Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Andrei Pleșu: „Dacă aș fi tânăr, mă tem că aș pleca din țară. Sunt momente în care exasperarea, dezgustul și nefericirea ating cote care sunt greu de dus”

Andrei Pleșu, 25.12.2017

Andrei Pleșu a fost bursier Humboldt la Universitatea din Bonn între anii 1975-1977 și bursier la Universitatea din Heidelberg în perioada 1983-1984 și a ales atunci să nu rămână în străinătate. Este o alegere pe care nu ar mai face-o însă și astăzi, a spus scriitorul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

„Când eram tânăr, înainte de 89, aș fi avut două sau trei ocazii să plec și n-am vrut. Nu voiam să plec din țară. Acum, dacă aș fi mai tânăr, mă tem că aș pleca. Aș lua o pauză, pentru că sunt momente în care exasperarea, dezgustul și nefericirea ating cote care sunt greu de dus”, a explicat Pleșu.

Acesta a descris două dialoguri avute pe vremea comunismului, înainte de a pleca la bursă în străinătate.  

„Am să vă spun o anecdotă privată. Trăia încă Petre Țuțea și am căpătat prin Constantin Noica o șansă de plecare în Germania, ca bursier Humboldt. Am așteptat doi ani ca să capăt un pașaport, mi-am lăsat familia aici ca gaj și am fost lăsat să mă duc. Dar înainte să plec m-am sfătuit cu domnul Țuțea. 'Ce să fac?' Și el mi-a spus: 'Cât ai?' 'Un an!' 'Ah, te duci degeaba. Dacă te duci pentru un an, intră, bea o bere, mai distrează-te... un an e puțin! Eu aș face altceva, aș trimite pe toți premianții României să stea de la cinci până la zece ani în Occident, să se școlească și garantez că, după ce se întorc, fac România mare la loc'. Asta a fost ce a spus Petre Țuțea. 

Și mai am un episod, profesorul meu Ion Frunzetti, înainte să plec, mi-a spus 'Te sfătuiesc să nu te mai întorci, țara asta este într-o fază letală'. Și i-am spus 'Cred că mă întorc, totuși'. A făcut o pauză și cu lacrimi în ochi mi-a spus 'Te înțeleg, e ceva de iubit aici'. Astea sunt episoadele mele legate de plecarea din țară. Fiecare decide. Statul afară nu e un păcat, dimpotrivă! Sunt pentru a pune umărul, dar întâi trebuie să ai umeri și ăștia se formează în condiții de normalitate. Și doi, trebuie să ai la ce să pui umărul. Suntem într-o dilemă”, a spus scriitorul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citesc de ani de zile presa franceza si canadiana de limba franceză. Și din ceea ce se scrie acolo nu par a fi țări fără probleme, fără griji și în care totul merge minunat. O țară ca Franța în care au loc atentate, în care Frontul Național de extrema dreapta are șanse în alegeri, în care există probleme cu școala ( vezi reforma bacalaureatului de anul acesta) , în care serviciile sociale sunt permanent puse în discuție și în care politica corectă are forme bizare de manifestare, nu mi se pare că poate oferi o viață fără griji decât dacă nu-ți pasă și te duci acolo doar pentru diferența de salarizare. Spania atât de căutată de emigranții noștri a dat mișcarea de independență din Catalonia, Germania care este motorul prosperității occidentale are probleme mari acum după alegeri...Mie nu mi se pare că dacă ne ducem în altă țară cu gândul de a renunța complet la o țară imperfectă ca a noastră, vom găsi în altă pare totul de-a gata și minunat. Peste tot sunt probleme, provocări și crize. Doar că aici ar trebui să ne implicăm în rezolvarea lor pe când în altă parte nu ni se par a fi problemele noastre. Cred că atunci când alegem să plecăm ar fi mai corect să nu dăm vina pe țară și se ne asumăm propriile alegeri așa cum ar trebui să o facem și după fiecare an electoral.
  • Like 9
  • @ Dana Burda
   Dumneavoastra comparati mere cu pere. Problemele enumerate in tari precum Germania, Spania, Franta nu sunt legate de coruptia endemica precum in Romania, nu se moare cu zile in spitale din cauza infectiilor, au autostrazi, au infrastructura si nu sunt condusi de niste hoti.
   Pentru comparatie mai cinstita, trebuie sa va uitati mai degraba catre Rusia, Venezuela, si alte asemenea.
   • Like 1
 • E trist...ca trebuie sa plece atat de multi dintre noi...e trist si ca trebuie sa aflam ca si oameni de valoarea domnului Plesu ar pleca...
  Ar trebui ca valorile adevarate ale acesti tari sa ia impreuna atitudine pentru sustinerea intereselor nationale, nu se poate sa nu existe puncte de vedere comune!
  • Like 1
  • @ Liviu Lazar
   Există puncte de vedere comune,nu există suficienți oameni de calitate care să facă masa critică a schimbării.Dl Pleșu are dreptate,soluția nu-i decît afară,ca exilul asumat de Caragiale.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult