Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Andrei Roșu, despre ultramaratonul de la Polul Nord: „Am avut ore întregi cu halucinații, dar am strâns din dinți și am plâns până ne-au înghețat lacrimile”

Tiberiu Ușeriu a câștigat cel mai solicitant ultramaraton din lume, desfășurat la Polul Nord, pe o distanță de 566 de kilometri, la temperaturi de -40 de grade Celsius. 

Alți doi români, Andrei Roșu și Vlad Tănase, au terminat în tandem pe locul trei cursa imposibilă care s-a transformat dintr-un concurs într-o luptă pentru supraviețuire. În prezent, cei care au degerături pe mâini și pe față, se refac la Inuvik, în Canada, unde sunt blocați din cauza vremii nefavorabile. 

„Nu ne-am recunoscut între noi când ne-am dat jos cagulele: barba mea a albit pe jumătate, iar chipurile noastre erau umflate ca după un meci de box”, a scris Andrei Roșu pe pagina de Facebook.

Redăm mai jos conținutul postării sale.

„Am terminat ieri cu bine-toți 3!!-cea mai grea cursă pe care o putea concepe cineva de pe această planetă. Ne așteptam să fie grea, dar nu o luptă pentru supraviețuire. 

Foto: Pagina de Facebook Andrei Roșu

Până când revenim cu povestea cursei, să va spun rapid că refacere decurge bine pentru toți 3 (avem degetaturi la degete și pe față, dar nu grave), că vremea proastă (am avut între -23 și -40 de grade în fiecare zi, cu vânt de până la 70 km/h și o umiditate căreia nu îi rezistă niciun material) a închis traficul în urmă noastră, iar acum suntem blocați în Inuvik și că nu știm când putem plecă, că am dat fiecare minim 500% din cât puteam, că media dormitului a fost în jur de 2 ore pe noapte, că-în premieră-câștigătorul nu este din UK (ci Tibi al nostru), că eu și Vlad Tănase am închis podiumul (locul 3) și că, o nouă premieră la această competiție, eu și Vlad suntem primul tandem care termină cursă. Și încă ceva: nu ne-am recunoscut între noi când ne-am dat jos cagulele: barba mea a albit pe jumătate, iar chipurile noastre erau umflate ca după un meci de box. Au existat zeci de momente în care am fi putut abandona, am avut ore întregi cu halucinații, dar am strâns din dinți și am plâns până ne-au înghețat lacrimile. Am trăit o stare permanentă de frig, care ne-a trecut de îndată ce am văzut tricolorul țărișoarei noastre dragi dincolo de linia de sosire. Vă îmbrățișăm cu drag!”, a scris Andrei Roșu.

Maratonul "6633 Ultra" s-a desfășurat dincolo de Cercul Polar, între 11 și 19 martie. Pentru a putea face condițiilor extreme, câștigătorul său, Tiberiu Ușeriu s-a antrenat în Pasul Tihuța, unde a alergat iarna la bustul gol, a dormit în ger sub cerul liber și a făcut baie la copcă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitări românilor noștri victorioși. Suntem mândri de ei. Ce frumos ar fi ca televiziunea națională să le prezinte temerara încercare. Bravo lor.
  • Like 0
 • Dragi editori, sunt un cititor zilnic al platformei Republica. Astept cu nerabdare si materialul despre medaliatii romani de la campionatele mondiale de atletism de sala.

  http://alerg.ro/useriu-sau-despre-noua-paradigma-a-sportului.html
  • Like 0
 • RESPECT!
  • Like 0
 • M-i se pare extraordinar !
  • Like 1
 • Va multumim pentru efortul supraomenesc facut! Va multumim ca ati rezistat si va dorim refacere rapida si intors bun acasa.

  Sunteti mai bravi decat toti barbatii din lume! Fericiti sunt cei care va sunt familie si prieteni!

  Speram ca Guvernul si Presedintele sa va rasplateasca curajul si efortul. Meritati mai mult decat multi, multi altii.
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult