Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Andrei Pleșu: „Nu e normal ca oameni care reprezintă țara să aibă un comportament de cocalari”

Filosoful și scriitorul Andrei Pleșu a criticat modul în care vorbesc unii dintre aleși în Parlament și spune despre ei că au un „comportament de cocalari”, amintind dialogul dintre senatorul Șerban Nicolae și deputata Cosette Chichirău

Speranța și mult bun simț este ceea ce poate uni poporul român, după dispariția regelui, în opinia lui Pleșu.

„Speranța și mult bun simt. Dacă stăm prost la astea, atunci pierdem speranța atunci totul e de abanandonat, dacă ne pierdem bunacuviință despre care ni se spune că e virtute tradițională ajungem să votam brambura, să avem opțiuni isterice. Ajungem să vorbim cum se vorbește în parlament, sunt lucruri inadmisibile, nu e normal ca oameni care reprezintă țara să aibă un comportament de cocalari. Îmi pare rău să fiu la rândul meu grosolan, dar ca să înțeleagă și ei ce spun”, a afirmat Andrei Pleșu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nu se poate să asistăm la dialoguri ca cel între Nicolae Șerban și doamna Chichirău. Nu se poate să asistăm la tiradele lui Ștefănescu, la țâfna de ștab a lui Nicolicea. Orice partid care se respectă are grijă să scoată în față personaje plauzibile, civilizate, care să se comporte cu răspunderea rolului lor”, a adăugat Pleșu. 

Întrebat de moderator cum vede mitingul organizat de PSD la Craiova pentru rege, Pleșu spune că „doamna Olguța pare să aibă posibilități infinite”.

„E și o chestie strategică cred, s-ar putea să fi înțeles că un miting pro PSD s-ar putea să fie riscant, dar înlocuind cu mitingul pro rege arată capacitatea de mobilizare totuși a partidului pe o temă dată. Mie mi se pare un episod care nu e decent din tot ce s-a întâmplat”, mai spune Pleșu.

Coada de oameni care de 24 de ore își iau rămas bun de la rege și imaginile din parlament unde comisia Iordache merge neabătută în reformarea justiției i se par scriitorului Andrei Pleșu „două state paralele”. 

„Un lucru nu înțeleg. Cum trebuie să fii alcătuit ca să nu spui niciodată „uite aici am greșit"? E o singură greșeală asumată. O greșeală de comunicare. Adică ai vrut să spui crocodil și ai spus pisică. Ce înseamnă. Ei vin cu o propunere în forță, văd că ies discuții și apoi spun că au renunțat doar dezbăteau. 

Nu mai înțelegi nimic. E o strategie de guerilă măruntă și mediocră în care scopul e fixat, iar mijloacele nu contează. Iar faptul că nu există niciun om la putere care măcar o dată, măcar ornamental, măcar ca regie, nu spune „poate că am greșit, e adevărat că am făcut unele promisiuni fără acoperire" . (...) Toți greșim. Ori să nu spui decât că greșesc toți ceilalți, mi se pare de o simplitate jenantă. Și după capul meu așa ceva nu poate fi tolerat la nesfârșit”, spune Pleșu care constată că „guvernananții în fata tuturor obiecțiilor nu au altă idee decât că ori sunt puse de străini, ori că trebuie stopate cu politiști călare”.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând de la ora 22:30. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce spune d-nul Pleșu e normal, doar uita ca Romania nu mai are nimic normal. Au fost distruse criteriile de apreciere, criteriile de valori. Scoala nu mai este scoală, profesor poate fi si un analfabet care si-a cumpărat o diploma, politicienii devin "doctori", toate pitipoancele sunt 'vedete' sau 'politicieni' in ciuda lipsei de nivel. Banul a devenit singurul criteriu si e o mare greșeala, banul in sine nu e un criteriu ci trebuie sa vina ca urmare a aplicării unor criterii adevărate de valoare. Doua nenorociri nu au venit inca, muzica simfonica pe manele si doctoratul in scoala primara, dar nimic nu e exclus!Romania a murit la ultimele alegeri!
    • Like 1
  • Își revine Pleșu, poate ne-a trebuit 20 de ani de vindecare, cuvânt nou pentru elitele noastre.
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult