Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andreea Moldovan: Două săptămâni de carantină națională ar face minuni

Andreea Moldovan

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, este de părere că două săptămâni de carantină la nivel național ar putea opri răspândirea coronavirusului.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni.(...) Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.

Potrivit secretarului de stat, restricțiile de circulație impuse seara în weekend în localitățile cu o incidență de peste 4 la mie a îmbolnăvirilor sunt eficiente. Însă spune că înțelege de ce o carantină națională ar fi cu greu acceptată de populație. 

„Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a declarat Andreea Moldovan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Doamna asta vorbește din postura de bugetară,iar bugetarii au fost privilegiații pandemiei ( salarii și sporuri netăiate cât au stat acasă degeaba) așa că o doare la bască de cei care lucrează la privat și au fost cei mai loviți în perioada asta.Nu pare s-au nu vrea să înțeleagă că încă un lockdown chiar numai de 2 săptămâni îi va condamna practic la foame pe mulți din cei care lucrează la privat.
  • Like 0
 • Nume check icon
  In multe tari din Europa de Vest au fost anul acesta multe perioade de carantinare, cu programe reduse de functionare ale magazinelor, mall-uri inchise, statiuni de ski inchise, in afara de farmacii si magazine alimentare, practic totul inchis. Si au infectari record.
  La noi a fost dolce farniente, fata de ce s-a intamplat la ei. Posibil sa fim noi in urma - ca intotdeauna - si ne-a prins mai tarziu valul trei?!
  Chiar nu mai intelegem nimic din ce se intampla. Este mai rau decat anul trecut, decesele au ajuns normale la persoane de 40-50 de ani fara comorbiditati, spitalele sunt la pamant. Bineinteles ca populatia este de vina si materialul clientului. Nu zic nu, sunt destul de multi iresponsabili in aceste vremuri, dar NICI o solutie propusa pana acum nu functioneaza nici in vest, iar la noi nici atat. Numai bajbaieli dupa aproape un an de zile. Pana la urma se pare ca toti guvernanti au scapat situatia de sub control. Sunt tot felul de voci ca nu s-a declarat ca avem pandemie si ca totul este o exagerare si ca este o gripa banala. Sa prespunum ca cifrele sunt masluite, dar nu am auzit in viata mea ca cineva sa moara de gripa la 40 de ani., si din ce in ce mai multi. Oricum, cred ca in urmatoarele luni o sa avem pentru toata lumea, indiferent de "credinte" - o adevarat pandemie - cu sau fara declaratii oficiale. Oricum ca acest "virus" , indiferent daca este o greseala a naturii, a fost facut special sa ne mai imputineze, sau a fost scapat din greseala nu are nici o importanta, pentru ca din pacate nu suntem in stare sa rezolvam situatia. Ultima, daca nu singura sansa, sunt aceste "seruri". Iar daca nici acestea nu vor functiona indiferent daca sunt experimentale, sau nu, daca au cip sau nu, daca o sa ne creasca sau o sa ne scada ceva sau nu, chiar nu mai vad nimic ce sa ne ajute. Sanatate si ramaneti negativi cat de mult puteti!
  • Like 0
 • profun check icon
  Guvernanți inapți, ilogici, iresponsabili, dușmănoși dar obraznic-fuduli-trufași, nevoie mare.

  Spun cu gura lor că ar trebui să fie mai pregătiți după un an de pandemie, dar le e greu (sau doar vor să ne prostească în față) să recunoască că sunt niște impotenți în gestionarea crizei.

  Au bramburit tot sistemul de sănătate, scoțând din circuit spitale care înainte aveau lunar zeci de mii de beneficiari (cel mai elocvent exemplu, Colentina) pentru a-i sufoca atât pe medici cât și pe oamenii în suferință.

  Ei vorbesc, de peste un an, papagalicește doar de izolare, carantină, mască și epuizarea medicilor și a paturilor de spital. Orice induce panică în populație, se difuzează prin toate mijloacele. Altceva, NU știu.

  Nu realizează că asta place tuturor dușmanilor noștri. Faptul că greșesc și aliații noștri, nu este o scuză. Impostura, pe valuri criptomarxiste (la noi aș spune chiar criptostaliniste) este manifestă peste tot în lume.

  Dacă oamenii de stat știau aceste lucruri elementare în timpul WW2 și apoi în timpul războiului rece și contracarau propaganda care sădește teama în populație, acum parcă este o voluptate a acestor prostănaci în a ne scuti dușmanii de costuri pe această temă.

  Există desigur sute de studii care dovedesc reduceri sensibile ale efectelor COVID cu vitamine (în special D, C, zinc) și medicamente uzuale sau mai noi. Nu ați auzit și nici nu s-au prelucrat la noi cu cei care pot prelua sarcina de a degreva spitalele de cazuri grave prin intervenția rapidă a medicilor de familie de exemplu, dar, nu numai.

  Uitați Moldovano și Voiculescule aici peste 540 de studii, centralizate, puse la dispoziție în baze de date, ușor de interogat și analizat. Nu vă trebuie decât să puneți niște specialiști, fără culoare politică să analizeze și să creeze un plan paralel de luptă cu Covid-19
  https://c19early.com/

  Hai, lăsați trufia de-o parte, că deja ar trebui să aveți pe conștiință o mulțime din sutele de nefericiți care-și pierd viața săptămânal în țară!
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult