Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Angela Galeța, Fundația Vodafone România: „Dacă ne așteptăm ca victimele violenței domestice să aibă curaj să iasă dintr-o relație abuzivă, atunci trebuie să avem și noi curaj”

Angela Galeța - lansare Bright Sky

Fotografii: Alexandra Pandrea

80% dintre români consideră violența împotriva femeii ca fiind un fenomen național foarte răspândit, iar la nivel european 30% dintre femeile și fetele de peste 15 ani au declarat că au trecut prin cel puțin un episod de violență. Doar anul trecut, instanțele din România au emis 7.900 de ordine de protecție pentru victimele violenței domestice. Însă cifrele nu reflectă numărul real de persoane care suferă în tăcere din cauza abuzurilor în ceea ce ar trebui să fie spațiul lor sigur. Datele disponibile la nivel internațional arată că o femeie poate să îndure între 30 și 40 de incidente serioase de violență până să contacteze pentru prima dată poliția.

„Ne-am întrebat ce putem face noi ca lucrurile acestea să nu se mai întâmple?”, spune Angela Galeța, directorul executiv al Fundației Vodafone România, la puțin timp după ce organizația pe care o conduce a lansat în România o aplicație care oferă asistență și informații pentru persoanele aflate într-o relație abuzivă, dar și pentru cele care vor să ajute pe cineva cunoscut. Numită Bright Sky, aplicația a fost dezvoltată inițial de Vodafone Group Foundation și implementată pentru prima dată în Marea Britanie. Recent, fost adaptată pentru țara noastră de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania

„Oamenii trebuie să fie informați cu privire la violența domestică și e important să nu o accepte”

Deși se petrece în spatele ușilor închise, violența în familie este o realitate care privește întreaga societate, iar oamenii trebuie să fie învățați să o recunoască explică Angela Galeța. „Bright Sky e pentru noi toți, nu doar pentru victimele violenței domestice. Dacă ne așteptăm ca victimele să aibă curaj să iasă dintr-o relație abuzivă, atunci trebuie să avem și noi curaj. Să știm să recunoaștem abuzul, să știm cum putem ajuta și mai ales să nu spunem că nu e treaba noastră… Este foarte important să lucrăm asupra mentalității oamenilor și, tocmai de aceea, am explicat detaliat în aplicație ce înseamnă violența în familie, cum o putem recunoaște și am realizat o secțiune care demontează miturile referitoare la acest fenomen. Am o prietenă al cărui soț este foarte gelos, o controlează și îi vorbește urât. Acest lucru înseamnă că există riscul ca ea să fie într-o relație abuzivă. Oamenii trebuie să fie informați cu privire la violența domestică și e important să nu o accepte, fie că e vorba de ei, fie că e vorba de cineva cunoscut”, spune Angela Galeța.

Foto: Alexandra Pandrea

O persoană nu devine violentă fără motiv - probabil că verișorul meu este agresiv pentru că partenera lui a făcut ceva ce l-a înfuriat” - este unul dintre miturile care sunt demontate în aplicația Bright Sky. „Victima abuzului nu trebuie învinovățită sub nicio formă pentru ceea ce i se întâmplă. Nu există nicio justificare pentru folosirea violenței fizice sau a oricărei forme de abuz într-o relație.”

„Te-ai hotărât să fugi de abuzator, dar cum te pregătești să fugi?”

Bright Sky are două secțiuni: una dedicată celor care sunt victime ale violenței în familie, iar cealaltă utilizatorilor care vor să ajute pe cineva cunoscut.

„Există un chestionar de autoevaluare sau de evaluare a unui cunoscut, pentru a putea să îți dai seama dacă te afli într-o situație abuzivă sau altă persoană este într-o situație abuzivă. Odată ce ai descoperit acest lucru, ce faci mai departe? Aplicația îți oferă informații despre cadrul legislativ și despre planul de siguranță pe care trebuie să îl urmezi. Te-ai hotărât să fugi de abuzator, dar cum te pregătești să fugi?”, explică Angela Galeța.

Bright Sky pune la dispoziție adresele și informațiile de contact ale instituțiile publice și ale organziațiilor neguvernamentale care oferă sprijin, consiliere și adăpost victimelor violenței domestice, dar și sfaturi referitoare la obținerea ordinului de protecție și siguranță.

Aplicația poate fi ștearsă și reinstalată

Disponibilă în limbile română, maghiară și engleză, aplicația le oferă utilizatorilor posibilitatea de a înregistra incidentele într-un jurnal digital confidențial. Materiale text, conținut audio, video sau foto sunt trimise la o adresa securizată selectată de victimă, iar informațiile strânse pot deveni dovezi în instanțele de judecată. Nicio informație nu este stocată pe telefon, iar creatorii Bright Sky sfătuiesc utilizatori să apeleze la adrese de e-mail sigure sau să își creeze conturi noi de e-mail care să nu fie cunoscute de agresori. „Ce este excelent la aplicație este că ea nu stochează nimic în telefon, toate dovezile pleacă pur și simplu spre acea adresă de e-mail. În plus, dacă ai suspiciunea că abuzatorul se va uita în telefonul tău, poți să o ștergi, apoi, când ești din nou în siguranță o reinstalezi și ține minte adresa de e-mail la care sunt trimise dovezile”, subliniază Angela Galeța.

Foto: Alexandra Pandrea

La dezvoltarea aplicației Bright Sky pentru România a lucrat, vreme de mai bine de un an, un grup de specialiști format din programatori, polițiști, avocați, psihologi, reprezentanți ai unor instituții de stat, dar și ai organizațiilor neguvernamentale.

Toate informațiile au fost adaptate legislației și situației din România - de la felul în care poate fi obținut un ordin de protecție, până la liniile de suport unde victimele pot suna pentru a primi ajutor.

„Au existat 6 versiuni ale aplicației pentru România până să ajungem la cea mai bună dintre ele”, povestește directoarea Fundației Vodafone România.

„Sunt multe situații în care victimele violenței domestice sunt persoane cu studii, cu statut social”

Violența în familie poate fi de multe feluri: fizică, psihologică, sexuală, economică și socială. Îi pot cădea victime femeile, dar și persoanele vârstnice, copiii și chiar bărbații. Afectează atât persoane fără studii și fără posibilități materiale, cât și persoane cu diplome universitare și un statut social ridicat.

„De multe ori avem tendința să credem că victimele violenței domestice sunt persoane fără studii și posibilități materiale. Nu este adevărat, sunt multe situații în care victimele violenței domestice sunt persoane cu studii, cu statut social, oameni care lucrează în companii, chiar cu funcții importante”, atrage atenția Angela Galeța, care subliniază cât de important este ca martorii unor situații abuzive să nu judece victima. De multe ori, cei aflați pe margine au tendința să culpabilizeze tot persoana aflată în dificultate pentru că nu a reușit să rupă relația cu agresorul și să se pună la adăpost.

„Cred că este foarte greu pentru persoana aflată în relația abuzivă să ia o decizie și să se rupă din relația abuzivă și atunci când este vorba despre doi adulți, dar mai ales atunci când la mijloc sunt copii. Știu de povesta unei femei care a fost victima violenței domestice, care a reușit cu greu să iasă dintr-o relație abuzivă și care acum este bine. Dar a fost foarte greu să iasă din acea relație”, spune Angela Galeța.

„Vrem ca platforma să fie utilizată nu doar de victime ale violenței domestice, ci și de publicul larg. Să știe cum să recunoască o astfel de situație, cum să acționeze în ea. Și, în acest scop, vom lucra foarte mult cu autoritățile. Ne-am propus să mergem în țară, să avem caravane de informare. Cu cât mai multă lume este informată asupra acestui fenomen, cu atât avem șanse mai mari să îl combatem”, explică ea.

Versiunea românească a aplicației Bright Sky poate fi descărcată gratuit din Google Play și AppStore.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • problema este ca voi confundati violenta in familie cu o cearta. cearta este cearta iar bataia violenta. dupa ideile voastre oricine se cearta si are idei divergente in familie (sunt vizati in mod special barbatii) este violent si trebuie scapat urgent de el.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult