Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andrei Roșu, despre ultramaratonul de la Polul Nord: „Am avut ore întregi cu halucinații, dar am strâns din dinți și am plâns până ne-au înghețat lacrimile”

Tiberiu Ușeriu a câștigat cel mai solicitant ultramaraton din lume, desfășurat la Polul Nord, pe o distanță de 566 de kilometri, la temperaturi de -40 de grade Celsius. 

Alți doi români, Andrei Roșu și Vlad Tănase, au terminat în tandem pe locul trei cursa imposibilă care s-a transformat dintr-un concurs într-o luptă pentru supraviețuire. În prezent, cei care au degerături pe mâini și pe față, se refac la Inuvik, în Canada, unde sunt blocați din cauza vremii nefavorabile. 

„Nu ne-am recunoscut între noi când ne-am dat jos cagulele: barba mea a albit pe jumătate, iar chipurile noastre erau umflate ca după un meci de box”, a scris Andrei Roșu pe pagina de Facebook.

Redăm mai jos conținutul postării sale.

„Am terminat ieri cu bine-toți 3!!-cea mai grea cursă pe care o putea concepe cineva de pe această planetă. Ne așteptam să fie grea, dar nu o luptă pentru supraviețuire. 

Foto: Pagina de Facebook Andrei Roșu

Până când revenim cu povestea cursei, să va spun rapid că refacere decurge bine pentru toți 3 (avem degetaturi la degete și pe față, dar nu grave), că vremea proastă (am avut între -23 și -40 de grade în fiecare zi, cu vânt de până la 70 km/h și o umiditate căreia nu îi rezistă niciun material) a închis traficul în urmă noastră, iar acum suntem blocați în Inuvik și că nu știm când putem plecă, că am dat fiecare minim 500% din cât puteam, că media dormitului a fost în jur de 2 ore pe noapte, că-în premieră-câștigătorul nu este din UK (ci Tibi al nostru), că eu și Vlad Tănase am închis podiumul (locul 3) și că, o nouă premieră la această competiție, eu și Vlad suntem primul tandem care termină cursă. Și încă ceva: nu ne-am recunoscut între noi când ne-am dat jos cagulele: barba mea a albit pe jumătate, iar chipurile noastre erau umflate ca după un meci de box. Au existat zeci de momente în care am fi putut abandona, am avut ore întregi cu halucinații, dar am strâns din dinți și am plâns până ne-au înghețat lacrimile. Am trăit o stare permanentă de frig, care ne-a trecut de îndată ce am văzut tricolorul țărișoarei noastre dragi dincolo de linia de sosire. Vă îmbrățișăm cu drag!”, a scris Andrei Roșu.

Maratonul "6633 Ultra" s-a desfășurat dincolo de Cercul Polar, între 11 și 19 martie. Pentru a putea face condițiilor extreme, câștigătorul său, Tiberiu Ușeriu s-a antrenat în Pasul Tihuța, unde a alergat iarna la bustul gol, a dormit în ger sub cerul liber și a făcut baie la copcă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitări românilor noștri victorioși. Suntem mândri de ei. Ce frumos ar fi ca televiziunea națională să le prezinte temerara încercare. Bravo lor.
  • Like 0
 • Dragi editori, sunt un cititor zilnic al platformei Republica. Astept cu nerabdare si materialul despre medaliatii romani de la campionatele mondiale de atletism de sala.

  http://alerg.ro/useriu-sau-despre-noua-paradigma-a-sportului.html
  • Like 0
 • RESPECT!
  • Like 0
 • M-i se pare extraordinar !
  • Like 1
 • Va multumim pentru efortul supraomenesc facut! Va multumim ca ati rezistat si va dorim refacere rapida si intors bun acasa.

  Sunteti mai bravi decat toti barbatii din lume! Fericiti sunt cei care va sunt familie si prieteni!

  Speram ca Guvernul si Presedintele sa va rasplateasca curajul si efortul. Meritati mai mult decat multi, multi altii.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult