Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andreea Moldovan: Două săptămâni de carantină națională ar face minuni

Andreea Moldovan

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, este de părere că două săptămâni de carantină la nivel național ar putea opri răspândirea coronavirusului.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni.(...) Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.

Potrivit secretarului de stat, restricțiile de circulație impuse seara în weekend în localitățile cu o incidență de peste 4 la mie a îmbolnăvirilor sunt eficiente. Însă spune că înțelege de ce o carantină națională ar fi cu greu acceptată de populație. 

„Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a declarat Andreea Moldovan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Doamna asta vorbește din postura de bugetară,iar bugetarii au fost privilegiații pandemiei ( salarii și sporuri netăiate cât au stat acasă degeaba) așa că o doare la bască de cei care lucrează la privat și au fost cei mai loviți în perioada asta.Nu pare s-au nu vrea să înțeleagă că încă un lockdown chiar numai de 2 săptămâni îi va condamna practic la foame pe mulți din cei care lucrează la privat.
    • Like 0
  • Nume check icon
    In multe tari din Europa de Vest au fost anul acesta multe perioade de carantinare, cu programe reduse de functionare ale magazinelor, mall-uri inchise, statiuni de ski inchise, in afara de farmacii si magazine alimentare, practic totul inchis. Si au infectari record.
    La noi a fost dolce farniente, fata de ce s-a intamplat la ei. Posibil sa fim noi in urma - ca intotdeauna - si ne-a prins mai tarziu valul trei?!
    Chiar nu mai intelegem nimic din ce se intampla. Este mai rau decat anul trecut, decesele au ajuns normale la persoane de 40-50 de ani fara comorbiditati, spitalele sunt la pamant. Bineinteles ca populatia este de vina si materialul clientului. Nu zic nu, sunt destul de multi iresponsabili in aceste vremuri, dar NICI o solutie propusa pana acum nu functioneaza nici in vest, iar la noi nici atat. Numai bajbaieli dupa aproape un an de zile. Pana la urma se pare ca toti guvernanti au scapat situatia de sub control. Sunt tot felul de voci ca nu s-a declarat ca avem pandemie si ca totul este o exagerare si ca este o gripa banala. Sa prespunum ca cifrele sunt masluite, dar nu am auzit in viata mea ca cineva sa moara de gripa la 40 de ani., si din ce in ce mai multi. Oricum, cred ca in urmatoarele luni o sa avem pentru toata lumea, indiferent de "credinte" - o adevarat pandemie - cu sau fara declaratii oficiale. Oricum ca acest "virus" , indiferent daca este o greseala a naturii, a fost facut special sa ne mai imputineze, sau a fost scapat din greseala nu are nici o importanta, pentru ca din pacate nu suntem in stare sa rezolvam situatia. Ultima, daca nu singura sansa, sunt aceste "seruri". Iar daca nici acestea nu vor functiona indiferent daca sunt experimentale, sau nu, daca au cip sau nu, daca o sa ne creasca sau o sa ne scada ceva sau nu, chiar nu mai vad nimic ce sa ne ajute. Sanatate si ramaneti negativi cat de mult puteti!
    • Like 0
  • profun check icon
    Guvernanți inapți, ilogici, iresponsabili, dușmănoși dar obraznic-fuduli-trufași, nevoie mare.

    Spun cu gura lor că ar trebui să fie mai pregătiți după un an de pandemie, dar le e greu (sau doar vor să ne prostească în față) să recunoască că sunt niște impotenți în gestionarea crizei.

    Au bramburit tot sistemul de sănătate, scoțând din circuit spitale care înainte aveau lunar zeci de mii de beneficiari (cel mai elocvent exemplu, Colentina) pentru a-i sufoca atât pe medici cât și pe oamenii în suferință.

    Ei vorbesc, de peste un an, papagalicește doar de izolare, carantină, mască și epuizarea medicilor și a paturilor de spital. Orice induce panică în populație, se difuzează prin toate mijloacele. Altceva, NU știu.

    Nu realizează că asta place tuturor dușmanilor noștri. Faptul că greșesc și aliații noștri, nu este o scuză. Impostura, pe valuri criptomarxiste (la noi aș spune chiar criptostaliniste) este manifestă peste tot în lume.

    Dacă oamenii de stat știau aceste lucruri elementare în timpul WW2 și apoi în timpul războiului rece și contracarau propaganda care sădește teama în populație, acum parcă este o voluptate a acestor prostănaci în a ne scuti dușmanii de costuri pe această temă.

    Există desigur sute de studii care dovedesc reduceri sensibile ale efectelor COVID cu vitamine (în special D, C, zinc) și medicamente uzuale sau mai noi. Nu ați auzit și nici nu s-au prelucrat la noi cu cei care pot prelua sarcina de a degreva spitalele de cazuri grave prin intervenția rapidă a medicilor de familie de exemplu, dar, nu numai.

    Uitați Moldovano și Voiculescule aici peste 540 de studii, centralizate, puse la dispoziție în baze de date, ușor de interogat și analizat. Nu vă trebuie decât să puneți niște specialiști, fără culoare politică să analizeze și să creeze un plan paralel de luptă cu Covid-19
    https://c19early.com/

    Hai, lăsați trufia de-o parte, că deja ar trebui să aveți pe conștiință o mulțime din sutele de nefericiți care-și pierd viața săptămânal în țară!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult