infectare în bloc.

O prezentatoare melancolică o întreabă pe asistentă dacă vecinii s-au oferit să-i cumpere alimente, încercând să apese pe latura inumană a oamenilor. Din punctul de vedere al prezentatoarei, ar trebui ca vecinii aia bătrâni să-i ducă sacoșele cu alimente.

Ca spectacolul să fie complet, au apărut a doua zi dimineața niște tanchiști cu flori și cu scuze pentru mizeriile făcute de vecini, moment transmis pe rețelele sociale ale Armatei.

Dincolo de această analiză a faptului divers, înțelegem unde am ajuns cu anxietatea socială, cu tensiunea generată de izolare, cu suspiciunea, cu frica de a nu fi infectați.

Doamna asistentă este un om dedicat și responsabil, care încearcă să-și facă treaba cât mai bine în condițiile date. Această întâmplare a pus, cum era de așteptat, accentul pe reacția vecinilor, când „știrea” e, de fapt, alta: cum își protejează statul cadrele medicale și ce face ca acestea să nu ajungă să-i expună și pe alții.

Dacă medicii și asistentele din prima linie sunt - așa cum li se tot zice - „soldați”, atunci s-ar cuveni ca țara să-i țină „în cazărmi”. Să le ofere spații de locuire în/ lângă spitale, pentru a diminua riscul ca, odată plecați cu virusul din spital, să-l răspândească comunitar. Credeți că e o exagerare? Priviți ce s-a întâmplat la Suceava, unde cadrele medicale s-au infectat în spital, după care au dat mai departe în familii și comunitate. Fără voia lor, cadrele medicale au fost cei mai eficienți agenți de transmitere a bolii în oraș. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că în acest moment „1000 de persoane infectate umblă libere prin oraș”, fără să știe că poartă virusul. Cunoscând acest lucru, stimați cititori, aveau sau nu aveau de ce să le fie frică vecinilor din Galați?

Cadrele medicale sunt extrem de expuse, sunt convins că nu doresc să se infecteze și nu doresc să răspândească boală. Ar trebui testate cu regularitate și izolate în condiții foarte bune. În felul acesta s-ar evita multe neînțelegeri. Polițiștii care l-au amendat pe proprietarul micului magazin de la parterul blocului cu 10.000 de lei nu s-au gândit nicio clipă că omul ăla încerca să oprească răspândirea bolii, așa cum auzise de la televizor că trebuie să facem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Inca odata lipsa de informatie pertinenta face ravagii in arealul mioritic. Dupa ce am citit o gramada de articole in legatura cu Sars Covid-19 pe mai toate siteurile de limba engleza in aceasta dimineata am dat peste un articol similar si de aceeasi calitate de aceasta data in limba romana la adresa: http://frip.ro/doina-si-costel-atanasiu-doi-reputati-virusologi-romani-din-sua-spulbera-miturile-care-roiesc-in-jurul-noului-virus-terorist-dar-fixeaza-si-adevaruri-esentiale/?fbclid=IwAR04BNGsxFOL20tO25fTPfGy-Uy5ZTQJV3yxcoRxDvwzgVYkmtprFerv2x8
    Asa ar fi trebuit sa arate un comunicat oficial al autoritatilor, de restul oricum fiecare bastinas de pe la noi are o parere proprie. Daca adaugam si teama, zvonistica si egoismul fiecaruia iese cunoscuta ciorba de potroace romaneasca in care totul este alandala si in care nu se mai stie de unde sa plecat incotro se merge si unde se doreste a se ajunge.
    • Like 1
  • Acest episod poate fi explicat doar prin „2 cuvint„ : oameni răi, oameni proști. Un cadru medical care lucrează într-un spital de boli infecțioase, poate fi teoretic periculos pentru alții cu care vine în contact, orișicând. Dar cum spuneam, sunt răi și total ignoranți, unii dintre românii noștri.
    • Like 1
  • Sunt f. multe discutii ,unele isi au rostul [democratic,toate trebuiesc luate in considerare!],iar altele nu prea isi au rostul! Din punctul meu de vedere,cred ca ar fi corect ca personalul medical si spatiile in care se trateaza cei infectati cu Covid19 sa fie astfel protejate-prin echipament adecvat si dezinfectia ireprosabila a spatiilor de lucru[saloane pt bolnavi,laboratoare de analize spatii in care personalul medical sa se poata dezinfecta la inceperea si terminarea serviciului,incat sa nu mai existe in randul cetatenilor neafectati de acest virus teama de a fi infectati si ei de catre cadrele medicale cu care sunt vecini sau interactioneaza in societate! Uneori ,se mai si exagereaza ,si asta poate ca nu din cauza ca ,,e lumea rea'' 1 Lumea a devenit fricoasa ,tematoare ,lipsita de incredere in sistemul medical din Romania pe care toata lumea il critica uneori pe bune ,,dar de cele mai multe ori fara rost!
    • Like 1
  • Paul check icon
    In definitiv, ce s-a întâmplat e ca o turma de idioți s-au gândit sa își facă dreptate singuri, iar autorul articolului in mod absolut imbecil încearcă sa le găsească scuze. Draga autorule, stirea este ca vecinii și-au luat dreptatea in mâna și au făcut ce i-a dus capul, dacă nu îți dai seama ca este întotdeauna greșit sa treci peste regulile societății ești pesedist. Tampitii de vecini care s-au gândit sa aplice ei după capul lor măsuri de decontaminare și prevenție “personale” sunt de condamnat, din cauza ca ceea ce au făcut nu intra in atribuțiile lor și reprezintă un atac la adresa altui membru al societății, care a avut ghinionul sa lucreze la “Infecțioase”. Ce au făcut vecinii nu poate fi asimilat legitimei apărări, ci e agresivitate gratuită pe un suport de tâmpenie. Dacă ne luam după esența argumentației articolului ajungem la concluzia ca e ok sa caftim seniori pe strada, ca din cauza sensibilității lor la infecția cu Corona stam toți acasă și s-ar putea sa avem o criza economică de toată frumusețea care ne va afecta in mod seminificativ bunăstarea materială cu consecințele de rigoare.
    Insinte sa dai cu parul, îți pui capul la contribuție, dacă ai magazin la bloc și îl ții deschis, nu te iei de clienți, ci îți montezi un ecran protector de plexiglas in fata tejghelei. Dacă stii ca vecina lucrează la spital, nu ii dai cu clor pe usa, ci te izolezi in casa, și când e absolut necesar sa ieși afara, pui un sal peste nas si porți mănuși. Dacă ai prea mult clor și mult timp liber, pui mâna și dezinfectezi holul blocului, scările și liftul.
    Acestea fiind spuse, bineînțeles ca e logic sa testezi cadrele medicale și in anumite condiții sa le izolezi.
    • Like 13
    • @ Paul
      Ma, exceptand virulenta, simt nevoia sa-ti dau si tie dreptate. Desi i-am dat si autorului. Sunt cam confuz astazi, din cate vad. :-)
      • Like 5
    • @ Adrian Gabriel
      Paul check icon
      :-) Mersi, apropos de virulenta, am ajuns la concluzia ca de multe ori are efectul de a “trezi” lumea in condițiile in care discursul civilizat se pierde in detalii. Încerc sa o aplic pe cât posibil doar când e absolut necesar...
      • Like 4
  • „DACĂ și cu PARCĂ
    Se plimbau în barcă
    Dacă DACĂ nu era
    PARCĂ parcă se îneca”
    Până guvernul are posibilitatea de a caza pe cei care luptă pentru noi, când n-are unde caza pe cei cu suspiciune, rămân întrebarile de bun simț:
    Ce șanse sunt să mă infectez de la asistentă?
    Dacă mă infectez DE ORIUNDE ce șanse sunt să nu mă îngrijească o asistentă?
    • Like 4
  • Delia MC Delia MC check icon
    Eu văd aici și alte probleme, de fond și care deocamdată nu au leac:
    -oamenii sunt literalmente intoxicați de presă și televiziune. Iau absolut de bune toate trăsnăile care se spun acolo (mama încerca ieri să mă convingă că virusul ăsta e făcut în laborator- nu cred deloc). Toate cadrele medicale sunt atunci contacți? De Covid, de tbc, de HIV, hepatite, etc.

    -tendința de a fi în extreme, ori blamează pe cineva/ o categorie, făcându-i cu ou, oțet și urări de "bine" ori îi urcă în slăvi.
    Medicii și cadrele medicale sunt ori șpăgari nerușinați, ori posesori de diplome false ori dezertori ori eroi. După cum spune presa. O iau cam toți după fentă: medici cu diplome false au fost 2 sau 3. Dar cu toată verificarea la sânge a tuturor diplomelor, planează mereu suspiciunea fiindcă tema asta a ținut prima pagină zile în șir. "Dezertori" 0,2 % sau mai puțin.

    Dar nu vrem să locuim cu vreun erou, nici măcar pe scară (cu tot spălatul și dezinfectatul, masca, etc). Să fie acolo, la ei! Dacă era " dezertor" primea ouă și roșii în figură?

    Eu nu i-aș spune " Anatomia fricii " ci "Anatomopatologia fricii". Nu se poate asigura cazare pentru toate cadrele medicale. Se poate însă asigura pentru toți protecție. Cel mai important, se poate asigura fiecare om, indiferent 11-13 sau nu, că și-a cuplat creierul din dotare. Dacă e obișnuit s-o facă...
    • Like 2
  • Dacă stai strâmb și judeci drept nu ai cum să nu rezonezi cu ceea ce spune dl. Nucu Morar.
    Dacă ești permeabil la propaganda deșănțată comisă cu sau fără știință de mijloacele de „informare” ajungi să te înrolezi cu arme și bagaje de o parte sau alta a baricadei ridicate de aceste mijloace de (dez)informare în masă.
    Da, tot ceea ce ține de combaterea pandemiei trebuie pus sub comandă și organizare militară ( spitalele și personalul medical precum și spațiile de carantină instituționalizată ).
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Like pentru " presa de (dez)informare. Păi nu trebuie generalizat. Decât în cazul în care sunt manageri de 2 lei (Suceava și încă ) care i-au trimis pe front fără puști. Apropo, ce face Suceava in privința celor 1000 potențial infectati care umblă pe străzi? Aș zice, anchete și testare în masă. Se face oare? Ori testează flutur-i ?
      Cauza e gestionarea eronată, de la bun început. Intai neglijență apoi militărie. Odată se face prea puțin iar apoi se exagerează. Cadrele medicale au lucrat cu protecție sumară sau deloc. Măsura apoi, bineînțeles, militărie, carantină in spital. Au fost obligați, amenințați să muncească, mulți fiind deja bolnavi. În spital mult mai rău ca la închisoare.
      Cei care în situație mai blândă sunt trimiși la centre de carantină, n-au voie să spună unde. Dacă se îmbolnăvesc nu li se permite concediu medical (cunosc caz) dar nici nu sunt testați.
      Dacă se respectă regulile de protecție pentru cadrele medicale nu trebuie. Cel puțin nu pentru toate. A postat cineva care lucrează pe " front " în Germania și vine seara acasă la familie.
      • Like 0
  • Aveti dreptate, cadrelor medicale din prima linie cel putin ar trebui sa li se asigure spatii in care sa locuiasca in perioada asta. Doamna asistenta stia ca risca sa raspandeasca virusul, de aceea a decis sa-si protejeze familia mutandu-se in alt bloc. Unde, inevitabil, risca sa ii infecteze pe altii. Sigur, riscul e mai mic, n-as vrea ca in gestul asta cineva sa vada o forma de egoism, una e sa locuiesti in acelasi apartament cu un potential infectat si alta pe aceeasi scara, dar cat de mic, exista. Si aici intervine decizia autoritatilor care trebuie sa asigure spatii corespunzatoare pentru odihna cadrelor medicale.
    • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Ok,aveti dreptate cu "ar trebui" dar din pacate nu se intampla. Deocamdata. Pana cand se va intampla ce ar fi trebuit sa faca acea asistenta(si altii ca ea)? Pana cand se intampla,hai sa aruncam cu clor pe usile tuturor cadrelor medicale si sa-i insemnam in frunye ca sa nu mai poata intra in magazine sau oriunde altundeva. Sau hai sa-i incurajam pe toti sa demisioneze.
      • Like 5
    • @ Iustin Grama
      Imi pare rau, dar nu cred ca ati inteles ce-am zis. Nu ma refer deloc la gestul asistentei, decat atunci cand spun ca el nu trebuie considerat ca fiind unul egoist. Adica, scuze, ii iau apararea. Eu vorbesc strict de autoritati, nu stiu de ce simtiti nevoia sa-mi spuneti ca asistenta n-avea de ales. N-am spus nicaieri ca avea de ales si daca e nevoie o spun: categoric nu avea de ales, faceam la fel in locul ei.
      Si nici in articol, dealtfel, nu apare nicio nota negativa la adresa asistentei, ci doar la adresa autoritatilor. Plus apararea vecinilor "fara suflet" in pielea carora autorul se pune. Dar nicaieri de aici nu rezulta ca asistenta trebuie contrapusa vecinilor pe care autorul ii apara sau alaturata autoritatilor care au simtit nevoia sa-i "sara in ajutor" cu un buchet de flori. Deci nu asistenta e aici subiectul, asta vreau sa zic.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Roxana B check icon
      Sa deducem ca locatarii de pe scara blocului respectiv erau sau se stiau toti negativi la covid si au hotarit s-o izoleze pe asistenta?
      Atita timp cit asistenta n-a fost testata, nu poti lua nici o masura.Si in nici un caz masuri luate de catre vigilantes din bloc.
      Si da, poate ca in loc sa dea cu clor pe usa ei ar fi trebuit sa spele cu cloramina casa scarilor, liftul samd.
      • Like 1
    • @ Roxana B
      Doamna, deduceti ce vreti. Mai bine de atat nu pot spune. Nici macar nu incerc sa imi dau seama ce anume din comentariul meu v-a dus la deductia respectiva.
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Roxana B check icon
      Ma scuzati.Nu m-am referit la comentariul dvs, am postat gresit, sub Raspunde, in loc sa deschis comentariul meu.
      Inca odata, imi cer scuze
      • Like 0
    • @ Roxana B
      A, OK, imi cer eu scuze, dar chiar am fost destul de bulversat vazandu-va comentariul ca raspuns la al meu. :-)
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Emil check icon
      Hei, daca ar raspindi, ea ar fi deja infectata! In imaginea lor seamana cu o cometa care are in coada milioane de virusi.Iar cei din blocul respectiv trebuie sa inteleaga ca prin ura, se poate lua virusul. PS, de unde stiau vecinii unde lucreaza? Mamifere primare!
      • Like 1
    • @ Emil
      "daca ar raspindi, ea ar fi deja infectata"... La fel de valabila e si reciproca: "...daca ar fi deja infectata, ar raspandi virusul..." Asa au judecat vecinii. Si nu doar vecinii au gandit astfel, ci insasi asistenta. Care s-a mutat din apartamentul in care locuia, pentru a-si proteja familia, mergand sa locuiasca singura intr-un altul pe care il detinea si care era gol!
      "...prin ura se poate lua virusul..." Asta-i lozinca. Nu ajuta!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult