Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Andreea Moldovan: Două săptămâni de carantină națională ar face minuni

Andreea Moldovan

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, este de părere că două săptămâni de carantină la nivel național ar putea opri răspândirea coronavirusului.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni.(...) Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.

Potrivit secretarului de stat, restricțiile de circulație impuse seara în weekend în localitățile cu o incidență de peste 4 la mie a îmbolnăvirilor sunt eficiente. Însă spune că înțelege de ce o carantină națională ar fi cu greu acceptată de populație. 

„Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a declarat Andreea Moldovan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Doamna asta vorbește din postura de bugetară,iar bugetarii au fost privilegiații pandemiei ( salarii și sporuri netăiate cât au stat acasă degeaba) așa că o doare la bască de cei care lucrează la privat și au fost cei mai loviți în perioada asta.Nu pare s-au nu vrea să înțeleagă că încă un lockdown chiar numai de 2 săptămâni îi va condamna practic la foame pe mulți din cei care lucrează la privat.
  • Like 0
 • Nume check icon
  In multe tari din Europa de Vest au fost anul acesta multe perioade de carantinare, cu programe reduse de functionare ale magazinelor, mall-uri inchise, statiuni de ski inchise, in afara de farmacii si magazine alimentare, practic totul inchis. Si au infectari record.
  La noi a fost dolce farniente, fata de ce s-a intamplat la ei. Posibil sa fim noi in urma - ca intotdeauna - si ne-a prins mai tarziu valul trei?!
  Chiar nu mai intelegem nimic din ce se intampla. Este mai rau decat anul trecut, decesele au ajuns normale la persoane de 40-50 de ani fara comorbiditati, spitalele sunt la pamant. Bineinteles ca populatia este de vina si materialul clientului. Nu zic nu, sunt destul de multi iresponsabili in aceste vremuri, dar NICI o solutie propusa pana acum nu functioneaza nici in vest, iar la noi nici atat. Numai bajbaieli dupa aproape un an de zile. Pana la urma se pare ca toti guvernanti au scapat situatia de sub control. Sunt tot felul de voci ca nu s-a declarat ca avem pandemie si ca totul este o exagerare si ca este o gripa banala. Sa prespunum ca cifrele sunt masluite, dar nu am auzit in viata mea ca cineva sa moara de gripa la 40 de ani., si din ce in ce mai multi. Oricum, cred ca in urmatoarele luni o sa avem pentru toata lumea, indiferent de "credinte" - o adevarat pandemie - cu sau fara declaratii oficiale. Oricum ca acest "virus" , indiferent daca este o greseala a naturii, a fost facut special sa ne mai imputineze, sau a fost scapat din greseala nu are nici o importanta, pentru ca din pacate nu suntem in stare sa rezolvam situatia. Ultima, daca nu singura sansa, sunt aceste "seruri". Iar daca nici acestea nu vor functiona indiferent daca sunt experimentale, sau nu, daca au cip sau nu, daca o sa ne creasca sau o sa ne scada ceva sau nu, chiar nu mai vad nimic ce sa ne ajute. Sanatate si ramaneti negativi cat de mult puteti!
  • Like 0
 • profun check icon
  Guvernanți inapți, ilogici, iresponsabili, dușmănoși dar obraznic-fuduli-trufași, nevoie mare.

  Spun cu gura lor că ar trebui să fie mai pregătiți după un an de pandemie, dar le e greu (sau doar vor să ne prostească în față) să recunoască că sunt niște impotenți în gestionarea crizei.

  Au bramburit tot sistemul de sănătate, scoțând din circuit spitale care înainte aveau lunar zeci de mii de beneficiari (cel mai elocvent exemplu, Colentina) pentru a-i sufoca atât pe medici cât și pe oamenii în suferință.

  Ei vorbesc, de peste un an, papagalicește doar de izolare, carantină, mască și epuizarea medicilor și a paturilor de spital. Orice induce panică în populație, se difuzează prin toate mijloacele. Altceva, NU știu.

  Nu realizează că asta place tuturor dușmanilor noștri. Faptul că greșesc și aliații noștri, nu este o scuză. Impostura, pe valuri criptomarxiste (la noi aș spune chiar criptostaliniste) este manifestă peste tot în lume.

  Dacă oamenii de stat știau aceste lucruri elementare în timpul WW2 și apoi în timpul războiului rece și contracarau propaganda care sădește teama în populație, acum parcă este o voluptate a acestor prostănaci în a ne scuti dușmanii de costuri pe această temă.

  Există desigur sute de studii care dovedesc reduceri sensibile ale efectelor COVID cu vitamine (în special D, C, zinc) și medicamente uzuale sau mai noi. Nu ați auzit și nici nu s-au prelucrat la noi cu cei care pot prelua sarcina de a degreva spitalele de cazuri grave prin intervenția rapidă a medicilor de familie de exemplu, dar, nu numai.

  Uitați Moldovano și Voiculescule aici peste 540 de studii, centralizate, puse la dispoziție în baze de date, ușor de interogat și analizat. Nu vă trebuie decât să puneți niște specialiști, fără culoare politică să analizeze și să creeze un plan paralel de luptă cu Covid-19
  https://c19early.com/

  Hai, lăsați trufia de-o parte, că deja ar trebui să aveți pe conștiință o mulțime din sutele de nefericiți care-și pierd viața săptămânal în țară!
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult